COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 436
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 260
  • София
Ние в България от край време имаме любимото занимание да правим сметката на другия а не нашата собствена. Хора, анализирайте малко повече нещата. Ситуацията не е само "затваряме дискотеки и готово, ама не ми пука щото аз не ходя там и без това". И така да е, замислете се по веригата колко много навързани неща има - персонал, помещение, стока и т.н. Хубаво, щели чистачи да стават хората ама тая стока дето я ползват по принцип и сега не я ползват - колко дистрибутури ще останат и те без работа? Като те останат без работа и спрат да движат с колите кой ще го зарежда това гориво? Тая непродадена стока кой ще я купи? Никой не иска да е на загуба и накрая ние ще я платим тая цена дори и без да ходим на дискотеки. А тея дето не са щастливи все ще намерят какво да правят. Давам ви пример - до нас един гараж за една седмица го стегнаха и всяка вечер вътре има по 20-30 човека купон. Каква е разликата дали ще се заразят в гаража или в клуба?

Ооо, веригата на засегнати е много дълга, това е неоспоримо. Но когато се повтаряше, че трябва да се спазват мерки и да има някакво съобразяване, всички искаха по старому. Обаче, икономика със здравна система в колапс, не може да има. Веригата на засегнати, когато здравеопазването се срине, ще е много по-дълга и оплетена. А заведенията ще се възстановят, когато му дойде времето. Но дотогава само допринасят за влошаването на ситуацията за всички.

# 13 261
  • София
Това означава ли, че ако има човек неспазвал мерките и има нужда от животоспасяваща помощ, ние ще го оставим да мре? Примерно?
Защото тия неща натам водят. И загубваме човешкия облик.
И аз съм гневна. Меко казано. Може да се проследят някои от размислите ми по темата. Не са от днес. А днес съм и в паника и ужас, защото моето семейство е на дулото. И не съм съгласна с нищо от предприетото сега след лятото, обаче, какво? Да станем зли ли?
Трябва да не се допуска това.
За съжаление явно няма кой да ръководи тая ситуация така, че да претърпим минимални загуби и в здравен и в икономически аспект.
Но нека не бъдем крайни и зли.
Кой какво заслужава и подобни.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 18:56 от silver birch

# 13 262
Ние в България от край време имаме любимото занимание да правим сметката на другия а не нашата собствена. Хора, анализирайте малко повече нещата. Ситуацията не е само "затваряме дискотеки и готово, ама не ми пука щото аз не ходя там и без това". И така да е, замислете се по веригата колко много навързани неща има - персонал, помещение, стока и т.н. Хубаво, щели чистачи да стават хората ама тая стока дето я ползват по принцип и сега не я ползват - колко дистрибутури ще останат и те без работа? Като те останат без работа и спрат да движат с колите кой ще го зарежда това гориво? Тая непродадена стока кой ще я купи? Никой не иска да е на загуба и накрая ние ще я платим тая цена дори и без да ходим на дискотеки. А тея дето не са щастливи все ще намерят какво да правят. Давам ви пример - до нас един гараж за една седмица го стегнаха и всяка вечер вътре има по 20-30 човека купон. Каква е разликата дали ще се заразят в гаража или в клуба?
А, толкова надалеч тук не се мисли. Важното е съседката сервитьорка да си върне телефона на лизинг.
Аз за това се отказах да споря.
Дано поне от бюрото по труда им намерят работа, че в момента никак не е розово положението.
А нещо за увеличението на заплатите в държ.сектор точно сега?
Даже напротив! Много пъти в темата сме го обсъждали. И точно заради това се искаха толкова ЛЕКИ мерки.
Но всички са заети да мрънкат, че не можели да дишат с маски, че не можело това, не можело онова. И накрая се реве, когато стигнахме до логичният завършек.
Аз самата съм го писала това за засегнатите във верига и че не е само един бранш да страда, а е цялата икономика. И сега? Какво правим?
Не искахме маски, не вярвахме във вируса и сега един куп хора остават без работа. Ама държавата да плаща? А плащали ли са тези хора осигуровки и данъци, че да искат да им се плаща сега?!

# 13 263
Цитат
Това са общи разсъждения и не може да се генерализира за всички, в който и да е сектор. Защото и не толкова “ниско ниво”  според вас хора, скоро може да имат проблеми.
Ние също имахме загуби за първите три месеца от извънредното положение. И не сме въобще в този бранш. Никой не ни е компенсирал. Преживяхме някак.
Има хора, които няма как да се справят и вероятно не изплащат телефони за 2000.
Нека не се правим на съдници и богове. Защото животът знае 2 и 200..

За съжаление така е по време на война. Невинни хора страдат. Реално нямат никаква вина бармани и сервитьорки, ди-джей и т.н., и изобщо всички работещи в секторите най тежко засегнати от вируса, като например и туристическият бранж, че реално живота им се преобръща с краката нагоре, губят възможности за препитание, реализация и раззвитие в сферата която са си избрали заради пандемията. Колкото и драматично и пресилено да звучи, и ние и света се намира във война с невидим враг. (Невидим защото не го виждаме с просто око, но последствията които оказва върху нормалното функциониране на о-вото и живота са много видими). Който ако не го спрем последствията ще са абсолютно за всички. Ще почне всеки да познава някого, лично пострадал когато здравната с-ма спре да функционира нормално. Откази за лечение и здравна помощ, причиняващи впоследствие лични трагедии за много хора. В тази война не можем да избегнем всички жертви които трябва да направи о-вото, единствено може да направляваме по такъв начин нещата че жертвите да са максимално безболезнени. По малко ще боли да опазим здравната с-ма на цената на рязка и неприятна промяна в живота на много хора. Още повече ще боли ако здравната с-ма рухне, което ще доведе до много безсмислена и предвратима смърт и лични трагедии за много хора.

Това не значи че например държавата не трябва да помага на хора от затворени бизнеси. Според мен трябва да изпълнят искането на бранша за 80/20. Това не са кой знае колко пари на фона на огромният бюджет на държавата. 32 000 човека само се оказва че са засегнатите от затварянето на дискотеките, според държавата, това са нищо пари за бюджета на държавата. Промили от милиардите за няколко кирливи изтребителя. Не са 100 000 както казва Алибегов. Може и Алибегов да е прав заради огромният сив сектор, ама съжалявам, който работи в сивият сектор няма право да търси помощ от държавата, да не се е съгласявал да работи без договор.

# 13 264
Ние в България от край време имаме любимото занимание да правим сметката на другия а не нашата собствена. Хора, анализирайте малко повече нещата. Ситуацията не е само "затваряме дискотеки и готово, ама не ми пука щото аз не ходя там и без това". И така да е, замислете се по веригата колко много навързани неща има - персонал, помещение, стока и т.н. Хубаво, щели чистачи да стават хората ама тая стока дето я ползват по принцип и сега не я ползват - колко дистрибутури ще останат и те без работа?
Колкото не успеят да си пренасочат дистрибуцията. Те така или иначе ще останат без работа, защото НЯМА в близките години, а може би и никога, да се възстановят заведенията и консумацията в тях до нивата от миналата година.

Цитат
Като те останат без работа и спрат да движат с колите кой ще го зарежда това гориво? Тая непродадена стока кой ще я купи? Никой не иска да е на загуба и накрая ние ще я платим тая цена дори и без да ходим на дискотеки.
Така или иначе ще я плащаме, трябва ли да се товарим и с допълнителни плащания, само за да отложим това?

Цитат
А тея дето не са щастливи все ще намерят какво да правят. Давам ви пример - до нас един гараж за една седмица го стегнаха и всяка вечер вътре има по 20-30 човека купон. Каква е разликата дали ще се заразят в гаража или в клуба?
Ето ниша за дистрибуторите. Не намираш, казваш, разлика между разпространение при 30 човека купон и при 300 човека купон?

# 13 265
  • Пловдив
Ако трябва да бъда обективен, цяло лято на доста места ходих и само на заведенията тип "капанче" персонала беше без маски и нямаха кой знае какви мерки, и то не всички. Навсякъде другаде и персонала е бил с маски, и масите са си били на отстояние. Лично аз се съмнявам ресторантите и заведенята да са източник на зараза. Дискотеките - може. Ама другите според мен - не.

# 13 266
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Чудя се кое ми е по-гадно - Алибегов с неговите дълги кичури и визия на Покахонтас на стероиди или хората, които са преки потомци на Мария-Антоанета и смятат, че щом няма хляб - ами да ядат пасти бе...
Тази държава имаше пет месеца - от разпускането на мерките до сега - за да измисли какво ще прави с обслужващия персонал на заведенията. Пет месеца минаха в караници за абсолютни глупости, но никой не помисли за персонала. И е видно защо - на тези работници се гледа като на втора ръка хора. Да е учила, да е станАла нещо повече Ленчето, сега ще носи таблата и ще гладува, като не може друго да прави. Или да мие тоалетни. Или да се преквалифицира. Да се научи да коди, например, ей на програмистчетата колко взимат. Абе, Ленчето да се оправя, да е мислила с тая глава, ай сиктир.
Същото чух за актьорите, които надигнаха глас. Разглезени били, лигльовци били, излишни били, щото ние тука с пандемия се борим, алоооу, актьорчето! Ама вечер хората бичат "Откраднатите животи" и "Братята"...
Както и да е. Това е поредният пример за непростимо пропиляно време. Първият е със здравната система, дето пазехме диваните, уж за да я опазим.
Междувременно нещо да се говори за по-затегнат контрол за пристигащите? Кои държави задължаваме да идват с отрицателен PCR тест? Понеже с карантините (локдаун е отвратителна дума) по Европата - пак ще има "Ама ние не можем да ги спрем да си идват", а пък те си идват заразени и обикалят хубавичко. Но това друг път ще го мислим, разбира се.

За да си позволи държавата да издържа хора без работа, трябва да има достатъчно такива с работа, от чийто труд да се вземат пари. Хиляди професии са ставали излишни през вековете. Когато това се случи, хората си търсят друга работа. Иначе цялата система ще колабира и тези хора пак ще са без доходи.

Аз пък се чудя как така не разбрахте, че такава икономическа криза ни чака, хиперинфлация, глад и мизерия, че ковид ще ни се стори най-малкият проблем. И ако сега казвате "Ама какво ме интересува, че 100 000 човека ще останат без работа", то имайте предвид, че първо са те, но после същото ще сполети и всички останали.

И аз се чудя как не разбрахте, че здравният колапс ще доведе до много по-тежък икономически колапс, ама ето, дъвчем си едно и също вече близо година.

# 13 267
  • Пловдив
Цитат
Не намираш, казваш, разлика между разпространение при 30 човека купон и при 300 човека купон?

Ами не, тези 30 днес ще са в компания на други 30 утре и други 30 вдруги ден. Да не изпадам в подробности, че сред тях има полицай, лекар, магазинер и прочие.
Нека не издребняваме, мисълта ми е, че дори и в пълен локдаун българите и хората като цяло сме проклети и все ще се намери начин да се събират и заразата пак ще си върви.

# 13 268
Няма смисъл, плащали неплащали, да не съм им била на ревизия. Да се спасяват, както и всички останали, кой се бори за здраве, кой за доходи. Държава Няма.

# 13 269
  • София

Хайде, хайде. Германците като спазваха леките мерки, какво стана? В понеделник затварят. Испанци италианци и те така с маските и мерките, французите и те. И какво стана? Локдаун стана. Така че хайде да не се обвиняваме...

Лъвица, и здравната система няма да остане пощадена, ако това си мислиш.

Не напълно. Но иконимиката ще се възстанови. Обаче умрелите няма да възкръснат, загубените специалисти няма да се върнат да ни спасяват от тежки заболявания, години наред няма да можем да възстановим кадрите в и без това опустялата образователна система, социалната система ще натежи от увредените хора - тези от ковид и тези със заболявания, които не са могли да бъдат лекувани или хванати навреме поради колабиралите болници. Та нека заведенията са по-важни за пазане.

# 13 270
В Норвегия продължава да расте броя заразени. Основният контингент е внос от други европейски държави - на първо място Полша. Засега са малко старите хора с вирус, затова и смъртните случаи са малко. Но броят настанени в болница и интензивно расте и провинциални болници, които месеци са нямали нито един пациент изведнъж имат почти пълно отделение. Правителството получава критики, че не въвежда по-строги мерки, а само ''препоръки''. Доказано е, че хората не спазват препоръките в същата степен, в която спазват задължителните неща.

# 13 271
  • София
Въобще не става въпрос конкретно за заведенията. Това е конкретизация, която е просто сламка от наръч дърва на кладата дето се подпали.
Нека просто не генерализиране.
Веригите са безкрайни и включват всички сектори. Просто пример, но кма специалност туризъм, например. Някакви хора са професионалисти в това, което вършат. Елементарен пример, който не изчерпва темата. Пример.
Не може да се говорят такива неща в този момент.
Трябва умереност.
Другото е ей така да си говорим, да ни олекне.

# 13 272
Хора, които в тази тема се тупат в гърдите, колко са състрадателни, как пазят живота и здравето на околните, как трябва да сме общество, изведнъж застават на позицията, какво ме интересува живота и съдбата на 320 000 човека персонал, зает в нощните заведения! Досущ като управляващите ни!
Хората са казали, че всеки народ си заслужава управлението! Олекнахте ми, та чак вече не ви вярвам, че и мерки спазвате така, както описвате!
Честно казано не ми пука как изглеждам в очите ти, ама вземи и си пооправи цифрите малко. Откъде ги извади тези 320 000 персонал в НОЩНИТЕ заведения? На трудов договор? Айде малко по-сериозно. Дайте да помислим като сме толкоз състрадателни за семействата на починалите лекари и учители. На тях дали им е до дискотеки. А колкото до вглеждането в паничката на държавните служители - да напомня, че РЗИ и социалните търсят хора, може да пробвате колко е харашо да си държавен служител на "хранилка".

# 13 273
  • София
Въобще не става въпрос конкретно за заведенията. Това е конкретизация, която е просто сламка от наръч дърва на кладата дето се подпали.
Нека просто не генерализиране.
Веригите са безкрайни и включват всички сектори. Просто пример, но кма специалност туризъм, например. Някакви хора са професионалисти в това, което вършат. Елементарен пример, който не изчерпва темата. Пример.
Не може да се говорят такива неща в този момент.
Трябва умереност.
Другото е ей така да си говорим, да ни олекне.

Когато се искаше умереност, нямаше спазване. И се докарахме дотук. Да, нещата не се изчерпват със заведенията. Но какво предлагате? Как да се случат нещата без да колабира здравната система? Какви мерки ще проработят на този етап?

# 13 274
  • Пловдив
Има толкова пустееща земя и обезлюдени селски къщи. Да, трудно е да го асимилираш, но ако ще умираш от глад ще се върнеш там, откъдето си избягал. То не може само в София, Пловдив, Варна и прочие......да сервираш. В моето семейство се занимаваме и си отглеждаме. Био. Истинско. Не защото нямам пари да си го купя. Земята! Но това не е за всеки. Знам, че звуча абстрактно и нереално, но ако гладът е истински глад, има спасение от него. Ако разрушителната сила на вируса продължи все така, ще се хване мотиката. Ние поне имаме и земя и мотика. Да му мислят европейците. Те ще видят глад. Утопии разни в главата ми. Ама знае ли човек. То хубаво някой да носи таблата.....но и да има какво да се сложи в нея. Светът може да се превърне в непознато място за много хора. Писахме, писахме какво ще последва и при нас. Много не вярваха. Та развинтената ми фантазия, току виж, някой ден, се превърнала в реалност.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 19:31 от dazel

Общи условия

Активация на акаунт