Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Буйно и трудно дете

 • 5 288
 • 112
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 6 099
Хубаво е и Вие да поработите с детски психолог, за да се научите как да неутрализирате подобни ситуации.
Все пак продължавам да мисля, че консултацията в София няма да е излишна. Зодията няма отношение към проблема.

# 16
 • София
 • Мнения: 26 290
И аз мисля, че трябва да се работи с майката.
Всеки ден ли се тръшка? Вкъщи ли го прави повече или навън?

# 17
 • Мнения: 18
Тръшка се когато не му давам това и онова и не го пускам в банята да си пусне душа, или да отвори хладилника за 100 път днес, ако не му дам телефон, навън се тръшка долу на земята за да го пусна да побегне с 100 км в час и вече никой не може да го настига, защото се е усъвършенствал много добре.Общо взето всеки ден се тръшка да е неговото и ако не го изпълня ще продължава с тръшкане, инат, рев доста дълго време, достатъчно да не издържа и в момента в който му угодя е една огромна усмивка и задоволство , а аз си скубя косата.

# 18
 • Мнения: 5 617
Вие говорите ли английски, Мира? Ако да, как реагира, като му говорите на този език? Ако владее по-добре английски опитайте да комуникирате на този език докато научи българския. Опитайте и нещо друго - пуснете му на тв класическа музика и вижте как ще реагира. Проверете слуха при специалист. И моите познати отхвърляха дълго време това и твърдяха, че детето добре чува, а се оказа, бе не е съвсем така. Освен това има и друг вид глухота - ухото не чува/ не разпознава  само определени звуци, а не всички. Дъщеря ми също чува нормално. Правена й е и аудиограма и чува абсолютно всички звуци. Но също има периоди на проблемно поведение. Тя обаче изобщо не се задържа пред екрана, т.е няма проблем от тази гледна точка. Проговори късно. Уж разбираше всичко, което й се казва, а не можеше да изпълни и проста команда. Накрая, когато успяхме едва в началото на първи клас да минем през обследването в Св. Никола се оказа, че моето отдавна вече говорещо и не млъкващо дете има смесено специфично разстройство на развитието - това означава, че има засегнати две или повече области. В нейния слечай - реч и математическо мислене. Т.е тя говори, построява правилни изречения, но се затруднява в разбирането на речта и в изказването на мисли, в обясненията и т н. Математическото мислене пък се оказа, че отговаря за доста неща, освен за математиката - ориентация във време и пространство и разбиране и следване на инструкции.
Минете както са Ви посъветвали обследване в Св Никола и направете още преди това консултация с УНГ специалист. За Св. Никола се чака доста за час, хич не става бързо, може и година да отнеме до финала, така, че действайте. Звъннете, запишете час и минете първичен преглед при детски психиатър, а той ще прецени дали да чакате за обследване. Между двете неща минава поне половин година. Ако през това време нещата се развият благоприятно, добре дошло е. Ако ли не, то поне ще получите обяснение за проблема и от там нататък ще знаете как да помогнете на детето си.

# 19
 • Мнения: 18
Благодаря Mama Ru!

# 20
 • Мнения: 229
Сега се зачетох в темата и постовете на Mama Ru малко ме притесниха.Имам предвид това,че моето дете също е много буйно все още не говори(на 1.9месеца)и е родено в 31седмица.Може ли да ми дадеш някои примери за проблеми при деца родени по-рано,защото сега малко се притесних.

# 21
 • София
 • Мнения: 17 984
Съгласна съм да е за психолог , но защо невролог?
Скрит текст:
Той е в отлично състояние със сетивата знам го, и паметта също.Проблема ни е в непослушанието, да прави всичко наопаки, говора също, но щом говори на английски цялата азбука, цифрите, днес сес съпна и падна в магазина и каза"пандна", вчера ми носи обувките и казва"буй буките",значи лека полека ще започне.На 6 м каза мама, по късно баба, тати, но телефоните и тв го сбъркаха, зная си греха, но описах по горе защо ги давах...Моля за съвет от родители с подобно поведение, как процедират с тях, защото не намирам начин!?!Дали е този пубертет  на 2-3годишните?
Заради:
хиперактивен навън по площадките
У дома е изпочупил всичко ел.уреди, скъсани пердета,тапети,лаптоп без копчета, слагахме райбери на вратите , изпочупи ги, по 10000 пъти отваря хладилника , чупи яйцата на пода , тръшка се на земята
не говори , говори на бебешки
почти нямам общуване и визуален контакт
Като пие вода всеки път хвърля , чаша , шише на земята
има висок праг на болка
...

Трябва ви И преглед при невролог, освен при останалите специалисти, за които стана въпрос.

# 22
 • Мнения: 3 802
Направете нужните прегледи, за които са ви писали вече. Междувременно спрете всички устройства, но се заредете с търпение. Без крясъци и шамари, просто без емоции. Излизате на вън и държите здраво за ръка. Като реши да се изкопчи от вас, хващате го и го прибирате. За целта трябва да сте близо до дома в началото. Като се приберете го затворете за 2-3 мен в неговата стая, като сте се уверили, че е безопасно за него. След това влизате и обяснявате спокойно защо сте се прибрали. Излизате втори път, с уговорката да слуша. Ако наруши - отново прибиране. Няма да е лесно, дори и да няма проблем детето. Явно е свикнало вече да манипулира и знае, че накрая ще си получи неговото. Но пак казвам, без викове и шамари, а равен и спокоен тон.
Също така, ако за него няма тв, няма и за вас. Ако за него няма телефон, няма и за вас.

Успех!

# 23
 • Мнения: 1 687
Не знам какво сте чели за дете скорпион, но е нелогично. Има и други деца скорпиони, но те имат ли такова поведение. Английската реч е лесна за малките деца, но ползването ѝ пред майчиният език е сигнал за проблем.
Вече е крайно време за Св. Никола, няма какво да си затваряте очите, защото това дете расте всеки ден.
Имате ли наследствени заболявания?

# 24
 • Мнения: 5 617
Сега се зачетох в темата и постовете на Mama Ru малко ме притесниха.Имам предвид това,че моето дете също е много буйно все още не говори(на 1.9месеца)и е родено в 31седмица.Може ли да ми дадеш някои примери за проблеми при деца родени по-рано,защото сега малко се притесних.
Изобщо не говори или не използва изречения?
Говорите ли му колкото се може повече?
Използвате ли бебешки думи или му говорите като на голям човек?
Залъгвате ли с тв и телефон/ таблет?
Вероятно при повечето преждевременно родени деца няма отражение този факт, но ако детето при раждането или около него е изпитвала недостиг на кислород е възможно това да му се отрази.
Повечето деца се развиват съвсем нормално, така че едва.ли.имате повод за притеснение.
Нормално е детето да не се чувства комфортно , ако не може да каже или обясни какво иска и чувства. Когато проговори ще се нормализира и поведението.

# 25
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 2 159
След това влизате и обяснявате спокойно защо сте се прибрали. Излизате втори път, с уговорката да слуша. Ако наруши - отново прибиране.
На мен това ми го обясняват и до днес. Обаче се прави с дете, с което има комуникация. При дете, което не говори, и не използва алтернативна комуникация, а до колко разбира е под въпрос, си е безмислено.

# 26
 • Мнения: 6 397
И дъщеря ми късно проговори и непрекъснато кипеше от енергия и вършеше бели. Просто има и такива деца. Търчиш след него и не го изпускаш от поглед. Готвене и други такива луксове, когато го поеме някой друг възрастен под надзора си. Аз да си готвя, а тя да си играе сама? Не и на тази възраст, абсурд! Да, разказа ми играта детенцето ми, ама и това отмина, вече стана човек (4+ години) и това, което разказва авторката, е зад нас. Но си го спомням. Sunglasses

# 27
 • Мнения: 16 927
Зодията няма значение в случая.
Заведете детето,  колкото де може по-скоро ва преглед , първо във вашия град.
Наистина има по-буйни деца, но това не звучи само като палавост. Притеснително е, че не говори. Спрете тв , колкото и да е трудно.  Кажете на детето,  че се е счупил и му извадете играчки. С лего заиграва ли се?

# 28
 • Мнения: 922
Виж сега, докато заведеш детето на лекар единственото, което можеш да правиш, е да работиш над себе си. Владей се и се старай изобщо да не се гневиш.
Ето например и аз искам тишина и спокойствие, но с малко дете не става. Затова не я правя приоритет. Моето също пиполи къде ли не и се тръшка ако не е на неговата, бяга като магаре навън без всякакво усещане за самосъхранение и като го хвана ме хапе. Много ме беше яд, най-вече на това, че не ме отразява независимо крещя ли или обяснявам.
Обаче! Като аз видя, че рови - например в чекмедже - отивам при него и почваме да ровим двамата. Изглежда като игра, досадно е в началото, но да знаеш - има ефект и или се заиграва с теб, или ти оставя съкровището и отива другаде, което също е вариант, защото все пак целта е да не ровчи.

Изнеси пустите телевизори. Крадец ги е взел, баба Яга и т.н. Ще свикне без тях, ще видиш. И за телефона същот. Ако ще земята да изкърти - ти все едно не забелязваш. Не коментираш, не се караш, абе все едно имаш ангелче вкъщи и то не се дере, а пее.
 Проблемът е, че клекваш накрая да има мир, но мир няма и се завърта колелото все така. Дай го твърдо, можеш!

# 29
 • София
 • Мнения: 46 042
И като се тръшка и не иска какво? Работата е там, че и вие трябва да промените начина си на живот. Ако няма телевизия за него - няма да има и за вас. Ще използвате компютрите и телефоните само по работа. Да, зная колко трудно и неизпълнимо звучи, изпитание е най вече за самите родители, но ако имаше някакъв друг проблем, и примерно лекар беше казал "няма да яде храната Х", а детето се тръшка, какво щяхте да правите, да му дадете от тази храна, само защото се тръшка, а и на вас ви се яде от нея? Първо трябва да проведете трудните разговори вкъщи и между себе си и себе си и дали сте готови да направите неща, които ще са трудни. А приказките как всичко става лесно и чудесно са нищо друго, освен като да вярваш на реклама., че купуването на един моп ще те направи супердомакиня.

Няма лек начин да се кажат нещата - човек или приема, че трябва да работи, или си стои по старому и очаква някакви други хора в градината, в ресурсния център и т.н. да фикснат по магичен път. Когато родителите са готови да направят каквото е нужно, тогава и нещата с детето потръгват.

Общи условия

Активация на акаунт