COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 034
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 445
  • BG
И къде да специализират завършилите медицина? Щом акъл давата, понапънете се за още малко.

# 14 446
Аз пък някак си не си представях, че този филм с оцеляването още през октомври ще трябва да го гледаме. Все си мислех, че като застудее и заснежее ще е драмата.....

Дори и аз, която имах притеснения, че влизаме с много лоша засилка в есенно-зимния сезон съм в шок от бързината и размера на експлозията. Оказа се, че и останалите в Европа не са много по-добре. Но този вирус е такъв, илюзия е, че може да се живее нормално с него.

# 14 447
  • София
И аз не очаквах този филм да започне още през октомври, а през  края на ноември, евентуално декември, когато наизлезе и грипът. Според мен мерките са никакви, а спазването още по-никакво. Затова я докарахме засилката толкова голяма.  Когато се очаква една река да прелее, хората правят диги и са в готовност. Не обясняват как всичко е наред, а жителите на града не копаят допълнителни канали, за да ги наводни реката. При нас всичко наопаки.

# 14 448
Единственото решение за България е да сложи условие за следване. Диплома от България = 5 или 10 години работа в страната. Друго решение няма.
Може да пробват да реформират малко системата и да оправят приходите на медицинския персонал като цяло преди това. Системата има един проблем и то е разпределението на парите, а не свободата на хората да работят извън България.

# 14 449
  • София
И аз не очаквах този филм да започне още през октомври, а през  края на ноември, евентуално декември, когато наизлезе и грипът. Според мен мерките са никакви, а спазването още по-никакво. Затова я докарахме засилката толкова голяма.  Когато се очаква една река да прелее, хората правят диги и са в готовност. Не обясняват как всичко е наред, а жителите на града не копаят допълнителни канали, за да ги наводни реката. При нас всичко наопаки.
Аха - само че сме още на прегледа... то даже филма не е почнал ( ако започне де - може пък Господ верно да е българин ).

# 14 450
Скрит текст:

Недостигът на медицински лица не е само в Германия, но и Франция, и в други развити страни. Факт е, че в Германия е по-лесно чужденец да влезе медицина, отколкото германец. Те трябва да имат отличен абитур ( матура), което е трудно постижимо. А и няма какво да се лъжем, на днешните младежи много не им се учи 😉

В последните думи е истината. Преподавам всяка година на два класа, които с дипломата си евентуално биха могли да следват медицина. Във възрастта са, когато много ясно си проличава кой работи здраво за развитието си и кой иска да мине по лесната. Ами...тези в първата група са малцина. Доста е стряскащо какво поколение расте.

Единственото решение за България е да сложи условие за следване. Диплома от България = 5 или 10 години работа в страната. Друго решение няма.

Ами нека и това направят. Че другите глупости са малко. После обаче да не останете учудени от това, че изобщо няма да има лекари в България. Всъщност ще има. Но от Индия и Пакистан. Тогава вече  най-вероятно ще сте доволни.

# 14 451
Междувременно шефът на Четвърта градска болница от репортажа на БНТ ще изгори - https://boulevardbulgaria.bg/articles/sled-reportazha-na-bnt-ang … chetvarta-gradska

Чудно!!! И това заради пациент, който е в стабилно състояние, някои обстоятелства са препоръчителни за хоспитализация и в крайна сметка е приет.
И ние вече не знаем какво искаме.
Междувременно е починал мъж на 33 години, защото СП са имали “само” 200 обаждания, свързани с Ковид.... да осигуряват “коридори” за снимки и слушалки.
Съчувствам на всички медицински лица в тази обстановка, заради истерията и липсата на каквато и да е рационална мисъл.

Не истерия и липса на рационална мисъл. Липса на адекватна организация и координирана работа на здравната система. А ако има истерия, тя е оправдана - млад човешки живот си е отишъл, защото няма кой да му подаде кислопорд в рамките на 4 часа.

# 14 452
Тъкмо се ровичках за случая в 4 градска и попаднах на тоя коментар от колега и приятел на министъра

Vladimir Miladinov
Коста, нещата не стоят точно така, както са в репортажа. 2/3 от записа, който, както всички знаем е криминален, липсва. Което само по себе си означава, че нещата “са нагласени”, или поне такива съмнения остават. Но това, в случая, е без значение, на всички ни са ясни някои неща.
ОАИЛ, в мое лице и в лицата на всички колеги, няма да съществува повече, ако на базата на скалъпен репортаж, се уволнят изп. Директор и/или зам. Директор.
И това е колективно решение, абсолютно спонтанно, което няма нищо общо с политиката, а само и единствено свързано с истината, която е изкривена.
Силно се надявам, след разговори, да стане ясно какво точно се е случило и се има впредвид, че са спазени всички заповеди и болният е приет, въпреки условията в болницата, които на никой от ръководството на община и държава не са ясни.
Надявам се нещата да имат правилния и честен изход.
П.С. Колегата от ЦСМП, напуска държавата в тази обстановка и изоставя българските пациенти. А ние сме готови да затворим болница, заради един такъв човек.

# 14 453
Gabito1504,

В момента масово докторите са 50+, както и преподавателите в университетите ни.
Ако спешно след пандемията не се въведат нови правила, всичко ще рухне.
По добре и стотинка да не плащат студентите ни по медицина, но да имат задължение десетина години да работят в България, ако откажат е ясно , че целта им още при постъпването в университета е да заминат заедно с чуждестранните студенти , като си вземат дипломата. Щом е така, не виждам защо трябва да са привилегировани.

# 14 454
Мисля, че във всички държави лекарите са на границата на силите си и навсякъде не достигат в момента.
Не е вече до заплата, до специалност дори , а до желание да си полезен, да спасяваш хора, да се бориш за тях, това за което си учил десетилетие без значение държавата или ти си плащал обучението си. Това, което става сега няма аналог в живота ни последните години на цели поколения. Бих казала, че сме във война, защото умират хора , като на война.
Бях трогната, когато се писа за Италия пролетта как техни лекари пенсионери дори , хора болни, живеещи в другия край на държавата тръгват без уговорки, без молби , без нищо да искат само и само  да помогнат в бедстващите райони и помогнат на колегите си. Тук за съжаление виждам друго и това ме ядосва. Виждам хора от месеци работещи и рискуващи здравето си да помагат на вярващи и невярващи в пандемията. Виждам хора пред които се прекланят някои , а те си правят реклама и съсипват усилията на първите -на работещите и рискуващите. Виждам ЛЛ , които не желаят да помогнат на пациентите си, огъват се като върбови пръчки и не поемат отговорност никаква, но получават в пъти повече пари от тези мижави 1000 лв на истинските лекари в опасните отделения, за които ни се свиди и това. Виждам хора изнемогващи и стигнали до безпомощност да помогнат на умиращи и намерят места за тях, а други си пушат спокойно и държат речи. Виждам и търговци оценили труда си в това време на цена половин заплата за едно дежурство, да се съгласят да работят.  Виждам у нас и двете страни на доброто и злото казано образно. За съжаление доброто е на изчерпване на силите,.неразбрано и оплюто както винаги.  
В другите страни не е така. Не вярвам да е така. Само у нас може това да става и хората сме си го заслужили. Не са виновни само тези дето се скатават, виновни сме всички, защото не си ценим хората раздаващи се без натрапване, работейки тихо и всеотдайно, защото за това са учили и това им е призванието. Другите...всички виждаме какво става, но не го пишем и коментираме.
Дори не ръкопляскаме -това не струва пари, може и да е фалшиво, може да е смешно за някои, но при нас е парадокс пак. Лекарите ни молят, излизат и ни молят с фенерчета , със светлини пуснати, а ние си лежим и няма такъв вирус, ще си правя какво си искам и т.н. Поне някакъв знак на внимание и признателност за труда на лекарите от ковид отделенията, на тези от СП можем да отдадем, но...такива сме си...Не на другите, на топло, дето са се затворили зад вратите си, а на тези дето си рискуват живота и може да оставят децата си сираци или да са инвалиди цял живот. Защото точно това ще става си мисля, не че го искам...но не сме първата държава засегната.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 21:11 от Анонимен

# 14 455
От какво искат да го опазват Мангъров, от това да гастролира по всяка телевизия и предаване, и да се излага? В такъв случай им пожелавам късмет.

# 14 456
  • София
Из мед среди се говори, че поне още  5 години ще караме така-лятото по-свободни, на зима със затваряния.
Като кажете А, кажете и Б. Защо 5 г., с какъв мотив?
Или това са същите, които твърдяха, че на 1 октомври щели сме да осъмнем с КПП. При 100 случая дневно тогава, макс...

# 14 457
  • София
И аз не разбирам защо му се дава трибуна и защо толкова много хора го слушат, чак го защитават...

# 14 458
В целия ужас и непредсказуемост за мен това ранно развитие е плюс. Първо, мен ме притесняваше да караш грип и после корона или обратното щото и двете съсипват имунитета, та очаквах рязко увеличение на смъртностга. Така чу донякъде се надявам докато дойде грипа да успеем да овладеем ситуацията и да няма от една страна обърквания с диагнози и после нарастване на смъртност. Но нека видим как ще е, засега предвижданията и за двете вълни или пика не се сбъднаха.

# 14 459
И аз не очаквах този филм да започне още през октомври, а през  края на ноември, евентуално декември, когато наизлезе и грипът. Според мен мерките са никакви, а спазването още по-никакво. Затова я докарахме засилката толкова голяма.  Когато се очаква една река да прелее, хората правят диги и са в готовност. Не обясняват как всичко е наред, а жителите на града не копаят допълнителни канали, за да ги наводни реката. При нас всичко наопаки.
Аха - само че сме още на прегледа... то даже филма не е почнал ( ако започне де - може пък Господ верно да е българин ).
Врабчо, боя се че филма е  съвсем в началото ...
Бог е Велик,дана е с нас и сега!

Общи условия

Активация на акаунт