Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 494
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте! Моята девойка имала днес някакъв проблем с компютъра и не могла да се запише за електив...Това проблем ли е и има ли как да го направи сега или в следващите дни?

# 511
  • софия
Моля, ви, свирнете като получите поканите за родителската среща на 19-ти, да не се окажа пак без такава, че щерката ще ме линчува вече!
Спасението от линч е в ръцете на нарочения за линчуване Simple Smile

# 512
Пристигна покана с линкове за родителската среща на 19ти

# 513
  • София
Пристигна покана с линкове за родителската среща на 19ти
Благодаря! Този път е налична.

# 514
Кратък пост, за да кажа на Св. Валентин, че Ви обичам и не съм Ви забравила. 

Надявам се, неколкократните локдауни да са поразместили необходимостта и лесната възможност за дистрибуция на опиати в Колежа.  Оставам тук, за да Ви напомням за, слава Богу, краткия престой на сина ми в АК.  Наскоро имах един интересен разговор със сестрата на колежанин от първите 10г.  Разказах й как моя син се успокои с продаден в деканата опиат в училище, където официалната версия беше, че такива неща не се случват.  И моята прекрасна събеседничка каза: "Е, как още по времето на брат ми го имаше.  Деца от семейства с възможности, дилърите са там."  Така че, мами, припомням Ви.  Не си измисляйте, че някой се грижи за децата Ви навън.  Чуждите деца, са нечии деца, да не ги оставяме в безизходица.

Днес отново видях тъжна БГ новина за починалия младеж в София на бул Гешев.  Ние имаме отговорност към младите хора, мълчанието убива с наркотици, с ток, с каквото му попадне.  Някой си е замълчал.  Мълчанието убива.

# 515
  • София
Има ли някаква информация как върви записването за изпита в Колежа? До кой номер са сега, някой ще се включи ли? Аз мисля да го запиша към 24-25-и, да видим кой ще пие боза. Simple Smile

# 516
  • софия
Във все по-достъпни времена живеем за съжаление. Трябва да сме нащрек. Наскоро чух за друг случай на близко дете в друго училище. 11 клас девойка. Тръпки ме побиха, семейството минава през доста трудности, но вярвам, че ще се справят.

Скрит текст:
Кратък пост, за да кажа на Св. Валентин, че Ви обичам и не съм Ви забравила.  

Надявам се, неколкократните локдауни да са поразместили необходимостта и лесната възможност за дистрибуция на опиати в Колежа.  Оставам тук, за да Ви напомням за, слава Богу, краткия престой на сина ми в АК.  Наскоро имах един интересен разговор със сестрата на колежанин от първите 10г.  
Разказах й как моя син се успокои с продаден в деканата опиат в училище,
Скрит текст:
където официалната версия беше, че такива неща не се случват.  И моята прекрасна събеседничка каза: "Е, как още по времето на брат ми го имаше.  Деца от семейства с възможности, дилърите са там."  Така че, мами, припомням Ви.  Не си измисляйте, че някой се грижи за децата Ви навън.  Чуждите деца, са нечии деца, да не ги оставяме в безизходица.

Днес отново видях тъжна БГ новина за починалия младеж в София на бул Гешев.  Ние имаме отговорност към младите хора, мълчанието убива с наркотици, с ток, с каквото му попадне.  Някой си е замълчал.  Мълчанието убива.
мен това ме притесни - как така в деканата продаден?

Има ли някаква информация как върви записването за изпита в Колежа? До кой номер са сега, някой ще се включи ли? Аз мисля да го запиша към 24-25-и, да видим кой ще пие боза. Simple Smile
не си честна значи! за такива като теб в последния момент дали залог трябва да сложим коефициент някакъв за да изчислим печалбата..... Абе важно е боза да се лее Laughing

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 11:22 от Амели

# 517
Здравейте, ще съм много благодарна, ако някой родител ми каже как реално се избира университет в чужбина за кандидатстване. Знам, че въпросът ми е изключително общ и лаишки, но виждам, че синът ми се лута доста. И да, знам за адвайзърите в колежа, но на този етап особена помощ от тях той конкретно не намира.
Знае какво би искал да учи, също така проверява тази възможност и за Европа, и за САЩ. Без Англия.Изпратили са му списък с ВУЗ-ове, съгласно статиситка от надидатстване предходните години. Сега какво трябва да направи? Да проверява ВУЗ по ВУЗ какви са условията, стипендиите?
Или има някакъв друг подход, който ми убягва?

# 518
  • София
Освен условията и стипендиите, да погледне faculty (защото качеството на преподаване има значение за резултата на финала) и  реализация на завършилите студенти. Най-трудното, избора на специалност, щом вече го има, другото е само въпрос на стесняване на фунията с критериите.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 13:29 от Sharky*

# 519
Здравейте, ще съм много благодарна, ако някой родител ми каже как реално се избира университет в чужбина за кандидатстване. Знам, че въпросът ми е изключително общ и лаишки, но виждам, че синът ми се лута доста. И да, знам за адвайзърите в колежа, но на този етап особена помощ от тях той конкретно не намира.
Знае какво би искал да учи, също така проверява тази възможност и за Европа, и за САЩ. Без Англия.Изпратили са му списък с ВУЗ-ове, съгласно статиситка от надидатстване предходните години. Сега какво трябва да направи? Да проверява ВУЗ по ВУЗ какви са условията, стипендиите?
Или има някакъв друг подход, който ми убягва?

Здравейте,

Споделям това, което съм чул от наставленията на големия син към малкия (с опит да го поподредя и съкратя):
- Избира се не университет, а специалност. Тръгва се от това, което иска да работи, проучва се кои са переспективните разработки в областта, къде са извършени, къде са учили и преподават водещите разработчици.
- Според резултатите се съставя списък със специалности (и университети, където същите се намират).
- От списъка се премахват тези, които са на език, който не се владее или в държави, където няма намерение да се ходи
- После се премахват финансово недостъпните (тук помощта на адвайзърите за оценка на предполагаемите разходи и вариантите за стипендии и динансови помощи е добре дошла)
- Сравнява се успеха с входните изисквания и се определят 1-2 оптимистични, 3-4 реалистични и 2-3 сигурни варианта.
- Вариантите се проучват детайлно от всички възможни източници и списъка се коригира, ако е необходимо.
- Съставя се план за работа за покриване на сертификати, изпити, вадене и изпращане на документи, писане на есета и т.н. (с други думи - покриване на изискванията за кандидатстване във ВСЯКА отделна специалност).

Успех!

# 520
  • Там, където мечтите се сбъдват
Също така е важно, според мен, при определянето на специалност да се види какви са вариантите за растеж след бакалавър, т.е. какви са по-тясно специализираните области / и в кои други университети се предлагат/. Вариант бакалавър в Европа и магистратура в САЩ/Канада примерно.
Възможно е това да е и нова специалност в някой университет, което ще рече че изискванията за прием няма да са много високи - това също го проучете.

Темата ми е много интересна,макар, че детето ми е все още в 9 клас:)

# 521
  • В офиса
Meжду реалистичен и сигурен вариант има ли разлика? Според мен сигурни варианти няма. Иначе интуитивно ние сме следвали точките на Ежко - два силно оптимистични (формално три, де, но единия даже няма нужда да го броя, той е 100% нереалистичен, пусна го и аз не знам защо), няколко реалистични, премахмахме тези, които не дават стипендии (това се вижда в college board за USA), чак план нямаше, но това вече са индивидуални особености. И за бъдещо развитие, магистратури и т.н. не сме мислили, според мен това е на следваща стъпка, защото по принцип няма гаранция, че специалността ще е 100% фит и няма да се смени след 1-2 години. Иначе освен от проучвания, инфо от приятели също важи. Те си обменят инфо децата. Пък и не е за подценяване дали ще имаш някой близък в радиус от 500км.

# 522
  • София
Важно е да се определи на първо място дестинацията. Ако по някакви причини се разглежда единствено Европа като вариант /не са малко тези случаи/, опциите се преценяват според езика на обучение за дадената специалност в различни университети, нивото на преподаване за специалността и за университета, възможнсти за стаж, обмен, включване в изследвания, финансови съображения. Ако се разглежда САЩ като опция, там броят на съображенията нараства значително -  хубавото е, че в по-малка степен човек трябва да е ориентиран какво иска да учи, трудното е в непредвидимостта на приема, защото в него влизат и влияят множество фактори.

# 523
Последно съображение - учениците в колежа, покрай всичките си съученици, преподаватели, адвайзъри и т.н., знаят и могат по въпросите за кандидатстването в университет далеч повече от нас, родителите. И показната безпомощност и неориентираност в някои случаи са просто опит да се прехвърли решението и отговорността за него на родителското тяло.
Да не забравяме, че става въпрос за добре образовани, пълнолетни индивиди.

# 524
  • софия
Единици са тези ученици, които много знаят. Ако наистина знаят то е благодарение на по-голям брат/сестра,  при които същият път на информиране е трябвало да бъде извървян при тяхното кандидатстване. Колкото и да им обясняват адвайзърите съм сигурна, че усещането за безтеггловност и абстрактност в учениците си стои. Та не мисля, че учениците знаят задълижтелно повече от родителите.

Общи условия

Активация на акаунт