Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 480
  • 897
  •   1
Отговори
# 690
Е ок, да пишем един последен пост "Давате, колкото можете да си позволите" и за закриваме темата. Няма смисъл тогава хората да питат.

# 691
Средна класа могат са и двойка, които имат общ доход 7-8к, и двойка, в която всеки взима по толкова. Очевидно е, че едните ще  се чувстват комфортно с 300-400 лв, а другите с по-голяма сума.

Ние дадохме 400 на последната сватба, на която бяхме. Намирам за  уместна  сума за двама 300-400 за сравнително близки, за много близки - според възможностите.

Аз не съм омъжена, но по друг повод сме получавали подаръци - единственото, което ми направи лошо впечатление при един подарък е, че не беше вложено старание - буквално беше в скъсанплик от пощата, който дори не беше надписан. Сумата няма значение, с каквато и да е може да се покаже отношение - каквото е хубавото пожелание и красива картичка.

Относно коментар по-горе на дама, която е платила скъпа шаферска рокля - намирам за меко казано селско да задължиш някой да се облече с рокля, която при това струва “стотици евро” , и която най-вероятно не му харесва (била съм шаферка и след сватбата роклята отиде право в кофата) и да го оставиш да си я плати. И евтина да е.

А за кувертите - има много хора, които след сватбата сядат да броят и обсъждат критично с родителите си кой гост “даже не си е покрил куверта”. Разказвали са ми близки. Също селско, но факт.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 15:16 от OutOfNowhere

# 692
  • Down south
Красива кутия или подобаващо аранжирана клетка за птици.
Плик с картичка и сума в брой се слагат при влизането в ресторанта.
Куверт и отгоре/половина е написаното правило, което според мен, е много добър ориентир.

# 693
Извинявайте, ама човек ходи на сватба на относително близки хора. Чак такива големи разлики ли имате с близките си във финансов аспект? Ако ме поканят на сватба в  Монако и се очаква да съм с рокля за 10 хиляди долара няма да приема поканата. Но и аз нямам подобни контакти. С близките ми сме от сходни черги и не сме богати. Обикновена средна класа сме. Не мисля, че при 30-40 годишни хора е драматично да се отделят 300-400 лв за сватба. Масово като четох много теми и групи за булки в бг знам какви са разходите и кувертите. На една обикновена сватба никой не очаква хиляди в плика. Нито да му плащаш сватбата. Но ако мога да отделя 50 лв бих се замислила какво не е наред у мен.
Зависи какво разбирате под средна класа.
Лекар съм в специфично звено и заплатата ми е 1600 нето. Мъжът ми работи на две места, покрай това се оправяме, иначе неговата заплата като завеждащ отделение, специалист с експертно ниво на ехокардиография нето е около 2200 лв. Демек, минаваме вероятно за средна класа. Но с тези 3800, ипотека и друг кредит, не се чувстваме като средна класа. И да, идва ми нагорно за един месец да отделя 400 лв., затова започвам да заделяме от 2 месеца по-рано.
Булката и младоженецът изкарват над двойно на нас.
Масово наши приятели в други сфери са с доходи доста над нашите. Та, не мога да кажа, че сме с едни и същи доходи, макар и близки.

# 694
@hechicera., надявам се да сте имали вълшебна сватба! Желая ви дълъг, съвместен живот, много любов и хармония в дома ви! 🍀❤️

Относно темата, както и преди съм писала всеки дава толкова, колкото може да си позволи. Ако аз мога да си позволя 500, а друг може да си позволи 100, редно ли е да му кажа "еми то на сватба се дава по 500", защото се водя по мой стандарт.

На нашата сватба не съм преброила нито 1 плик. Горда съм, че двамата с мъжът ми без да си кажем и дума по темата почнахме да отваряме пликовете и просто да вадим съдържанието, трупахме всичко на една обща купчинка и накрая просто ги преброихме.

Няма нужда да се правим на големите богаташи и да даваме суми, които да тежат на бюджета ни. Даваме това, което може да отделим, но и хората, които биха ни поканили на сватба са с адекватно, нормално мислене и никой не очаква да избие сватбата си от подаръци.

# 695
  • Mediterraneo
Откъде да знам аз колко е кувертът?! Мен това ме смущава в неписаното правило. Тъпо е да питаш младоженците, дори не е тъпо, изключително тъпо е. Да тръгна да се интересувам от офертите на заведението- пак тъпо. Кажете ми откъде да разбера колко е кувертът на сватбата, та да приготвя пликчето.

# 696
Ами, и аз това питам от две години в тази тема.
Ресторантите обявяват минимум консумация на човек. Примерно 80 лв, но в менюто има основни ястия от 30 до 80 лв. Като се изберат по-скъпа салата, предястие и основно, сумата може да стане двойна и това няма как да се знае, ако не питаш. Да не говорим, че алкохол, торта, мезета и ядки се вкарват допълнително и присъстват в менюто, но не и в цената на куверта, ама си струват пари.
Е, кво сега, ще плащаме кюфтето, а фъстъчките не?😂
Аз мога да кажа как беше при нас:
Първоначалната цена на куверта Х лв. Когато избрахме менюто+ алкохол и другите описани стана 2×Х. Като сметнахме всичко общо(без дрехите) стана 4×Х на човек.
Който иска да си плаща кувертЯ, да го има изповнапредвид😆

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 20:38 от Чи лу

# 697
  • Melmak
Холи, вероятно сте средна класа, не е моя работа да ви смятам приходите, де. Вероятно някои приятели правят двойно на вас, пак са средна класа. Това не са чак толкова големи разлики. Ако ви поканят на сватба и вие дадете 300, другите 600 не е чак такава разлика. На пръв поглед е двойно, но голяма разлика ще е ако някой даде 1000, а вие 200. Но това е излишно вглъбяване в детайла. Аз ако бъда поканена на сватба в Монако няма да отида. Нито ще се чувствам ок на място, което е твърде тузарско за моя джоб, нито имам приятели от особено различна черга от моята.

Тарталета, не знам в твоята чужбина как е.

Чу ли, пак казваме, че това е ориентир.

# 698
  • Mediterraneo
Няма значение в коя чужбина как е, коментирам само и единствено неписаното според форума правило, по принцип.

# 699
  • Melmak
Е, как да няма! Аз говоря за България, където живея. На сватба в Испания не съм била, макар да познавам културата до голяма степен и да говоря езика, не знам колко и какво е прието там.

# 700
Откъде да знам аз колко е кувертът?! Мен това ме смущава в неписаното правило. Тъпо е да питаш младоженците, дори не е тъпо, изключително тъпо е. Да тръгна да се интересувам от офертите на заведението- пак тъпо. Кажете ми откъде да разбера колко е кувертът на сватбата, та да приготвя пликчето.
Аз лично почвам да търся инфо тук, във фейсбук групи и т.н. Веднъж питах и позната от заведението за порядъка, не конкретна сума.

# 701
  • Mediterraneo
Хора, аз питам конкретно нещо- как разбираш колко лв куверт са платили младоженците. Как точно го правиш, не ми развивайте теории, простичък отговор ми трябва. Ето, Холи е дала такъв.

# 702
  • Melmak
- отваряш сайта на заведението. Някои си слагат информация с цените за сватби.

- ако горното не сработи, отваряш булчинската тема във форума и ровиш или четеш по булчинските групи във фейса

- ако и второто не сработи сверяваш с други познати, които скоро са се женили или са присъствали на сватба

# 703
  • ...живея на последния етаж...
Е, как разбираш, доста хора сами си казват.
Канени сме това лято на юбилей на наш много близък приятел. Гостите ще са над 100.
Тече организация от миналата година, като почти на всяка стъпка се чуваме и обсъждаме това онова. Вече три пъти така между другото казва, че кувертът е над 100 лева. И съм сигурна, че е споделил тази информация с доста от поканените. Така че сме информирани. Отделно трябва да пътуваме 300 км в посока, запазил е хотел 149 лв стаята. И си викам, добре, че съм добре с математиката. Когато ти е зададено предварително, лесно е. Стига да си финансово обезпечен........

# 704
Тотал разход за сватба на близки приятели = 1000-1500 лв на човек

Бях на сватба в началото на 2025та в хубав хотел София, младоженците са от София и оставихме по 400 лв на човек. Като rule of thum, ако знаете горе долу колко е куверта в конкретния ресторант или аналогични такива вземете и умножете идеално по 4, или по 3, ако сте ограничени в бюджета, тоест за място където куверта е 130 лв е редна да се остави минимум 400 лв на човек. Това е така защото дори да видите куверт 100/150 лв на сайта на определ ресторант/wedding venue, то това далеч не са единствените разходи, които младоженците правят (алкохол, кетъринг, коктейл,DJ, фото, виде, декорация и тн). Цената на 1 сватба от 80-120 човек стъпва на средно 400-600 лв на човек след като човек дръпне чертата (тези цифри са към началото на 2025та год), а по мое мнение нито едно младо семейство не иска да тръгва съвместния си живот с разход от 40/50/60 хиляди лева, които иначе може да похарчи за доста хубав автомобил/първоначална вноска за апартамент/основен ремонт на жилище и тн.

Като гост на сватба е абсолютно задължително да покриете разходите за консумацията ви (куверт + алкохол + напитки + коктейл + торта и тн) - които възлизат на 250-300 лв и вече от там нататък сумата нараства в зависимост от вашите възможности, това колко са ви близки младоженците и тн. Аз смятам, че всеки е редна да отдели колкото му е по силите, но гостите на такъв тип събитие знаят месеци в аванс и ако искате да отидете на сватбата и да уважите двойката според мен е редно да бюджетирате тези неща от рано и да ги планирате. Ето ви един пример, ако искате да оставите 400 лв на човек и знаете за сватбата 4 месеца по-рано трябва да заделяте по 100 лв на месец, сами разбирате, че при днешните нива на цените в София 100 лв на месец в рамките на 4 месеца не е колосална сума дори за човек на заплата 1500 лв са под 6% от месечния му доход, тоест всичко е въпрос на добра организация, планиране и желание.

Не разбирам как на хората 200 лв + за дискотека през уикенд им се струват ок, но 400 лв за сватба (хората се женят веднъж) им се струват много ...

Допълнителни разходи:
- ако искате да носите нов тоалет или сте шаферка/шафер - облекло за сватбата - 200-300 лв минимум не ви мърдат, за нова рокля или нов костюм
- ергенско/моминско - мислете внимателно преди да приемете поканата за този тип мероприятия, защото накрая се оказва, че сте хвърлили повече пари за това отколкото за самата сватба

Имайте предвид, че ако сте шаферки/шафери или кум/кума ви очакват и доста допълнителни разходи около самата сватба. В конкретния случай моминското излезна около 600 лв на мома тотал (разходите на булката се разделят между момите или се покриват от кумата, но със сигурност булката не трябва да плаща нищо), бяхме на уикенд трип до близка европейска столица и почивката бих казала че беше бюджетна, мъжете бяха на ергенско в България (отново уикенд трип) и тяхното ергенско излезна горе долу 2 пъти повече на човек (отново младоженеца не плаща нищо, а разходите се разделят м/у поканените).

Общи условия

Активация на акаунт