Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 485
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • софия
Знам, Фран, споко...
само тоя код не знам какъв е Laughing

П.С Още по-голям майтап -оказа се че познавам  детето.... еееееееееех колко е интересен света.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 22:06 от Амели

# 556
  • София
А дали да не опитате с “разведени родители”, баща пияница и майка наркоманка. Не ми хрумна случайно, имам прецедент, като изключим майката.
Да ти кажа, точно тая част, с финансови документи от БНД никак не ми се строи нормална. БНД плаща 60 лв. на месец издръжка за малкия, нали се сещаш каква база е обявил при делото за родителски права и колко копнее аз да му разбера доходите. Много се чудех  защо им трябва изобщо финансова информация за нефинансовоангажирания родител, пък ми пресветна, че е за да знаят предварително ако нещо се случи с финансовоангажирания, има ли кой да поеме бремето и с колко.

# 557
Какво значи "отпадна SAT"?

# 558
  • София
SAT Subject Tests have been discontinued in the United States, and will be discontinued internationally after June 2021.

САТ не е отпаднал, но е test optional.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 23:06 от Prizma

# 559
Добро утро!

Амели,
МИТ може да си позволи да избира измежду топ 1% състезатели на световно ниво. Цедката там е толкова ситна, че дори за олимпиец е късмет да го приемат.
Съгласна съм с мнението на Фран, че трябва да сме по-реалистични. Шансове дават немалко университети.

Скрит текст:
Относно "кода" Simple Smile) Мисля, че това е прогнозата на Фран за кандидатите в АК т.г.

Така като ви чета, разсъжденията са предимно за унита в САЩ. Аз лично съм за обучението там.
Но горещо бих препръчала ( за деца с математически насоки ) и ТУ Делфт и магистратура ЕТХ Цюрих.
Малката дъщеря днес й е последния изпит в ЕТХ Цюрих и започва 6 месечен стаж в компания, която тя си избра и с отлична стипендия. Поне преди Ковид, студентите от ЕТХ бяха редовно ухажвани от швейцарските компании.

Всъшност дотук всички наблягат на темата кой е университета. Мисля, че по-важен е избора на специалност.
Много хора ще скочат срещу мен за свободата на избора и подобни. Не ги отричам, но неслучайно има статистики за специалности, в които децата не могат да си върнат студентските заеми и такива, които си ги заличават моментално. Може да се обсъждат различни опции и възможности с детето и да му се разяснят какви са възможностите за бъдеща реализация.
Сам по себе си университетът не гарантира последващ старт.

# 560
# 561
  • софия
О да, съгласна съм с всичко, което казваш, Рос! Естествено, че трябва да се тръгне от специалността. Просто темата за “големите” университети винаги е любопитна, а всъщност мен повече ме занимава идеята “холистичен подбор”, защото лично слоред мен има много условности в нея и за човек като мен, който е свикнал да се “влиза” някъде с изпити е малко абстракна. 
UK са ми познати като система, но сега за нас са недостъпни, освен ско не измислят някакви стипендии. Но пък и трябва дс се преборимчовек за тях. Абе не е лесно, много са неизвестните.
Като дойде ред да кандидатства девойката, ако има с какво дс съм полезна, ще разкажа какво как прави. Дотогава ей така ще си говоря мслко на седянка.

# 562
  • София
Разбрах, че Subjеct SAT спират да се провеждат от юни. Има ли смисъл да се вземат преди това? Изобщо има ли смисъл да се прилагат после при кандидатстване?

# 563
  • софия
Разбрах, че Subjеct SAT спират да се провеждат от юни. Има ли смисъл да се вземат преди това? Изобщо има ли смисъл да се прилагат после при кандидатстване?
Не мисля, че някой може да отговори на този етап. Дори последните, които кандидатстват тази година са по условия все още ползващи  AP и Subject SAT.
Изобщо следващите кандидатстващи са много експериментален випуск.Не стига, че са първите по профилиране от 10-ти клас ами и SAT условията са сериозно различни първо при тях.

# 564
  • София

Явяването през май или юни може и да е проблем, защото се губи възможността да вземат изцяло материала, да го преговорят и тренират, т.е. по-трудно ще се изкара висок резултат.  По-ранни дати така или иначе няма, това са двете предстоящи и последни дати.

Дали да се прилагат - според указанията на университета: някои не ги искат, други казват, че това е по преценка на кандидата, но все още няма правила за кандидатсването за догодина, така че е възможно съвсем да отпаднат.

Както писа Амели, това е випуск, при който всичко е ново и за кандидатите, и за университетите, вкл. и учебната програма и вида на  дипломите им .

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 09:52 от Prizma

# 565
Добро утро!

Амели,
МИТ може да си позволи да избира измежду топ 1% състезатели на световно ниво. Цедката там е толкова ситна, че дори за олимпиец е късмет да го приемат.
Съгласна съм с мнението на Фран, че трябва да сме по-реалистични. Шансове дават немалко университети.

Скрит текст:
Относно "кода" Simple Smile) Мисля, че това е прогнозата на Фран за кандидатите в АК т.г.

Така като ви чета, разсъжденията са предимно за унита в САЩ. Аз лично съм за обучението там.
Но горещо бих препръчала ( за деца с математически насоки ) и ТУ Делфт и магистратура ЕТХ Цюрих.
Малката дъщеря днес й е последния изпит в ЕТХ Цюрих и започва 6 месечен стаж в компания, която тя си избра и с отлична стипендия. Поне преди Ковид, студентите от ЕТХ бяха редовно ухажвани от швейцарските компании.

Всъшност дотук всички наблягат на темата кой е университета. Мисля, че по-важен е избора на специалност.
Много хора ще скочат срещу мен за свободата на избора и подобни. Не ги отричам, но неслучайно има статистики за специалности, в които децата не могат да си върнат студентските заеми и такива, които си ги заличават моментално. Може да се обсъждат различни опции и възможности с детето и да му се разяснят какви са възможностите за бъдеща реализация.
Сам по себе си университетът не гарантира последващ старт.

rosss, цитираният вариант ТУ Делфт и магистратура ЕТХ Цюрих ми е супер интересен. Не следя редовно и отдавна темата, но ще съм благодарна, ако споделиш личен опит. В ТУ Делфт с изпит ли влязохте? Стипендия по някоя програма? За магистратурата в ЕТХ имаше ли подходящи варианти за стипендия? Може и на лични, тъй като тук темата е за колежа, но мисля, че ще е полезно и за други родители. Не съм проучвала задълбочено, но като че ли таксите в Делфт се увеличиха, напливът също, а възможностите за стипендии намаляха.

# 566
  • София
MamaMM, бакалавърските програми на АЕ в TU Delft са няколко:

https://www.tudelft.nl/en/education/programmes/bachelors

Някои от тях са с приемни изпити, други - не. Изпитите / прцедурите са различни за различните специалности. На сайта е описано.

Таксите са нещо като над 2000 евро / година, първата година - наполовина. За стипендии за таксите - не знам да има.
Финансовата трудност идва от скъпите наеми и храна.  
Ако студентът работи, при определени условия, може да получи някаква месечна помощ. Подробности - в темата за следване в Холандия.
Друга трудност е намирането на квартира - не достигат и както писах, не са евтини.

Рос преди време беше писала, че ТУ Делфт предвиждат изграждане на общежитие, но не знам тази идея на какъв етап е.

Ако нещо греша, Рос ще ме поправи.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 10:43 от Prizma

# 567
  • София
Аз гледах  обяви за блоковете с квартири за студенти непосредствено около университета в Делфт, съвсем нормални (ниски) цени са.

# 568
Има отделна тема и за холандските унита, и за ETH Zürich има самостоятелна.
Призма е подала основното инфо.
Условията за прием в холандските унита се променят в последните години. Увеличава се броя на спеьиалностите на англ ез, променят се критериите за прием. Нашият опит по тези, а и други причини, не е приложим.

Нещото, което считам за разумно да споделя е, че издръжка на студент в ЕТХ Цюрих , не е много по- различно от Холандия . Поне аз очаквах да има по- големи разходи

# 569
  • Отвъд алеята зад шкафа
Къде гледате класация за реализиране след уни?

Общи условия

Активация на акаунт