Студенти в Нидерландия - 8

• 60 269
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
аз й разбирам питането на biborana - има предвид, че се получава някакъв омагьосан кръг - задължително е да имаш BSN, а той пък е обвързан с адрес, техният университет не желае да се ангажира момичето да се регистрира на неговия адрес, а дъщеря й временно живее в Белгия на два часа от Маастрихт и пътува само веднъж седмично до университета, другите й занимания са онлайн -т.е. няма адрес за нормален BSN

остава опцията за non-resident BSN, който обаче колко е приложим за студент, след като е валиден до четири месеца? Маастрихт не е от общините, които го издават, но, да речем, дъщеря й ще пътува до друга община, за да си го извади (без нидерландски адрес), какво обаче правят първокурсниците, които изцяло ще са онлайн и няма изобщо да заминат, за да стоят на място без присъствени лекции?

Ako детето живее в Белгия, вероятно има адресна регистрация там. Има няколко места в Нидерландия където можеш да извадиш BSN без адресNA регистрация в страната. Най близо да Маастрихт е  Heerlen - с белгийския адрес ще си извади  BSN.

# 76
  • София
Здравейте, пиша тук да споделя нещо, което и до момента не откриваме в сайта на DUO-то.
Става въпрос за заема наречен Supplementary grant (Допълнителната субсидия около 400 евро на месец) и най-вероятно и заема за пътуване.
Оказва се, че заема се отпуска за 4 години. При това, тези 4 години започват да се броят от годината, в която е изтеглен първият студентски заем изобщо.
Веднага давам пример със сина ми.
В първи курс (през 2016г.) подаде документи за заема за таксата за обучение (Tuition fee loan) и го получаваше 3 години. После го спря, защото така реши.... пък и той се връща и най-вече заради това.
Във втори курс (през 2017г.), 3 месеца след като започна работа, подаде документи за въпросния  Supplementary grant. Тогава смени училището, започна отначало и т.н. Не е прекъсвал и няма невзет изпит (ако случайно това има значение). Получавал го е три години, тази трябваше да е четвъртата.
Получил е тези дни писмо, а днес говори и по телефона с DUO-то. Спират му заема.
Всичко разбирам и може би има логика, че не могат все пак 10 години да ти дават заем, който да не връщаш.
Не мога обаче да разбера две неща:
1. Защо, аджеба, това го няма никъде в сайта им. Може би да го има на холандски, но това е още по-лошо...
2. Ако наистина е 4 годишен този заем, защо започват да броят не от годината на неговото получаване, а от тази на предходния заем.
Сега ще си поднови заема за таксата за обучение и вероятно ще подаде документи за Редовния заем (Regular loan), който обаче ще трябва да връща... Но няма избор. Ако остане само с доходите от работата си, ще може да си плаща само режийни, а трябва и да се яде.... А ние отдавна не можем да му помагаме... или най-малкото ни е в изключителна тежест.

Та имам питане към всички вас знае ли го някой това нещо и къде наистина можем да го видим черно на бяло.

# 77
Здравейте, пиша тук да споделя нещо, което и до момента не откриваме в сайта на DUO-то.
Става въпрос за заема наречен Supplementary grant (Допълнителната субсидия около 400 евро на месец) и най-вероятно и заема за пътуване.
Оказва се, че заема се отпуска за 4 години. При това, тези 4 години започват да се броят от годината, в която е изтеглен първият студентски заем изобщо.
Веднага давам пример със сина ми.
В първи курс (през 2016г.) подаде документи за заема за таксата за обучение (Tuition fee loan) и го получаваше 3 години. После го спря, защото така реши.... пък и той се връща и най-вече заради това.
Във втори курс (през 2017г.), 3 месеца след като започна работа, подаде документи за въпросния  Supplementary grant. Тогава смени училището, започна отначало и т.н. Не е прекъсвал и няма невзет изпит (ако случайно това има значение). Получавал го е три години, тази трябваше да е четвъртата.
Получил е тези дни писмо, а днес говори и по телефона с DUO-то. Спират му заема.
Всичко разбирам и може би има логика, че не могат все пак 10 години да ти дават заем, който да не връщаш.
Не мога обаче да разбера две неща:
1. Защо, аджеба, това го няма никъде в сайта им. Може би да го има на холандски, но това е още по-лошо...
2. Ако наистина е 4 годишен този заем, защо започват да броят не от годината на неговото получаване, а от тази на предходния заем.
Сега ще си поднови заема за таксата за обучение и вероятно ще подаде документи за Редовния заем (Regular loan), който обаче ще трябва да връща... Но няма избор. Ако остане само с доходите от работата си, ще може да си плаща само режийни, а трябва и да се яде.... А ние отдавна не можем да му помагаме... или най-малкото ни е в изключителна тежест.

Та имам питане към всички вас знае ли го някой това нещо и къде наистина можем да го видим черно на бяло.

КалиБери, за мен е странно това което ви се е случило. И синът ми взима Supplementary grant., но само в месеците, когато си подаде към ДУО  справка за изработените часове. Примерно, лятото, когато си беше тук не е правил изискуемите 56 часа и не е подавал инфо към ДУО, съответно не  получил субсидия. Сега възстанови работа, и след два месеца ще подаде накуп за септември, октомври и ноември ( ако,  разбира се, успее да направи часовете) . Тогава ще получи помощта за три месеца . Мисля, това упражнение важи не повече от 10 години. И е логично.  Supplementary grant не е безусловна субсидия, но изрично в сайта им е упоментато, че важи до 10 години от стартиранен а обучението.

# 78
  • София
Всъщност се оказва, че май има нещо вярно. И започвам да си мисля, че опасенията ми, че само в холандската версия на сайта на ДУО-то го има, ще се окажат верни.
Синът ми откри нещо, но за съжаление не в техния сайт, ами в сайта на неговия университет.

https://www.rug.nl/education/bachelor/international-students/fin … ukPxJ69x6VlFBoPKg

И ще цитирам само това, за което е дискусията:
Цитат
How long do I qualify for it?

For a 4-year degree programme (HBO or university) you are entitled to 7 years of student finance. A supplementary grant is only possible for the first 4 years. The student travel product you can get for 5 years.

Само едно важно уточнение
Supplementary grant не е безусловна субсидия, но изрично в сайта им е упоментато, че важи до 10 години от стартиранен а обучението.
Не важи до 10 години заема.
Ако завършат до 10 години става безвъзмезден.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 12:36 от КалиБери

# 79
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми явно ще си изпусне уговореният час за Ing Bank за сряда, тъй като BSN номерът още не й е пристигнал и ще трябва да го отмени. Но сега прочетох, че освен BSN и доказателството, че е записан студент ще й трябва и Еxtract from the Personal Records Database (BRP), който се вади от общината и струва 15.10 за Хага

# 80

Не важи до 10 години заема.
Ако завършат до 10 години става безвъзмезден.

Права си. Не съм  разчела правилно условията.  И най-вероятно броенето започва не от първия превод, а от старта на образованието.  И приключва с края на бакалавърския курс който в общия случай е 4 годишен. Това беше полезно уточнение.

# 81
  • София
Както казах, има резон във всичко това. Въпросът е, че го няма в сайта им (или по-точно в английската му версия) и го разбираш постфактум.
От една страна, така както при сина ми, много деца започват да работят от втората година. И така губят първата година от заема си. Защото могат да го ползват само 3 години. За магистратурата, ако решат да кандидатстват, увисват. Защото може и да не са си направили сметката, което е типично за младите и в един момент остават без заделени средства. И точно през най-важната си година, трябва или да работят двойно, или пак да опират до мама и тате, или да теглят нови заеми....А в нашия случай това се случва в годината на дипломирането като бакълавър....
Знам, че не трябва да се оплакваме, защото не малко ни помогна този заем.... Но някакси изненадата точно насред тая гадна година, дойде много неприятна. Защото утре пак може да ни затворят, може да няма възможност и да работи и се натрупват доста сериозни загуби...
Съжалявам, че не мога да редактирам първата страница. Но при откриването на новата тема, обезателно ще го добавим там, за да няма повече изненадани като нас!

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 22:06 от КалиБери

# 82
  • София
Дъщеря ми явно ще си изпусне уговореният час за Ing Bank за сряда, тъй като BSN номерът още не й е пристигнал и ще трябва да го отмени. Но сега прочетох, че освен BSN и доказателството, че е записан студент ще й трябва и Еxtract from the Personal Records Database (BRP), който се вади от общината и струва 15.10 за Хага
Споменах по-горе, може би това ще Ви помогне. Дъщеря ми регистрира сметка онлайн още от БГ, от която да с е теглят вноските, за да може да си попълни документите за втората година в университета. Това е легитимна холандска сметка, което й потвърдиха във финансовия отдел на университета - https://www.bunq.com/ Преминава се регистрация по стъпките, има и стъпка със записване на клипче на своя образ, да не се стреснете. Не ви трябва bsn за целта, нито уговаряне на срещи. Сметката може да се захранва и с револют, както и направихме. Единствено, че за поръчване на карта се заплаща, не съм сигурна и дали при наличие на карта не се изисква месечна такса или може би това беше при някакви премиум условия. Не помня, т.к. дъщеря ми реши, че не й трябва карта, защото тегли от револют при нужда.

# 83
  • No Line On The Horizon
Благодаря за информацията. Вчера дойде писмото за BSN, днес преди срещата в банката успя да извади документа от общината и откри сметка в Ing Bank. Направи и студентска застраховка. Още чака картата Lebara. Остана да се регистрира за Digid, за да подаде за финансиране за стаята. Трябва и в Duo за кредит за таксите да пусне, видях че има някакво приложение за административната такса, което трябва да се попълни.
За Duo трябва ли да ходи на среща или се попълват документите и се изпращат?

# 84
  • No Line On The Horizon
Попаднах на тази статия за пътуване с влак с отстъпка https://weblog.wur.eu/international-students/2019/06/16/discount … ands-tips-tricks/

Доколкото разбирам как работи, може през сайта на https://www.ns.nl/ да се направи абонамент, например този за 5 евро https://www.ns.nl/ns-abonnementen/dal-voordeel/, който включва: 40% отстъпка извън пиковия час; 40% отстъпка през почивните дни; 40% отстъпка на официалните празници; 40% отстъпка за 3 пътници в извън пиковите часове. Ако няма персонална OV chipkaart може да се поръча при избора на абонамент и така тя да излезе безплатно. Абонамента може да се променя всеки месец и ако не се очертават пътувания с влак да се променя на NS Flex Basic, която е 0 евро на месец.

Заплащането за направените разходи става с директен дебит накрая на месеца. Като информация има следното
Пътни разходи
В допълнение към абонаментните си разходи, вие заплащате и пътни разходи. Това са разходите, които имате за пътуванията си с влак, т.е. вашите билети за влак със или без отстъпка, както и всички разходи за автобус, трамвай и метро.

Фактура всеки месец
С абонамент за NS Flex не е нужно да зареждате баланс на вашия OV-chipkaart, но ще получавате фактура всеки месец, която плащате с директен дебит. Във фактурата ще бъдат посочени вашите абонаментни и пътни разходи, както и всички други направени разходи като надстройка до 1-ви клас, наем на велосипед за обществен транспорт или процент на корекция, ако сте пропуснали да платите и не сме могли да определим цената на пътуването.

Това означава ли, че дъщеря ми, която няма студентски продукт за пътуване и към момента не си е извадила OV-chipkaart би й свършило работа. През октомври във ваканцията между блоковете планира пътуване от Хага до Амстердам, Лайден, Делфт. Идеята ми е да си поръча този абонамент и да се възползва от отстъпките през октомври, а после като не й трябва да премине на NS Flex Basic. Това, което не ми става ясно в случая е за самата OV-chipkaart  - дали може да я използва за градския транспорт в Хага, когато й се наложи и на края на месеца да заплаща, каквото е изразходила чрез месечна фактура.

Така или иначе трябва да си поръча персонална OV‑chipkaart, която да се зарежда с кредит. Има ли смисъл да се прави този абонамент, как мислите?

# 85
  • София
Попаднах на тази статия за пътуване с влак с отстъпка https://weblog.wur.eu/international-students/2019/06/16/discount … ands-tips-tricks/

Доколкото разбирам как работи, може през сайта на https://www.ns.nl/ да се направи абонамент, например този за 5 евро https://www.ns.nl/ns-abonnementen/dal-voordeel/, който включва: 40% отстъпка извън пиковия час; 40% отстъпка през почивните дни; 40% отстъпка на официалните празници; 40% отстъпка за 3 пътници в извън пиковите часове. Ако няма персонална OV chipkaart може да се поръча при избора на абонамент и така тя да излезе безплатно. Абонамента може да се променя всеки месец и ако не се очертават пътувания с влак да се променя на NS Flex Basic, която е 0 евро на месец.

Заплащането за направените разходи става с директен дебит накрая на месеца. Като информация има следното
Пътни разходи
В допълнение към абонаментните си разходи, вие заплащате и пътни разходи. Това са разходите, които имате за пътуванията си с влак, т.е. вашите билети за влак със или без отстъпка, както и всички разходи за автобус, трамвай и метро.

Фактура всеки месец
С абонамент за NS Flex не е нужно да зареждате баланс на вашия OV-chipkaart, но ще получавате фактура всеки месец, която плащате с директен дебит. Във фактурата ще бъдат посочени вашите абонаментни и пътни разходи, както и всички други направени разходи като надстройка до 1-ви клас, наем на велосипед за обществен транспорт или процент на корекция, ако сте пропуснали да платите и не сме могли да определим цената на пътуването.

Това означава ли, че дъщеря ми, която няма студентски продукт за пътуване и към момента не си е извадила OV-chipkaart би й свършило работа. През октомври във ваканцията между блоковете планира пътуване от Хага до Амстердам, Лайден, Делфт. Идеята ми е да си поръча този абонамент и да се възползва от отстъпките през октомври, а после като не й трябва да премине на NS Flex Basic. Това, което не ми става ясно в случая е за самата OV-chipkaart  - дали може да я използва за градския транспорт в Хага, когато й се наложи и на края на месеца да заплаща, каквото е изразходила чрез месечна фактура.

Така или иначе трябва да си поръча персонална OV‑chipkaart, която да се зарежда с кредит. Има ли смисъл да се прави този абонамент, как мислите?
Ако ползва влак постоянно, да. Ако ще е само инцидентно пътуване, не виждам смисъл. Ние си взимахме билети през мобилното приложение на железниците. Там също можеш да отбележиш дали ще пътуваш извън пиковите часове и да ползваш отстъпката. Също така за повече хора пак има отстъпка. Малко късно разбрахме, че от автоматите е доста по-скъпо да се купуват билети, а и там не може да се ползва отстъпка.

# 86
Здравейте, мами!
Някой знае ли как е обстановката с въпросният Ковид в момента в Холандия?
Синът ми от няколко дни са притеснени, че при тях имало много болни в Холандия, само за това говорели. Снощи даже каза, че университета им отменя занятията /и малкото които имаха/. Днес трябваше да имат някаква презентация и е отмениха късно вечерта са им писали.
Та има ли някакво негативно развитие в тази посока, как е в другите градове, наистина ли ситуацията е притеснителна?

Другото което ме вълнува е, че те бяха решили да си идват за една седмица в началото на октомври. Ако не успеят да се върнат /или няма смисъл, ако минат изцяло онлайн/ как да постъпят в багажа си? Те са в общежитие и са с договор за 6 месеца, изтича януари-февруари 2021. Споделете опит в подобни ситуации, предполагам, че вече сте били в подобни ситуации.

Хубав ден на всички ви и бъдете здрави!

# 87
# 88
  • дядовата ръкавичка
Може и да е за добро, не знам вече какво да мисля ... На пето място е Нидерландия в момента с нови случаи за ден в Европа. А населението й не е кой знае колко.

# 89
А прочетохте ли мерките? Аз прехвърлих статията набързо, не виждам нещо мега-ограничително.

Общи условия

Активация на акаунт