Студенти в Нидерландия - 8

• 60 442
  • 751
  •   1
Отговори
# 255
Има един месец до тогава, освен това и да няма официално въведена карантина, ще стои сам поне първите 6-7 дни.
Преди около месец летя за Амстердам и самолета е бил  пълен, по Коледа не очаквам да е по различно.
Три часа в пълен самолет, при тази заболеваемост, за мен е рисково.И ако стане нещо на прибиране поне ще е в къщи, ама ако стане нещо на връщане в Амстердам и се окаже болен, не ми се мисли.
Не, че не може да се зарази и в Амстердам, но ходи само с маска, спазва дистанция, старае се да не пипа нищо излишно на обществени места, винаги е с дезификтант в раницата и след слизане от влак/автобус го ползва.
Той в момента с този един ден присъствен, ходи само до супера през няколко дни.
Освен това той е абсолютно сам, все още не познава никой, няма магазин наблизо и след връщането в Амстердам няма кой да му купува храна и вода 14 дни.

Може би ще се прибере, ако втория семестър е само онлайн и няма да се връща, въпреки, че  през втория семестър трябва да има повече  присъствените дни.
Аз се съмнявам, защото учи Компютърни науки, за които може би е най-лено да са онлайн в сравнение с други специалности.

# 256
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми имат предупреждение, да спазват правилата в кампуса, да не са повече от двама отвън пред сградата, както и по стаите, и общите помещения (срещу тях има офис сгради и се вижда), защото вече има постъпили оплаквания и глобата за неспазване на правилата била 95 евро.

# 257
В Енсхеде преди 2-3 седмици студенти си направили лагерен огън в парка за да празнуват рожеднния ден на някого си, всичките отнесли по 300евро.
Моята щерка сега не носи и бутилката си с вода в ръка, че едни полицаи на коне като видели някой да носи шише се приближавали да видят какво е. Първия път така се изплашила като видяла коня до себе си, че от тогава не носи нищо в ръка.

# 258
  • София-България, Израел - където си поискам
Преди малко се чухме с детето, сериозно се замисля дали да се прибира за Коледа, тук ще има карантина, там след като се върне, също.Не решихме нищо, ще го мислим.
и ние така. За сега клоним към края на м.януяри да си дойде за 10 дни.

# 259
Какво е мнението ви за т. нар. Universities of Applied Science в Нидерландия?
Тук много обичат да ги рекламират от агенциите, но добри ли са в действителност?
Споделете вашите знания, моля ви.

# 260
  • София
О, господи!!! Не отново!
Ама хич не искам да звуча като някаква заядлива лелка, но вие наистина изобщо не си правите труда нищо да прочетете 7 дъвкани теми назад!!!

# 261
Какво е мнението ви за т. нар. Universities of Applied Science в Нидерландия?
Тук много обичат да ги рекламират от агенциите, но добри ли са в действителност?
Споделете вашите знания, моля ви.

Ели123,
виждам, че сте нова във форума (това е първият Ви пост). Темата е дискутирана в миналото - може да прочетете теми от 1 до 7 (в първият пост има линкове към тях) или в търсене (горе ляво) да сложите текста (Universities of Applied Science).
Не съм проучвала въпроса (детето само избираше), но от предните теми разбрах, че бакалавър в UPS е 4 години (академичните са 3), те са с повече практична насоченост, по-малко теория. Но се твърди, че много работодатели за по-високи длъжности предпочитат хората от академичните. Много зависи и специалността - в някои случаи се преподава само в UPS.
А с консултатните трябва да имате едно наум - те си хвалят стоката - университети, които им плащат за записан студент.
Ако питате за конкретна специалност и университет, може би в темата ще има кой да сподели инфо от първа ръка.
Успех!

# 262
  • София
Вижте на какъв бг сайт попаднах, обяснява много подробно най-важните неща нужни за живота в чужбина /застраховки, обезщетения, документи и тн/. Линкът е за Нидерландия, но има и за доста други държави, както в ЕС, така и извън него.
https://weknowthelaw.eu/category/%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82- … 0%b4%d0%b8%d1%8f/

Извинявам се ако вече някой го е публикувал тук, лично аз го намерих от друго място.

Бъдете здрави!

# 263
Здравейте, нова съм, макар да следя темата от години. Събраната тук информация ми беше много полезна, когато детето ми се ориентира към Холандия. Разгледала съм темите до тук, възможно е да съм пропуснала нещо, но ми се струва, че не е разисквана темата за размера на таксите при смяна на специалността и университета. Доколкото дъщеря ми се е ориентирала, таксите от по 2 хил. важат за първа специалност, но когато избереш да продължиш с друга, вече се счита за втори бакалавър и не важат намаленията, а се плаща стандарта такса -8-10 хил. (според конкретната специалност). Много се надявам опитните да ми подскажат как да действаме, когато детето ми не харесва това, което учи и иска да го смени. Благодаря на отзовалите се предварително!

# 264
  • No Line On The Horizon
Според мен няма такова нещо, защото таксите се делят на студенти от ЕС и извън. Единствено, ако запише нова специалност, не се възползва от намалението на таксата през първата година.

# 265
  • София
Мисля, че не сте разбрали правилно. Синът ми след втората година се прехвърли друга специалност, в друг университет. Без да завърши, но вие не питате това. Таксите са си същите, около 2хлд на година.

# 266
Това е полезно да го знам. Въпрос не поставих, защото и ние се чудим. Със сигурност иска да учи другата избрана специалност, но едновременно не иска да се чувства загубила времето си до тук и иска да довърши сегашния бакалавър. Аз, от своя страна, мисля финансите Wink) нормално ... това, което ме притесни е, че ако избере да изкара първо докрай настоящата специалност, после ще искат големите такси. И за варианта - прекъсване и продължаване също се притесних, но вие ме успокоихте.

# 267
  • No Line On The Horizon
А не е ли по-добре да довърши тази специалност и да мисли за магистратура или коренно иска да смени посоката?

# 268
  • La casa de Mickey Mouse
За втора бакалавърска или магистърска специалност таксата е много по-висока от тази за първа такава. Всеки университет си я определя самостоятелно. Можете да проверите на сайта на унито или директно да ги попитате.

# 269
  • No Line On The Horizon
Явно има значение дали е завършена първата бакалавърска степен, защото ако е завършена таксите са други.
Ето тук има информация как може две бакалавърски степени едновременно, за да се избегне плащането на втората висока такса
https://www.maastrichtuniversity.nl/support/your-studies-begin/t … e#nationalitycrit

Общи условия

Активация на акаунт