Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос за смяна на фамилия

 • 4 617
 • 54
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 673
Я ни снимай тоя документ да не го мислим.
А по въпроса със закона и семейния кодекс, сега прочетох, че закона е малко на страната на желанието.... Ако аз сега се разведа, мъжа ми по никакъв начин не може да ме накара да си махна неговата фамилия, ако аз не искам... Та има го момента с "какво искам аз" и "мое си е името, ще си го въртя както искам"

# 16
 • Мнения: 1 078
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … TfDghszFi-qdY3F7_
Това е линк, но е за директно сваляне, просто сега не мога да снимам.
И аз от това, което четох, не виждам законова пречка да се направи по този начин. Просто наистина не знам как да се попълни.
Няма проблем, ако аз и той сме с различни (Иванов-Петров и Петрова-Иванова).
Обмислили сме вариантите, включително и при пътуване, ако моята фамилия не съвпада.
Това е единственият вариант, при който детето ще има и моята фамилия.
По закон детето е с презиме и фамилия на бащата, независимо от желанието на родителите. Начина да има и моята фамилия е таткото също да има И моята фамилия.
Няма как той да си смени фамилията, просто нито аз го искам от него, нито на него ще му е приятно. Затова е компромиса да приеме той моята и аз неговата.
Както казах причините ми са лични.
Относно дължината, едно по дълго двойно име, съчетано с презиме и фамилия става също толкова тегаво.

# 17
 • София
 • Мнения: 18 232
Справедлив вариант сте измислили Simple Smile

# 18
 • Мнения: 673
Изглежда ще сте с обърнати. При тази ситуация може да се направиш на ударена и да питаш служителя дали в полето с додаването трябва да напишеш фамилията, която додаваш или как ще изглежда фамилията после...да си пробвала

# 19
 • Мнения: 1 097
Много сложна работа и неминуемо ще доведе до усложнения в бъдеще.Не може ли двамата да си запазите фамилиите,а детето да го запишене по испанския вариант,където второ име е фамилията на майката,а трето фамилията на бащата?
И три фамилии да си сложите в обществото ще сте известни с една от тях,така че упражнението се обезсмисля.

# 20
 • Мнения: 1 078
Пип, няма как. Закона за образуването на имената на детето е ясен.
Презимето и фамилията са на бащата, освен в случаите, когато той е неизвестен. Това няма как да се случи при нас, да не си припознае собственото дете.

# 21
 • Мнения: 1 097
Пак ще изразя мнение,че си усложнявате живота.Не,че давам пример със себе си,но не съм си сменяла фамилията и си живеем дълги години със различни фамилии.Помислете и за преватностите на живота ,не всички бракове оцеляват до живот и тогава пък ще стане една....

# 22
 • Мнения: 619
Така както го мислите,ще стане такава боза и ще се чудите с къв акъл сте го измислили това. Ще имате проблеми при пътуване, защото винаги ще трябва да показвате актове за раждане,и всякакви документи доказващи че вие сте майка на тия деца. Моите са с различни фамилии от нашите с баща им,в чужбина са ме питали тези деца мои ли са,а на една приятелка дали е осиновено (пак така с различни фамилии), слава богу не разменени като вашите. Мислете хубаво,че бюрокрацията после е голяма.

# 23
 • Мнения: 1 097
Знам,че е личен въпрос,но ако не е много нахално бих искала да разбера,за какво е цялото това упражнение. Аз например не си смених фамилията,защото съм една дъщеря и последната носеща тази фамилия,още повече че фамилията беше известна в града и в средите в които работя.

# 24
 • София
 • Мнения: 18 232
В първи пост е обяснила причината.
Скрит текст:
Здравейте.
След месец ми предстои подписване, вчера друг човек взе декларациите, защото аз нямах възможност да ида.
Замислих се, че не знам как да ги попълня. Също и дали въобще е възможно това, което сме намислили. Много търсих в нета и поне от това, което прочетох е възможно, но не знам как да го попълня.
Идеята е двамата да добавим втора фамилия. Смисъл
да сме с двойна фамилия, за да може детето да е и с двете.
Скрит текст:
Чудя се, дали някой е попълвал по този начин декларация, как се вписва?
Опитах да звънна, но за съжаление не вдигат телефона. Иска ми се да си спестя ходенето до там, ако е възможно, да е само в краен случай.

# 25
 • Мнения: 1 078
Миленака е отговорила вместо мен.
Детето искаме да е с двете фамилии. За целта таткото трябва да е с две.
А аз приемам неговата, за да сме равнопоставени и като уважение към него.

# 26
 • София
 • Мнения: 26 866
Само за детето недей. После като почнеш да попълваш документи за детската и училище, ще пишеш двойно. В повечето формуляри даже няма къде да напишеш 3 имена, пък камо ли 4.
Аз взех фамилията на мм с тире. Навсякъде, където мога, пиша 2 имена и това е.

# 27
 • Мнения: 4 910
Имам колежка, която има различна фамилия от тази на съпруга си, а детето им е с трета, съвсем различна от техните две....
Нямам обяснение, тя също не е разказвала подробно, ама явно има всякакви начини.
Иначе и моята фамилия е с тире, на децата е на баща им само...

# 28
 • Мнения: 4 436
Имам колежка, която има различна фамилия от тази на съпруга си, а детето им е с трета, съвсем различна от техните две....
В някои семейства се предава фамилното име на децата, а в други се записва като фамилно име на детето първото име на дядото по бащина линия. В моето семейство и това на ММ родителите ни са с еднакви фамилни имена, но аз и ММ сме с други фамилни имена, имената на дядовците ни... Сега и нашето дете не носи фамилията на ММ, а името на дядо си като фамилно име. Надявам се, че го обясних що-годе разбираемо... Защо е така, идея нямам, поредната откачена традиция... Ние с ММ не сме женени, та всички у дома сме с различни фамилни имена. Абе.. всеки да се спасява по единично Grinning

# 29
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 2 309
Защо е така, идея нямам, поредната откачена традиция...
Всъщност така беше по закон преди, сега не знам дали е същото. Но пък ние сме нагли същества, и от нашата страна на родата навсякъде всеки си добавяше името на рода ни (нищо че пред закона нищо не беше), а при мъжа ми направо са газили с големия ботуш и са си предавали фамилното име. Всички важни промени в имената при нас станаха след излизането от страната, та не съм следила - сложихме си фамилия с мъжа каквато преценихме, и как кръщаваме поколението пак няма връзка с бг-закона, и изоставам от промените там

Общи условия

Активация на акаунт