Деца от всички страни, добре сте дошли- 10!

• 31 318
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
Кала, направо се насладих на снимките ти!

Нашата сага с класа е следната: нашият клас се запазва и към него ще се присъединят няколко второкласници. Тук е всеобща практика да има смесени класове, например 1-ви и 2-ри клас  50 на 50. Така че съм доволна.
Но малката сега е болна. Днес не е на у-ще, защото има повече от 1 симптом. Тя на практика има настинка с болки в гърлото и сополи, но трябва да си стои вкъщи, докато напълно се оправи. Това са новите правила, заради ковида. Иначе на моя приятелка сина и в 3- ти клас и днес говорих с нея, защото не я видях още в петъка на училище. Ами целият клас е в карантина, защото имат 2 деца с ковид. Луда работа...

Добре дошла на японско- руската мама! Интересно е, когато сме събрани откъде ли не...
Правя опити с писане на лични на Две в едно, но нямам отговор. Някой има ли сведения за нея как е?
Брюксел, да се оправяш ти желая!
Бибит, може пък да стане политик, кой знае...
Якамоз, успокоявай се, че не сте в рисковите възрасти.
Ася, смях се с глас на :   А. лочи.    Снимката е жестока!

# 76
А-Тита, да се оправяте бързо.
Бибитче, при вас ваканциите са в много странни периоди. Защо е сега? Тук е последната седмица на октомври за Хелоуин.
Кала, неприятно е това със самоубийството. Дори ужасно. Тази толкова голяма демокрация в Америка ми е била винаги много странна....Кой си иска си вади пушката, друг ще решава да коли... Абе, в повече ми е. Мое мнение.

Аз имам Две в едно на Скайп. Не съм я питала скоро как е.

Ларингита е възпаление на ларингса (гърлото), а синусите... Не точно синузит... Просто ми е много пълен носа и не мога да ги освободя. Имам чувството че една топка ми е застанала зад носа. Започна да ме отпуска вече но още гласа ми още го няма.

# 77
  • Bulgaria/Pakistan/Germania
bruxelles 1, аз имам една рецепта и при мен върши добра работа и ми се връща гласа за 2 дни.
Сока от един лимон 🍋 + 2 суп. лъжици мед 🍯 + щипка прясно смлян черен пипер. На всеки три - четири часа по една чаена лъжичка вземаш.

# 78
  • USA
Атита хубаво е,че не са разместили класа на дъщеря ти! Да оздравява бързо!
Брюксел,проблема не е в демокрацията,а че в общи линии всеки има оръжие в къщи.Кой луд кой знае и кой не как да го използва,всичко е въоръжено. Трагични инциденти и кражби колкото искаш.
Бибит,благодаря! Хубаво време ви пожелавам!
Атита,не знам имаш ли инстаграм.Аз си пиша с нея там.

# 79
Анжели, благодаря, ще пробвам още утре, че вече легнах.
Кала, това имах предвид Демокрация. Да не се накърнят правата на всички луди, ги оставят да си правят каквото си искат. То си има една БГ поговорка : Господи, слез и си прибери версиите...

# 80
  • Немция
Атита, да оздравявате бързо и да не е от новия вирус!
Аз имам Две в едно на Месинджър, активна е, но не съм й писала. Може да го направя следващите дни.

Брюксел, постепенно ще се върне гласа ти, но е неприятно.
Защо да е по странно време есенната ваканция? Децата ходиха почти 2 месеца на училище, сега имат 2 седмици почивка. В Германия част от ваканциите не  започват едновременно навсякъде(че сме много народ), а редуват поетапно провинциите. Някои започват с есенната ваканция от края на септември, а тези, които започнаха най-късно учебната година, тоест средата на септември следователно имат най-късно есенна ваканция, към края на октомври, началото на ноември. Ние сме по средата.
Есенните ваканции имат плюсът, че може да улучиш на места в Южна Европа или извън нея все още хубаво време за плаж, море. Както миналата година  бяхме в Южна Турция и изкарахме една топла морска почивка.

# 81
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Оздравяха ли всички болни?
Ако не са: скорошно подобрение.

При нас започна да вали и е едно влажно и студено. Гадно, с една дума.
Алиса е невероятен живак, трябва да е навън, нямам избор.
Още взимам количката, някой има ли идея какво да ушия, защото редовно е мръсна и мокра. Сега има един калъф, но за ден-два става ужасен. Чудя се нещо, което да забърсвам.

Дзвер много мрънка от Camp-a😒
Тук държат на работата в екип, но на него му е трудно. Приятелчето му е доста бавно 😔, Дзвер обикновено е 4-5 крачки напред и се ядосва. Опитвам се да го мотивирам и да му покажа и положителните страни. Незнам колко успявам.😔
Страх ме е сега след този опит да не си затвърди позицията, че няма смисъл от занимания извън дома. Иначе там си е намерил веднага друг приятел, но не могат да сменят партьора при конструирането и програмирането.

Две в едно, Тити, надявам се да сте добре!
Ще се радвам да драснете някой ред. 😁

# 82
  • Немция
Надявам се Титито и фамилия да се аклиматизират добре! Плами, Ступи изчезнаха съвсем... За Две в едно го изяснихме вече. Blush

Ася, не съм имала твоя проблем с цапането. Освен да имаш резервна количка, едната да я переш , другата да я ползваш.
Докога продължава този курс? Моят Бибитко работи сам, не иска в екип, така му харесвало най-много, има възможност за избор. И така напредвал много бързо, според неговите думи, другите много приказвали. Не съм забелязала да са го отчели за минус, в годишното свидетелство от училището се споменава , че е участвал в курса и с какъв успех е било участието.
От извънкласно занимание до извънкласно занимание има разлика. Едно е да си ангажиран час-два на седмица, друго е цяла седмица или дори 2 по цял ден. Не всяко дете би се съгласило. Моите са свикнали да прекарват доста време вкъщи и не са мераклии на такива кемпове.

# 83
Мале, колко сте изписали, не мога да смогна! Ние сме малки още за ваканции - за моите деца все още самото училище е предимно игра. От извънкласните ходи на плуване, на танци и на актьорско майсторство. За нищо не я насилвам и не напрягам, само ако й се ходи с удоволствие продължаваме с конкретна активност.

А какво е станало с Две в едно? Надявам се да е добре. Тя ми е сред любимите мами. Две в ведно, ако четеш, моля те драсни един ред Sparkling Heart

Ние успешно се преместихме и се чувстваме прекрасно в новия апартамент Relaxed

Празнувате ли при вас Хелоуин? Днес ми пристигнаха костюмите. Голямата ще е вещица, а малката - тиква. В Япония Хелоуин е цяла седмица и децата всеки ден се преобличат с различен костюм Laughing Направо им е като национален празник на японците. Тук сега ще видим как ще е. В училище ще е само де, няма да има трик ор трийт.

# 84
  • Немция
Сноуче, честит ви нов дом! Да се чувствате уютно в него!
Доста места сте сменили, през колко местения сте минали вече?

Две в едно спря да пише заради трошене на нерви в други теми, на форумско ниво.

За допълнителните занимания е така- да е по желание на детето. Само че има някои деца, които с години не искат никъде да участват и майките сме за това - да се притесняваме от този факт. Wink
Иначе като те чета, артистична госпожица си отглеждате.

# 85
Аз пък не искам да записвам децата на извънкласни дейности. Четох една много интересна книга за датския метод на отглеждане на щастливи деца и много ми допада. Затова за сега няма никъде да ги записвам, ще видим ако прояви интерес към нещо може.

Тук нещата се влошават скорострелно и мисля другата седмица да няма градина. Ще видим дали ще се стабилизира положението и ще решим после.

# 86
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Добро утро, не мога да спя ☺

При нас Хелоуин е една захарна ексцесия. Имаме наблизо новопостроен квартал, все семейства с деца. Там има нещо като тиха надпревара кой ще има най-откачената декорация. Тази година подучух, че много ще оставят нещата пред вратата. От години става все по-зле, напливът е огромен и на хората вече им писна. Редовно им свършват лакомствата. Децата тичат като побеснели.
Дзвер иска също там, защото събира голямо количество 😞
Предполагам, че и А ще иска да ходи, та незнам как ще се организирам, че тя все пак е бавна, а големите не искат да чакат.🤪

Якамоз, книги и аз съм чела много.
Ама когато детето ме събужда в 6ч сутринта и ми обяснява как трябва да стана, за да програмираме един самолет, не ми трябва кафе, за да разбера, че между теория и практика има разлика 😉
Аз мога много неща, но не и всичко, за да му покрия интересите.

Отделно един метод е трудно да бъде 1:1 приложен. Човекът е социално животно и се напасва към обществото. А предполагам има разлики между датския и италианския манталитет и общество.
Затова съм скептична към тези методи за “щастие”. Има външни фактори, които нито може да повлияем, нито да премахнем.
И аз редовно търся нови идеи за това или онова, но не всичко работи.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 06:37 от asyalein

# 87
Аз затова казвам - записвам ги само, ако те самите напират да ходят. Досега със София (голямата) пробвахме доста неща, но все нещо не я виждах ентусиазирана. Но това лято започнахме плуване. Ами тя е просто влюбена в учителката, чака с нетърпение да дойде денят, издържа 40 мин тренировка (по принцип е по 30 мин, но удължихме, защото детето се справя отлично). Танците и актьорското са в училище - също ходи с огромен ентусиазъм и после разказва вкъщи. Имат и други извънкласни, които пробвахме - дърворезба, рисуване, пиано - но не видях интерес и не продължихме.

Напълно съм съгласна с Ася, че представите на всяко общество за щастие са различни и затова датска книга за щастието може би няма да е подходяща за, да речем, бразилски деца. Има все пак някои основни компоненти, които аз намирам, че са жизненоважни за щастието на всяко дете - спокойна семейна среда, където детето живее без страх и срам, и с емоционална подкрепа, време сред природата, свободно общуване с други деца от различни възрасти. Според мен, ако едно дете има тези условия на живот, всичко останало са подробности, които няма сериозно да нарушат емоционалното му здраве.

Бибит, благодаря ти! Русия ми е петата държава извън България. Живяла съм в Люксембург, Испания, Австрия, Япония. Освен това прекарвам доста дълго време в Италия всяка година. Иначе апартамента го сменихме, защото намерихме в същата сграда, но с невероятна гледка към парка и с една спалня повече, а за по-малко пари Simple Smile Та решихме, че си струва да минем пак през неудобството на местенето.

# 88
  • Немция
Очакванията за различните възрастови групи са различни. Едно е детето да е на 4 години, друго на 8. В Германия се очаква от едно дете в училищна възраст да посещава допълнителни занимания. Ако не плува на 7, те гледат странно. Изискванията са високи, но не става дума за постижения и медали, а че е желателно на определена възраст да умееш определени неща, да си включен в някакво спортно или друго общество, да се социализираш, да тренираш тяло  и дух.
Нас ни подхванаха от детската градина,както и при детския лекар. Когато ходихме на медицински тест преди 1 клас, пак се подговори на тази тема. Усещаш натиск, а представете си , че детето не иска да се включи никъде, защото и този момент сме го имали.

Сноуче, видели сте свят! Не съм предполагала, че японците са толкова запалени на хелоуинска тема.
Покрай децата го отбелязваме и именно покрай тях плюс търговската ниша този празник набра скорост. Но ние сме в католическа провинция, 1 ноември тук е почивен ден и почитат мъртвите. Половината немски провинции са евангелистки и там църквата не отбелязва този празник. Май там не е толкова масово обикалянето за бонбони.
Ще видим как ще е тази година с короната. Много хора може и да не отварят вратите.
Моите са разумни с лакомствата, но минали години събираха бонбони с едно момченце, което полудяваше със сладостите. Изяждаше на един дъх такива количества, че ум да ти зайде. По ирония на съдбата е син на зъболекар , на баща му сигурно му призлява от гледката. Stuck Out Tongue Winking Eye

Ася, щом Тим иска да програмира самолет, да ги съберем с големия Б. тогава, който иска да става авиоинженер. Grinning

# 89
Бибит, ами ако детето не иска да участва в активности? Може да не са му интересни. Аз така цял живот мразя спорта и помня как все пробвахме различни неща и ми беше скучно, винаги ходех с нежелание. Сега спортувам редовно, но само, защото е важно за цялостното ми здраве. Иначе предимно бързо ходене или походи са нещата, които ми доставят удоволствие. Де факто, ако едно дете има достатъчно игри навън и изразходва енергия защо трябва да му се налага натиск да се включва в нещо друго?

А има и другата крайност - от 1-2 годишни ги записват на 3-4 активности. Тук е доста масово това. За мен в ранна възраст най-важното е детето да играе с приятели и навън.

Общи условия

Активация на акаунт