Студенти в Нидерландия - 8

• 60 309
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
  • дядовата ръкавичка
Не знам, и синът ми се омота с това заявление., през digid портала пак му отваря pdf и не знае как да го изпрати по електронен път.

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 11:29 от Айяла

# 121
  • La casa de Mickey Mouse
Още един леко глуповат въпрос. Трябва ли да разпечатва формуляра, подписва и сканира или може пдф-а да се подпише електронно на таблет/екран.

Днес или утре ще отиде до офиса на DUO в Хага, но не знам дали ще я пуснат без уговорка да зададе въпросите. В нашия случай не ми става ясно дали може да кандидатсва за заем и за Statutory tuition fees, и за Institutional tuition fees, като се прилага и декларация Verklaring instellingscollegegeld. Във формуляра може да се отбележи само едната такса.

Без предварително запазен час няма да я пуснат да влезе. По-добре да си заази час първо - това може да стане и онлайн.
Относно различните финансови заеми и субсидии: a regular loan, a student travel product, a supplementary grant and a tuition fee loan. Това е което предлага Холандия на холандци и на студенти от ЕС. Като първите три (a regular loan, a student travel product, a supplementary grant) имат изискване студента да работи. Единствено таксата за университета не е свързана с това изискване.
А regular loan and a tuition fee loan са безлихвени заеми, които трябва да се връщат след като студента завърши и започне да работи. А student travel product and a supplementary grant са субсидии, които ако студента завърши образованието си до определен период от време (за различните програми е различно) не подлежат на връщане, превръщат се в стипендии един вид.
Ако студента отговаря на изискванията за получаване на заем и/или субсидия, може да кандидатсва за всички предложени финансови продукти.

Документите трябва да се попълнят, принтират, подпишат, скенират и изпратят ако ще е по електронен път. Ако ще ги пращате по пощите (на мен документи по пощата не са ми са губили до сега), по същия начин, можете да отидете и да ги подадете лично в офис на ДУО, след предварително запазен час.

След подаване на документите, можете да следите статуса в сайта на ДУО, след регистрация. Там ще бъдат също така качени всички писма които са ви изпратени, като ще имате възможност да отговорите през портала (качване на допълнителни документи) или изпращане по пощата. Ако изпращате по пощата, не забравяйте да прибавите и принтирано копие на писмото, с което ви искат допълнителна информация, за може по-лесно да бъдат прикрепени документите към файла ви.

Принципно срока за отговор е 8 седмици, но поради големия брой апликации, както и поради КОВИД (не всички служители на ДУО работят на пълен работен ден), този срок ще бъде много по-дълъг. Ако бъдете удобрени, ще започнете да получавате финансовия продукт или от датата на подаване на апликацията, или от дата на придобиване на право за студентско финансиране.

# 122
Както вече съм писала, дъщеря ми подаде документите към DUO някъде 14 или 17 август, лично, само попълни заявление на място след предварително запазен час, за таксата за обучение. Отговориха й за по-малко от 4 седмици и вече първата вноска е по сметката й.

# 123
  • дядовата ръкавичка
Документите трябва да се попълнят, принтират, подпишат, скенират и изпратят ако ще е по електронен път. Ако ще ги пращате по пощите (на мен документи по пощата не са ми са губили до сега), по същия начин, можете да отидете и да ги подадете лично в офис на ДУО, след предварително запазен час.

Благодаря, Мини!
Това през Mijn DUO, посредством digid ли? В такъв случай не намирам особена полза от този портал. Представях си го като "попълваш, прикачваш каквото е нужно и изпращаш", нали DigiD e персонално, защо е необходим подпис и т.н.
Сега погледнах, че в Айндховен, заради Ковид, не може да се посещава офис.

fros, ако не бъркам Institutional tuition fee е за чуждестранни студенти, които не са граждани на ЕС.

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 13:05 от Айяла

# 124
  • No Line On The Horizon
fros, ако не бъркам Institutional tuition fee е за чуждестранни студенти, които не са граждани на ЕС.

Не се бъркаш, но дъщеря ми плаща допълнителна institutional tuition fee.

Students following the Liberal Arts and Sciences programme at Leiden University College The Hague (LUC) pay an additional institutional tuition fee

Също така не ми става ясно коя дата трябва да попълни в това поле

01.09.2020 ли се попълва, когато е началото на обучението или от 01.10.2020

# 125
Почвам леко да се притеснявам. Вчера имат 5000 заразени само за един ден, а на моята щерка ѝ предстои през февруари практика в клиника. На път съм да пиша на университета да отменят практиките, макар че моята ще ме убие, ако го направя.
От университета им казали, че най-много да поседят в карантина. Тия не мислят ли за здравето на студентите си, не осъзнават ли, че точно клиниките са най-рисковите места?
Ама и тя не си стои на дупето и за Франция кандидатства, пък и там голям леш.... Направо си представям, как се разболява и аз се чудя как да ходя и кой ще ме пусне...

# 126
  • дядовата ръкавичка
И на мен ми минават разни мисли през главата ....
До февруари има много време, може да се променят доста нещата, надявам се, към добро.

# 127
  • No Line On The Horizon
Гледам много да не разсъждавам за неща, които не зависят от мен. Дъщеря ми има купен билет за връщане след коледната ваканция на 09.01, но се оказа че няма нужда да ходи на курс по Математика, който трябваше да е през януари и сега може да си остане в България целия месец. Няма да бързам да купувам билет за началото на втория семестър, че то вече никакви планове не можем да правим.

# 128
Аз пък учудващо съм доста спокойна. Детето ми не се притеснява, товаа ми е достатъчно. Не знам защо имам повече доверие на тяхната здравна система, особено като гледам числата в болница и смъртните случаи.
Билет към България все още няма, оглеждам се. Тя ще е относително кратко при нас, веднага след Нова година ще трябва да се върне обратно.
Дори при пълно онлайн обучение, пак предпочитаме да е там.

# 129
  • No Line On The Horizon
Аз също предпочитам да е там. Но цял месец да седи ваканцията в стаята затворена не мога да я накарам.

# 130
  • София
Моята е във Франция - първи курс. Днес са ударили рекорда - 17 000 + нови случаи. Животът си тече, че даже и присъствени занятия си имат - седят с маски разредени. Нямам никакви притеснения, пък тя още по-малко. Повече се вълнува за ученето и как да се запознае с повече народ. Даже аз я информирам, защото тя не иска да чете за короната.

# 131
Biborana, къде живее сега детето?
Учи в Маастрихт, живее в Брюксел - около 120 км. Горе-долу през час има влак (с 1 прекачване). Пътува се 2,5 ч в една посока от врата до врата.

Важен въпрос - как трябва да изглежда Удостоверението за НАП?
Университетът като "Certificate of Enrolment" е дал 2 стикера (трябвало да се залепят един за друг). Но доколкото разбирам това може да й потрябва там - особено с този вирус ако затворят границите за туристи, ще трябва документ, че е студентка?
И изобщо не ми е ясно как биха могли да се преведат тези стикери (нали оригиналът се прикачва за превода)?
Трябва ли да иска друг документ?

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 23:52 от biborana

# 132
На мен тази година ми взеха копието на енролмънта, което сина ми ми изпрати по мейла. Това преведох и това подадох.

# 133
На голямата дъщеря от Маастрихт до 2014 издаваха certificate of enrollment,  на хартия, с печат и го носехме в оригинал и преведено в общината.
сега на малката от Еразмус е Proof of enrollment, сваля си го сама от сайта на унито и го превеждаме. Закача се към превода  с печат на агенцията. На него има името й, адреса, студентски номер,  университет, специалност. дата на раждане, учебна година  от... до..... Няма ЕГН например....

Това, което сте снимали - нека го сканира и го разпечатайте, дайте го на агенция за превод - важно е да преведат името на университата, че е фул тайм и че е от-до , което там има.
Носите го и решавате въпроса.
Никой вече не иска печати и мокри подписи, холанците са в 21 век, ние още в края на 20, но НАП-а се научиха, че мокри печати вече в Европа има само в музея...

# 134
Мен ме върнаха от НАП за мокър печат, защото не било упоменато в удостоверението, че важи без печат.

Общи условия

Активация на акаунт