Ниски нива на АМХ и забременяване

• 69 345
  • 962
  •   2
Отговори
# 795
Здравейте. Днес пуснах АМХ, наред с пълната кръвна картина. На 30 години съм и АМХ ми излезе 1.48. В интернет навсякъде пише, че средните нива за жена на 30 е 2,5. Честно казано доста се шашнах. Имам редовен цикъл, но все още нямам деца. Витамин Д ми е занижен, ТСХ за първи път в живота ми излезе високо - 4,66. Изследването ми е правено на 14 ден от цикъла, ако има значение.

Имам ли сериозен повод за притеснение, защото направо ми иде да си запиша час при някой репродуктивен специалист? Със сигурност ще повторя изследванията след 2-3 месеца, за да коригирам поне другите стойности.

# 796
От колко време правите неуспешни опити за забременяване?

# 797
1,5 АМХ е началото на края. Все още най-вероятно нямате проблем да забременеете, но трябва да действате бързо. Ако Витамин Д е нисък, той потиска производството на АМХ, като оправите дефицита може да се повиши, но в крайна сметка най-важни са бройката антрални фоликули в началото на месеца. За сравнение аз на 36г. бях вече с изчерпан резерв, а на 32г. АМХ ми е било 3,5 с витамин Д на долна граница. За 30 годишна жена 1,5 е много ниска стойност.

Здравейте. Днес пуснах АМХ, наред с пълната кръвна картина. На 30 години съм и АМХ ми излезе 1.48. В интернет навсякъде пише, че средните нива за жена на 30 е 2,5. Честно казано доста се шашнах. Имам редовен цикъл, но все още нямам деца. Витамин Д ми е занижен, ТСХ за първи път в живота ми излезе високо - 4,66. Изследването ми е правено на 14 ден от цикъла, ако има значение.

Имам ли сериозен повод за притеснение, защото направо ми иде да си запиша час при някой репродуктивен специалист? Със сигурност ще повторя изследванията след 2-3 месеца, за да коригирам поне другите стойности.

# 798
Не правя опити в момента. Реших рутинно да си пусна изследването покрай ПКК-то и щитовидните хормони. Ще споделя резултатите с гинеколога и ще видим дали ще ми назначи някакви допълнителни изследвания.
Връщам се сега да чета темата назад.

1,5 АМХ е началото на края. Все още най-вероятно нямате проблем да забременеете, но трябва да действате бързо.

Какво ще рече бързо? Година-две? В момента не планирам деца, тъй като ми се налага да се грижа за болен родител.

# 799
Solaris, не се шашкай предварително. При мен АМХ беше 1.7 на 31 г при занижен витамин Д. Оправих дефицита и стана 2.78. После имах инвитро стимулация и очаквах да е паднал, но изненада 3.14, а вече съм на 33 г. Хубаво е че си го проверила и важното е да си оправиш дефицита и щитовидната сега. Ако не плануваш опити следващите 5 години, може да си замразиш яйцеклетки.

# 800
може и за 1 година да падне, това е много индивидуално. Във Вашата ситуация не може да си позволите да чакате, защото иначе Ви очакват години мъкнене по инвитро клиники, дадени хиляди левове и накрая никой не Ви гарантира успех. Не Ви съветвам да се съветвате с гинеколог, който не е инвитро лекар. 99% си нямат и бегла представа от АМХ и яйчников резерв. Вариант е и замразяването на яйцеклетки. Оправете дефицита на Витамин Д (има един много хубав спрей на better you с К2, взима се по около 5000 единици), тествайте пак и отидете на инвитро лекар да Ви изброи антралните фоликули и да Ви прегледа, препоръчвам ви др Станулов в клиника Доверие. Ако действително имате проблем с резерва не бива да чакате и секунда.

Не правя опити в момента. Реших рутинно да си пусна изследването покрай ПКК-то и щитовидните хормони. Ще споделя резултатите с гинеколога и ще видим дали ще ми назначи някакви допълнителни изследвания.
Връщам се сега да чета темата назад.

1,5 АМХ е началото на края. Все още най-вероятно нямате проблем да забременеете, но трябва да действате бързо.

Какво ще рече бързо? Година-две? В момента не планирам деца, тъй като ми се налага да се грижа за болен родител.

# 801
Solaris, АМХ може много да варира от месец до месец. Не се филмирай предварително. По-достоверен показател за резерва са броя антрални фоликули - броят се от репродуктивен специалист на 3ти ден от цикъла. Не от обикновен гинеколог, запиши си час за репродуктивен. В същия ден на прегледа пусни и изследване на половите хормони и занеси резултатите на прегледа. Резултатите обикновено излизат до обяд ако дадеш кръв сутринта.

# 802
“Началото на края”. Аз не знам как не я пратихте жената направо за донорска яйцеклетка. Grinning

Първо - щитовидна и витамини. Ако тия неща са зле на тялото не му е до яйцеклетки особено.
Второ - амх е бегъл ориентир как са нещата всъщност. Този месец може да е 1,5, другия - 3,2.
Записвате си час за репро, пускате си полови хормони на 2-3 ден от цикъла, отивате, преглеждат ви, броят антрални фоликули и ви казват какво е положението и какъв трябва да е планът. Хубаво е, че ще сте информирана за обективното състояние и ще можете да си организирате бъдещето по най-добрия за вас начин.

# 803
  • Be realistic - plan for a miracle.
Нямам време да пиша, само минавам да кажа на Соларис да чете с голяма цедка.
АМХ сам по себе си НЕ Е предпоставка за изчерпан резерв!!!
И няма такова нещо като “спешно е, забременявай веднага, олелей” от един АМХ.
Соларис, отдели си два часа и прочети тази тема, както и темата “Преждевременна яйчникова недостатъчност” (да не те плаши името, просто вътре има много инфо и ще се успокоиш, гарантирам ти).
С две думи:
- Няма място за паника.
- АМХ се тълкува само съвместно с преглед при репродуктивен лекар на 2-3 ден от цикъл и брой антрални фоликули минимум три-четири поредни месеца, в най-добрия случай шест.
- АМХ много често е изкуствено занижен от ниско вит. Д.
- АМХ както и антралните варират и се влияят от различни фактори месец за месец, затова проследяване.
Всичко ще бъде наред.

# 804
Благодаря много за всички отговори. Прочетох цялата тема също така и си изготвих план за действие. Изглежда ще направя някои промени в начина на живот и ще суплиментирам задължително с витамин Д. ТСХ също ще трябва да го намаля, миналата година беше нещо от сорта на 3, тази година ме изнанада.
Ще пиша задължително дали има някаква промяна.

# 805
Благодаря много за всички отговори. Прочетох цялата тема също така и си изготвих план за действие. Изглежда ще направя някои промени в начина на живот и ще суплиментирам задължително с витамин Д. ТСХ също ще трябва да го намаля, миналата година беше нещо от сорта на 3, тази година ме изнанада.

Ето затова не се съветват жени, които даже още не знаят дали имат репродуктивни проблеми, да си изследват АМХ. Не се тества АМХ рутинно, особено пък на своя глава. АМХ няма връзка към естественото забременяване и към това колко време остава до менопауза. Има значение за ин витрото. Вместо да се шашкате, започнете с опитите, ако искате бебе. Ако след година не става, чак тогава има смисъл да ходите по клиники.

https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinio … ng-fertility-care

# 806
Даже и за инвитрото няма никакво значение. Там са важни естрадиол и фсх. Просто някой е решил да го сложи като изискване към фонда за асистирана репродукция. Ако нямаш работа с фонда, нямаш работа и с амх. Фсх е по-точен показател за състоянието на резерва (въпреки че и той варира, но със сигурност дава повече инфо от амх)

# 807
За ин витро има значение за това как ще реагират яйчниците на стимулацията. Това е

# 808

Ето затова не се съветват жени, които даже още не знаят дали имат репродуктивни проблеми, да си изследват АМХ. Не се тества АМХ рутинно, особено пък на своя глава. АМХ няма връзка към естественото забременяване и към това колко време остава до менопауза. Има значение за ин витрото. Вместо да се шашкате, започнете с опитите, ако искате бебе. Ако след година не става, чак тогава има смисъл да ходите по клиники.

https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinio … ng-fertility-care

Не точно, така, защото на мен ако някой лекар ми беше казал да си проверя АМХ на време, сега нямаше да се мъкна по инвитро клиники, а щях да имам замразени яйцеклетки!

# 809
Замразените яйцеклетки в голям процент от случаите като се размразят отиват в кофата за боклук. Не е като замразените ембриони!
И не, амх не винаги показва как ще реагират яйчниците при инвитро. Има жени с 0,01 амх и им вадят по 5-6 яйцеклетки, а според амх би трябвало да е само 1. Има и много жени с висок амх пак не забременяват, така че да не говорим генерално

Общи условия

Активация на акаунт