Студенти в Нидерландия - 8

• 60 413
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
За медицинската биология му искаха матура по биология.

# 226
  • дядовата ръкавичка
Здравейте,
Дъщеря ми учи в ТУ Айндховен - първи курс. Сключихме студентска застраховка ICS Start+ с помощта на университета към AON. Щерка ми живя там около 40 дни, но от началото на септември си е в България, защото обучението премина изцяло онлайн. Сега тя писа имейл, за да прекрати месечните вноски по застраховката - не виждам какъв е проблемът да бъде прекратена. В един бъдещ момент винаги може да се поднови или да бъде сключена нова застраховка.
Освен това продължаваме да плащаме наема за общежитието - там вече не знам дали има вариант да се прекрати договорът. Някой успявал ли е или човек си плаща до крайната дата на договора за наем?

Каква специалност е дъщеря ви? Синът ми учи там, но продължават да имат 2 пъти седмично присъствени упражнения. Дано така е занапред.
За наема на стая в общежитието, нямате ли договор? Какво е посочено там? Би трябвало да може да се прекрати с едномесечно предизвестие.
Същото би трябвало да важи и за застраховката. Трябва да имате договор.

# 227
  • No Line On The Horizon
Здравейте,
Дъщеря ми учи в ТУ Айндховен - първи курс. Сключихме студентска застраховка ICS Start+ с помощта на университета към AON. Щерка ми живя там около 40 дни, но от началото на септември си е в България, защото обучението премина изцяло онлайн. Сега тя писа имейл, за да прекрати месечните вноски по застраховката - не виждам какъв е проблемът да бъде прекратена. В един бъдещ момент винаги може да се поднови или да бъде сключена нова застраховка.

ICS Start+ e студентска застраховка, която се прави пожелание и може да бъде прекратена. Аз също сключих такава за дъщеря ми, но размислих и я прекратих, защото не виждам смисъл от нея на този етап.
healthcare allowance (zorgtoeslag) е застраховка, която трябва да бъде сключена при започване на работа, говорим за международен студент и тя е задължителна от момента на започване на работа. Явно тя не може да бъде прекратена, но за нея може да се кандидатства за benefit help.

# 228
За медицинската биология му искаха матура по биология.
А математика искаха ли? Или БЕЛ и биология сте държали? Благодаря!

# 229
Не, не са искали математика. Държа само БЕЛ и биология от ДЗИ и техния изпит по биология.
 А аз нещо съм недоразбрала, аз уж толкова четох. Може ли да кандидатства за допълнителна субсидия с доходите на родителите ако не работи?

# 230
Здравейте,

ICS Start+ e студентска застраховка, която се прави пожелание и може да бъде прекратена. Аз също сключих такава за дъщеря ми, но размислих и я прекратих, защото не виждам смисъл от нея на този етап.
healthcare allowance (zorgtoeslag) е застраховка, която трябва да бъде сключена при започване на работа, говорим за международен студент и тя е задължителна от момента на започване на работа. Явно тя не може да бъде прекратена, но за нея може да се кандидатства за benefit help.

Точно така, застраховката която се сключва при започване на работа НЕ може да бъде прекратена преди студента трайно да напусне държавата .  На първа страница има линк, чрез който можете да кандидатствате за връщане на част от застрахователната премия. За повече яснота, студента да се обади в съответната служба, ще му разяснят къде бърка.

# 231
Разговарях с Унифай! Казаха, че матура по математика е почни навсякъде задължителна. Даже навсякъде. Дори и за специалности като биомедицина и психология. Малко нелогично ми се вижда. Вие какво  мислите?

Няма логика да е задължителна математиката. За физиотерапия примерно искаха биология. Проверете си внимателно в универистетите, към които сте се насочили. Някъде искат само хорариум часове по определен предмет.

Освен това продължаваме да плащаме наема за общежитието - там вече не знам дали има вариант да се прекрати договорът. Някой успявал ли е или човек си плаща до крайната дата на договора за наем?

Договорите за общежитие са за една година и не могат да бъдат прекратени предсрочно. Пише го в самия договор, поне в 4-те общежития, на които съм чела договорите.

# 232
  • Бургас
Здравейте,

Каква специалност е дъщеря ви? Синът ми учи там, но продължават да имат 2 пъти седмично присъствени упражнения. Дано така е занапред.
За наема на стая в общежитието, нямате ли договор? Какво е посочено там? Би трябвало да може да се прекрати с едномесечно предизвестие.
Същото би трябвало да важи и за застраховката. Трябва да имате договор.

Дъщеря ми учи Приложна математика и всичко е онлайн - лекции, упражнения, изпити (предварителни, междинни и основни).
В договора пише, че не може да се прекрати преждевременно за периода на наем, който в нашия случай е минимум 12 месеца. Ние им превеждаме всеки месец парите, те не си ги теглят автоматично. Вероятно ако престанем да плащаме ще направят някакъв проблем на дъщеря ми чрез университета. Има някаква клауза за предсрочно прекратяване, но тя е със съгласие на двете страни и не ми е много ясна.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 12:46 от Alvarez

# 233
Здравейте, синът ми е трета година студент в Делфт. Прибра се още юни месец, след което се подложи на операция от която още се възстановява. Питането ми е дали, ако отиде за седмица до Делфт ,за да си изнесе багаж от квартирата  ще му бъде наложена карантина?

виж какво намерих тук: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-n … o-self-quarantine
When you don’t have to self-quarantine (stay at home) .......
"International study   Students who are enrolled at a Dutch educational institution and whose permanent residence (where they are registered)
is outside the Netherlands, and students who are enrolled at an educational institution outside the Netherlands and whose permanent residence (where they are registered) is in the Netherlands"
Както виждаш има 2 условия: чужд студент и уседналост извън Нидерландия.
Аз го разбирам, че ако има BSN resident номер - трябва карантина.
На Ваше място бих пратила имейл до общината, за да опиша ситуацията и да ги уведомя, че искам да прекъсна да съм резидент.  Тогава не би трябвало да му наложат карантина.

Вие как го тълкувате?

# 234
  • дядовата ръкавичка
В договора пише, че не може да се прекрати преждевременно за периода на наем, който в нашия случай е минимум 12 месеца. Ние им превеждаме всеки месец парите, те не си ги теглят автоматично. Вероятно ако престанем да плащаме ще направят някакъв проблем на дъщеря ми чрез университета. Има някаква клауза за предсрочно прекратяване, но тя е със съгласие на двете страни и не ми е много ясна.

Да, и аз видях някъде в сайта на ТУ, че договорът не може да се прекратява. Но предвид на ситуацията, ако пишете на агенцията, може да има начин да се споразумеете. Лятото бях ползвала една агенция за безплатни юридически консултации за студенти. Питайте и при тях https://www.huurteam-eindhoven.nl/

# 235
  • Варна
Разговарях с Унифай! Казаха, че матура по математика е почни навсякъде задължителна. Даже навсякъде. Дори и за специалности като биомедицина и психология. Малко нелогично ми се вижда. Вие какво  мислите?

Тази година в Лайден и в Тилбург за психология не са искали матура по мат със сигурност. Защо не си проверите в сайта на университета, който ви интересува какви са изискванията.

# 236
  • Бургас
Здравейте, синът ми май има планове да учи в Холандия, така че започвам да търся информация, бихте ли споделили добри ли са университетите, приблизително колко ще ни струва на година и  разбира се какви са най-общо изискванията за прием

# 237
Здравейте, синът ми май има планове да учи в Холандия, така че започвам да търся информация, бихте ли споделили добри ли са университетите, приблизително колко ще ни струва на година и  разбира се какви са най-общо изискванията за прием

Изчетете първо 8-те теми и ако нещо не ви я ясно - тогава питайте. Никой няма да ви събере информацията в една страница, всеки е тръгнал от там.
А и всеки университет си има различни изисквания.

# 238
Не е ясно какво разбирате под - добри ли са университетите. Ранкинг, програма по конкретна специалност, придобити знания, възможност за реализация и прочие? Фактори колкото щеш. Трябва да определите началната точка - какво ще учи. После да се рови и търси допълнителна информация. Не е еднакво дали ще се учи инженерна, хуманитарна  или друга специалност. Специфики си има. А за парите - никой не може да каже, човек знае и две и двеста.

# 239
  • Бургас
Да, разбира се, ще започна да чета всичко написано, просто като за начало ме интересува съвсем обща информация, най-вероятно ще се учи нещо компютърно или инженерно, заслужава ли си да се учи в Холанди, сравнявайки с България, и съвсем ориентировъчно колко ще струва, че ако е някаква невъзможна цифра, да се отказваме овреме

Общи условия

Активация на акаунт