Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 473
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Maggrat, не разбрах точно какво коментираш - промяна на формата на файнълите на АК или НВО?
Резултат от НВО е предвидено да се впише като точки или процент в свидетелството за първи гимназиален етап, но без оценка. В това удостоверение са изброени оценки по предметите от периода 8-10 клас, но среден успех не се калкулира. После то ще бъде притурка в дипломата.
НВО не е задължително, но неявяване/неполагане не знам как и дали се вписва във въпросното удостоверение - с 0 или с черта. Все едно, надали е важно.
Какво общо има АК в случая не схванах - те са ви запознали с указанията на МОН или те самите нещо променят в срочния си изпит?

# 586
  • софия
Аз разбирам, че АК искат да впишат резултата от НВО мат като оценка. По аналогия със седмокласното НВО не мисля, че е правилно. Резултатите са точки, за които няма скала за приравняване към оценка.

# 587
  • Cobrs
Prizma, получих писмо от АК за заменени е във формата на срочния изпит за втори срок. Идеята е сеочният изпит по математика да се раздели на две части - модул 1, който да е индивидуален проект с 10% тежест и модул 2, който модул е със същата тежест и който ще се замести от НВО и оценката за него ще е оценката от НВО.

Maggrat, не разбрах точно какво коментираш - промяна на формата на файнълите на АК или НВО?
Резултат от НВО е предвидено да се впише като точки или процент в свидетелството за първи гимназиален етап, но без оценка. В това удостоверение са изброени оценки по предметите от периода 8-10 клас, но среден успех не се калкулира. После то ще бъде притурка в дипломата.
НВО не е задължително, но неявяване/неполагане не знам как и дали се вписва във въпросното удостоверение - с 0 или с черта. Все едно, надали е важно.
Какво общо има АК в случая не схванах - те са ви запознали с указанията на МОН или те самите нещо променят в срочния си изпит?

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 11:27 от Maggrat

# 588
  • софия
Абе, от където и да се погледне не е много правилно. Ако са искали НВО да е част от срочната оценка по мат и променят формата на срочния изпит, е трябвало това да бъде казано още в началото на учебната година. И пак се връщам на това, че оценката от НВО е в точки, за които няма скала за приравняване към оценка.

# 589
  • София
Формално погледнато, 50 т. от 100 т. са 50%, т.е. няма проблем превръщането на резултата от НВО в % , а оценките в колежа са именно в % .

При така зададен критерий от АК, явяването на НВО става на практика задължително. Иначе като оценяване ми изглежда щадящо - при 100% на проект и над 80% на НВО, което според мен е задължителен минимум, нещата са ОК. Все пак файнълът е с тежест 20%, има едни 80% от всички останали задания и тестове през срока.  

Не знам дали е правилен този подход, но не виждам проблем - математиката си е математика - дали АК ще състави теста или МОН, задачите все трябва да се решат. Да не говорим, че това НВО се дава за цялата страна - не вярвам да е трудно. Но ако друг вариант ви се струва по-справедлив и коректен, трябва да се обърнете към ръководството. Личното ми мнение е, че този не само че не е в ущърб, ами даже си е бонус, т.к. файнълите по математика не са по-лесни, вероятно напротив. А сега имате и едни 10% за проект. Единствено стои проблем при отсъствие на датата за НВО и това трябва да се уточни, защото по изключение файнъли се насрочват и на други дати, докато за НВО това не важи.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 11:26 от Prizma

# 590
Мисля, че ако АК иска да продължава да предлага алтернатива на държавното ни "образование", следва да се бори за академичната си независимост. И в частност - за правото да съставя сам важните си изпити.

# 591
  • Там, където мечтите се сбъдват
Абе, от където и да се погледне не е много правилно. Ако са искали НВО да е част от срочната оценка по мат и променят формата на срочния изпит, е трябвало това да бъде казано още в началото на учебната година. И пак се връщам на това, че оценката от НВО е в точки, за които няма скала за приравняване към оценка.

Скалата може лесно да се направи. Проблемът идва от това, че такова НВО, ще се проведе за първи път и въпреки, че според мен то ще е лесно и ще е върху материала от училище, е добре всички страни да бъдат информирани в началото на учебната година. Може би тук е и идеята да се гарантира явяването на него, защото доста родители са на мнение, че децата им няма да се явяват на него. Не случайно и МОН, ще изисква бележка по уважителни причини за неявяване.

# 592
  • Cobrs
Благодаря ти, Призма, за мнението, както и на всички други, разбира се! Ще обсъдя тази промяна и с учителя по математика. Притеснява ме неяснотата около материала, който ще бъде обхванат от това НВО. Ако материалът, който влиза в него, е по-лесен, за мен това не е плюс, защото няма да изисква полагането на усилия и ще липсва мотивация. Ако е по-труден, това би поставило въпроси относно нивото на образование в АК по този предмет. Може би е добре наистина да си дадем ясна представа къде се намираме спрямо общата картина. Но не ми допада идеята явяването на НВО да стане индиректно  задължително.

Формално погледнато, 50 т. от 100 т. са 50%, т.е. няма проблем превръщането на резултата от НВО в % , а оценките в колежа са именно в % .

При така зададен критерий от АК, явяването на НВО става на практика задължително. Иначе като оценяване ми изглежда щадящо - при 100% на проект и над 80% на НВО, което според мен е задължителен минимум, нещата са ОК. Все пак файнълът е с тежест 20%, има едни 80% от всички останали задания и тестове през срока.  

Не знам дали е правилен този подход, но не виждам проблем - математиката си е математика - дали АК ще състави теста или МОН, задачите все трябва да се решат. Да не говорим, че това НВО се дава за цялата страна - не вярвам да е трудно. Но ако друг вариант ви се струва по-справедлив и коректен, трябва да се обърнете към ръководството. Личното ми мнение е, че този не само че не е в ущърб, ами даже си е бонус, т.к. файнълите по математика не са по-лесни, вероятно напротив. А сега имате и едни 10% за проект. Единствено стои проблем при отсъствие на датата за НВО и това трябва да се уточни, защото по изключение файнъли се насрочват и на други дати, докато за НВО това не важи.

# 593
  • Там, където мечтите се сбъдват
Maggrat, погледни на сайта на МОН, https://www.mon.bg/bg/100151, там има изнесен модел на НВО по мат за 10 клас.

# 594
  • София
Мисля, че ако АК иска да продължава да предлага алтернатива на държавното ни "образование", следва да се бори за академичната си независимост. И в частност - за правото да съставя сам важните си изпити.

Пропускайки "закачката" ти  с образованието в кавички нявсякъде другаде извън АК, ще ти кажа, че направи ли се описаното по-горе, се нарушават в прав текст две неща. Което едва ли е толкова похвално... НВО-то се превръща на практика в задължително, каквото по наредба не е. И второ изрично е казано, че  няма скала за преобразуване на НВО  резултата в оценка (или в проценти респективно) и САМО точките се вписват в дипломата. Както апропо  и това, че резулттат от въпросното НВО не  може да се ползва за класирания, подбор и сие, както се бяха затичали да правят някои ДУ, целта му е друга. То че е безсмислено в болшинството случаи (освен в ограничен брой такива), това е факт, ама щом ще го има, е редно да се спазват наредбите, колкото и автономно да е едно учебно заведение.

Maggrat, НВО-то заради пандемията вероятно ще е сведено до доста ниско ниво като сложност, за да се отчете удобно, че и при трайно ДО заради Ковид 19  нещата  с обучението на десетокласниците в страната са минали ОК. Така че от тази гледна точка човек не би следало да има някакви страхове. Убедена съм, че всеки изпит, съставен извън МОН, би бил по-труден.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 12:33 от пенсионирана русалка

# 595
  • софия
От където и да погледна желанието за промяна, за мен не е много редна. Дори и да предположим, че Колежът ще състави своя скала да приравни точките към проценти, считам за правилно и честно това да се знае в началото на учебната година, а не да се казва по средата.
Не знам дали има деца, които не се явяват на НВО в 10. клас, но включвайки оценката като част от общата, е притискане за доброзорно явяване. И пак по средата на учебната година.
Математиката е математика и е възможно задачите изобщо да не са трудни, но подходът не ми е добър.

# 596
Здравейте,

във връзка със залаганията за брой кандидати в АК тази година, днес получихме номер-245(10 дни след първия ден за подаване на документи).

# 597
  • софия
Има време. Доста училища не са добре организирани с издаване на документи от ел. дневника за първи срок.
Не си спомням миналата година как се движеха нещата, но по-миналата моя приятелка подаде в края на срокс за записвам само заради лошата орханизация на текущото им училище.
До 26-ти има още 10 дни.
Хм, или пък ще са наистина много много по-малко...

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 15:24 от Амели

# 598
Относно срочния изпит по МАТ на 10 клас в колежа не виждам да има някаква драма. Идеята е да не се натоварват излишно .Цитирам писмото: "Бих желала да Ви информирам за изменения във формата на срочния изпит за втори срок, с цел по-малко допълнително натоварване на учениците от 10. клас.

Тъй като датата на националното външно оценяване (НВО) по математика съвпада със сесията на колежа, по време на която се предполага учениците от 10. клас да имат срочен изпит (Final Exam 2) по математика и той да е в същия формат, както НВО, взехме решение да облекчим учениците по описания по-долу начин." Ако няма НВО, децата ще си имат срочен изпит. Като са добре подготвени не мисля, че ще е от значение . Математиката е една и се готвиш по един и същи начин , за файнъл или за НВО. Това е моето мнение.

# 599
  • София

Скалата може лесно да се направи. Проблемът идва от това, че такова НВО, ще се проведе за първи път и въпреки, че според мен то ще е лесно и ще е върху материала от училище, е добре всички страни да бъдат информирани в началото на учебната година. Може би тук е и идеята да се гарантира явяването на него, защото доста родители са на мнение, че децата им няма да се явяват на него. Не случайно и МОН, ще изисква бележка по уважителни причини за неявяване.
И на какво основание ще иска МОН бележка по уважителни причини? И какво ще стане ако няма такава? Нито могат да откажат издаването на удостоверение за завършен първи гимназиален етап, нито да пишат отсъствие в неприсъствен ден, нито да наложат глоба или друго административно наказание.
А скала за преобразуване на точките в оценки от един изпит, може да състави само съставителя на изпита, в случая - МОН. А няма такава скала. Няма и да има.

Общи условия

Активация на акаунт