Студенти в Нидерландия - 8

• 60 286
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
Няма да може да се провеждат и единствените за седмицата лабораторни упражнения заради ограничението в бройките хора на закрито.

# 91
Четох, днес още 7-8 общини въвеждат по-строгите мерки, освен досегашните, това е едното. Четох им статистиката за заболелите, такава дават веднъж седмично и скока за миналата седмица е почти двоен, за тази седмица трябва да излезе утре.
Мерките им изглеждат доста либерални, но при мисълта, че ще са онлайн и ще трябва да стоят в една стая, предпочитат да си останат тук.
Та мен ме интересуваше чисто организационно багажи, наеми и такива неща. Засега май, нямат достатъчно близък приятел, за да разчитат на нещо за подобни неща на местно ниво.
Иначе Бог да ги пази и тях и нас и живота продължава.

# 92
Четох, днес още 7-8 общини въвеждат по-строгите мерки, освен досегашните, това е едното. Четох им статистиката за заболелите, такава дават веднъж седмично и скока за миналата седмица е почти двоен, за тази седмица трябва да излезе утре.
Мерките им изглеждат доста либерални, но при мисълта, че ще са онлайн и ще трябва да стоят в една стая, предпочитат да си останат тук.
Та мен ме интересуваше чисто организационно багажи, наеми и такива неща. Засега май, нямат достатъчно близък приятел, за да разчитат на нещо за подобни неща на местно ниво.
[/quote

Здравейте момичета,одавна не съм писала и аз. Мен също ме тревожи всичко това с онлайн лекциите.Синът ми е 1 г в Фонтис  и се справч за сега но е доста натоварена програмата.Все пише домашни и задачи и голямо стоене в тая квартира...почти никакви соц.контакти освен със съквартирантите,добре ,че с тях се разбира поне Отделно съм притеснена и за квартирата срока е до 1.2021- а трябва пуснем молба за продължаване ноември, гледам и билети за декември от сега....Направо се обърках кое да направя по-напред като нищо не е ясно?

# 93
Здравейте.Моля споделете-таксата за университета ще я плащаме на вноски.Поискаха банкова сметка от,която да си дърпат сумата.Дадохме сметката на дъщеря ми към ДСК .На другите й състуденти отдавна са го направили,по нашата никакво движение.Нещо от банката или друго не знам.Ще посетя банката с пълномощното,което имам .При някой подобен проблем?

# 94
Няма как да си дръпнат сами от БГ сметка.
Би трябвало да са дали и опция вие да преведете сумата по тяхна сметка

А аз на свой ред да попитам: за кандидатстване пред DUO за финансиране на работещ студент удостоверението за 2 год.доход на родителите само от работодателя ли трябва да е направена или може чрез пик на НАП да се извади справка за доходите?

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 15:10 от second

# 95
  • No Line On The Horizon
Ако дъщеря ви вече има холандска сметка, можете да я смените в https://www.studielink.nl

# 96
Явно е така,но само защото е Бг сметка ли?При другите и състуденти се е получило.Тя се опитала да промени това което е  избрала като начин на плащане за да може тя да превежда,но не й позволява .Писа имейл до университета,но оговор ще получи най рано до 7 работни дни

# 97
Ами неслучайно се вадят холандски сметки, не само заради невъзможността да се ползват в някои магазини.
В студилинк да си я смени и зареди с нужната сума за такса.

# 98
  • дядовата ръкавичка
Явно е така,но само защото е Бг сметка ли?При другите и състуденти се е получило.Тя се опитала да промени това което е  избрала като начин на плащане за да може тя да превежда,но не й позволява .Писа имейл до университета,но оговор ще получи най рано до 7 работни дни

Точно преди седмица имах същото питане тук и няколко потребителя любезно обясниха, че повечето български банки не работят с директен дебит, особено за чужди банки. Аз направих превод от моята сметка през SEPA и синът ми изпрати платежното.

# 99
Няма как да си дръпнат сами от БГ сметка.
Би трябвало да са дали и опция вие да преведете сумата по тяхна сметка

А аз на свой ред да попитам: за кандидатстване пред DUO за финансиране на работещ студент удостоверението за 2 год.доход на родителите само от работодателя ли трябва да е направена или може чрез пик на НАП да се извади справка за доходите?

За доходите от преди две години.
Обсъждах въпроса със счетоводитилката ми, че при мен е сложно. И тя ми обясни, че ако имаш само трудов договор от работодателя е достатъчно. Ако има и други доходи, май положението е НАП.

# 100
Second, разбира се, че документът от НАП е по-силен. Няма как холандците да не го признаят.
Освен това мога да се сетя за 10-на казуса, в които няма как да се вземе бележка от работодател - нямаш такъв, фалирал е ... или просто бившият отказва да издаде, не може да бъде принуден.
Не забравяйте да поискате да сложат зелен печат. В този случай не знам дали ще стане с ПИК? Срокът за издаване е 1 седмица. Но в Младост например са много мили - стана за 20-на минути.
В предни теми пишеше, че навсякъде в Нидерландия има фирми за съхранение на багаж. А наемите май трябва да се плащат. Юристите да кажат може ли Ковид да се приеме за форсмажор???

# 101
Вижте си договора дали е споменат форсмажора като възможно условие за предварително прекратяване от страна на наемателя. В договора на дъщеря ми, който е стандартен (уж), изобщо отсъства такава форсмажорна клауза. .
Нашият опит е, че нещата опират до договорка с лендлорда, ако става дума за квартира, иначе за общежитие не зная.
От март, когато всичко мина на онлайн и щерката се върна седмица преди да спрат полетите, до септември си плащахме пълната такса, както си беше по договор, дори отстъпка за режийните, които очевидно не се ползваха не искаха да направят, Виж тогава Ковида си беше форсмажор, сега вече не знам дали може да се третира за толкова непредвидено обстоятелство... И точно след бая разговори с холандеца се бяхме разбрали от август да освобождава квартирата предсрочно (договора е до юни 21), понеже този семестър е на стаж и уж нямаше да има а щеше да е онлайн и той, казаха, че вече нещата са ОК и да идва групата, набързо канцелира канцелирането на договора и замина на 01.09. Поне имаше къде, че ако бяхме успели да се разберем по-рано с лендлорда, щеше да живее по приятели докато намери отново квартира....
Така че, както се разберете, общо взето.
За сторидж - има варианти, но е скъпо, нещо като 20-тина евро на квадрат ми се върти като спомен, като проверявах за Ротердам. Може би има и по-евтино другаде,,,
По на сметка е  като че ли да се прати всичко в БГ по пощата или с транспорт ако се прибира освобождавайки квартирата и без да знае докога и после обратно, ако се наложи... Поне аз до такъв извод стигнах.

# 102
Biborana, благодаря!
А тъй като документа е в левове..как става трансформирането в евро? Подаваме си го както е, само преведен, а те си преизчисляват?
(Осъзнавам че въпроса ми е леко идиотски, ама не ми се ще да изпращам сто пъти разни документи ако объркам нещо)

# 103
За DUO аз бях извадила удостоверение от работадателя за 24 месеца назад издадено директно на английски език с валута BGN и месец по месец. След като 5 месеца вече мотаят дъщеря ми, накрая поискаха същата тази справка да бъде издадена за всяка година поотделно. Уж й бяха казали, че след това всичко е ОК и ще й преведат веднага сумата за Май и Юни, но отново седмиците минават и нищо.
В този ред на мисли не знам дали да не извадите отделни удостоверения година по година.

# 104
А тъй като документа е в левове..как става трансформирането в евро? Подаваме си го както е, само преведен, а те си преизчисляват?
(Осъзнавам че въпроса ми е леко идиотски, ама не ми се ще да изпращам сто пъти разни документи ако объркам нещо)
Second, валутният курс изобщо не е твой (наш) проблем. Доколкото познавам начина на работа, те си имат процедура и за всяка страна за всяка година си имат решение за валутния курс. Ние сме на фиксиран курс, но румънците са на плаващ. Мислите ли, че ще оставят всеки служител да се главоблъска сам какво да прави?
Вероятно служителят само въвежда сумата в лева и системата преизчислява.
Скрит текст:
Първото ми обучение в тази част на света беше 97-98 година, точно след Жан Виденовата зима и хиперинфлацията. При нас курсът на БНБ се сменяше всеки ден. И ако не успееш да минеш през митницата, на другия ден почваш от нулата. При тях си имаха референтен месечен курс. И двете страни мигахме на парцали - аз колко им е лесно, те как въобще оцеляваме.

Общи условия

Активация на акаунт