Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 470
  • 897
  •   2
Отговори
# 705
Joy

Тука вече се оляхте...

# 706
И още как... 😀

# 707
Ами като нито едно младо семейство не иска да тръгва съвместния си живот с разход от 40/50/60 хиляди лева може да не вдига голяма сватба.

# 708
На който родителите нямат пари, не прави сватба. Чуждите хора не са длъжни да плащат прищевки, това е задължение на самия желаещ или на родителите му.

# 709
  • Down south
Тотал разход за сватба на близки приятели = 1000-1500 лв на човек

Скрит текст:
Бях на сватба в началото на 2025та в хубав хотел София, младоженците са от София и оставихме по 400 лв на човек. Като rule of thum, ако знаете горе долу колко е куверта в конкретния ресторант или аналогични такива вземете и умножете идеално по 4, или по 3, ако сте ограничени в бюджета, тоест за място където куверта е 130 лв е редна да се остави минимум 400 лв на човек. Това е така защото дори да видите куверт 100/150 лв на сайта на определ ресторант/wedding venue, то това далеч не са единствените разходи, които младоженците правят (алкохол, кетъринг, коктейл,DJ, фото, виде, декорация и тн). Цената на 1 сватба от 80-120 човек стъпва на средно 400-600 лв на човек след като човек дръпне чертата (тези цифри са към началото на 2025та год), а по мое мнение нито едно младо семейство не иска да тръгва съвместния си живот с разход от 40/50/60 хиляди лева, които иначе може да похарчи за доста хубав автомобил/първоначална вноска за апартамент/основен ремонт на жилище и тн.

Като гост на сватба е абсолютно задължително да покриете разходите за консумацията ви (куверт + алкохол + напитки + коктейл + торта и тн) - които възлизат на 250-300 лв и вече от там нататък сумата нараства в зависимост от вашите възможности, това колко са ви близки младоженците и тн. Аз смятам, че всеки е редна да отдели колкото му е по силите, но гостите на такъв тип събитие знаят месеци в аванс и ако искате да отидете на сватбата и да уважите двойката според мен е редно да бюджетирате тези неща от рано и да ги планирате. Ето ви един пример, ако искате да оставите 400 лв на човек и знаете за сватбата 4 месеца по-рано трябва да заделяте по 100 лв на месец, сами разбирате, че при днешните нива на цените в София 100 лв на месец в рамките на 4 месеца не е колосална сума дори за човек на заплата 1500 лв са под 6% от месечния му доход, тоест всичко е въпрос на добра организация, планиране и желание.

Не разбирам как на хората 200 лв + за дискотека през уикенд им се струват ок, но 400 лв за сватба (хората се женят веднъж) им се струват много ...

Допълнителни разходи:
- ако искате да носите нов тоалет или сте шаферка/шафер - облекло за сватбата - 200-300 лв минимум не ви мърдат, за нова рокля или нов костюм
- ергенско/моминско - мислете внимателно преди да приемете поканата за този тип мероприятия, защото накрая се оказва, че сте хвърлили повече пари за това отколкото за самата сватба

Имайте предвид, че ако сте шаферки/шафери или кум/кума ви очакват и доста допълнителни разходи около самата сватба. В конкретния случай моминското излезна около 600 лв на мома тотал (разходите на булката се разделят между момите или се покриват от кумата, но със сигурност булката не трябва да плаща нищо), бяхме на уикенд трип до близка европейска столица и почивката бих казала че беше бюджетна, мъжете бяха на ергенско в България (отново уикенд трип) и тяхното ергенско излезна горе долу 2 пъти повече на човек (отново младоженеца не плаща нищо, а разходите се разделят м/у поканените).
За първи път чувам, че куверт се умножава по три или четири, още повече, че е и rule of thumb
Moже би в определена среда?

Съгласна съм за разходите на кума/шаферки.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 01:40 от Daylily

# 710
Никога няма да дам 2 бона подарък за сватба, ако ще и в Дубай да се венчаят. Имам си лимит/бюджет и аз се съобразявам само и единствено с него. Изобщо не ме интересува фотограф, храна, украса на младоженците и т.н. все пак тези неща са по тяхно желание, не по мое и не се чувствам длъжна да им покривам изгъзяците.

# 711
  • София
Аз пък се омъжих на 23 г, моите приятелки повечето още не работеха, нямаха много средста и се събрахме на "моминско" в един кафе-бар, аз платих сметката, а те ми бяха купили подаръци. Много добре си изкарахме и без да даваме луди пари или да ги натоварвам допълтително.

# 712
Аз на 24 се омъжих, преди 10 години, и се шокирам колко много неща са се променили от тогава. Не е като да съм 50-60 годишна и чак толкова далечно поколение. Моминско даже не съм имала, по простата причина, че повечето ми приятелки живеят разпръснати по България и чужбина. Получих по 50 лв от човек или подарък, ако трябва да правя разбивка....сега съм на сватба в края на май и смятам да дам 300 лв с мъжа ми. Толкова съм преценила, че мога да отделя, и се съмнявам, че ще има обидени. И никога не съм оставяла 200 лв в дискотека Simple Smile

# 713
  • Beyond the stars
Аз пък се омъжих на 23 г, моите приятелки повечето още не работеха, нямаха много средста и се събрахме на "моминско" в един кафе-бар, аз платих сметката, а те ми бяха купили подаръци. Много добре си изкарахме и без да даваме луди пари или да ги натоварвам допълтително.

Е ама европейска столица е далеч по-instagramable от кафе-бар. Което е особено важното към момента.

# 714
Не знам защо се намесиха ергенски и момински партита... Smile Но след като се спомена - да кажа и аз. Те са си разход, но обикновено се организират от най-близките на младоженците и е изцяло по тяхна финансова преценка - място, подаръци, програма(а и всичко се преценява с оглед човека, за когото се организира). Участвала съм в организацията на не едно моминско и бих казала, че бюджетът зависи от компанията. Това е първото нещо, което се обсъжда и е редно всеки да се съобрази с възможностите на останалите. Най-малко, например, сме давали за украса - всичко се поръчва от Шейн. (ето едно инстаграмабъл типче Joy )
Винаги сме събирали + 10/20% от всяка заначало, за да покрием сметките по заведенията на булката, впоследствие, ако трябват допълнително - досъбираме, но в никакъв случай булката не трябва да разбира Smile
Аз приемам, че тези партита не е редно да се плащат от младоженците - доста са се поохарчили за сватбата, че и това да плащат. НО много зависи наистина от финансовото състояние на участниците и разбиранията им, разбира се - все пак нищо не е задължително и не е нужно да е "по учебник".
Относно дрехите за сватба - това изобщо не се калкулира към разходите за подарък - въпрос на лична преценка е, както и сумата за съответното облекло също Wink

# 715
Като са се охарчили, ще минат и без партита. Простираш се според парите.

# 716
Като са се охарчили, ще минат и без партита. Простираш се според парите.

По принцип организирането на такъв тип парти определено не е българска традиция, а е заимствано от Запада. Там, доколкото знам, разноските се покриват от организаторите. То това е идеята на тези празненства. Никой не съм чувала да се "тръшка", че иска моминско/ергенско, това обикновено става по хрумка на кума и приятели/шафери и т.н. и е изненада иначе леко му се губи смисълът. Simple Smile
Пак подчертавам, че организацията на подобно събитие зависи от хората - аз лично винаги искам да зарадвам близките си и да ги накарам да се чувстват специални - а това е такъв повод. Simple Smile
Никой не е длъжен да го прави.

# 717
  • Melmak
Моминските и ергенските са по желание. Разбира се, че е хубав спомен и въобще не е нужно да е в Рим или Париж.
Често виждам да ги правят на вила примерно.

Моето моминско беше в бар енд динер в София. Приятелките ми са с бебета, не исках да ги карам да пътуваме далеч и да оставят децата, нямаше и да има много кой да ги гледа. Направиха ми подарък, платиха и сметката. Беше момичешко излизане с много заряд и с яка украса от шейн.

Няма нужда от изхвърляне, за мен хората са важни!

# 718
  • Най-красивата страна
Като прочетох  предната страница,останах с впечатление,че нашите сватби заприличват все повече на ромските.
Остана само сумите да се обявяват по микрофона , един да записва в тетрадка кой колко е дал...всички да викат ,,Малко,малко,, ако някой гост не си е покрил куверта или не е дал достатъчно пари отгоре..

# 719
Според мен всичко си е до разбирането на човека за организирането на сватба. Аз лично ако правя сватба ще е защото искам и защото имам финансовата възможност. Няма да правя предваритално сватба и да смятам евентуално колко пари ще получа от гостите, та да се мъча да си покривам поне половината част от разходите по сватбата.

Общи условия

Активация на акаунт