Студенти в Нидерландия - 8

• 60 402
  • 751
  •   1
Отговори
# 360
Много ви благодаря за консултацията, момичета. Ще го сложи в куфарчето, там със сигурност ще  има място и като килограми и като обем. Лети след седмица, ще споделя после. Жалко , че Икеа не се съгласиха да го изтеглят от някой европейски обект и да ни го продадат - нямаше да ангажираме студента .

Е, не съм пренасяла смесител за душ, но на 2 пъти съм пренасяла в ръчен багаж по 2 тонеркасети за мултифункционално устройство и никой никога нищо не е казвал. Големи са поне 30/20. Не мисля, че сина ти ще има проблем.

# 361
Ако решат, че е опасно ще свалят куфара в багажното, не се притеснявай.

# 362
Ако решат, че е опасно ще свалят куфара в багажното, не се притеснявай.

Срещу 60 евра обаче... направо ще го позлатим тоя смесител Simple Smile

# 363
  • София
На дъщеря ми и предстои 6 месечен стаж извън Холандия догодина. Трябва ли да се отрегистрира в общината за този период. Плаща здравна застраховка.
И стои въпроса с квартирата - тя ще я предложи за наемане от друг студент за този период, но трябва ли да уведоми агенцията за това? Ако го направи предполагам, че те ще искат някакви комисионни.

# 364
  • София
G..D.., а защо на чекинга да не го извади от багажа както правят с компютрите?!? Не знам, може би е тъпо, ама поне да го видят какво е Grinning

# 365
Ние също сме с Френдли. На 3 ноември е получил сина ми писмо дали иска да удължи.
Да си провярят децата по спамовете и дано не са изпуснали.
Но при нас това е второ удължаване..и френдли ни таксуваха с адм.такса все едно е нов наемател. Което малко ме вкара в размисли дали само нас са цакнали с едни лесни пари, или така си практикуват. На предходното удължаване не искаха пари.
Днес и ние получихме писмо, условията са същите като при вас , продължават за още 6-месеца но искат отново тези такси като за нов договор.Това не доумявам за какво е,като депозит имаме оставен вече при 1-вия договор,явно си  вземат от децата ни всякакви таксички , защото са притиснати от обстоятелствата с трудното намиране на квартири.Това е ,ще си платим и продължаваме напред,важно е студента да не е на улицата  януари.А вие защо толкова рано сте получили писмо на 3.ноември вашата квартира до краен срок  01.12.20г декември ли беше?А пропуснах нещо важно  краен срок за отговор и превод на парите 10.12.20- та трябва сега да тичам като луда и до банката...Пак всичко в последния момент,а изпратихме запитването преди месец!?

# 366
G..D.., а защо на чекинга да не го извади от багажа както правят с компютрите?!? Не знам, може би е тъпо, ама поне да го видят какво е Grinning

Точно така мисли да постъпи, да го мине през детектора извън багажа. Колкото по явно, толкова по голям е шанса. Ама че беля си взехме с нашите прищевки. В БГ  магазини за бани под път и над път, само ние.... от Икея....

# 367
Не знам има ли смисъл от ваденето на предмет при преминаване през секюрити контрол ( това не е на чек-ин, както и службите са съвсем различни). На летищата в Холандия ( На Схипо почти всички терминали) не те карат да си вадиш течностите и компютрите.
Гледащият в рентгена, ако установи , притесняващ го предмет, отбива куфара, отваря го и преглежда какво е.
Преди 10 дни пътувахме и в ръчния багаж имах кутия с 10 м лампички за елха. Той ги вижда , като купчина жици сигурно. Отбиха ми куфарчето, накараха ме да го отворя. Проверяващият взе кутията и я показа на човека на рентгена. С това нещата приключиха.

bibia,
Трябва да си проверите по договор дали имате право да преотдадете стаята. По всяка вероятност пише, че нямате. Дори и да е така, говорите със собственика, обяснявате му и искате съгласие.
Мисля, че здравната ви застраховка си важи за мястото, на което отивате. Все пак да пита здравния застраховател - да им напише имейл. Те ще обяснят като цяло каква е после процедурата.
(Дъщеря ни беше за един семестър в Сингапур преди няколко години и беше с холанската здравна. В момента е на магистратура в Швейцария , пак с холандската здравна)

# 368
На наш приятел с приорити му взеха безплатно куфара в багажното заради макара с навита корда, можело да удуши някой ( то щото с колан не може или с лентата лампички от преди няколко поста ), за това предположих, че имат такава практика.

# 369
На моя син му прибраха един буркан фъстъчено масло-можело да предизвика експлозия 🤪

# 370
pali78, и ние вчера получихме писмо, но отговор на нашето запитване. Искат си 242€ такса и удължават договора до 31.07.2021. Срокът е до 10.12, но аз имам интернет банкиране и още вчера преведох парите.
И на second договора изтича на 31.01.2021, но не знам защо са и пратили писмо и то толкова рано. При нас ако не се бяхме задействали нямаше да ни пратят.

# 371
Ние не сме искали дори удължаване, сами го предложиха.
Това пише :
Скрит текст:
Dear tenant / dear Fontys student,

We send you this email at the request of your university.

You are currently renting a room through our office. As you know, a rental agreement has been concluded with you for a minimum and maximum of 6 months.
That means that your lease automatically will be terminated on 31-01-2021.

Would you like to renew your lease once more? You will then receive a new lease for a minimum and maximum rental period of 6 months.
After this, the agreement can no longer be renewed and you should look out for new accommodation.

# 372
Здравейте! Впечатлена съм от детайлните познания на всички майки тук за образованието в чужбина и по-конкретно в Нидерландия, на където се е насочил сина ми. Затова и ви пиша, защото доста се лутаме в някои процеси и вашата помощ определено ще ни е много полезна Simple Smile
Синът ми се е насочил към компютърни специалности в няколко университета в Холандия. Моя приятелка ми спомена, че преди време е чела някъде из темите тук, че по време на процеса на кандидатстване в системата Studylink не е препоръчително да се кандидатства в повече от един университет, защото не се гледа с добро око на кандидата. Това изключетелно ме озадачи, рових из темите, но така и не успях да попадна на такава информация. Затова ще съм много благодарна да споделите опит вашите деца дали са кандидатствали в повече от един университет в Холандия едновременно и дали това е довело до някакъв вид ощетяване при класирането или да не се притеснявам от подобен ефект? Всяко мнение ще ми е от полза и предварително ви благодаря Simple Smile

# 373
Мисля има някакво ограничение на бройката академични и приложни университети, в които може да се кандидатства, но не съм запозната детайлно - другите майки може би знаят нещо по въпроса. Дъщеря ми подаде документи в 4 университета, беше приета в 3 (Делфт отпадна преди изпитите). По спомен всичките й бяха академични.

# 374
  • дядовата ръкавичка
Мога да кажа само за академичните технически университети, които, мисля,  са два - в Делфт и Айндховен. Приемът е с изпит, определящи са резултатите, няма никакво значение дали кандидатстваш и на двете места. Синът ми кандидатства само в Айндховен, но според него е имало доста деца, които са кандидатствали и в двата университета и някои са предпочели Делфт.

Общи условия

Активация на акаунт