Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 480
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
С телефон съм навън и ми е трудно с търсенето.

https://blogs.lse.ac.uk/impactofsocialsciences/2017/08/17/which- … versity-students/

В интерес на истината не съм търсила такива данни, когато сме кандидатствали , защото не е имало кой да ни го даде като съвет. По- скоро гледахме данни какъв процент деца продължават да учат или започват работа в рамките на 6 м от бакалавър, но това бяха статистики за университета като цяло а не по специалности.

Спомням си, че съм виждала статистика за САЩ  в кои специалности студентите са със затруднения с връщането на заема.

# 571
  • Отвъд алеята зад шкафа
Сега се сетих за познато дете, завърши СМГ и учи бизнес в Холандия. В момента си е в БГ и учи дистанционно, започна задължителния стаж по специалността. Та той, с наивността на младостта твърдеше, че никога няма да работи в корпорация. И като му се наложи да си търси работа, бързо установи, че парите, които му дават за стаж в корпорация, на други места хората ги получават като заплати. Та така- сега е в корпорация 😅

# 572
  • В офиса
Според мен на всякакви класации на реализация по специалности трябва да се гледа малко с едно наум. Ковид беше голям game changer. Големи корпорации, които изобщо не са мислели да се променят, или плановете им за промяна са били някъде в бъдещето, станаха дигитални, служителите им започнаха да работят дистанционно. Ето, Лойдс си буквално замени дейността на 4-етажен отдел с изкуствен интелект. Пазаруваме основно по интернет, не разчитаме толкова на консултанти. Има телемедицина, автоматично разчитане на документи и т.н. и т.н. Да, мантрата как изкуствения интелект не взема работни места, а помоага и оптимизира работата, още я има. Но реално вече много професии са силно оптимизирани, оттам имат нужда от по-малко хора, за да свършат същата работа. Същото като едно време с фабриките и роботизирането на операциите. Сега евентуалните служители във фабрики, са служители в колцентрове и корпорации. Скоро няма да бъдат и това. И сега накъде? Дали пък няма изведнъж професии, в които не може да сложиш изкуствен интелект - майстори, водопроводчици, мазачи, тенекеджии, няма да бъдат печеливши. Така че силно рисковано е такива класации да са водещи в решението "какво".

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 13:18 от Тинкърбел

# 573
<не по темата>

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 15:50 от Ezhko

# 574
  • софия
Скрит текст:
Тинки,
За Lloyds недей, там сме incumbent по много линии и им знам спатиите за изкуствения интелект. Но е факт, че много професии са и ще бъдат засегнати от кризата с масивни съкращения.
Факт е, че с цел ограничаване на разходите, много корпорации минават на дистанционна работа и така ще е в обозримото бъдеще (говорим за петилетки). Но ако си мислиш, че това ще направи професиите, които разчитат на поръчки от уволнените служители печеливши...

И дистанционното обучение е тук за да остане. Защото присъственото е скъпо, а източниците (данъци, студентски такси, рисърч грантове и дарения) пресъхват стремително. И дано остане поне нещо от модела на специалностите с бакалавър и магистър, а не минем на "обучение през целия живот". Тогава да видиш какво е да те диагностицира изкуствен интелект и оперират дистанционно хора, завършили току-що ускорен курс по точно тази манипулация, която ти е предписана.
Дистанционното обучение не е непременно лошо. Така се отварят възможности, които иначе не биха не били по силите на много хора, точно заради големите разходи.
Сега, естествено, че не одобрявам преминаването на балакалавър/магистър и сие на дистанционно обучение, защото  предимствата на присъствие в кампуса са незаменими, но ако говорим за кратки курсове, мисля че фирмите предлагащи онлайн обучение в годините преди пандемията не са си и мечтали за такъв бърз разстеж.

# 575
<не по темата>

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 15:51 от Ezhko

# 576
  • В офиса
Aз Ежко го разбирам кристално.
Ежко, може би си вече стар и циничен и тези промени да са добри за човечеството като цяло и за отделните хора (що ли не мисля)
А може би това е път, който човечеството трябва да извърви, да стигне до тази крайност, като люлеенето на махало, за да оцени другото и да се завърне.

# 577
  • София
Предвид качеството на обучаващия персонал,  завръщането на изходна точка ще е трудно. Хибридни ще са и образованието, и работата от офиса = няколко дни онлайн, няколко присъствено, което пък от своя страна ще реши проблема с недостига на качествена (вкл. чиста) материална база.

# 578
MamaMM, бакалавърските програми на АЕ в TU Delft са няколко:

https://www.tudelft.nl/en/education/programmes/bachelors

Някои от тях са с приемни изпити, други - не. Изпитите / прцедурите са различни за различните специалности. На сайта е описано.

Таксите са нещо като над 2000 евро / година, първата година - наполовина. За стипендии за таксите - не знам да има.
Финансовата трудност идва от скъпите наеми и храна.  
Ако студентът работи, при определени условия, може да получи някаква месечна помощ. Подробности - в темата за следване в Холандия.
Друга трудност е намирането на квартира - не достигат и както писах, не са евтини.

Рос преди време беше писала, че ТУ Делфт предвиждат изграждане на общежитие, но не знам тази идея на какъв етап е.

Ако нещо греша, Рос ще ме поправи.

Благодаря, ще потърся темите. Иначе, да- стипендии няма, първата година таксата е наполовина в ТУ Делфт за бакалавърските специалности. Имаме още доста време и ще следя. Благодаря много и на rosss!

# 579
Шарки, бе, да не си пратила и чистачката хоум офис😀
Цялата картинка, която е безкрайно интересна, ще се види след корона кризата. Сега нещата не са ясни, твърде отскоро се объркаха и още са видни главно разни позитиви от хоума, главно намалените разходи на робовладелците.

# 580
  • София
Краткият отговор е "да". Викаме я само когато имаме трейнинги на новоназначените.

# 581
  • София
Хайде пак аз за родителската Stuck Out Tongue Winking Eye
До тук съм получила линк само от един учител. До кога се очаква да се получат и от останалите? Как беше миналия път? Ако не изпратят, какво?

# 582
  • софия
Хайде пак аз за родителската Stuck Out Tongue Winking Eye
До тук съм получила линк само от един учител. До кога се очаква да се получат и от останалите? Как беше миналия път? Ако не изпратят, какво?
Ще получиш, спокойно Simple Smile
Въпрос на организация на учителя. Все пак трябва  много такива линкове да регистрират за всеки отделен родител. Някои са по-организирани от други.

голяма радост това присъствено.....  хлапето е загубило вякакви навици.

# 583
  • Cobrs
Здравейте, днес получих писмо за промяна в начина на провеждане на срочния изпит по математика за 10 клас и, честно казано, се притесних. С предложението резултатите от матурата по математика влизат в дипломата като част от оценката по математика. Ако знаех по-рано за тези намерения, щях по съвсем различен начин да подходя с подготовката за тази матура, която дори не е задължителна. Бихте ли споделили какво мислите вие по този въпрос. Може аз да не преценявам правилно ситуацията.

# 584
  • софия
Мисля, че това не е правилно. Явяването на матура не е задължително. Не бих се съгласила. Не съм убедена какво пише в Наредбата по въпроса, но бих погледнала.

Поправям се. В Наредбата пише, че "Оценките от националното външно оценяване по чл. 47, ал. 2 се записват като текущи оценки."
Наредба № 11 от 1.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците
Ох, и така не е, защото това е друго НВО. Дано Дидева се появи и разясни.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 10:34 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт