Американски колеж - двадесет и първа тема

• 55 683
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Не е приемливо да са с маски по цял ден по задължение.  

Предполагам, че задължението да са с маски е породено от факта, че за да се възползват максимално от възможностите, които предлагат кабинетите в АК, запазиха местенето от сграда в сграда.  И заради смяната на учениците ги карат да са с маски цял ден.

На това обаче също може да се намери компромисно решение като лампите обсъдени по-горе, но и като просто удължат 2-3 междучасия, в които децата се движат между кабинети и сгради с по 10 мин за допълнително проветрение. Знаят се кои са тези междучасия с движение, и кои са 5 минутките в блока.

Насоки от МОН и МЗ:

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 13:52 от Люлякова пролет

# 76
Не е приемливо да са с маски по цял ден по задължение.  

Предполагам, че задължението да са с маски е породено от факта, че за дасе възползват максимално от възможностите, които предлагат кабинетите в АК, запазиха местенето от сграда в сграда.  И заради смяната на учениците ги карат да са с маски цял ден.

На това обаче също може да се намери компромисно решение като лампите обсъдени по-горе, но и като просто удължат 2-3 междучасия, в които децата се движат между кабинети и сгради с по 10 мин за допълнително проветрение. Знаят се кои са тези междучасия с движение, и кои са 5 минутките в блока.

Звучи ми смислено и лесно осъществимо.

# 77
  • София
О да, носенето на "набрадници" и "лигавничета" е безмислено.
А като разпоредби визирах тези след установяване на случаи на covid.
По съвместителство следя 6-класната тема и на предпоследната страница, две майки съобщават за случаи на положителни деца в класовете и съответно преминаване (вече) на двуседмично ДО докато премине карантината за целия клас. Всяка седмица без заболели в класа я броя за успех и се моля за повече такива!

# 78
...Всяка седмица без заболели в класа я броя за успех и се моля за повече такива!
Всеки здравомислещ човек иска това. Могат да се намерят разумни решения за постигането на това, без да ги измъчим по цял ден с маски, освен ако не го желаят.
usmivka-ta е дала част от проблемите, но има и още. Решения също има.

# 79
Има ли друго училище със задължителни маски в час, знаете ли?

# 80
  • Там, където мечтите се сбъдват
Има ли друго училище със задължителни маски в час, знаете ли?

Френският лицей, поне по обявеното на сайта им, сега може и да са променили нещата.

# 81
  • София
Здравейте, последно не разбрах, децата ще учат ли един ден от седмицата от вкъщи?

8 клас ще учат вскъщи в петък.

# 82
  • Cobrs
Моля, дайте линк към проучване, което показва, че лампите предпазват от Ковид и могат да се използват безопасно.
По отношение на маските, не мога да се съглася, че са опасни, както и че големи деца не могат да преценят кога да ги сменят. Сега пътувам и нямам много време, но довечера мога да споделя линкове с информация защо маските не могат да доведат до задушаване, за да не съм голословна.
Децата ли се оплакват, че маските им са проблематични?

# 83
  • Там, където мечтите се сбъдват
Моля, дайте линк към проучване, което показва, че лампите предпазват от Ковид и могат да се използват безопасно.
По отношение на маските, не мога да се съглася, че са опасни, както и че големи деца не могат да преценят кога да ги сменят. Сега пътувам и нямам много време, но довечера мога да споделя линкове с информация защо маските не могат да доведат до задушаване, за да не съм голословна.

Да, от главоболие, по думите на сина ми са се оплаквали. Това ме притеснява и започвам да се питам какви маски са подходящи -  еднократни, с клапан....За мен също бактерицидните лампи във всяка стая ми изглеждат разумно решение, вместо маските, дори и за учителите ще бъде по-добре.

# 84
Да, 3 учебни дни = 3 дни главоболие.

" UV-C lamps have long been used in hospital and industrial settings for decontamination purposes. In the context of a mitigation approach to infection spreading, UV-C can be particularly helpful in the inactivation of virus-containing aerosols and surfaces.
...In a recent study, Fischer et al. showed that UV-C light can inactivate more than 99.9% of SARS-CoV-2 viral particles deposited over the filtering material of N95 masks.."
Light-based technologies for management of COVID-19 pandemic crisis
Solar ultraviolet radiation sensitivity of SARS-CoV-2

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 15:31 от Люлякова пролет

# 85
  • Cobrs
Моето дете няма главоболие, децата от класа й, с които са близки приятелчета, също. Можете на първо време да пробвате да смените вида на маските, може да помогне . Ползва маска с ffp3 филтър за многократна употреба.
По отношение на лампите аз попаднах първо на това: https://www.bbc.com/future/article/20200327-can-you-kill-coronav … rus-with-uv-light
Ще се опитам да проуча допълнително въпроса.

# 86
Извинете, Maggrat, че не споделих линкове за употребата на бактерицидните лампи и благодаря на Люлякова пролет, че е пуснала такива! Моята информация за тях дойде от познат физик, чието компетентно мнение не съм свикнала да поставям под съмнение и не съм търсила допълнителна информация.

# 87
След кварцовите лампи също е нужно проветрение.

Имам познато дете във ФЛ. Носят маски и в час.

Маграт, може ли да кажеш каква маска носи детето ти?

С хирургическите маски се диша много лесно. Ако всички носят, както е в АК, този тип маски могат да предпазват. Ако носят само някои деца, тогава няма смисъл от тях, а от ффп2/3, за да се предпази носещия. Според мен сте късметлии, че ръководството държи всички да носят маски.

# 88
  • София, Младост 3
И аз съм притеснена от носенето на маски по цял ден.
Дъщеря ми и трите дни досега се оплака, че е имала главоболие и невъзможност да се концентрира досатъчно добре по време на часовете, което изчезвало веднага след излизане навън и сваляне на маската. В момента е абсолютно здрава и няма никакви оплаквания, когато е без маска, което директно ме навежда на мисълта, че най-възможната причина е повишената концентрация на въглероден двуокис във въздуха, който диша. Купила съм й маска с клапан на д-р Фрей, която ми беше препоръчана от няколко души като добра и лесна за дишане. Има 2 броя, които сменя за деня, отделно има и еднократни маски.
При всички положения, каквато и да е маска, тя се явява като обструкция за дишането и със сигурност има влияние върху качеството на вдишвания въздух – никой не може да ме убеди в противното. Поради тази причина обмислям да пиша писмо до Колежа с молба да преразгледат решението си за маските в час. За общите помещения нямам претенции.
Много ми харесаха идеите за кварцови лампи и по-големи междучасия за проветряване на стаите. Чрез бързо търсене в гугъл попаднах на тази лампа - https://diodistillers.com/product-nastolna-bakteritsidna-uvc-lam … 8w-vgraden-tajmer, в описанието на която пише: „Лампите доказано убиват COVID-19“. Не знам колко е доказано, но би могло да се провери. С радост бих купила и дарила лампа от този род. Сигурна съм, че и други родители биха се включили в подобна инициатива.
Вероятно има и други добри идеи, които в подходяща комбинация биха осигурили достатъчно безопасна среда и възможност за стоене без маски в часовете.

# 89

Да, от главоболие, по думите на сина ми са се оплаквали. Това ме притеснява и започвам да се питам какви маски са подходящи -  еднократни, с клапан....За мен също бактерицидните лампи във всяка стая ми изглеждат разумно решение, вместо маските, дори и за учителите ще бъде по-добре.

Никакви маски не са подходящи за цял ден носене. Не може децата цял ден да си вдишват току що издишания от самите тях въздух. Не съм съгласна детето ми да хване кой знае какви респираторни заболявания от вдишаните бактерии, въглероден диоксид и кой знае още какви гадории, само за да се предпази евентуално от вирус. Само си представете, че това, което издишвате, директно си го вдишвате обратно. И така цял ден. И то от влажна маска. Защото само след няколко издишвания тя се овлажнява, нали? Ние не издишваме сух сахарски възух. И това се случва 5 дена в седмицата по около 7-8- часа дневно. За мен това си е чисто тровене, а не предпазване.

А виенето на свят, от което са се оплакали вече деца, идва най-малкото от завишено съдържание на въглероден диоксид, както и от намалено количество кислород.

Общи условия

Активация на акаунт