'Искам бебе' ни събра, но и бременни вървим пак ръка за ръка. /тема 30/

• 32 513
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
И аз това си мислех, Марианка, че ти би трябвало да си изкарала вече част от карантината, ама пусто го водят от положителен тест. И аз непрекъснато апелирам хората с оплаквания да се тестват, но много хора смятат, че няма нужда. А мен ме е шубе една степен отгоре, тъй като синът ми е с астма Close
Мен ме тестваха два пъти с бърз тест при прием в болница, не знам при тези дали излиза, ако съм изкарала (някак незабелязано), но наистина има плюсове в това просто да мине, уж повтаря, но вероятно доста рядко.
Вярвам, че баш Ковида няма да ни препъне по пътя на всички премеждия, с които се сблъскваме. Dart

Диди, събрахте ли се? Аз петък съм запомнила и надничам да се похвалиш с двойно безсънни нощи Hug

# 601
Tickles, не сме още, трябваше утре, но се отложи малко. Надявам се понеделник, вторник да го приберем, че взех да се притеснявам от обстановката в страната. Иначе принципно терминът ми беше днес, та офицялно съм ги снесла вече 😁

# 602
https://fb.watch/1BxgrvtdPF/ Започвам с едно видео с полезна информация, макар част от нея да се отнася в частност за болница Надежда.
За мен - днес минах очния преглед и съм мнооого доволна!

Знаех си, че предишния преглед просто ме претупаха като само провериха диоптър и заради него следвало да съм секцио. Да не говорим, че и грешно са го измерили.
m-angel, всичко ще се нареди, по един или друг начин. При първата вълна забременя при втората ще родиш Grinning
Мен страха от първата ковид вълна още не ме е напуснал. Макар аз да не съм на работа ММ ходи и е сред хора. В местната болница ковид отделението е пълно и нямат места.

# 603
Момичета, четох какви ли не ужасни неща за високо TSH. За умствено изоставане на плода и причина за А. Моето е 4,15. 10 г с съм и до сега не съм имала проблеми с щитовидната жлеза. С АГ не мога да се свържа - тя е под карантина, а мъжа й в реанимация. Не ми е удобно да нахалствам. Тук на друг АГ нямам вяра. Ендокринолог няма в града. Не знам какво да правя. Зная, че трябва да е под 2 за Б. Чудя се дали да не пусна още едно в др лаборатория. Нали се влияе от стрес, студ и др неща. В лабораторията ме бодоха 3 пъти, имам фобия от игли и от вените ми не текваше кръв... Това дали може да е повлияло на резултата? От коя ли страна не го мислих цяла нощ ... Фатално ли ще е да изчакам десетина дни докато се върне АГ? Минава ми през главата и да си купя лекарство да пия, но ме е страх.

# 604
Ехе Чериии яко си се панирала. Спокойнооо. Едно по едно: защо си пускала ТСХ щом нямаш проблем с щитовидната? Аз нямам проблем и не съм пускала. Може и 6 да е било мойто... през първия триместур скача. Трябва да е под 2 за забременяване и основно, защото след това скача. Можеш и с 4 да забременееш но после като стане 10 вече е проблем.
В никой случай не си купувай лекарство да пиеш сама. За мен сега проблем няма, но почнеш ли да пиеш такива лекарства сама ще си докараш.
Няма и проблем да изчакаш 10 дена.
Също така, от цялото четене прочете ли някъде че със стойност 4 в тази седмица ще има плодът мозъчни увреждания и тн или прочете общо, че висока стойност може да донесе увреждания?

# 605
О, аз като чуя за изследване на тсх ми настръхва косата. Едно, че сутрин на гладно, друго че в поредни дни в различни лаборатории ми е давало коренно различни резултати.
За коректен резултат е най- важно да се даде кръв, в лаборатория в която се обработва веднага пробата. При пренасяне дава отклонения обикновено излиза по - високо тсх.
Аз бих проверила веднага и другаде и със сигурност не бих чакала 10 дни за започване на терапия, най- малкото за да не стоя в стрес тези 10 дни. В България даже и под 1 го искат някой лекари, но в световната литература офицоално се иска под 2.5 за първи триместър и под 3 да втори и трети. Другото важно е колко е т4. Това е свободноя тироксин в кръвта, който ползва и бебето. Понякога може тсх да е в норма, но ако т4 е ниско пак не е ок и се взимат мерки. Т4 би било добре да е в горна трета на нормата. Според мен пусни и двата показатела.
Начев ми е казвал, че от момента на започване на терапията тсх няма да падне веднага, но пък бебето веднага започва да получава необходимата доза тироксин от кръвта на майката, който не му достига така че действай спокойно и без стрес, но все пак своевременно.
Качило се е от бременността разбира се, но все пак е хубаво да се гони оптимална стойност.

# 606
На мен ендокринолог ми каза “ужасявам се от жени, които си изследват ТСХ без да имат проблем с щитовидната. “
За мен ако наистина паниката е такава, намери начин ако трябва по телефон, или иди до близък град и се консултирай с ендокринолог. Сигурно ще ти изпишат и ще си по спокойна. Също така ако аг ти е начислила това изследване на ТСХ не мисля че е проблем да й звъннеш освен ако изрично не е помолила да не я безпокоиш.
И най вече, колкото и доверие да нямаш на никого друг- по добре отколкото да пиеш нещо сама.
Алесандра а тези стойности под 2,5 не са ли ЗА забременяване, но не и в началото на бременността? Сигурна съм, че в началото си скача.

# 607
Ох, аз по принцип съм спокоен човек и рядко изпадам в паника ама такива неща четох през нощта, че ми настръхнаха косите. Конкретно в тази седмица, с tsh 4, не прочетох, но една мама беше споделила, че с такова tsh д-р Начев й се накарал, и й казал, че бебето ще е умствено изостанало 😵
Ив, пуснах го, защото АГ го назначи. Сигурно заради годините - 35 съм. Но и предните Б го е назначавала и винаги е било около 2.
 Алесандра Т4 не съм пускала.

# 608
Тогава я потърси. Знам, че ти е кофти предвид ситуацията, но аз на моя АГ му звънях докато беше с корона. Вярно не знаех, но тя реално е добре. Ако не може няма да дигне. Като може ще върне обаждане.
Все пак ти си бременна жена с притеснение, какво се очаква да изкукаш 10 дена ли?

# 609
За забременяване го искат под 2.5, защото нали след това заради повишаващото се чхг скача и тсх и идеята, е че ако скочи четирикратно, което се очаква понякога поне да не надвиши 10, което би било вече опасно за ембриона.
След това обаче вече през самата бременност тироидните хормони оказват огромно влияние на развитието на плода, затова ги и следят повечето лекари, затова и тези норми. На мен също винаги са ми ги искали.
Чери, ще се овладеят нещата ако изобщо ти е това стойността, не се плаши, но наистина виж с кого да се свържеш да консултация поне по тел. В краен случай Начев, но ще ти се скара с тази стойност със сигурност, той даже под 1 го иска тсх, което почти никъде не се споменава в световната литература, като оптимална стойност.

# 610
Чери, твоето не е толкова високо. Бременността го качва и след като родих отидох да го изследвам. Излезе 3.9, а всичко друго беше нормално. Дадоха ми еутирокс 50. Получих адско сърцебиене и щях да умра направо. Спрях си го сама плавно и се оправих, а ТСХ ми стана 1.45 след 2 месеца само. Просто не ми е било нужно да приемам нищо.
Сега пак го изследвах и излезе 3.4. Реших пак да отида все пак да ме видят и пак ми казаха айде с хапчето. Само два дни го пих и започна сърцебиене, вдигнах пулс 120, не можех да стана от леглото...Казах си айде пак и го спрях. Вече съм наред и повече няма да си правя експерименти, а просто ще го следя. По принцип се вдига след инвитро, а аз приемах и естрофем и декапептил и те му влияят.

На английски има статии които изследват наново дали границата която от няколко години е смъкната на 2.5 не е твърде ниска и дали все пак много жени не са на излишна терапия...при мен става така.

Има жени с хашимото и други проблеми и при тях се вдига до огромни стойности. Твоето е далече от тях. Ако ще ти е по-спокойно отиди да те видят, но ако получиш такава реакция като мен е възможно да не ти трябва терапия и се спира плавно.

Последна редакция: сб, 07 ное 2020, 13:24 от Jessito*

# 611
И аз това се чудя. Уж има референти граници. До 4,2 пише на изследването, защо не пише 2 ? Или само за Б е това?
Мисля да отида, но вече в понеделник и да пусна пак в друга лаборатория. + Т4. Може пък от самосебе си да се регулира.
Малко се успокоих! То и нощем си е по-страшно! Wink Благодаря 🤗

# 612
Аз като човек с Хашимото, смея да кажа, че след като разбрах, че съм бременна, първото, което пуснах с ЧХГ и прогестерон, беше ТСХ, фт4 и фт3. ТСХ ми беше около 10, това при терапия с Л-тироксин. Включвам се, за да ви кажа да не подценяват ТСХ, защото нивата му веднъж нарастнали, няма да паднат изобщо по инфо от Начев. Освен това проблем с ЩЖ е много относително, защото хипотиреоидизъм може да се появи и без Хашимото по време на бременността, тъй като до 12 г.с. бебето няма собствена щитовидна жлеза и съответно дърпа тези хормони от майка си. Та аз за себе си, Чери, бих пуснала пълен пакет ЩЖ (тсх, фт4 и фт3), Алесандра е съвсем права за нивата на ТСХ през бременността и следенето им. То е съвсем съвсем важно и в началото, макар че повечето лекари го отричат. Можеш и да звъннеш на Начев според мен, едва ли ще ти откаже консултация по телефона.

А за Джеси - това са симптомите, докато се нагоди хормонът. А и ако тази доза ти е изписана конкретно от Начев, човекът има навик да си предозира пациентките. Знам, че е страшен специалист, не го оспорвам, но мен лично макар и да пиех вече хормон, така ме беше предозирал, че получавах сърцебиене и се наложи да ходя по кардиолози със съмнения за хипертония. Беше ме вкарал от хипофункция в хиперфункция, което е най-ужасното усещане на света. Бях споделила тук из форума за ситуацията, някои потребителки ме нападнаха, но това, което той ми причини с презастраховането си и нервите, и притесненията, няма да го простя. Пак повтарям,  не оспорвам, че е специалист, просто лично мен ме предозира до такава степен, че тсх беше паднало доста под нормата. Аз лично на твое място, бих почнала с 25 мкгр, а не с 50.

Ейнджълче, спокойно, мила, ето Рози от Ноемврийките, която също е с корона, роди две бебета. Всички са живи и здрави, неприятната част е само, че разделят майка от бебе. Затова стискам палци да се изчистиш бързо, да дадеш отрицателен тест и да сте с малката шушулка един до друг, за да се гушкате.

# 613
Misery, благодаря за информацията! Но все се чудя, ако TSH толкова се влияе от стрес, че дори и от външните условия като температура например, /при студ се вдигало/, тогава защо да е наложително лечение, ако примерно нивото е 3,9 като при Джеси, вместо да се следи и да се види накъде върви. Просто си разсъждавам...

# 614
Да, точно Начев беше.
Но при мен проблемът беше че не ми каза че бременността може да е повлияла първият път (януари) и ме тъпка с него без нужда. Когато го спрях си влезе в норма само. Всеки месец го следих и цяла година си беше в норма.
Сега след стимулацията и особено декапептил и естрофем се беше вдигнало, притесних се. Отидох при него защото директно може без час и пак каза 50.  Аз съм с ниско кръвно и пулсът ми не е минавал 90. Пулс 120 при мен е за влизане в болница. Ще правя контрола другата седмица, но засега мисля да не приемам нищо повече.

Последна редакция: сб, 07 ное 2020, 13:24 от Jessito*

Общи условия

Активация на акаунт