Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос за смяна на фамилия

 • 4 391
 • 54
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 070
Здравейте.
След месец ми предстои подписване, вчера друг човек взе декларациите, защото аз нямах възможност да ида.
Замислих се, че не знам как да ги попълня. Също и дали въобще е възможно това, което сме намислили. Много търсих в нета и поне от това, което прочетох е възможно, но не знам как да го попълня.
Идеята е двамата да добавим втора фамилия. Смисъл да сме с двойна фамилия, за да може детето да е и с двете.
Чудя се, дали някой е попълвал по този начин декларация, как се вписва?
Опитах да звънна, но за съжаление не вдигат телефона. Иска ми се да си спестя ходенето до там, ако е възможно, да е само в краен случай.

# 1
 • Мнения: 964
Доколкото помня в декларацията имаше квадратчета за отбелязване   на вариант "да запазя", "да взема", "да добавя" фамилно име и място до квадратчетата да се запише фамилията. Не съм сигурна как точно трябва да стане, защото единия ако е Георгиев, другия Иванова, вероятно ще се получи Георгиев- Иванов и Иванова- Георгиева.

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 022
Ако разбрах правилно, ми се вижда загубена кауза.
Дайте си имената или някакъв пример, за да ги разнищим правилно.

# 3
 • Мнения: 2 639
Всеки има право да се казва както иска и законът дори го позволява, но това с двойните фамилии, и детето и то с две фамилии, ми се вижда много глупаво, направо ужасно.

# 4
 • Мнения: 2 375
Не мога да помогна с информация как се вписва, но искам само да кажа - нямам двойно име или фамилия, но и трите ми имена са дълги. Срещам трудности при попълване на различни по-сериозни формуляри онлайн - не мога да си платя осигуровките онлайн, трудно ме записаха в университет, след това имах проблеми със различна документация там, имам проблеми с банковата карта и т.н. Поради някаква много глупава причина доста от онлайн формите са ограничени до определено количество символи (забелязала съм, че са обикновено 30), и имената ми надвишават тези символи. И трябва да бъда съкратена, но без точка, защото точката е непозволен символ. Съответно се получават съвсем различни имена и след това имам проблем с идентификацията, трябва да ходя лично и да се обяснявам по половин час защо и какво. Ако не сте абсолютно решили, че това е нещото, което искате, бих ви посъветвала да помислите дали ви се занимава (а след това и на детето) с цялата тази малоумщина.

# 5
 • София
 • Мнения: 18 197
И двамата попълвате "да се добави", ако така беше формулирано, не помня вече, въпреки че аз съм с тире. Към оригиналната фамилия се добавя фамилията на партньора. Пример:
Ако ти си Иванова, а бъдещият мъж – Петков, ти ще станеш Иванова – Петкова, той ще бъде Петков – Иванов. Но не знам детето с кой вариант ще бъде.

# 6
 • Мнения: 1 070
Благодаря на всички за отговорите.
Имаме лични причини да искаме детето да е с двете фамилии.
Единственият начин при брак детето да има и моята фамилия е, ако бащата я има. И за да не се сърди другата фамилия, че той приема моето, а аз неговото не, сме решили да сме с двойни.
Детето ще е със кратко име, презимето също не е дълго, затова се надявам да не е проблем дължината.
Благодаря за съветите още веднъж.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 891
Основният проблем е, че фамилиите ви на практика няма да са еднакви. От примера - ти ще си Иванова-Петкова, а съпругът ти и детето/децата ви ще са Петкови-Иванови.

# 8
 • Мнения: 670
Да приемем варианта, че двамата попълват "да се добави" и има празно място в което да се запише как искат да изглеждат имената и там напишат и двамата Петков/а-Иванов/а и детето е с тази фамилия и въобще всичко е както са планирали. И мъжа ѝ не му е тъпо, че се обяснява на всякъде, защо е с две имена и как така е решил да вземе фамилията на жена си, и изобщо не му пука от погледи и въпроси и тнт и тнт... И им се роди детенцето и после още някое с две имена и тнт... Да си представим как това детенце се превръща в голяма жена с две имена и ѝ се иска да додаде фамилията на съпруга си, че да са с еднакви фамилии....какво прави тогава? Има ли вариант да е с три фамилии или тогава ще решава коя рода ѝ е по-драга, че да запази нейната фамилия....

# 9
 • Мнения: 1 070
Vige, идеята е, че искам детето да има моята фамилия. Мисля, че биха били още по-странни погледите, ако не е двойна фамилия, а мъжа вземе моята.
Съгласен е, не е от тези дето се впечатляват толкова много от горски мнение и погледи.
Питах просто как да попълним декларациите, ако някой е наясно.
Решението сме го взели заедно.

# 10
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 2 269
Чудя се, при добавянето има ли правило добавената фамилия дали да е преди или след собствената? Защото ако няма, не виждам защо и двамата да не посочите в полето фамилия1-фамилия2 и така да сте с еднаква.

# 11
 • Мнения: 477
Няма опция за добавяне фамилия 1, фамилия 2.

Просто маркирайте "да се добави" и в полето пишете фамилията на другия.
На детето фамилията ще е като на бащата. Вашата ще е наобратно.

# 12
 • София
 • Мнения: 568
Няма опция за добавяне фамилия 1, фамилия 2.
Просто маркирайте "да се добави" и в полето пишете фамилията на другия.
На детето фамилията ще е като на бащата. Вашата ще е наобратно.
Което ще доведе до приблеми при пътуване - трябва да носите/доказвате с акт за раждане, че вие сте майката, защото вашата фамилия и тази на детето ще се различават.
Аз също съм с добавена фамилия и срещам трудност в попълването на формуляри. Детето ще е с кратки имена, но вие със съпруга ви? Помислете го от всички страни.

# 13
 • Мнения: 670
Ако формуляра има поле за попълване, освен да се отбележи да се додаде, в мястото на попълването си попълнете еднакво добавените имена като примера, който дадох по-рано.
По правилата за правопис/пунктуация, когато две неща са с тире между тях, то те са равностойни по значение, както и може да се ползват по отделно. Та не виждам проблем единият от двамата не само да додаде, а и да обърне местата на имената. Така и двамата родители и детето ще са с еднакви фамилии. Аз съм с две фамилйии, децата ми с една и до сега никога не съм имала проблем с това. Също така ако ме мързи при попълване, записвам само едната фамилия, също не съм имала проблем. Включително с получаване на пратки и тнт.
А крайна сметка вие си ги попъкнете както ви е най-хубаво на вас, а ако при подаването някой обърне внимание и каже, че не може, винаги можете да кажете, че във формуляра не е описано какво може и какво не, а вие не сте длъжни да знаете всички закони и тнт......
На вас е да пробвате, на тях е да откажат!
(Но може и да се окаже, че няма какво да се отказва)
Сега го решавате това и е  за цял живот, да не стане, нищо не ни пречеше да опитаме. И наистина не ми се вярва да всички приемащи документи, толкова ги заглеждат. Ако ги предадете попълнени имате по-голям шанс за успех от колкото ако попитате приемащия документите, който е възможно да не е достатъчно компетентен и да не е имал подобен казус и да кара на фантазия, решавайки че нямате право, а в действителност да не е така....
ПРОБВАЙТЕ!
Ако има полета за попълване ги попълнете еднакво!

# 14
 • София
 • Мнения: 3 891
Формирането на фамилните имена в брачната двойка се определя по реда на Семейния кодекс. Не е въпрос точно на лично решение и проба дали ще мине.
Същото важи и за използване на имената след това.

Общи условия

Активация на акаунт