COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 911
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 460
  • София
Личните лекари винаги са били полубезполезни секретарки, взимащи доста повече от тези, които всяка нощ посрещат размазани от катастрофи хора. Не е само в пандемия.

# 14 461
Gabito1504,

В момента масово докторите са 50+, както и преподавателите в университетите ни.
Ако спешно след пандемията не се въведат нови правила, всичко ще рухне.
По добре и стотинка да не плащат студентите ни по медицина, но да имат задължение десетина години да работят в България, ако откажат е ясно , че целта им още при постъпването в университета е да заминат заедно с чуждестранните студенти , като си вземат дипломата. Щом е така, не виждам защо трябва да са привилегировани.

Няма как в страна, членка на ЕС, да има изискване за закрепостяване след дипломиране. Това противоречи на всички европейски практики и конвенции.

# 14 462
Ох, иска ми се и прогимназия да минат онлайн. Достатъчно големи са, за да стоят сами вкъщи без родителите да взимат отпуск.

# 14 463
nolii,
А не противоречи ли Ѝоргос от Гърция да плаща 20 пъти повече за обучението си от българския си състудент в МУ.
Вече давах линк към таксите за български и чуждестранни студенти по медицина.
Ако Йоргос се съгласи да остане няколко години след като се дипломира да работи в България, да му се опростят и на него десетките хиляди евро такси.

# 14 464
От какво искат да го опазват Мангъров, от това да гастролира по всяка телевизия и предаване, и да се излага? В такъв случай им пожелавам късмет.

Не схващам защо го коментирате М?
Нещо май е изтрито и ми се губи нишката.

# 14 465
  • BG
Из мед среди се говори, че поне още  5 години ще караме така-лятото по-свободни, на зима със затваряния.
Като кажете А, кажете и Б. Защо 5 г., с какъв мотив?
Или това са същите, които твърдяха, че на 1 октомври щели сме да осъмнем с КПП. При 100 случая дневно тогава, макс...
Помисли малко-щом го казват, значи не разчитат на ваксина.

# 14 466
Gabito1504,

В момента масово докторите са 50+, както и преподавателите в университетите ни.
Ако спешно след пандемията не се въведат нови правила, всичко ще рухне.
По добре и стотинка да не плащат студентите ни по медицина, но да имат задължение десетина години да работят в България, ако откажат е ясно , че целта им още при постъпването в университета е да заминат заедно с чуждестранните студенти , като си вземат дипломата. Щом е така, не виждам защо трябва да са привилегировани.

Няма как в страна, членка на ЕС, да има изискване за закрепостяване след дипломиране. Това противоречи на всички европейски практики и конвенции.
Има как, ако искат да са свободни след дипломиране, да си плащат обучението, а не да са държавна поръчка. Държавната поръчка е поръчана от държавата, за да служи не нея поне няколко години. Който иска да се развива по свое усмотрение да си финансира обучението сам. Впрочем в МУ има  и платено обучение и то не е евтино.

# 14 467
При това положение мисля вече е абсолютно безумна ситуацията СП да разкарва хора в карантина за снимка или слушалка. Абсолютно безумно, съжалявам. Считам предлагането на по-разумен вариант за топ приоритет на МЗ, който да бъде решен и реализиран в рамките на ден-два! Подобна организация не може да работи дори на теория!

# 14 468
Коста, нещата не стоят точно така, както са в репортажа. 2/3 от записа, който, както всички знаем е криминален, липсва. Което само по себе си означава, че нещата “са нагласени”, или поне такива съмнения остават.
За какво става дума? Защо не уточни.

# 14 469
  • София
Из мед среди се говори, че поне още  5 години ще караме така-лятото по-свободни, на зима със затваряния.
Като кажете А, кажете и Б. Защо 5 г., с какъв мотив?
Или това са същите, които твърдяха, че на 1 октомври щели сме да осъмнем с КПП. При 100 случая дневно тогава, макс...
Помисли малко-щом го казват, значи не разчитат на ваксина.
Аз мисля, мисля, понякога и мисля, както се казва. Но дори моят ум не се досети как лекарка А и лекар Б, без да ги подценявам, ще са наясно, че на ваксина не може да се разчита.
Във ваксините са впрегнати най-големите мозъчни тръстове, уверен съм, много милиарди, но те са решили, че 5 години точно, ни по-малко, ни повече, няма да разчитаме на ваксини. Хм!
То октомври и КПП щеше да има де, пак някой ум го разпространяваше.

Не казвам, че е невъзможен сценарии. Но смятам, че е твърде рано за такава прогноза, и поради тая причина точната бройка години - неясна към момента.

# 14 470
Коста, нещата не стоят точно така, както са в репортажа. 2/3 от записа, който, както всички знаем е криминален, липсва. Което само по себе си означава, че нещата “са нагласени”, или поне такива съмнения остават.
За какво става дума? Защо не уточни.

Мислех, че на всички в темата е известен случая в 4-та градска.

Ето:
https://m.24chasa.bg/novini/article/9176224

# 14 471
Стига сте нищили студентите. Таксите са еднакви за всички ЕС студенти включително и български. Студенти извън ЕС плащат пълна такса с програма на английски. Обикновено са от близкия изток или Африка. Никога немец няма да стъпи в МУ. Първо заради рейтинга и второ, че дипломата му няма много да мине лесно в Германия.
А заминаващите доктори не ги чакат с отворени обятия. Обикновено работят на по ниско ниво като позиция и им скъсват от работа и правила. Голяма част от тях след 2 год се прибират тук с мотива "може да са малко парите но поне е по спокойно", купуват си апартамент или правят ремонт и до тук със спестяванията.

# 14 472
  • Там,където се събуждам щастлива.
Скрит текст:

Недостигът на медицински лица не е само в Германия, но и Франция, и в други развити страни. Факт е, че в Германия е по-лесно чужденец да влезе медицина, отколкото германец. Те трябва да имат отличен абитур ( матура), което е трудно постижимо. А и няма какво да се лъжем, на днешните младежи много не им се учи 😉

В последните думи е истината. Преподавам всяка година на два класа, които с дипломата си евентуално биха могли да следват медицина. Във възрастта са, когато много ясно си проличава кой работи здраво за развитието си и кой иска да мине по лесната. Ами...тези в първата група са малцина. Доста е стряскащо какво поколение расте.

Единственото решение за България е да сложи условие за следване. Диплома от България = 5 или 10 години работа в страната. Друго решение няма.

Ами нека и това направят. Че другите глупости са малко. После обаче да не останете учудени от това, че изобщо няма да има лекари в България. Всъщност ще има. Но от Индия и Пакистан. Тогава вече  най-вероятно ще сте доволни.

“И това да направят...”? Ти защо не се върнеш с мъжа си да работиш за България?
Пари, колкото в Западна Европа им дават, няма как да им дадат тук. Та друго трябва.
Ти си вечно в опозиция, но без ясни и написани аргументи. Та как ще ги задържат тогава щом като не си съгласна с моето мнение?

# 14 473
  • BG
Ronald, да беше прочел правилно, написала съм поне 5г, но ако трябва да предам 1:1, разбирай 5-10г. Просто посочих по-оптимистичния вариант, но няма значение, все пак лекарите на са Бог и няма как да знаят със сигурност какво и как ще се случи.

# 14 474
Направих една графика да се види къде седим ние спрямо света:

В Австрия влизат в локдаун от 03.11 до 30.11 , забранява се напускане на дома от 20ч до 6ч. Oбърнете внимание, че имат "едва" 13-15% позитивен рейт подобен на Испания и Франция, у нас е твърдо над 20%. Другите държави от графиката също са с доста по-строги мерки от нашите. Като знам, че у нас се хващат малка част от случаите може да заключим, че ни чака много тежък сценарий.

Общи условия

Активация на акаунт