Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 525
  • 897
  •   1
Отговори
# 645
  • София
В известните златарски магазини гледам халки по 2500-3000. В безизвестните 1500, че и по-малко.
Къде в София са по-нормалните златарски магазини? (Поне останах с впечатление, че за София се планира сватбата.) Питам сериозно, за покупка на бижу. Нашите халки са от Пловдивска фирма; и други неща сме купували от там, но за едно синджирче до Пловдив...

И прекрасен, незабравим празник (ако не е минал вече) пожелавам! Чудесно е, че младите и в наше време се женят и сключват брак официално, а не "да си живеят ей така просто".

# 646
  • Melmak
Благодаря за пожеланията!

Аз съм доволна от Ювел, намират се в близост до Принцес хотел.

Купували сме халки на други приятели, на които сме кумове, кръстчета за нашите кръщелници и нашите халки. 140 лв за грам.

На много места вече е 165-175-200 лв за грам. За халки ми се вижда прекалено скъпо. Ние сме с някакъв базов модел, нищо сложно. А и сме с дебели пръстчета, използвано е 10 грама злато. Исках халка 5 мм на широчина, не някоя тънка.

Последно си купих едно синджирче и едно медальонче от Бирсе, защото просто ги харесах. Скъпо е там, имат много готини модели, но цените им са 175-165 лв за грам.

# 647
Здравейте. Канена съм на сватба в Чехия. Момичето е българка, а момчето е чужденец  Гостите си плащаме пътя и нощувките, но тук идва въпроса за подаръци. По принцип са написали,че присъствието на всички е достатъчно като за подарък, но аз все още се чудя не трябва ли все пак нещо да се вземе? Вие как бихте реагирали и ако смятате да купите нещо какво би било?

# 648
  • Melmak
В никакъв случай не бих отишла без подарък. Разбирам, че плащате сами път и нощувки, което е разход, но поводът е голям. Подарък е редно да се вземе.

# 649
Бих купила нещо символично, защото и без това пътуването по такъв повод в друга държава  е наистина голям разход. И нещо лесно за пренасяне. Хубава покривка, готварска книга с български специалитети, нещо такова. Пари в случая е неуместно, защото разходът става много голям, а предмет може да се купи с намаление(код за отстъпка и др.) Вече ако става въпрос за брат, сестра би било различно.

# 650
  • Down south
Цитат
В никакъв случай не бих отишла без подарък. Разбирам, че плащате сами път и нощувки, което е разход, но поводът е голям. Подарък е редно да се вземе.
+1
За мен е нормално гостите да си поемат разходите за пътуване/нощувки и пр. така, че подаръка е задължителен.

# 651
Благодаря за мнението Ви. Не ми е роднина. И аз смятам,че е редно да взема някакъв подарък. Ако някой има интересни идеи бих ги чула. Пари в случая също мога да дам, но понеже е първата сватба, на която ще присъствам в чужбина и хората ще са от най-различни националности не знам колко е уместно да се дават пари и изобщо по колко пари. Младоженецът е от доста заможно семейство, а приятелката ми не особено и затова ще се спра на някакъв подарък. Нещо гравирано. Но все пак трябва и да е нещо, което да мога да пренесат в самолета и после те да си го вземат, защото реално сватбата е в държава, където никой от тях не живее.

# 652
  • Down south
При това положение, бих заложила на нещо дребно и сума в евро.

# 653
Здравейте.
Не за първи път пиша в темата.
Нашата сватба беше 2022г., 60 гости. Около 24 хиляди ни излезе - куверти, фото и видео, халки, рокля, костюм, украса (изцяло естествени цветя), покани, подаръци за гостите, алкохол, шишета за вино и ракия, диджей, всичките дреболии като ритуални чаши, кошници за късмети, кутия за подаръци, подаръци за гостите и подобни, координатор в деня на сватбата, шаферски рокли, грим и прическа на булката. В тази сума включвам и това, че покрихме нощувките на гостите (съседен хотел) + подарихме на кумовете по 3 нощувки в спа-хотела, в който беше сватбата и нашият престой там, който беше и един вид меден месец макар и само седмица. Нямахме заря, оркестър, взимане на булка, народни танцьори и подобни. Не направихме компромис с абсолютно нищо, което искахме. Всичко беше изпълнено на високо ниво. Получихме около 7000 лв. И знаете ли, грам не ни пукаше кой колко е дал. Важното беше, че бяха там.
За последно бяхме гости на сватба 2021г., тогава дадохме 300 лв. за двамата.
Сега сме канени април месец на сватба, ще видим едното дете. Много съм в дилема за сумата. Мислех си 400 за трима ни, но не знам дали няма да е малко.
Нощувката и пътя ние си поемаме.
Ако някой има идея колко са кувертите в Сикрет Гардън в Сливен тази година, ще съм благодарна да сподели, все пак ще ми е ориентир.

# 654
  • Melmak
Мисля, че и тук преди коментирахме, че е прието да се дава цената на куверта и нещо отгоре. Разбира се, ако хората са по-близки може и повече. Зависи и от възможностите.

Нашата сватба беше септември 2024, 65 човека гости, в София. Нямахме оркестри, певици, изненади за гостите от рода на ансамбъл и подобни. Но имахме прекрасен ресторант, украса от живи цветя и страхотно настроение. Родителите ни дадоха по-големи суми, но и всички гости се бяха постарали. Получихме и символични подаръци освен парите в плик като икони, чашки за кафе и карикатура. Беше мнооооого мило това. Искрено се радвахме.

За това impersita може да вземе нещо, което не е обемно и може да се пренесе без да се счупи.
Не пречи да добави и пари в картичка, сигурно ще има и други българи, те ще направят същото.

# 655
Около куверта, ако живееш на 30 минути или дори на 3 часа с кола от мястото на сватбата. При сватба на хиляди километри разходите за нощувка и транспорт,  които ще направят гостите,  са съвсем други. Мисля, че при тази ситуация и за младоженците би било притеснително да получат голям като стойност подарък, но нещо символично като жест на внимание би било добре в случая.

# 656
  • Melmak
Бих насочила питащата към нещо, което е лесно преносимо. Веднъж тя ще го носи към сватбата и после младоженците обратно в тяхната държава, понеже разбрахме, че не живеят там. Тоест подаръкът да не е обемен, тежък и чуплив.

Иначе за парите зависи от хората. Поканихме приятели от чужбина. Дойдоха повечето, като сами си купиха самолетните билети. Нощувки не сме им плащали, защото са от тук и реално спят в свои жилища. Никой не ни е оставил без подарък, защото е плащал билети. Ние същото правим като сме канени някъде.

Нощувки покрихме на гости, които не са пт София. Те също са си платили пътя до тук.

Хората от чужбина, които не успяха да дойдат, пратиха подаръци след сватбата. Човек прави това, което прецени и желае.

# 657
Здравейте, аз пък съм на сватба в Плевен в края на май, нощувката се поема от младоженците...Много се чудя колко пари е редно да дадем, само аз и мъжа ми ще присъстваме Thinking

# 658
  • Down south
Цитат

за младоженците би било притеснително да получат голям като стойност подарък, но нещо символично като жест на внимание би било добре в случая.
Защо би било притеснително.
Пътуването е едно, сватба и подарък - друго..
Предполагам е по-скоро въпрос на мислене.

# 659
Не съм Светкавица, но ако заради сватбата ми гостите ми ще дадат стотици пари за път и нощувки, и на мен би ми било неудобно да ми изсипят надокрая и едни 300 лв. примерно за подарък. Това си е голямо натоварване на семейния бюджет, би ми било гузно и бих предпочела поне за подарък да не се охарчват, или да е нещо символично. Разбира се предвид обстоятелствата гостите могат и да откажат да присъстват ако им идва скъпо, ама има такива, на които не им е удобно да откажат, страхуват се да не обидят младоженците и тн.

Общи условия

Активация на акаунт