Сексуално образование в начален етап! Що за дивотия!?

• 11 800
  • 312
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Едно е да се обясни на родните деца, а съвсем друго на чуждите деца. Да, на чуждите, защото те си имат родители и няма как аз да зная какви са отношенията в това семейство, какви са възгледите им, засягащи пола, репродукцията и т.н. Затова за моите си деца съм обяснила каквото и когато аз съм сметнала за нужно да обясня и хич нямаше да съм съгласна някой чужд човек да се намеси и в градината или в училище да тръгне да ги ограмотява. С чуждите деца и чуждите семейства има теми, в които не бива да се бутат външни лица и тези теми са семейните, междуполовите, сексуалните и религиозните въпроси. Намеса е допустима само при признаци за насилие или неглижиране.

Подозирам, че ако някой по някакъв начин беше обяснил на приятелката ми какво й предстои ПРЕДИ да й дойде първия мензис - на 9г. - майка й, която, м/у другото, е много сериозен и да, много образован човек, въпросната майка нямаше да е никак нещастна от това. Просто... на нея, с относително късно идване и по-голяма дъщеря също по-късна, не й е било дошло на акъла, че на малката може да се случи докато играе с кукли. Ами... и после е продължила да играе с кукли, ама е ползвала и превръзки. Та... образоваността и културата сама по себе си не е гаранция.

И какво като? А какво да кажем, ако има консервативни семейства, в които не само че не се женят и не раждат на по 12, а посланието е въздържание до сватбата, и то след пълнолетие? Значи тези деца зорлем трябва да бъдат въведени във въпроса, макар да е против семейните им ценности? Или сега и за тях ще кажем, че са невежи?

Анди, "въздържание" не означава "незнание". Означава "съзнателен отказ".

Просто това не е работа на външни лица и институции като училището да им се бърка в невежеството. Щом не нарушават правата на детето, никой няма право да им се меси, а те могат да си стоят невежи колкото си искат.
Защо да стоят невежи колкото си искат? За да не нарушат твоя комфорт? С какво твоя комфорт е по-важен от техния? Значи няма проблем циганските момичета да раждат на по 11-12 години, заради невежеството си и лошия пример на родителите им, за да не нарушат комфорта на Анди.
Не раждат заради невежство, а обратното заради прекалената си напредналост по въпроса. Т.е. те на първо място вече се смятат за достатъчно големи да се женят и правят секс на тази възраст, което не е нормално за средностатистическото българско дете. Това им е част от традициите. Да се действа локално там ако толкова се смята за важно. Да видим как ще ги отсвири ромската общност.
Аз не смятам за нормално училището да обяснява рисковете от секса и нуждата от семейно планиране на бългасрко дете в 4 клас при положение че не очаквам да прави секс в начален курс.
А за ромската общност повишаването на образованието и насочването на вниманието в посока професионално и личностно развитие, даването на друга перспектива за успех в живота ще помогне на ромските момичета да отложат раждането на деца.

Ти смяташ, че някакви познания по семейно планиране ще навредят на дете (или човек), който не практикува? Че по някакъв мистериозен начин ще го повредят това дете тези знания само понеже не прави секс!? Все едно да кажеш, че познания по аеродинамика биха повредили някого, ако той не възнамерява в непосредственото бъдеще да конструира самолети или да скача с парапланер...

ПС
Анди, ако съм участвала в дискусия, в която е имало пособия, пиши го към неранната ми и недетска амнезия - не помня. Разбира се, могат да се изобретят абсолютно неудачни и неподходящи материали. А също така и напълно разумни и удачни такива. Т.е. тук би следвало да говорим по какъв начин и в каква форма следва да се представя, а не "дали"... А човешка анатомия, поне по мое време, се учеше в 8-ми клас.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 22:17 от katiABV

# 151
Едно е да се обясни на родните деца, а съвсем друго на чуждите деца. Да, на чуждите, защото те си имат родители и няма как аз да зная какви са отношенията в това семейство, какви са възгледите им, засягащи пола, репродукцията и т.н. Затова за моите си деца съм обяснила каквото и когато аз съм сметнала за нужно да обясня и хич нямаше да съм съгласна някой чужд човек да се намеси и в градината или в училище да тръгне да ги ограмотява. С чуждите деца и чуждите семейства има теми, в които не бива да се бутат външни лица и тези теми са семейните, междуполовите, сексуалните и религиозните въпроси. Намеса е допустима само при признаци за насилие или неглижиране.

Подозирам, че ако някой по някакъв начин беше обяснил на приятелката ми какво й предстои ПРЕДИ да й дойде първия мензис - на 9г. - майка й, която, м/у другото, е много сериозен и да, много образован човек, въпросната майка нямаше да е никак нещастна от това. Просто... на нея, с относително късно идване и по-голяма дъщеря също по-късна, не й е било дошло на акъла, че на малката може да се случи докато играе с кукли. Ами... и после е продължила да играе с кукли, ама е ползвала и превръзки. Та... образоваността и културата сама по себе си не е гаранция.

И какво като? А какво да кажем, ако има консервативни семейства, в които не само че не се женят и не раждат на по 12, а посланието е въздържание до сватбата, и то след пълнолетие? Значи тези деца зорлем трябва да бъдат въведени във въпроса, макар да е против семейните им ценности? Или сега и за тях ще кажем, че са невежи?

Продължавате да не разбирате разликата между образоване относно половото съзряване и физиологичните промени свързани с него, ясно е че това се обяснява по-рано и то в семейството, и сексуалното образование, което предполага интерес към секса.

# 152
Наистина, как е възможно човек да помисли, че половото съзряване може да има нещо общо със секса и интереса към него?!

# 153
  • София
Не. Не трябва. Трябва да изчакаме да хване трипер на 15 и тогава да го осведомим. Но деликатно, че да не получи наведнъж твърде много информация.

А, това ми напомня на един виц... Майка води сина си, примерно 10-и клас, понеже има нещо на "пишето". Лекарят, след прегледа, й съобщава - значи, преставаме да го наричаме "пише", наричаме го "пенис" и почваме да лекуваме трипер.

# 154
Продължавате да не разбирате разликата между образоване относно половото съзряване и физиологичните промени свързани с него, ясно е че това се обяснява по-рано и то в семейството, и сексуалното образование, което предполага интерес към секса.

Ти продължаваш да не разбираш. Няколко момичета казаха, че са чели книжката и няма нищо притеснително, но ти продължаваш да държиш на теорията си, че ще ги карат да се целуват и ще ги учат на пози от кама сутра.

Вече чак става не само скучна темата, но и досадна.

Аз да попитам, майките които бранят златните яйца и не искат те да знаят, че е ОК да прокървят или да се възбудят, знаят ли със 100%-ва сигурност, че туй златно яйце не пуши цигарки подпряно на оградата голямото междучасие, щото забелязвам голямо заблуждение в родителите - дори днес имаше тема пусната от майката, че детето ѝ не било с наднормено тегло, а имало едър кокъл. Чак на бой скачаше, било нормално. Достатъчно майки ѝ писаха ръст и колограми на своите деца, за да разбере че нейното наистина е с наднормено тегло, ама тя продължаваше да си говори, че проблемът не са пържените картофи и пилешки хапки, които дава за вечеря, а едрият кокъл, който е наследствен.

# 155
  • София
Да, определено се бъркат нещата. Бърка се биологията с културните традиции. Хората се развиват по един и същ биологичен начин и все някак природата подтиква индивидите да открият възпроизвоството, но само културата насажда разни възгледи като правилни и грешни. Но дори така пак всяка култура има някакви ритуали и подготовки, има приказки, притчи и какво ли не, които възрастните казват на стъпващите в пубертета. Но рядко по-рано, няма пълно табу върху информацията.

Кои са майките на златните яйца? не за друго, а да зная дали попадам в тази категория според теб, за да отговоря или да не отговоря.

# 156
  • София
И за да не хване трипер на 15 трябва още от 10-годишна възраст да го въведем в материята, така ли?

Ако на 10 знае как протича, как се лекува и какви са евентуалните дълготрайни последствия (импотентност примерно) от трипера има по-малка вероятност на 15 да прави необезопасен секс и да го хване.

# 157
  • София
И ти на детето си на 10 му обясни за трипера ли? Или това само за чуждите деца се отнася?

# 158
  • София
те хубаво виждат на село, ама там никой не ги дърпа да им казва "ела сега, да ти обясня как стават тези работи при хората".  Тях не ги интересува, докато не им щракне от пубертета, а дори и като започне пубертетът има доста дълъг период, в който все още не ги интересува или им е много, ама много мъгляво.

Ми те стават по абсолютно същия начин. Не им обясняват и каква е разликата в "ставането" при кравите, козите и свинете - освен, че в единия случай им трябва бик, в другия - козел, а в третия - нерез.

# 159
  • София

Не, не предполага. И часовете по математика не предполагат непременно интерес към математиката. Нито тези по география, по история, по... да изброявам ли?

# 160
  • Добрич
не измествай въпроса. Питах те дали хипотетичното хващане на трипер на 15 оправдава още на 10 децата да ги информираме по въпроса?
В петък 16 годишна си взе от лабораторията положителния Васерман,титъра беше 1:3600,нова инфекция.Попита ме,мен,чуждата жена,защо се е станало така,като са се пазили. На въпроса как,отговорът беше с хапчета,защото приятелки и били казали,че за разлика от презервативите,които предпазващи само от забременяване,хапчетата пазели от всичко.
14 годишна българка решила да прави аборт със впръскан спирт във влагалището(прочетено някъде в нета като много сигурен метод).Едва оцеля и няма да може да има деца.
Тъй като има статистики на местно ниво,защо не попитате гинеколога си за процент аборти на малолетни и непълнолетни.

# 161
  • София
И какво общо има това с моето питане - трябва на 10 ли да разбират за всичко това? На 13 са седмокласници, на 15 са гимназисти. Или за вас разликата в степента на развитие физиологично, хормонално и психично между 10-13-15 няма значение?
А за малолетните се намесва ОЗД, също и за непълнолетните, защото това е изпуснат родителски контрол и там вече се играе по други правила.

# 162
  • Добрич
Ами ще го кажа така:Ако 10 годишният ви син/дъщеря знае,че при репродуктивен физически контакт(казано просто секс)се предават болести,които се лекуват трудно,а могат да доведат и до смърт,то той ще го знае и на 15 години.И за да се предпазва човек от такива неща има гумени чорапчета,които се казват презервативи.Така го обясних на моя 9 годишен син,след като ме попита.Чули с неговите приятели по-големи да си говорят.После бях помолена от приятелчетата да обясня и на тях.Опитах да се измъкна с това,че е работа на родителите им,но ми казаха,че са се опитали,но им било казано,че са много малки и щели да го научат в училище по специален предмет.После имах и разговор с родителите,разбрахме се.Думите на единия баща бяха:"Явно не са толкова малки,ама не знам как да говоря с него за това."

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 22:54 от elfito 9000

# 163
  • София

Ти продължаваш да не разбираш. Няколко момичета казаха, че са чели книжката и няма нищо притеснително, но ти продължаваш да държиш на теорията си, че ще ги карат да се целуват и ще ги учат на пози от кама сутра.

Вече чак става не само скучна темата, но и досадна.

Аз да попитам, майките които бранят златните яйца и не искат те да знаят, че е ОК да прокървят или да се възбудят, знаят ли със 100%-ва сигурност, че туй златно яйце не пуши цигарки подпряно на оградата голямото междучасие, щото забелязвам голямо заблуждение в родителите - дори днес имаше тема пусната от майката, че детето ѝ не било с наднормено тегло, а имало едър кокъл. Чак на бой скачаше, било нормално. Достатъчно майки ѝ писаха ръст и колограми на своите деца, за да разбере че нейното наистина е с наднормено тегло, ама тя продължаваше да си говори, че проблемът не са пържените картофи и пилешки хапки, които дава за вечеря, а едрият кокъл, който е наследствен.

Ами аз със сигурност знам, че моето не пуши - но пък знае за секса от много малко... А със сигурност знам, че не пуши, просто понеже би ми казал. И го знае. Че може да ми каже, де. При това не отсега, а от много малък. Като принципна позиция.

И ти на детето си на 10 му обясни за трипера ли? Или това само за чуждите деца се отнася?

Не, не съм му го обяснявала на 10, беше на 6. Но сега по случая му го припомних - каза ми, че не е идиот, че помни, че знае, секс само с презерватив, триперът може да остави мъжете без деца и да го оставя на мира, понеже играе онлайн и ще го убият.

# 164
  • София
Моите вече пораснаха, на 20+ и дори през ум не ми е минавало на 10 да им обяснявам за трипера, пък да го знаели като станат на 15. Десет-годишните изобщо не се интересуват от това, те си гледат игрите. Всяко нещо с времето си.
Кати, твоят разказ е типичен пример за това как точно това, което ти е изрецитирал е било за да го оставиш на мира, а не защото нещо му е влязло в главата и го интересува. Сама даваш пример за това как ненужното знание си остава ненужно, когато е на неподходяща възраст.

Общи условия

Активация на акаунт