Четвъртокласници 2020/2021

• 42 569
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
  • София
А, Хензел и Гретел да не би да е по-малко ужасна? Laughing

# 616
Децата виждат нещата в различна светлина от нас....

# 617
Много зависи и от личната история на детето. Представете си едно приемно дете или осиновено как би приело темата за изоставено от родителите си дете (Хензел и Гретел) или "Грозното патенце", "Снежанка"... Зависи и от възрастта, все пак. Щерката харесваше "Грозното патенце", драматизацията, но защото се идентифицираше с него в началото на адаптацията.
Децата са с различна чувствителност. Много деца обичат страшни истории, но е не малко деца се плащат и ги изживяват.

# 618
Така си е. Спомням си, че като малка и дъщеря ми плака на "Грозното патенце",  а изобщо не се впечатли от "Малечко Палечко", например, където човекоядецът заколи собствените си дъщери. Аз бях в шок, като ѝ я четох, изобщо не си спомнях това развитие на действието. Явно и мен толкова ме е било впечатлило като дете.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 18:35 от Lúthien

# 619
Моето дете Хензел и Гретел не ги чете, на  "Грозното пате" беше тъжна и плака. На "Похитителят на мълнии" беше ужасена от змията в леглото на детето, от боевете, а най- вече от факта, че героят видя смъртта на майка си. Това още в началото на книгата и повече не я чете.

# 620
В трети клас, или във втори, не помня, имахме инициатива майки да влезем в час и да четем приказки.
Аз се колебаех, но избрах да е за Матейчо, на Ангел Каралийчев. Уж поука да има- децата да си помагат и т. н.
Е, две деца почти се разплакаха от мъка, направо съжалих, че точно тази приказка избрах.
И пак по- добре- другата, за която се колебаех, беше " Майчина сълза".

# 621
О, добре че не си чела "Майчина сълза". Когато я прочетох на детето беше към 5-6. Сигурно е било рано, моя грешка. Впечатли се много, хареса я и плака дълго.  Но никога повече не пожела да я чуе или чете.

# 622
Наистина подходящите истории за едно дете са абсолютно неподходящи за друго.
Като дете много ми четяха, но за мен бяха просто истории и не ги преживявах. Била съм под 5-годишна, когато ми четоха "Златното сърце" и питах родителите си защо плачат. На 5-6 ми прочетоха "Принцът и просякът", на 6-7 "Робинзон Крузо". Е, последната не е тъжна. Слушах на плоча "Грозното патенце" и гледах анимация "Дивите лебеди"... За първи път усетих и се разплаках вече в училищна възраст на "Малката кибритопродавачка". Не обичам Андерсен, много тъжни са историите му. Мисля си, че детските приказки трябва да завършват добре, доброто да победи злото.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 19:51 от Mama Ru

# 623
  • Пловдив
Абсолютно!
Затова и казвам, че няма как да се препоръча книга за възраст - синът ми оцени Малкият принц едва сега (4 клас) и от трети или четвърти прочит.
Дъщеря ми я разбра преди година, когато нямаше и 7 дори. А по принцип той е четящото дете вкъщи Simple Smile

# 624
Аз се запознах с приказките на Пушкин, Андерсен, Ян Бибиян и Малкия принц като драматизации на плочи. Определено това също помага.
Децата ми гледаха Ян Бибиян в едночасово представление в кукления театър. Малкият беше на 2г, каката не е имала 6 навършени. Много им хареса и на двамата, въпреки, че не се препоръчваше за толкова малки деца.

# 625
  • гр. София
Миналото лято в списъка беше "Том Сойер" - не я хареса, заряза я. А аз я обожавам.

# 626
Това, което ме притеснява мен е колко може да се вярва на съвременната анимация и детска литература. След като се загледах в това което гледа по анимационните канали повечето ги заключихме. Никакъв респект към родители, учители, по-възрастни. Навсякъде трикове как да излъжат и скатят. Да не говори за драмата в изказа на героите. Моят син попива и е много драматичен понякога, все едно гледам анимация когато иска нещо. От позицията на възрастна може да се каже, че даже ми е забавно, но децата имитират поведение. Тази книга определено го е грабнала, а нямам представа колко графично са описани нещата там, преди малко ми каза че отсекли главата на Медуза и я изпратили в одеяло до Олимп... Щом е в списъка сигурно е добре преценено, но все пак ...

# 627
Това последното не го вярвам, ама хич. Програмата е безумна и все по-безумна ще става.

# 628
Радвам се, че малката от много време не гледа анимация....горе долу от първи клас мина на игрални филми и сериали, макар че рядко гледа нещо по телевизията като сериал или филм.
Впочем точно благодарение на "Похитителят на мълнии" пожела да чете Старогръцки легенди и митове, защото и стана интересно за митологията и боговете.
Гледаме сериали заедно от време на време и коментираме сюжета, персонажите, поведението, добрите и лошите постъпки и т.н.

# 629
  • София
"Под игото" в кой клас се учи в момента?
В 6 клас имат 'Радини вълнения' и 'Представлението'. Освен ако не сменят нещо.

Списъкът на сина е същия като на кака му преди 2 г. Вчера му метнах андерсеновите приказки, да си ги припомни.

Общи условия

Активация на акаунт