Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 93 920
  • 897
  •   1
Отговори
# 825

Тоест тези родители никога и никъде не ходят без деца.
Да, моята приятелка, децата и вече са големи, тя още не е свикнала с тази мисъл и ги взима със себе си.
И пак да кажа, аз съм пълна противоположност и даже и на НГ го оставях при бабите (първите 12г)😆
Нищо му няма на сина ми, не се повреди от неидването на сватби и банкети, но ми остави неговото дете за пет дни още като беше на 2 месеца😆

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 23:53 от Чи лу

# 826
  • Melmak
Аз ти вярвам за твоята приятелка, просто мигам на парцали. Иначе за сина ти и Нг разбирам, понеже си имала баба, нормално. Децата не се забавляват да седят на маса с възрастни. Сега излизахме с детенце и приятели. Ами ние бяхме на вечеря, той хапна и иска да играе детето. Нормално, а НГ не е ресторант за 2 часа. Разбирам те. Със сватбата ако децата са малки е много сложно. Аз самата не вярвам бебе да се чувства добре на силна музика и джангър, дори силен звук е вреден за малко бебе. Вече тодлър е трудно да се ходи по него нон стоп. Кумовете ни бяха с дете на година и малко на нашата сватба. Бабата го гледаше. Бяха с нас в църквата, но бабата го занимаваше, не е плакал. После на коктейла също беше с нас и баба. Към 8 го приспаха.

# 827
Така е като има баби, ние с другата баба сме отзивчиви и се разбираме коя ще гледа бебето според празника.
Но, не всички баби са така, някои не могат, други не искат, трети са заети и т.н.
Имам една много готина и забавна
комшийка с която почти едновременно станахме баби, тя въобще не си гледа внучето. Зет и няма майка, починала е, дъщеря и е по цял ден с бебето и на нея хич не и пука.
Е, утре ако ги поканят тия хора на сватба без деца, кво да правят?

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 23:55 от Чи лу

# 828
Който е без баба,  на НГ си е с децата и у дома, а не на заведение. И на сватба не отива ако децата са малки. Иначе освен децата да овършеят всичко, а ти да не подгънеш крак - друго не става.

Аз лично не съм умряла от това, че е нямало кой да ми ги гледа, нито смятам че съм изпуснала нещо кой знае какво. В крайна сметка , като съм решил да ставам родител, съм поела отговорности и съм била наясно че всички дини под една мишница не мога да нося.

# 829
  • София
Някои родители трябва да избират между това да отидат с детето си или да не отидат въобще.
Тоест тези родители никога и никъде не ходят без деца.
Мислиш, че няма такива ли? Никак не са малко, ние сме на 90% през времето така. Simple Smile Аз също предпочитам да не ги мъкна, айде каката е на 9 г, голяма е, ама малкият звяр е на 4 г. и е още много трудно с него. Много, много рядко имаме някаква помощ и има кой да ги гледа. Хората ми се чудят и как пътуваме в чужбина с тях от години. Казвам, че или с тях или въобще няма да пътувам, така че избирам първото. 😃
 По темата за сватбите- след 2 месеца живот и здраве ще съм кума на най-добрата ми приятелка. Евентуално можехме да говорим да оставим поне малкия, но тя много настоява да сме всички. Баща им ще е там, ама ми е притеснено- да не хукне към мен в залата или църквата, ще бъде ли мирен.
Когато пък дъщеря ми беше на 1 г се жени чичо и и всички роднини и от двете страни бяха на сватбата, нямаше изобщо кой да го гледа това дете- приятно ли ми беше-не, видях ли нещо от тази сватба- не, детето измъчи ли се- според мен да, но нямаше как и да не отидем.

# 830
  • Melmak
Според мен хората без баби (и други роднини като лели и тн) просто ползват детегледачки. Имам приятели, които това правят. Приспиват децата и викат детегледачка вечер.

# 831
  • София
Въпреки че около година сме ползвали за дъщеря ми, сега след години не бих. Не го усещам ок за мен чужди хора да ми гледат децата. Разбира се всеки може да прави, каквото прецени, че е най-добро за неговото семейство.
И да не си мислите, че съм някоя майка орлица, дето не си дава на бабите децата. 😂😂😂 Ама работят, майка ми има собствен бизнес, сама си работи и я излезе 5 дни в годината в отпуск, я не. Всички живеем в различни градове и наистина е сложно. Ама вярвам, че по-трудната част мина вече. 😃

# 832
Наистина е сложна темата с дечица на сватба. Аз също не бих написала в поканата, че не искаме деца на този ден, защото имам приятелка, която наистина няма на кого да разчита и би било много невъзпитано да постъпя така. Все пак се надявам повечето да съобразят, че на локацията ни няма детски кът и за самите деца би било скучно и мъчително.
Скоро търсейки видеозаснемане, попаднах на сватбен трийзър, на който имаше кадри от първия сватбен танц на младоженците и около тях безпризорно тичаха 2-3 дечица (може да са били и техни, нямам представа). Но след като видях това, както се казва на чист български - "new fear unlocked".

# 833
Според мен хората без баби (и други роднини като лели и тн) просто ползват детегледачки. Имам приятели, които това правят. Приспиват децата и викат детегледачка вечер.

нямам такива приятели и никой около мен не ползва такива услуги. аз също не бих, ако децата ми бяха малки.
ние бяхме от тези, които не са имали как да ходят някъде без деца. ами не сме ходили. само веднъж на сватба на близък бяхме с дете на 1.5 г., но щерката беше много кротка. набързо се изнесохме, де.
същото е и с кучето - изцяло си съобразяваме ангажиментите и пътуванията с него, като избираме само по- близки дестинации или с повече междинни преспивания, до които се стига с кола и където приемат кучета, близо са до парк и т.н.

# 834
Не бих казала, че сватбата е без деца. Давам си сметка, че на моята ще имам поканени цели семейства, т.е. детето няма да има кой да го гледа, а заради мен да търсят детегледачка... Нека това е личен избор.
Никога не ми е правило впечатление децата да се държат невъзпитано, да пречат или да правят пакости. Това все пак зависи от родителя. Детето е негово отражение. На последните сватби, на които съм била имаше доста деца под 10 г. - нито едно не се е "пречкало", дори се замислям, че са били супер незабележими за самото празненство.
Личното ми мнение, че е неуважително към гостите - в крайна сметка това са техните деца.
Но все пак смятам, че всеки преценява за себе си какво да е празненството му, просто трябва да приеме и негативите. (ако е с деца - риск да не мине по мен и масло; ако е без деца - риск да не дойдат някои гости)

# 835
И аз се чудех колко трябва да дам ,майка с 3 годишно дете, сватба на позната .

# 836
  • Down south
Зависи къде е сватбата, близо или далеч. А детето на три годинки и него ли ще водиш.
Около 300 пари ще бъдат достатъчно, валутата, според  държавата и най-вече връзката с бъдещото семейство.

# 837
Да,с детето ще ходя. От дупница до слънчев бряг

# 838
Да,с детето ще ходя. От дупница до слънчев бряг

Аз бих сложила 150-200 лева. За мен 300 лева са много.

# 839
  • В.Търново
А аз да питам за кръщенето на детето на приятелка според вас колко мога да дам, аз и синът ми ще ходим, който е на 15г. направо съм в чуденка. Кръщенето ще е в манастир близо до града ни, после сме на ресторант в близкия съседен град, който ни е на 7-10км.

Общи условия

Активация на акаунт