Студенти в Нидерландия - 8

• 60 438
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте! Тази година ще кандидаствам в TU Delft, TU Eindhoven и Vrije Amsterdam.
Исках да попитам относно мнението ви за кандидастване с ангенция, защото цените изобщо не са ниски и не съм сигурна дали наистина си заслужава.

Първо - поздравления за добрата селекция на университети. Проучвала съм Делфт и Айндховен, в първия имаше допълнителен изпит, във втория искаха едни 100 евра за обработка на документите - с две думи, гледайте си много внимателно изисквяанията за зимен семестър 2021-2022 на страниците на харесаните училища, спазвайте си сроковете и спокойно можете да минете и без консултант.  Внимателно проучете какви документи изискват - понякога освен диплома искат и академична справка за да видят хорариум покрити часове по конкретна дисциплина, понякога изискват положена матура по определен предмет .

# 211
  • Бургас
Здравейте, синът ми е трета година студент в Делфт. Прибра се още юни месец, след което се подложи на операция от която още се възстановява. Питането ми е дали, ако отиде за седмица до Делфт ,за да си изнесе багаж от квартирата  ще му бъде наложена карантина?

# 212
  • No Line On The Horizon
Не, няма да му бъде наложена карантина, поне на този етап.

# 213
  • София
Не, няма да му бъде наложена карантина, поне на този етап.
Не е точно така. Пристигащите от БГ трябва да се самокарантинират за 10 дни, според сайта на Нидерландия. https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-n … s/self-quarantine

Когато синът ми пристигна във Влисинген в края на август, бяха доста голяма група от БГ и от общината дойдоха в общежитието и ги предупредиха, че трябва да се самоизолират. Едното момиче замина от БГ с отрицателен тест, но въпреки това се наложи да остане и тя изолирана.
Сега ще се прибира за седмица и е подготвен, че като се върне ще го чака пак 10 дена изолация.

# 214
  • No Line On The Horizon
Този въпрос го дискутираме доста често. Дъщеря ми също беше 10 дни изолирана през август.
В случая коментираме за наложена карантина от някой орган, а не са самоизолация. Ако не се среща с хора, бъде с маска, т.е. отговорен към останалите, не виждам проблем да отиде да си прибере багажа.

# 215
  • дядовата ръкавичка
Ще ме простите за невежеството, но имам въпрос свързан с телефоните. При закупуване на prepaid карта отново ли си обвързан с месечна такса, независимо дали си използвал наличния кредит? Гледах сайта на Lebara -  предложенията им за предплатени карти са със срок от един месец.
https://mobile.lebara.com/nl/en/unlimited/c/prepaid-internationa … -bellen-unlimited

# 216
После е активна, за да можеш да приемаш обаждания, но нета и изходящи не са активни.
Тук предплатените също са със срок

# 217
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми взе такава на Лебара - за 15 евро с 500 международни минути и 3 GB, мисля че и 100 смс има и безплатно с други номера на Лебара. Активирахме я на 26.09. След като мина периода нямаше нет и минути активни докато не зареди. Това което ми направи впечатление вчера, е че когато зареди новите минути и датата са активни до 26.11, явно има отношение към първоначалната дата на активация, т.е 26 число.

# 218
  • дядовата ръкавичка
Благодаря, не бях наясно, никога не съм ползвала.
В такъв случай не намирам за смислено да има  холандски номер. Досега за нищо не му е трябвал. И в банка не са му искали. Дори и с таксите за справедливо ползване ще се окаже по-евтино да си ползва българския номер. Поправете ме, ако бъркам някъде.

# 219
Имам следния въпрос.
Студент работи почасово, прави си здравна застраховка, защото се изисква такава. Към униве -стандартна застраховка.
Обаче спира да работи.

Ето тук пише следното:

https://www.studyinholland.nl/plan-your-stay/insurance

“If you stop working or if you leave the Netherlands, cancel your insurance.”

Само че студента си търси друга работа.  В същото време иска да кандидатства за care allowance.
Какво я правим тая застраховка-спираме и пускаме до безкрайност при всяка нова работа? Просто недоумявам как да се случат нещата.

# 220
  • София
Веднъж сключена здравна застраховка се прекратява само при окончателно напускане на страната....

# 221
  • No Line On The Horizon
Значи студентът започва първа работа и сключва застраховка. Кандидатства за Healthcare allowance (zorgtoeslag) и до края на престоя получава тази помощ, така ли да го разбираме?

https://www.zorgwijzer.nl/faq/healthcare-allowance

# 222
Добро утро, дъщеря ми сключи здравна застраховка, когато започна работа с Zilveren Kruis /Basis Budget. Получи карта, и два месеца и удържат вноски. Все още няма възстановяване на пари. От компанията поискаха доказателство че работи. Тя прати документ от работодателя, но отново има мейл че не е достатъчно за да направят застраховка, а вече вземат вноски. Къде бърка не мога да разбера, а и тя не разбира точно какво искат. Ако някой може да помогне , ще съм благодарна.

# 223
  • Бургас
Здравейте,
Дъщеря ми учи в ТУ Айндховен - първи курс. Сключихме студентска застраховка ICS Start+ с помощта на университета към AON. Щерка ми живя там около 40 дни, но от началото на септември си е в България, защото обучението премина изцяло онлайн. Сега тя писа имейл, за да прекрати месечните вноски по застраховката - не виждам какъв е проблемът да бъде прекратена. В един бъдещ момент винаги може да се поднови или да бъде сключена нова застраховка.
Освен това продължаваме да плащаме наема за общежитието - там вече не знам дали има вариант да се прекрати договорът. Някой успявал ли е или човек си плаща до крайната дата на договора за наем?

# 224
Разговарях с Унифай! Казаха, че матура по математика е почни навсякъде задължителна. Даже навсякъде. Дори и за специалности като биомедицина и психология. Малко нелогично ми се вижда. Вие какво  мислите?

Общи условия

Активация на акаунт