Ниски нива на АМХ и забременяване

• 68 849
  • 962
  •   4
Отговори
# 90
С 10 антрални защо да произведеш само 4 яйцеклетки? Те може да тръгнат и повече от антралните по време на стимулация доколкото знам 🙄 Ако не е тайна коя докторка ви го каза това ? ( ако е в България) Според мен ако имате регулярна и безпроблемна овулация може да забременеете дори от инсеминация с донор ако решите че това ви устройва в крайна сметка. Жени с такова състояние на резерва и ако нямат други проблеми, би следвало да могат да забременеят успешно естествено. Все пак и фсх е нисък (аз забременях естествено с фсх 13)

Бях в клиника Надежда при д-р Тихомирова. Каза, че на стимулация бих произвела 3-4, а трябва да замразим поне 12 и трябва да ме стимулира няколко пъти и че не ясно какво има вътре във фоликулите. Каза и че ми трябва инвитро и по естествен път е трудно.
От моето интернет проучване, ако си на 37 и за да имаш 70%-80% шанс за успешно инвитро със замразени яйцеклетки трябват поне 20 и нагоре. Прочетох най-различни истории: жена на 37 години с АМХ 0,40 , която е произвела 10 фоликула на стимулация, от които само в 2 е имало некачествени яйцеклетки. Жена, която е замразила на 37 (с нормален резерв) 16 яйцеклетки, от които се е получил само 1 ембрион и тн. Реално колкото повече замразиш, толкова повече шанс имаш след размразяването, някои са късметлии, други не - общо взето лотария.
За забременяване по естествен път не съм сигурна, може и да може, но е много трудно и определено не бива да се чака и губи време, до колкото разбирам. При много жени с толкова намален резерв и качеството на яйцеклетките е влошено.

Здравейте и от мен,

Аз също в Надежда бях при д-р Тихомирова. Моето АМХ преди 2 год. беше 0,4 - ФСХ не помня точно, не хвърчеше в небето, но беше високо. Аз имах по 3-4 антрални в яйчник. Със стимулацията на пункцията ми изкараха 3 яйцеклетки - едната се оказа куха, другите две ги оплодиха. Едната спря развитие, та остана само 1 ембрионче, което замразихме. В нашия случай имам мъж, затова ни препоръчаха да замразим ембрион - тъй като е по-стабилната структура. Не знам как стои въпросът с яйцеклетките, но може би тъй като са по-нестабилни искат да извадят толкова много. Знам, че при яйцеклетките при размразяването си отиват доста.
Ако сте твърдо решена да имате резервна опция, може да помислите за замразяване на ембрион с донорска сперма. Дори да е на няколко пукции - 2-3 ембриончета да замразите пак е супер.
Аз съм го казвала много пъти - но точно тогава забременях естествено от първия път. Не е критерий, но е важно колко са качествени яйцеклетките и на колко години сте - не само АМХ.
И аз като Аlison мисля, че абсолютно имате шанс за естествена бременност. За 2-3 години никога не се знае какво ще се случи. Ако искате замразете, за да имате резервен вариант в случай, че след няколко години нямате мъж до себе си. Също така сега яйцеклетките са с по-високо качество, отколкото ще бъдат, когато сте на 40.

# 91
От тази тема за пореден път се уверявам, че АМХ нищо не значи... освен че стряска жените, май друго не прави. Поне за естествени бременности. А в същото време лекарите препоръчват инвитро!?
Колко стрес щях да си спестя, ако знаех това.

А иначе подкрепям съвета на Owly! Успех!

# 92
Малко е оффтопик, но понеже се знаем, cherry и owly вие мислите ли да бързате с второ дете? Аз съм се ориентирала да почваме, че май не ми изглеждат хич добре нещата една година след раждането

# 93
Ох, ние искаме второ, но въпреки лошия ми резерв си мислехме детето поне на 2-3 да стане, за да започнем опити. Проблемът е, че ние нямаме никаква помощ, изцяло сами си я гледаме малката и дори за час не сме се разделяли с нея откакто съм родила. Кротко детенце е, но пак си е стрес и много натоварване и просто ако съм с породени, ще се побъркам сигурно. Ако имахме поне някаква минимална помощ за 3-4 часа седмично, можеше и вече да съм се навила.

Alison - ти пускала ли си изследвания след раждането? АМХ намалял ли е? Аз след пункцията и раждането не съм, а по начало знам, че след пункция още повече намалява. Мислех си да взема един ваучер и да ида в лаб на следващ цикъл да си сверя часовника.

# 94
Не, не съм. Но предполагам всичко е още по-зле. Онзи ден се наложи да посетя АГ по друг въпрос и въпреки, че бях 3 дни преди цикъл ме прегледа на ехографа и каза, че лигавицата ми е доста тънка като за пред цикъл и яйчниците, въпреки че имало фоликули в тях, били по-малки като размер, та се сдухах яко. Почвам пак добавките

# 95
AlisonParker, това ми е дилемата в момента. По принцип не искам още едно дете (по-скоро не мога да се справя с още едно на този етап), но знам че може би ще си променя мнението по-натам. За съжаление годините и НЯР ме притискат и общо взето е сега или никога. Та го мисля още. Знам, че няма да съжалявам, ако се реша, но е трудно.
Ти ако си готова - действайте! За лигавицата има добавки, аз например пиех след кюретажа витамин Е и мисля че това + още няколко направиха така, че АГ чак се учуди колко добре съм още след първия цикъл, най-вече лигавицата. То и тогава забременях с дъщеря ми... Стискам ти палци!

# 96
И друго исках да споделя, може да е полезно за някого - fsh се регулира с хомеопатия и прогестерона с дуфастон. И всъщност приемането на дуфастон в точното време, след предполагаема овулация, помогна. Но беше и късмет, защото цикъла ми беше изключително нередовен.
Може ли да споделиш с каква хомеопатия се нармалузира fsh.?  Моето е отчайва що високо 20

# 97
И друго исках да споделя, може да е полезно за някого - fsh се регулира с хомеопатия и прогестерона с дуфастон. И всъщност приемането на дуфастон в точното време, след предполагаема овулация, помогна. Но беше и късмет, защото цикъла ми беше изключително нередовен.
Може ли да споделиш с каква хомеопатия се нармалузира fsh.?  Моето е отчайва що високо 20

Има такива на боарон, но трябва хомеопат да предпише. Дозата зависи от общата Ви картина. Мисля, че писах по-нагоре.

Успех!

# 98
На 34 години имате поне 10 години, през които може да се забременее и нормално. Ако желаете ин витро, вече наистина си трябва добър специалист.

Аз забременях на 42 години с по-лоши показатели - по естествен път - и родих на 43. (Не сме търсили ин витро специалист, макар да ми предлагаха инвитро с донорска яйцеклетка. Просто за нас инвитрото не беше опция.)
Пиехте ли някакви добавки за нормализиране на хормоните (fsh, E2) или подобряване качеството на яйцеклетките?

# 99
Здравейте, не помня какво съм пила (нещо за качеството на яйцеклетките и витамини някакви), но нямаше ефект. Изследванията след това даже ми се влошиха. Забременях, когато от месеци не ни даваха шансове и не пиех нищо. Единствено бях пила наскоро противозачатъчни (Логест) за предизвикване на цикъл.

# 100
Здравейте Момичета,

На 37г. съм и за съжаление сама. Притесних се и реших да си замразя яйцеклетки, за да се подсигуря, честно казано без много да съм проучила темата. На 20 януари бях в Надежда на първичен преглед и за съжаление получих лоши новини - AMH 0,56 и по 5 антрални фоликула в яйчник - намален яйчников резерв. Другите ми хормони са добре, например ФСХ е 6,6. Тъй като нямам партньор не знам какво да правя. Мога да се насочна директно към инвитро с донорска сперма, но не мога да се примиря с факта, че детето ми няма да има баща. Мога да замразя ембриони и да го обмисля още известно време или да рискувам и да замразя яйцеклетки, за което ще трябва да ме стимулират няколко пъти и от които накрая може нищо да не излезе. Насочила съм се към клиники в Кипър. Всеки съвет би бил от полза. Благодаря ви!

Здравей,
То детето не е казано, че няма да има баща. Ако търсиш човек, с който да имаш семейство и с дете можеш да намериш такъв. По-скоро искаш ли дете точно сега и дали имаш поне един друг човек, на когото да разчиташ за помощ.
Много зависи какво искаш. д-р Тихомирова може да те посъветва, но ще се съобрази с твоето желание, ако решиш при нея да продължаваш.
АМХ също е изкуствено занижено при дефицит на витамин Д, хубаво е да си го видиш.

Ако имахме поне някаква минимална помощ за 3-4 часа седмично, можеше и вече да съм се навила.

За такава помощ може да се наеме човек.
Ние сме в същото положение.

# 101
Здравейте на 37г. съм, досега не съм правила опити за бременност, тъй като късно се омъжих, а после все по някакви причини отлагахме бременноста. Ще правим опити от другия месец, днес си изследвах АМХ
и доста се притесних от резултата.
Моя АМХ е 0,593
А референтните стойности са от 0,400 до 7000
Въпросът ми е дали ще мога да забременея?
Иначе проблеми с цикъла нямам, всеки месец ми идва редовно.

# 102
Искам и аз да попитам, понеже съм на близка възраст. АМХ ми е 2.3. Нямам поликистозни яйчници. Добър ли е този резултат?

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 09:03 от Sisi.J

# 103
  • Пловдив
Добър е според мен, т.е. нормален за възрастта, не показва преждевременно намален резерв.

# 104
Амх сам по себе си нищо не значи. На 37 г е нормално резерва да е почнал вече да намалява, нали не очаквате да ви е като на 27?

Общи условия

Активация на акаунт