COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 000
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 430
  • София
Ма то в главата му всичко си е наред, просто снощи е гледал случайно телевизия и се е изненадАл

Отлично знае, че нищо не е наред.

# 14 431
Leika_moja,
Стига с това 600 лева, мисля, че два пъти ви писах още преди няколко месеца касиерката на входа ни , която е медицинска сестра , каза, че се отказва да събира пари, защото е започнала да дава дежурства в ковид отделение. Тогава каза, по добре да си удвоя доходите с тези 1000 лева, отколкото да давам дежурства в нормалните отделения, където пак има риск.
Тоест в момента сестрите в София лекуващи ковид болни, вземат около 2000 лева , а не 600.
Затова днес няма лекари и сестри, защото всички тичат за големите заплати на запад, но разликата е , че поне чуждестранните студенти си плащат обучението и след това няколко години им отнема работа за да си възвърнат вложението, докато нашите, са неблагодарни и дори не се и замислят, че държавата им е спестила едни 100 хиляди лева за обучение.

# 14 432
Всъщност пандемията ще покаже колко е зле здравеопазването у нас и е фактически съсипано за 20г. "реформи".

# 14 433
Ама аз нямам нужда от пандемия, за да го разбера това, много отдавна ми е ясно. Не си ли платиш, те оставят да се влачиш и мъчиш като куче. Не обвинявам лекарите, а системата. Вероятно не е приятно да взимаш 7 или 13 лв или колкото там беше за преглед по ЗК.

# 14 434
Всъщност пандемията ще покаже колко е зле здравеопазването у нас и е фактически съсипано за 20г. "реформи".
Преди 20 години се пътуваше с визи, да не говорим, колко трудно можеше легално да се работи...
Докато се радвахме, как членството в ЕС ни дава възможност да пътуваме и работим с личната си българска карта, голяма част от кадърните хора , напуснаха страната ни, защото за всеки е ясно, че и след 20 години , не може да доближим стандарта на живот в богатите страни.
Това е минуса да си най бедния в клуба на богатите.

# 14 435
Пандемията ще покаже, колко е зле здравеопазването на тези, които не са го видели. Лошото сега е, че и с пари няма да става, щото капацитет няма.

# 14 436
Спомням си в Тема 1 (  през януари или началото на февруари) някой беше попитал, ако се разболеем кога бихме предпочели да е? В началото или след това? Имаше отговор- по- късно, заради евентуално лечение, други - в началото, защото после няма да има кой да ни лекува, легла ще намерят, лекари- не.
То и легла няма даже.

# 14 437
  • Germany
Здравеопазването в България е много зле от дълги години и това няма нищо общо с Ковид. Може би тези, които живеят в София не са го усетили, но тези, които живеят в по-малки градове знаят. Още преди 15 год. ми се е налагало да чакам линейка, която така и не дойде навреме...

# 14 438
Leika_moja,
Стига с това 600 лева, мисля, че два пъти ви писах още преди няколко месеца касиерката на входа ни , която е медицинска сестра , каза, че се отказва да събира пари, защото е започнала да дава дежурства в ковид отделение. Тогава каза, по добре да си удвоя доходите с тези 1000 лева, отколкото да давам дежурства в нормалните отделения, където пак има риск.
Тоест в момента сестрите в София лекуващи ковид болни, вземат около 2000 лева , а не 600.
Затова днес няма лекари и сестри, защото всички тичат за големите заплати на запад, но разликата е , че поне чуждестранните студенти си плащат обучението и след това няколко години им отнема работа за да си възвърнат вложението, докато нашите, са неблагодарни и дори не се и замислят, че държавата им е спестила едни 100 хиляди лева за обучение.
Имам предложение за вас.Виждам ,че са ви голям трън в очите българските лекари. Може да се преквалифицирате. Какво толкова-само 6 години да завършите и още 4 за специалност. Държавата ще ви спести 100000, а вие ще останете тук да лекувате, да се издължите един вид. Ще може да приложите на практика своя висок морал в професията, разбира се парите,които получавате няма да са от значение.

# 14 439
  • София
То май вече стана ясно...

@ Lejka не унивай, паника и депресия не са добри другарчета !
Много хора не са доволни от здравната система - то не е без основание. Да се прехвърля вината само на лекари, само на пациенти, или само на министри не е решение . Но уви сега не е много добър момент за реформи ( че то всяка реформа си е парче експеримент ) , ще ТРЯБВА да оцелеем някак си тази зима ( и тази ).

# 14 440
  • При семейството си
Междувременно шефът на Четвърта градска болница от репортажа на БНТ ще изгори - https://boulevardbulgaria.bg/articles/sled-reportazha-na-bnt-ang … chetvarta-gradska

Чудно!!! И това заради пациент, който е в стабилно състояние, някои обстоятелства са препоръчителни за хоспитализация и в крайна сметка е приет.
И ние вече не знаем какво искаме.
Междувременно е починал мъж на 33 години, защото СП са имали “само” 200 обаждания, свързани с Ковид.... да осигуряват “коридори” за снимки и слушалки.
Съчувствам на всички медицински лица в тази обстановка, заради истерията и липсата на каквато и да е рационална мисъл.

# 14 441
Аз пък някак си не си представях, че този филм с оцеляването още през октомври ще трябва да го гледаме. Все си мислех, че като застудее и заснежее ще е драмата.....

# 14 442
  • Там,където се събуждам щастлива.

Недостигът на медицински лица не е само в Германия, но и Франция, и в други развити страни. Факт е, че в Германия е по-лесно чужденец да влезе медицина, отколкото германец. Те трябва да имат отличен абитур ( матура), което е трудно постижимо. А и няма какво да се лъжем, на днешните младежи много не им се учи 😉

В последните думи е истината. Преподавам всяка година на два класа, които с дипломата си евентуално биха могли да следват медицина. Във възрастта са, когато много ясно си проличава кой работи здраво за развитието си и кой иска да мине по лесната. Ами...тези в първата група са малцина. Доста е стряскащо какво поколение расте.

Единственото решение за България е да сложи условие за следване. Диплома от България = 5 или 10 години работа в страната. Друго решение няма.

# 14 443
sol i piper,
Не се приема предложението ви.
Аз съм завършил магистратура в чужбина и работя в България.
Можеше и да не съм тук, но съм тук. Плащам си данъците и осигуровките в България, за разлика от много от пишещите , които го правят в чужбина и през няколко коментара само ни напомнят, какво било в България и че нямало кой да лекува близките им.
Да ги вземат при тях, да облекчат малко ситуацията.

# 14 444
Скрит текст:
В Германия има добри клиники и лекари, но са непосилно скъпи. Останалото е.....по-добре да си дойдеш у нас. Тук все още има уникални специалисти, които, ще те оперират за без пари и то адекватно и качествено, особено, ако получаваш немска, английска и прочие заплата. Всичките ми приятели, които работят и се осигуряват в чужбина, се лекуват тук. После им възстановяват парите. Имат и частни застраховки. Стане ли напечено, припкат към България. За мен това е необясним парадокс.

И за мен е необяснимо. Не бих влязла в българска болница като пациент доброволно, ако имам избор.

Общи условия

Активация на акаунт