Студенти в Нидерландия - 8

• 60 444
  • 751
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Здравейте, някой има ли представа как се случват нещата реално при пристигане? Според заповедта на министъра, би трябвало да получават предписание за 10 дни карантина (освен ако не влизат с направен вече тест), но ако до 24 часа от пристигането,  направят PCR и представят отрицателен такъв на РЗИ, слeдво да ги освободят от карантина!

# 331
Според заповедта:
"5. Всички лица, на които е разрешено влизането в страната по т. 2, и които пристигат с начална точка на отпътуване от държави членки на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, от страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), от Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Република Сърбия, Република Беларус и Република Турция се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат от изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19."

Също така не подлежат на 10-дневна карантина.

# 332
  • София
10. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или
продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на
техните семейства по т. 6, които не представят документ, показващ отрицателен резултат
от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна
верижна реакция за доказване на COVID-19 се поставят под карантина за срок от 10 дни
в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с
предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или
оправомощено от него длъжностно лице.
11. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени
издаденото предписание за поставяне под карантина на лицата по т. 10, при представяне
на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в
страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ
отрицателен резултат от проведеното изследване по метода на полимеразна верижна
реакция за доказване на COVID-19

# 333
Важното уточнение се съдържа още в първото изречение: по т.6 от заповедта.
Пристигащите от Нидерлания попадат в т.2а) и т.5 от същата.

# 334
  • София
Ми аз го разбирам, че не са длъжни да имат PCR за да влязат в страната, а не че са освободени от карантина ...

# 335
  • София
Точно така. Според т.5, въпросните лица просто имат право да влязат в страната без да е необходим отрицателен тест. Но според т.10 - ако не покажат отрицателен тест, те са в задължителна 10-дневна карантина. Стоят си в страната пак, но в карантина....

# 336
  • София
Въпросът ми беше, някой правил ли е това с теста? На летището ли издават предписанието и дали, после домашно посещение ли трябва(нали са карантина), и после има ли кой  да обърне внимение на този тест(къде точно се праща), и кога ще реагират за да отменят карантината....имам чувството ,че тя ще свърши преди всичко това..
п.с. в Нидерландия теста е около 140-150 евро, иначе нямаше да се чудим

# 337
Точно така. Според т.5, въпросните лица просто имат право да влязат в страната без да е необходим отрицателен тест. Но според т.10 - ако не покажат отрицателен тест, те са в задължителна 10-дневна карантина. Стоят си в страната пак, но в карантина....
Пак уточнявам - за хората по т.6 от заповедта следва да останат в 10-дневна карантина, ако не представят отрицателен PCR тест.
Дефакто няма разлика с предишната заповед, която действаше до момента.
И в момента пристигат хора от Нидерландия и други страни от ЕС и това е реалността - няма карантина, нито изискване за тестване.

# 338
  • София

И в момента пристигат хора от Нидерландия и други страни от ЕС и това е реалността - няма карантина, нито изискване за тестване.
Принципно това ме интересуваше-реалността. Благодаря.

# 339
  • София
И аз бих се радвала ако е така. Страхувам се обаче, че не е и утре пак ще се развилнеят с ония ми ти глоби Anguished

# 340
Вчера малко след излизане на заповедта прозвъних в пресцентъра на МЗ.  Хората любезно ми обясниха - децата ни НЕ подлежата нито на тест, нито на карантина. Спокойно мами, който е решил да си идва, може да го направи. При нас холандеца ще си дойде, но германчето ще остане там. Тегава година, от началото до края. Здраве да е, ще си наваксаме.

# 341
Моето дете официално остава онлайн до края на учебната година. Днес получи имейл. Лекции, упражнения, изпити и тестове са онлайн. Тя вече свикна с тази мисъл и дори в доволна.

# 342
Здравейте мами,моят син е 1-ва година в Айнховен - Фонтис ,подписахме договор за квартирата му  с крайна дата 31.01.2021 такъв беше при наемането и нямаше как да го променим ..Сега съм в паника , че може посред зима да остане без квартира. Отделно пратихме писмо с молба за удължаване, но отговор още няма .Някой минал ли е по този път, за да даде някакъв съвет?Трябва ли да пиша и на униврситета или само на  агенцията , защото квартирата ни я предложиха от Фонтис.?Притеснява ме и факта ,че всички по празниците ще почиват и там никак не си дават зор и хич не им е за нашите майчини грижи..А и между другото да ви кажа ,че студента  се прибира за Коледа , тъй като и аз се обадих и попитах, защото като всички вас ,бях притеснена  ,отговора беше , че не се налага карантина , нито се иска отрицателен тест за сега за децата ни!Отварям скоба- ако нямат оплаквания или не са били в контакт с болен..!

# 343
Здравейте мами,моят син е 1-ва година в Айнховен - Фонтис ,подписахме договор за квартирата му  с крайна дата 31.01.2021 такъв беше при наемането и нямаше как да го променим ..Сега съм в паника , че може посред зима да остане без квартира. Отделно пратихме писмо с молба за удължаване, но отговор още няма .Някой минал ли е по този път, за да даде някакъв съвет?Трябва ли да пиша и на униврситета или само на  агенцията , защото квартирата ни я предложиха от Фонтис.?Притеснява ме и факта ,че всички по празниците ще почиват и там никак не си дават зор и хич не им е за нашите майчини грижи..А и между другото да ви кажа ,че студента  се прибира за Коледа , тъй като и аз се обадих и попитах, защото като всички вас ,бях притеснена  ,отговора беше , че не се налага карантина , нито се иска отрицателен тест за сега за децата ни!Отварям скоба- ако нямат оплаквания или не са били в контакт с болен..!

Преди около месец имаше предложение за удължаване на договора за наем от агенцията до 31.07.2021г. Предлагам Ви да пишете до агенцията, дано не е късно.Доста трудно е с квартирите в Айндховен.

# 344
Зависи и за коя агенция става дума.
Вие като удължихте, искаха ли ви нова такса за агенцията?

Общи условия

Активация на акаунт