ЗА 5-то КЛАСНИЦИТЕ

• 13 390
  • 322
  •   1
Отговори
# 255
  • София и там където не се пуши
Учебника по български език на Просвета бил изчерпан

Информатиката също изчерпана

Ама отидете при учителката и и обяснете защо сте купили по-малкия да не тормози детето. Хич не купувайте голямия

# 256
Добре съм дошла и аз при вас. Wink Единствения учебник, който не успях да намеря е по испански.Случая е мътен и кървав, защото се оказа, че въпросния учебник е нарочно изтеглен от пазара, защото бил по някаква стара система.Та сега чЕкам нови указания... #Crazy Изгледи за родителска среща има в близките седмица-две.

Нещо не съм съвсем в час.Защо някои петокласници /като моя/ ще изучават втори чужд език?Виждам, че някои от децата ви ще учат биология  newsm78 В профилирани училища ли са? Моя минава метър за сметка на втория чужд език.Нали уж са по една програма...

За вдигането на тежести /учебници/ няма какво да говорим...Само по география бумагите са 5 броя. #Crazy Добре че сина ми е якичък и е 47кг. #Crazy , но за госпойците направо ми е мъчно.

Всъщност търсех тема, в която да си сверя часовника така да се каже за мнението ви относно начина, по който е написан материала по Човекът и природата и по  История. Cry Cry Само по тези два предмета имам наблюдения засега.Струва ми се, че материала по разказвателните предмети специално е написан на изключително и неподходящо високо ниво за възрастта на 11 годишни хора. #Crazy #Crazy #Crazy Сина ми не е от най-старателните и не изгаря от щастие когато учи.Виждам го, че полага усилия / доброволно или под мой контрол и натиск/, но повече от половината му време за учене минава в обяснения от моя страна на непознати думи, супер сложни изречения и взаимовръзки, куп излишни неща и не зная какво още... Confused Моята преценка ли е грешна или сина ми е назад с речниковия си състав и способността да възприеме и възпроизведе цялата тази информация?Някой няма да оцелее до края на пети клас - аз или той...

# 257
Че всички ще оцелеем ще оцелеем. За учебниците по история всички учители доколкото знам са възмутени. Дори имало грешки- Не съм компетентна аз не мога да кажа нищо.

Мъжът ми попита каква квалификация трябва да има учителя по ЧП - вътре имало астронамия, физика, химия и т н.

# 258

Не съм компетентна аз не мога да кажа нищо.

Мъжът ми попита каква квалификация трябва да има учителя по ЧП - вътре имало астронамия, физика, химия и т н.

И аз не съм особено компетентна и грешките специално не вярвам да ги открия в бъдеще. Embarassed Имам предвид стила и начина на излагане на материала.Имам предвид, че нещо, което може да се каже с две прости изречения е разтеглено в пет-шест сложни изречения, изпълнени с непознати и неподходящи за възрастта им думи и изрази.Докато стигнеш до последното изчиташ куп излишни локуми и определения и губиш началото и връзката.Гледаш един урок от две страници, от който всъщност може да се изтегли не повече от половин страница съществена информация, която би могла да им бъде достатъчна.Би им било по-полезно на учениците, ако е представена на по-достъпен и по-съобразен език за възрастта им.Аз ли бъркам, кажете...

Учебника по ЧП не съм го разглеждала подробно.Първите уроци са свързани с астрономията - звездно небе, съзвездия, видими движения на звездите, слънце и т.н.Нататък явно продължава миш-маша. ooooh!

# 259
  • София
тази година още не съм се зачитала в учебниците, но към края на миналата учебна година реших да погледна уроците по история. по безмислени лирично-есеистични бълвочи не бях виждала през живота си! вместо да представят дати и факти, уроците бъкаха от въздишки и високопарни възклицания Sick

за втория чужд език - в смг поне го няма, но имат сип руски и виктория е направо във възторг  Shocked

# 260
  • София
а учебникът по български на просвета току що го видях наличен в онлайн книжарницата на пингвините.
http://www.pe-bg.com/?cid=3&search_q=%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B … e&x=5&y=8

# 261
SUNFLOWER добре си ни дошла!
47 кг казваш. Ето кой ще ни носи чантата  Laughing
Ориентирахме се към чанта с колелца. Сега ще обиколим магазините. А каква чанта ни донесоха от Италия... Побира и детето и учебниците и пак остава място  #Crazy
Не само ние имаме проблеми с тежките дисаги.
Е, там ги превозват организирано ама давай...

# 262
SUNFLOWER добре си ни дошла!
47 кг казваш. Ето кой ще ни носи чантата  Laughing
Ориентирахме се към чанта с колелца. Сега ще обиколим магазините. А каква чанта ни донесоха от Италия... Побира и детето и учебниците и пак остава място  #Crazy
Не само ние имаме проблеми с тежките дисаги.
Е, там ги превозват организирано ама давай...

Преди това погледни дали имаш възможност да се намъкне в количка - новата чанта от Италия. А аз ще ви информирам за колички /пък и някой друг ако знае да казва/.

Та вчера купих от Илиенци чанта пазарска за моя приятелка с колелца сравнително елегантни и здрави /не от малките/. След което махнах пазарската чанта и намъкнах от магазините от голямия размер на Габол чанти- ами става точно. Ами те чантите си имат възможност да се намъкват в колички. Дори стават в тези колички куфари, които могат да се вадят.

Това което виждам като недостатък в колелцата на пазарската чанта е че дръжката не може да се сгъва. А на куфарите може, но колелцата са малки.

# 263
Добре де, с тези колелца как се справят със стълбищата? Раницата не е ли по-удобна за търчане нагоре-надолу? Не че моят ученик не е 30 кила с мокри дрехи... newsm78

# 264
То може и с колелцата да се носи на гръб. Затова споделям, че колелцата трябва да са по-голями за да могат спокойно да се дърпат по стълбището.

Утре имаме родителска среща та ще имам въпроси към учителите.

# 265
  • София
Добре съм дошла и аз при вас. Wink Единствения учебник, който не успях да намеря е по испански.Случая е мътен и кървав, защото се оказа, че въпросния учебник е нарочно изтеглен от пазара, защото бил по някаква стара система.Та сега чЕкам нови указания... #Crazy Изгледи за родителска среща има в близките седмица-две.

Нещо не съм съвсем в час.Защо някои петокласници /като моя/ ще изучават втори чужд език?Виждам, че някои от децата ви ще учат биология  newsm78 В профилирани училища ли са? Моя минава метър за сметка на втория чужд език.Нали уж са по една програма...

Sakri, вероятно вторият чужд език ще ви е по СИП  newsm78
Ние май няма да имаме СИП тази година, от общината нямали пари за учители по СИП  Confused  иначе също беше предвиден испански.
Учебниците още не съм ги гледала новите, но миналата година бяха кошмарни  ooooh!  не си само ти дето обясняваш почти всяка дума и какво искат да кажат в този урок  ooooh!
В края на 4-клас заключението на вече бившата ни госпожа беше, че децата не могат да разказват  Shocked, ми как ще могат, с тези експерименти с учебниците  #Crazy

За тежките раници - нашата класна предложи децата, които седят на един чин да се разберат и да носят само по един учебник, като се редуват. Предложението не е лошо, само дето много ги разместват още. Може би като се нагласят в близките дни кой с кой ще седи, ще се разберат и кой кой учебник ще носи. Все пак като се извадят половината учебници от раницата си е друго нещо  Simple Smile

# 266

Sakri, вероятно вторият чужд език ще ви е по СИП  newsm78

Amidala, втория чужд език /испански/ си е по програма.Дали защото 31-во е СУЧЕМ - за изучаване на чужди езици и математика не ми е ясно. newsm78 Поради тази причина стария клас и всички бивши четвърти се преразпределиха според втория чужд /испански, френски, немски, руски/ език в пети клас.Преразпределението и класацията беше извършена според желанията на учениците /и родителите в сянка/ и успеха им в края на четвърти клас.От първи до четвърти клас всички учеха английски език, който ще продължават да учат.Подписах някаква декларация, в която се съгласявам СИП да бъде допълнителен час физкултура, която ще я карат по екскурзии или излети.Дано съм разбрала правилно. Embarassed

мама_знае, има вероятност сина ми и 50кг. да е ударил вече  #Crazy Довечера ще го строя да се премери.Много се ядосвам, че върви дебеличък... Cry Натрупал е едни кофти палачинки в коремната област и на гърдите, краката са му набити също и едно гъзе е отпрал ooooh!.Генетично му е заложено от баща му за съжаление. Ако ми вкара една ще ме трупира сигурно, когато ме стисне през кръста от радост /засега  Laughing/ въздуха ми изкарва.И дънките можем да си менкаме вече, а ако се строя пред него без токчета ми е точно до под носа. ooooh! Юркам го да вирее на здравословна храна, богати салати, плодове и т.н., но на хранене мушва 4 филии  #Crazy #Crazy #Crazy А и през деня де да го зная кви ги дъвче...Иначе доста вилнее с колелото.Записах го заедно със сестра му на плуване, ще ги водя четири пъти седмично.Когато зазимя колелото ще го сбъркам да дерзае на кростренажора вкъщи. Crossing Arms

# 267
  • България-Швейцария
Сакри, от плуването ще отвори още по-голям апетит, да не се стряскаш Wink.
Но пък ще направи хубава фигура.
На килограми може да стане и повече, това също да не те притеснява, мускулна маса трупат, а тя тежи.
Но щом е предразположен към пълнеене, не му давай да се отпуска, само тренировки и движение му е цаката.
На скъпия шестокласникът бил 67 кг #Crazy, според мен не може да е вярно, ама толкова го били премерили, те ходят и на състезания, така че съм склонна пък и да се съглася. Въпреки, че изобщо не изглежда нито едър, още по-малко дебел. За големия дума не отварям, носи по-голям номер дънки от баща си вече Crazy.
Акселерацията е в действие, скоро ще ме галят по главичката и ще ми викат 'малката' smile3560.
На мене ми е доста странно, в нашата фамилия сме щигльовци, но сме и тотално скарани със спорта по тоя случай, което пък хич не е хубаво Blush.

# 268
  • София
по напред в темата бяха писали това:

със сигурност е махнат втория чужд език от задължителната подготовка, но в 5-ти клас са предвидени 3 часа ЗИП седмично. тези часове според у-щето може да се дадат и за втори чужд език.

При нас също преразпределяха децата според желанието за втори чужд език, нашата паралелка е със ЗИП български и математика и /трябваше да има/ СИП испански.
Сега няма да учат испански и децата са много разочаровани, говорихме с класната и зам.директорката ако може да направят нещо, но няма гаранция  Confused

# 269
Вижте какво открих -   http://www.gabol.com/interior.asp?idC=50&idG=3

Общи условия

Активация на акаунт