COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 911
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 475
Нали още в началото казаха, че ще е така до намиране на лечение и ваксина...съмнявам се да е 5 години тия срок...

# 14 476
  • на пъпа на Златията
Leika_moja,
Стига с това 600 лева, мисля, че два пъти ви писах още преди няколко месеца касиерката на входа ни , която е медицинска сестра , каза, че се отказва да събира пари, защото е започнала да дава дежурства в ковид отделение. Тогава каза, по добре да си удвоя доходите с тези 1000 лева, отколкото да давам дежурства в нормалните отделения, където пак има риск.
Тоест в момента сестрите в София лекуващи ковид болни, вземат около 2000 лева , а не 600.
Затова днес няма лекари и сестри, защото всички тичат за големите заплати на запад, но разликата е , че поне чуждестранните студенти си плащат обучението и след това няколко години им отнема работа за да си възвърнат вложението, докато нашите, са неблагодарни и дори не се и замислят, че държавата им е спестила едни 100 хиляди лева за обучение.
Имам предложение за вас.Виждам ,че са ви голям трън в очите българските лекари. Може да се преквалифицирате. Какво толкова-само 6 години да завършите и още 4 за специалност. Държавата ще ви спести 100000, а вие ще останете тук да лекувате, да се издължите един вид. Ще може да приложите на практика своя висок морал в професията, разбира се парите,които получавате няма да са от значение.

В момента един сърбин , един македонец и   един арменец , зъболекари  обслужват  най бедния северозападен район . Обурудвали са се с най модерната техника . Не се оплакват . Гледай и едни македонци инженер , политолог ,  казаха че няма да идат на запад.
Предполагам че са си платили  голямата сума за обучението . Учили са ги тия  около  70-те годишните   на които родителите работеха за 100 лв , за да може " държавата "  да им построи общежития ,  и "безплатно" да се обучават .И правеха  най сложните операции и спасяваха хората за  по едно агне .  И тия дни  една такава пироговка  на своя глава прие болен .
И се равняваха  с най  добрите западняци  по знания и практика .
Поне благодаря на учителите си , няма ли да кажете .

# 14 477
5 години ми се вижда много, но като се има предвид, че за ХИВ все още няма ваксина, всичко е възможно.
Поне лечение да се намери.

# 14 478
Сестра ми и зет ми изкараха вируса без да ги пипне лекар в Англия. Само по телефона. Зет ми не го кара леко.

# 14 479
Хора, престанете да се карате с лекарите или заради лекарите. Да системата има много проблеми, които не са от вчера, но в случая това не е основния проблем. Основният проблем е, че не спряхме вируса. Няма здравна система, която да издържи на ковид, това е истината, където стъпи този вирус - мачка, а не е като да нямахме предупреждения и безброй примери преди това. Не знам с какъв акъл някой си е въобразил, че точно ние със застаряващо и болно население ще го преборим, че да тика народа към самоубийствено масово заразяване. Да, проблемите ги има и те трябва да бъдат посочвани и коментирани, но някак си се измества фокуса и като че ли се създава илюзията, че ако само си бяхме поспретнали здравната система, можехме да продължим да си се заразяваме на воля. Не можем.

# 14 480
  • София
Хм, болниците още не са препълнени с Ковид-19 пациенти, а хуленето по медиците, започна.🙄 Пак стреляме по грешната "мишена". Кой / кои, докараха здравеопазването на този хал? Медиците ли?🤬

# 14 481
Дева, ми то има лечение. Стоиш си вкъщи и чакаш да ти мине /по Мангъров/. Между другото и тези безкрайни болнични и карантини смятам че ще са проблем.

# 14 482
Стига сте нищили студентите. Таксите са еднакви за всички ЕС студенти включително и български. Студенти извън ЕС плащат пълна такса с програма на английски. Обикновено са от близкия изток или Африка. Никога немец няма да стъпи в МУ. Първо заради рейтинга и второ, че дипломата му няма много да мине лесно в Германия.
В МУ Варна си беше пълно с германци до миналата година. От тези белите и русите. Дори имахме такива наематели в блока!
Другите са от поданиците на кралицата, второ - трето поколение с произход Пакистан и Индия

# 14 483
  • При семейството си
Междувременно шефът на Четвърта градска болница от репортажа на БНТ ще изгори - https://boulevardbulgaria.bg/articles/sled-reportazha-na-bnt-ang … chetvarta-gradska

Чудно!!! И това заради пациент, който е в стабилно състояние, някои обстоятелства са препоръчителни за хоспитализация и в крайна сметка е приет.
И ние вече не знаем какво искаме.
Междувременно е починал мъж на 33 години, защото СП са имали “само” 200 обаждания, свързани с Ковид.... да осигуряват “коридори” за снимки и слушалки.
Съчувствам на всички медицински лица в тази обстановка, заради истерията и липсата на каквато и да е рационална мисъл.

Не истерия и липса на рационална мисъл. Липса на адекватна организация и координирана работа на здравната система. А ако има истерия, тя е оправдана - млад човешки живот си е отишъл, защото няма кой да му подаде кислопорд в рамките на 4 часа.

И организацията ще я създадем, уволнявайки лекари?!

# 14 484
Скрит текст:
nolii,
А не противоречи ли Ѝоргос от Гърция да плаща 20 пъти повече за обучението си от българския си състудент в МУ.
Вече давах линк към таксите за български и чуждестранни студенти по медицина.
Ако Йоргос се съгласи да остане няколко години след като се дипломира да работи в България, да му се опростят и на него десетките хиляди евро такси.

Не, не противоречи. Йоргос е освободен от кандидатстудентските изпити срещу тази цена. А българските студенти не са освободени от тях.

# 14 485
Аз мисля, че тези карантини ще ги махнат.
Който е болен, да се лекува, другите на работа.
Както е с другите заразни болести.
Затова съм съгласна с М.

# 14 486
Хм, болниците още не са препълнени с Ковид-19 пациенти, а хуленето по медиците, започна.🙄 Пак стреляме по грешната "мишена". Кой / кои, докараха здравеопазването на този хал? Медиците ли?🤬
А медиците като не са виновни защо не вземат да надигнат глас и да си кажат предложенията, изискванията, опасенията, някаква концепция за здравеопазването? Кой от тях опроверга политиците, че "легла има" и няма страшно? Ама сега опря ножа до кокала и взеха болните да го отнасят.

# 14 487
В момента най-липсващото нещо е организация и връзка между СП и болниците. Не може линейка да обикаля от болница в болница или хората да си търсят болница.

# 14 488
Цитат
Никога немец няма да стъпи в МУ. Първо заради рейтинга и второ, че дипломата му няма много да мине лесно в Германия.
Аз познавам двама немци,учиха медицина в София.Бен и Марсел.Дойдоха от различни градове от бившата зап.Германия.Познавам и ужасно симпатичен французин Луи С.Първите двама се прибраха в Германия.Наскоро покрай атентатите във Франция се сетих за Луи и ще го потърся.Той мечтаеше да работи в Африка.Чувствал се длъжен.

# 14 489
Какъв криминален случай пък сега го изкарвате? Човекът за 4-та градска е имал направен гърч, вероятно от температурата, която не е била повлияна. Лекарства не можел да пие , заради проблеми в стомаха появили се. Как да се лекува в домашни условия такъв пациент на 70г с ковид и влошено здраве. Кой да му влива системи с лекарства. Къде е криминалето и грешката на лекаря от СП., като този човек дори не е бил свален от линейката за преглед да имат очи да откажат.

Мен сега друго ме вълнува и не ми е ясно. Значи не се иска уж на хартиен носител изследването за положителен резултат от ковид болните, казва министърът. Но..в болницата точно това са искали и май това е правило в повечето. Но пък...ако се изследваш и си положителен ти се обаждат или...не съм правила тест и не знам. Но не ходиш май да си го взимаш, а носят ли ти нещо от РЗИ...как ще влезнеш в болница, ако си спешен и ти искат да удостовериш теста .  Ма то наистина сме в някаква абсурдна държава.  Аз освен дето не вярвам да стигна някъде , ако ми се наложи, сега пък взех че се притесних за тези тестове и хартийки и да вземат да ме върнат, лелееее, пълна каша ми е какво да се прави.

Общи условия

Активация на акаунт