Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 494
  • 897
  •   1
Отговори
# 675
Това с цените на кувертите е голяма глупост, извинявам се, странно и задължаващо разбиране, което би поставило някой човек в неудобна ситуация. Мисля, че никой не кани гости, за да си "избие парите", както и никой не прави сватба с бизнес/икономическа цел. Щом си се хванал да организираш такова събитие, си си преценил възможностите. Ако ли пък мислиш дали ще си "на 0 или +", защо не отидеш просто да подпишеш с половинката си и да заминете някъде? Някой в Сен Тропе може да вдигне сватба - има пари, дава ги, но не мисля, че би очаквал гостите му да кихнат крупна сума пари за подарък, защото трябва да отговаря на лукса му.
Всеки дава, колкото му е по джоба и в зависимост колко са му близки младоженците.
Ориентировъчно ние с приятеля ми даваме между 300 и 600 лв., ако имаме повече - и повече бихме дали. Най-вероятно има двойки, които са по-щедри, и такива, които отделят по-малко от нас - всичко зависи от техния бюджет.
Сигурна съм, че щом един човек е поканен на подобен повод, ценно за младоженците е присъствието му, не колко пари има в картичката. Innocent

# 676
Грешно разбирате това с кувертите.
Много хора се чудят колко се дава по сватби - затова я има темата. И понеже се притесняват да не дадат прекалено малко, ето ти ориентир - кувертът.
Младоженците не разчитат, че ще им се върнат парите, нито пък някой би се разсърдил, ако не получи толкова. Но си е начин на изчисление за гостите.
Разбира се, че е според финансовите възможности на гостите. Затова се казва "ориентир".

# 677
  • Melmak
Точно, това е ориентир. Има хора, които примерно с години не са ходили на сватба и не знаят. Търсят ориентир, никой не очаква ако кувертът е 143 лв да получи 143 лв в плика. Въобще аз като булка очаквания не съм имала. Но преди нашата съм била на много сватби и всеки път съм се чудила колко да дам, дали е достатъчно, да не е малко примерно.

# 678
Това с цените на кувертите е голяма глупост, извинявам се, странно и задължаващо разбиране, което би поставило някой човек в неудобна ситуация. Мисля, че никой не кани гости, за да си "избие парите", както и никой не прави сватба с бизнес/икономическа цел. Щом си се хванал да организираш такова събитие, си си преценил възможностите. Ако ли пък мислиш дали ще си "на 0 или +", защо не отидеш просто да подпишеш с половинката си и да заминете някъде? Някой в Сен Тропе може да вдигне сватба - има пари, дава ги, но не мисля, че би очаквал гостите му да кихнат крупна сума пари за подарък, защото трябва да отговаря на лукса му.
Всеки дава, колкото му е по джоба и в зависимост колко са му близки младоженците.
Ориентировъчно ние с приятеля ми даваме между 300 и 600 лв., ако имаме повече - и повече бихме дали. Най-вероятно има двойки, които са по-щедри, и такива, които отделят по-малко от нас - всичко зависи от техния бюджет.
Сигурна съм, че щом един човек е поканен на подобен повод, ценно за младоженците е присъствието му, не колко пари има в картичката. Innocent

Съгласна съм, че никой не прави сватба да си избие парите. Аз самата на нашата сватба 2022г. изобщо не се интересувах кой колко дава, даже ми бе неудобно от по-големи суми.
НО когато съм гост, ми се иска да може що-годе да си покрием яденето поне и да остане още малко.
Тази година сме на сватба. Разбрах, че кувертите в заведението са между 80 и 95 лв. (не го разбрах от младоженците). Ще сме с едното дете. Някакси, няма да ми е удобно да дам едни 200 лв. за трима ни. Решила съм 350 или 400 лв. да подарим. Повече ще ми дойде нанагорно, по-малко ми се струва, че е прекалено малко, ако искам наистина да сме им от помощ.
Странното е, че за нашата сватба изобщо не ми пукаше кой колко ни е дал, важното ми беше всички да са там и не съм се сърдила например, че едната ми шаферка успя да отдели едва 100 лв, а те бяха семейство от четирима. За мен беше важното, че приятелката ми от детството дойде, въпреки че бе затруднена в този период. Но като аз съм гост на сватба, искам да дам толкова, че да може да съм в помощ наистина на младото семейство.

# 679
Никога не съм се водила от куверт и не ми харесва този принцип, водя се от собствената си финансова ситуация.

Примери:

- Сватбата на брат ми, бях студентка, живеех вкъщи и имах стаж от няколко месеца, за който ми плащаха 220лв. Подарих подарък, избран със сантимент за около 30 лева - все още си го ползва.

- Сватба на близка приятелка, която ме покани за шафека (живеем в чужбина). В последствие се оказа, че харесва рокли за няколко стотин евро....в допълнение към скъп хотел за сватбата (никаква друга опция за отсядане) + път. Можех да откажа да съм шаферка в този момент! Но реших - обичам я, искам да има мечтаната си сватба, реално мога да си го позволя (въпреки, че лично за мен тези рокли са безумни). И съответно реших, че да съм шаферка и присъствието ми е подаръкът ми.

-  Двойка се жени в друга държава, която е с много по-нисък стандарт - защо сега, когато съм в най-добрата си финансова ситуация да се водя по това, че кувертът е сигурно 50 лева? Ще дам подарък спрямо колко мога да си позволя в момента, без да натоварвам бюджета си.

За мен е много по-лесно и няма неприязън, че някой прави сватба в скъп ресторант. Не е моя работа колко струва ресторантът. Simple Smile

# 680
Имаш собствено мнение и представа колко се дава. Много обаче нямат и за тях това е приблизително цената на куверта.

# 681
Проблемът идва ако кувертът е 160лв, а аз мога да си позволя 50. И някои хора смятат "ужас, срам, по-добре да не ходиш". За мен е изключително грозно.

Ако можеш 2 и 200 и е някакъв ориентир - ок.

# 682
Отново - кувертът е за ориентир. Ако можеш да си позволиш само 50, даваш 50.
И без да знаеш колко е кувертът, знаеш, че много хора ще дадат 100+. Тогава също може да се засрамиш и да решиш да не ходиш, щом не можеш, колкото другите.
Кое е грозно по-точно?

Иначе и тук може някой да каже, че за сватбата на приятелка е подарил 2000лева + отделно подарък. Пак ли е грозно?

# 683
Не знам кое не разбра - грозно е да смяташ, че е неприемлово Х отиде на сватба и да не си покрие куверта.

# 684
  • Най-красивата страна
Подкрепям Lemon Fantastic.
Аз също смятам,че е нормално гостите да се водят от финансовото си положение в момента,а не от цената на куверта.
Следващата събота сме на сватба и ще дадем сума,която няма да натовари семейния бюджет.Останалите гости колко ще дават и колко струва куверта,не е наша работа.

На нашата сватба много държахме на присъствието на всички,които сме поканили.И щеше да ни е много неприятно,ако някой беше отказал да дойде,защото няма пари да напълни плика.

# 685
Проблемът идва ако кувертът е 160лв, а аз мога да си позволя 50. И някои хора смятат "ужас, срам, по-добре да не ходиш". За мен е изключително грозно.

Ако можеш 2 и 200 и е някакъв ориентир - ок.

Да, и когато се допиташ за ориентир да ти се каже куверта+нещо отгоре (защото така било прието Sweat Smile )  и ти да се почувстваш неудобно и да те е срам едва ли не, че не можеш да отделиш толкова пари. И, айде, когато си един човек, пак е възможно, но ако поканят цяло семейство...
И резонно се зададе въпроса: "защо не се калкулират и допълнителните услуги към куверта?"
В общи линии е нормално човек да дава колкото пари би могъл да отдели, така че това да не натовари сериозно бюджета му за конкретния месец, без значение колко "е добре" да се даде.
За подарък, който правиш от сърце, няма ориентир. Същото като за рожден ден - един ще купи цвете, друг - айфон, автомобил (например). Wink

# 686
  • Melmak
Извинявайте, ама човек ходи на сватба на относително близки хора. Чак такива големи разлики ли имате с близките си във финансов аспект? Ако ме поканят на сватба в  Монако и се очаква да съм с рокля за 10 хиляди долара няма да приема поканата. Но и аз нямам подобни контакти. С близките ми сме от сходни черги и не сме богати. Обикновена средна класа сме. Не мисля, че при 30-40 годишни хора е драматично да се отделят 300-400 лв за сватба. Масово като четох много теми и групи за булки в бг знам какви са разходите и кувертите. На една обикновена сватба никой не очаква хиляди в плика. Нито да му плащаш сватбата. Но ако мога да отделя 50 лв бих се замислила какво не е наред у мен.

# 687
Извинявайте, ама човек ходи на сватба на относително близки хора. Чак такива големи разлики ли имате с близките си във финансов аспект? Ако ме поканят на сватба в  Монако и се очаква да съм с рокля за 10 хиляди долара няма да приема поканата. Но и аз нямам подобни контакти. С близките ми сме от сходни черги и не сме богати. Обикновена средна класа сме. Не мисля, че при 30-40 годишни хора е драматично да се отделят 300-400 лв за сватба. Масово като четох много теми и групи за булки в бг знам какви са разходите и кувертите. На една обикновена сватба никой не очаква хиляди в плика. Нито да му плащаш сватбата. Но ако мога да отделя 50 лв бих се замислила какво не е наред у мен.

Ами имам не един и двама приятели, които могат да си позволят сватба в Монако без да влизат в доживотни борчове, а напротив. Simple Smile Никой не казва,че е драматично да се отделят, просто не е задължително. Има случаи, в които човек краткотрайно изпада в ситуация, в която няма достатъчно финансова възможност, това не го ли отчитате като факт?
Аз съм посочила какви пари отделяме за сватба(без значение в Монако или в София - при съществена разлика в кувертите), но не е защото е "прието" и защото, ако не можеш да отделиш толкова, си втора ръка човек. Wink

# 688
Сега още ли булките минават по масите да събират подаръците като просекини? Извинете за невежеството, но отдавна не съм била на сватба?

# 689
  • Melmak
Не, булките слагат кутия и хората пускат картички в плик, където слагат и парите.

Никой никъде не е казал, че някой е втора ръка човек.

Общи условия

Активация на акаунт