Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 513
  • 897
  •   1
Отговори
# 660
Точно това имах предвид и аз. Ако вдигам сватба в друга държава и приятели ме уважат с присъствието си, при положение, че са дали не малко пари за билети, нощувки (което е много различно да си дойдеш от чужбина "у вас"), а разходи има и по самото пребиваване, много различни отколкото да си дори в друг град, но в България, би ми било изключително неудобно, особено да очаквам "равно на куверт". Затова още първият ми отговор беше нещо символично и леснопреносимо.

# 661
  • Melmak
Аз не очаквам какъвто и да е подарък или сума. Казвам аз какво правя и какво бих направила.

Имахме приятели от други градове, които дойдоха ден преди сватбата. Това е свързано с още разходи за път и хапване, които ние не сме им покрили. Платихме им две нощувки, защото няма как само 1.

Като цяло всеки прави това, което смята за редно според своя светоглед. Аз знам какви хора съм поканила и какво приятелство имаме. Нито аз ще се стисна да платя нощувки, нито те са дошли без подарък.

Всеки преценява дали може да присъства на конкретното събитие с конкретните условия.

# 662
Ние бяхме на сватба в друга държава и все пак дадохме пари. Че и един комплект родители взехме, за да има кой да гледа детето. Имали сме, дали сме. В друга ситуация може да нямаме възможност и да минем с картичка.

В друг случай пък сме решавали да не инвестираме време и средства в сватбата на хора, които не са ни близки.

Та си е много индивидуално. Нвма универсално решение. Нито пък има грешно решение. Ако някой ще те зачеркне, защото не си му дал 100 лева, още по-добре. Ясно си проличава какво му е отношението към теб.

# 663
  • Mediterraneo
Мисля, че и тук преди коментирахме, че е прието да се дава цената на куверта и нещо отгоре.

Т.е. задължително трябва да се поинтересувам предварително колко е кувертът и така да преценя какво да дам?!

# 664
  • Melmak
Права си, че за чужбина сигурно е трудно да се прецени. Аз казвам какво е неписаното правило. Хората дават така и от много места съм го чувала - куверта и нещо отгоре. Сега колко е това отгоре вече въпрос на лична преценка. Вероятно повечето хора искат да знаят, че са си покрили поне куверта и не са оставили малко. Тоест ако куверт е 100 лв, не върви да оставиш 100лв в картичката.

Сега ще ме изкарате тука сметкаджийка, което не е така. Просто съм била на много сватби и осъзнавам какъв е разхода, но и аз съм се чудила колко да дам и тн. Въпросът е и колко са близки хората, едно е колега, друго е близък приятел или човек от семейството.

# 665
Аз не го разбирам този метод с цената на куверта.
Откъде ще разберете колко струва? Не вярвам някой да попита младоженците. То има базова цена, но тя е минимална, ако изберат по-скъпи ястия, цената се вдига. Отделно се вкарват алкохол, ядки и т.н. и става съвсем различна.
Като се добавят украса, дж, фото, осветление, видео, певци, водещи и т.н. става двойно.
Никой не прави сватба за да си избие масрафа, давайте колкото са възможностите ви.

# 666
  • Melmak
Е, то никой не знае колко струва всичко. Говорим за куверт, не да плащаш танцьорката или фотографа. До преди няколко години в София кувертите бях по 50-60 лв и можеше човек да даде примерно 100 лв като подарък. Сега цените са съвсем други.

Разбира се, че даваш според възможностите си. То няма как да е иначе.

# 667
Е, що да си плати само кувертЯ, ако ще трябва да се избива сватба, плаща си всичко. Нали певица за гостите пее?
Много ми е странно това- ше си платя куверта, пък за украса и певица не съм длъжен. То за нищо не си длъжен, това е някаква странна измишльотина. На мен даже щеше да ми е малко обидно, ако някой беше питал колко струва куверта, че да си го плати.

# 668
  • Down south
Много ми е странно това- ше си платя куверта, пък за украса и певица не съм длъжен. То за нищо не си длъжен, това е някаква странна измишльотина. На мен даже щеше да ми е малко обидно, ако някой беше питал колко струва куверта, че да си го плати.
Не мисля, че на някой би му хрумнало да пита за точна цена на куверт.
Има неписани правила, както вече съфорумка учтиво обясни по-горе.

ПП Ако не мога да си позволя местонахождението и вид критерии на дадена сватба, не отивам.
Изпращам отказ и подарък от включените в списъка на младоженците.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 18:13 от Daylily

# 669
  • Melmak
Не знам защо се приема, че младоженците очакват гостите да им платят сватбата. Първо, че повечето неща се плащат предварително. Второ, каниш гости, които обичаш и уважаваш, а не за да ти плащат нещо.

В днешно време е по-лесно да се дадат пари. Пример с нас- искахме да си купим нова печка, преди сватбата не остана време и енергия и оставихме за след медения месец. Можеше да я включим в някакъв списък с подаръци. И се замислих колко по-лесно е просто да си купим една печка и готово.

Не сме имали списъци с подаръци. Получихме и неща като карикатура, икона, сервиз чашки, книга. И всичко това ми е толкова мило и ценно!

Когато сме ходили на сватба, а то не е малко пъти, седи въпросът колко да оставиш като подарък. Много пъти сме го мислели това, на близките ми приятелки на сватбите сме били и сме коментирали колко е редно да се даде. И наистина неписаното правило е кувертите и нещо отгоре. Не е въпросът младоженците да очакват сватбата да им бъде платена. Въпросът е някакъв ориентир. На много ресторанти кувертите се знаят. В София вече под 100 лв сложна работа за куверт. На по-известните места са по 130-160 лв на човек. За децата отделно по 40-50 лв.

Вече кой ще спази това “неписано правило” и колко ще остави е негова работа.

# 670
  • Mediterraneo
Ами именно, че не приемам, че гостите трябва да плащат сватбата, не считам за нормално да се ръководя по "неписани" правила, да издирвам колко струва съответния куверт и да си правя по това сметката какво да дам.

# 671
Аз бих дала една и съща сума и на скромна и на богаташка сватба, ако младоженците са ми еднакво близки. Толкова, колкото мога да си позволя, все ми е тая дали ще ям кебапчета или стриди.

# 672
  • Плевен
Здравейте, аз пък съм на сватба в Плевен в края на май, нощувката се поема от младоженците...Много се чудя колко пари е редно да дадем, само аз и мъжа ми ще присъстваме Thinking
Привет, знае ли се къде ще се състои събитието?Чудесна дата май все още е приятен в Плевен.
Когато ние сме ходим на сватба подаряваме малък подарък и в пликче също.
На нашата сватба държахме всички да дойдат.От някои гости имахме и подаръци и пликчета с хубави картички, в които също имаше подаръци.Имахме гости поканени само за церемонията те ме изненадаха много приятно също.Нощувки не сме покривали на никой защото гостите ни си бяха от града.

# 673
Някои има ли идея кувертите в Сикрет Гардън в Сливен колко са горе -долу?

# 674
  • Down south
Обади се и питай, би трябвало да ти кажат ориентировачно.

Общи условия

Активация на акаунт