COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 020 348
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 150
  • Linz
Без аутопсия може всичко да се предполага.

# 151
В другите теми има много линкове точно към доклади от аутопсии. При огромното мнозинство от случаите ковид е директна причина за смъртта.

# 152
Кръвните тестове могат да предупреждават за тежък covid-19

В уникално проучване шведски изследователи са изследвали имунния отговор при пациенти с covid през целия ход на заболяването. Предварителните резултати показват, че може да има някакъв маркер в кръвта, който рано да разкрие колко тежко болен ще стане пациентът.

Когато първите пациенти с covid-19 започнаха да се появяват в края на февруари след спортния празник, имунологът Анна Смед Сьоренсен и нейната изследователска група в Karolinska Institutet бяха подготвени. От няколко години те провеждат проучване в сътрудничество с университетската болница Каролинска, където вземат кръвни проби и натривки от дихателните пътища на пациенти с доказан грип. Сега изследователският екип може лесно да превключи и вместо това систематично да започне да събира проби от пациенти, заразени с новия коронавирус.

- Разбрахме, че това ще бъде значимо изследване, така че след оценка на риска решихме да започнем, казва Анна Смед Серенсен, имунолог и ръководител на изследователска група в Karolinska Institutet.

Повече от 160 пациенти с ковид, дали съгласието си да участват в проучването, трябваше да представят кръвни проби и проби от дихателните пътища на първата среща. След това изследователската група проследи пациентите по време на протичането на заболяването, като продължи да им взима проби и прави изследвания.

По този начин изследователите са събрали повече или по-малко уникален за света пробен материал, който дава картина на това как реагира имунната реакция при ковид-пациенти както с леки симптоми, които не усещат че са заразени, така и ковид-пациенти, които имат много тежки усложнения - и в някои случаи пациенти, които се разболяват толкова сериозно, че не оцеляват.

- Общият въпрос в нашия проект е да разберем как става така, че един и същ вирус причинява толкова различни степени на заболяване и каква роля играе имунната система. Опростено може да се каже, че колективните изследвания показват, че тези, които се разболяват тежко, го правят, защото имунната система реагира прекомерно и започва да уврежда собствените клетки на тялото, казва Анна Смед Сьоренсен.

Когато изследователите сега правят първи анализ на пробите, се появява модел - при хората, които са били много сериозно болни, е имало ясно повишени нива на клетъчен тип, наречен миелоидни супресорни клетки в кръвта. Освен това изследователите могат да видят, че повишеното ниво още в ранните кръвни тестове е свързано с по-тежко прогресиране на заболяването.

- Виждаме също така, че нивото на този клетъчен тип е повишено при пациенти с грип. Но при ковид-пациентите имаше много високи нива в кръвта, казва Анна Смед Серенсен.

Миелоидните супресорни клетки са вид имунни клетки, които забавят активността на Т-клетките, частта от имунната система, която наред с други неща, атакува заразени с вируси клетки. Ана Смед Сьоренсен обаче не тълкува резултата в смисъл, че само спирачният ефект причинява сериозно заболяване на пациентите. По-скоро повишените нива на клетъчен тип, наречен миелоидни супресорни клетки в кръвта са знак, че имунната система е в дисбаланс.
- Това, което виждаме е, че навсякъде в имунната система има пълен тласък, който тласък изглежда, че е напълно неправилно регулиран. Има много газ и твърде малко спирачка. Така че, въпреки че има високи нива на миелоидни супресорни клетки, възпалителният отговор е много силен, казва Анна Смед Серенсен.

Тя подчертава, че резултатите трябва да се считат за предварителни, тъй като досега проучването е публикувано само като предпечатка на сайта Medrxiv в очакване на публикация. Но тя смята връзката за достоверна и освен това е в съответствие с подобни наблюдения от други изследователски групи.

Възможността да се предскаже навреме кои пациенти ще се разболеят сериозно е нещо като пожелателно мислене в здравеопазването. Особено когато става въпрос за заболяване, за което все още няма лечение. Тогава все още наличните лечения могат да започнат възможно най-рано и на правилния етап.

- Нашите данни показват, че това може да е такъв маркер, който помага да се реши къде да се сложи барутът, когато здравеопазването е силно натоварено. Тогава не бих казала, че бихте го използвали като единствен маркер, но това може да бъде важна стъпка по пътя и също да допринесе за по-доброто ни разбиране на хода на заболяването, казва Анна Смед Серенсен.

Факти: Спирачните накладки на имунната система
Миелоидните супресорни клетки (MDSC) се образуват в костния мозък и са част от имунната система.

Тяхната роля не е напълно изяснена, но е доказано, че MDSC има инхибиторен ефект върху, наред с други неща, Т-клетките на имунната система, които би трябвало да атакуват собствените клетки на тялото, ако са заразени с вируси; са трансформирали туморни клетки или се държат странно по други начини.

MDSC изглежда се увеличава като брой във връзка с възпаление, като рак и някои хронични инфекции.

Няколко проучвания показват, че MDSCs играят важна роля при различни видове рак, където високо им ниво е свързано с лоша прогноза, тъй като те пречат на други имунни клетки да атакуват тумора.

Източник: Nationalencyklopedin и Anna Smed Sörensen, имунолог, Karolinska Institutet

# 153
  • Bulgaria
Медик от Спешна помощ - Пазарджик почина от коронавирус.

Медик от Центъра за Спешна помощ в Пазарджик е починал от коронавирус. Информацията потвърдиха за БНТ от здравното министерство, като уточниха, че става въпрос за фелдшер.

Здравният работник е починал днес, като в продължение на месец е в бил настанен в реанимация.

https://bntnews.bg/news/medik-ot-speshna-pomosht-pazarjik-pochin … -1073637news.html

# 154

Защо смятате, че правителствата имат някакъв интерес да провалят едно сигурно средство за проследяване- лицево разпознаване- чрез маските?
Защо правителствата по света поставят носенето на маски, над контрола на населението, чрез проследяване?
Защо въвеждат изисквания за PCR на всеки, за да няма нужда от карантини? Може би, защото карантините не 

Китай от март: https://www.iskra.bg/kitayski-softuer-za-litsevo-razpoznavane-do … -identifitsirani/      и от преди седмица, от европейска държава: https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/09/09/4111612_ispaniia_razrabo … stema_za/?ref=rss   ("Защо маските не помагат Забавянето ще е нищожно (няколко десети от секундата) заради възможностите на 5G мрежите за много по-бързо предаване на данните. Именно "тази свързаност прави проекта уникален на европейско ниво"; "и, не, с маската срещу коронавирус - днес задължителна на обществени места - няма да се избягва заподозреният да бъде засечен от полицейските сили", продължава "Ла вангуардия".
Последното е възможно заради обучаването на алгоритмите в последните месеци да разпознават лица дори само когато се вижда горната им част, с 99% успеваемост. Такава технология бе показана около протестите в Хонконг, започнали миналата година, на които мнозина използваха маски, за да не бъдат разпознати.")

# 155
  • Linz
В другите теми има много линкове точно към доклади от аутопсии. При огромното мнозинство от случаите ковид е директна причина за смъртта.
Когато е ковид, е ковид, а не се предполага. Постът ми беше към Рори 72.
Иначе да не би да са започнали да правят аутопсии? Сега остава резултатите да се отнесат към другите грипове, че да се докаже, че ковид не е по-смъртоносен.

# 156
  • Бургас
Гледам по БТВ документален филм за ковид.
Много силен, много истински.
Младите лекари вътре в отделението са герои!

# 157
Говерих с приятелка в Кобленц. Внучката и е в 7 клас.Училището е присъствено, класовете са пълни, но са цял ден с маски. Не зная в цяла Германия ли е така или е регионално.

# 158
Когато е ковид, е ковид, а не се предполага. Постът ми беше към Рори 72.
Иначе да не би да са започнали да правят аутопсии? Сега остава резултатите да се отнесат към другите грипове, че да се докаже, че ковид не е по-смъртоносен.

Значи без аутопсии никой не е умрял от КОВИД?
Ти да не си на Мангъров сестра му?

# 159
Говерих с приятелка в Кобленц. Внучката и е в 7 клас.Училището е присъствено, класовете са пълни, но са цял ден с маски. Не зная в цяла Германия ли е така или е регионално.

В нашия град в Германия беше така няколко седмици, задължително с маски в час, както и на двора в паузите, дори по улиците трябваше да ги носят, ако излиза целият клас, всички заедно, нанякъде с учителките примерно. Беше много неприятно.
Вече не е така, по време на час, докато седят на чина си, не носят, но в момента в който станат да ходят навън, пак трябва да ги слагат. И в края на краищата се получава така, че, когато са в стаята нямат маски, но пък вън на двора ,трябва да ги носят. Убягва ми логиката, но това е положението в момента.

# 160
  • Немция

В нашия град в Германия беше така няколко седмици, задължително с маски в час, както и на двора в паузите, дори по улиците трябваше да ги носят, ако излиза целият клас, всички заедно, нанякъде с учителките примерно. Беше много неприятно.
Вече не е така, по време на час, докато седят на чина си, не носят, но в момента в който станат да ходят навън, пак трябва да ги слагат. И в края на краищата се получава така, че, когато са в стаята нямат маски, но пък вън на двора ,трябва да ги носят. Убягва ми логиката, но това е положението в момента.

Регионално е.

Маските вече не са задължителни, но са препоръчителни, в класа на моя шестокласник могат да се слагат по желание. Повече от половината клас са с маски в часа. Спортът е без маски.

# 161
Шлемовете са измислени със съвсем друга функция, за съвсем различно нещо.
Шлемовете предпазват от опръскване със течности, например в хирургия, месообработване, работа в лаборатория.
Нито маските, нито шлемовете са нещо ново, което да ни изненадва. За тях си има изисквания за работа с тях, изисквания за безопасност, материали за изработка и т.н.
Все едно да отречем престилките на лекарски и лабораторен персонал, или защитните ръкавици на касапите. Отново са ЛПС, отново се използват с определена цел.
Ами ти сама си го казала. Това са ЛПС, създадени за определени професии и с определена цел.
Не са предвидени да се носят по цял ден и навсякъде, от всеки. Най-малко пък от деца.
Досега не са налагани като задължителни за всички в обществото, за пръв път се сблъскваме с такова нещо. И започват да се виждат недостатъците, трудността и понякога пълната безмисленост на това нещо.
Обаче някои хора по-скоро ще умрат, но няма да го признаят това.

Да, не е приятно с маска часове, но след като помага, можем поне да опитаме. Смятам също така, че това е удобен момент да се обясни на децата, що е то общество и емпатия, определено ще ни е от полза.
Определено не приемам, че носенето на маска е израз на емпатия в настоящата ситуация. Израз е единствено на излишна истерия. Дистанцията и хигиената ще свършат повече работа, но къде ти, най-лесно е да се покрием с маски. И като сте такива емпати, защо не проявите разбиране към малките деца, а настоявате да ги увием с маски на всяка цена? Вредите от маските при тях многократно надвишават имагинерните ползи от носенето им.
Врабчо, а как се спазва дистанция, като поне половината нашенци си мислят, че ако ти се лепнат за гърба, всичко ще стане по-бързо. Пример от днес - прибираме се от морето, спираме на KFC да вземем нещо за ядене. Пълно с народ, едвам намерихме къде да спрем колата.
При служителите всичко както трябва - всички с добре поставени маски и с ръкавици. Но клиентите... На вратата голяма табела - само с маски и по двама вътре. Но Ганьо защо да спазва правилата? Сигурно 20 вътре, маски инцидентно, натъпкан един връз друг. Поне семейството преди мене беше добре - изчака а да излезна повечето (никой не излизаше от изхода въпреки надписите, всички се блъскаха да излезна от входа).
Аз първа навън, една тръгва да ме прережда. Любезно обясних, че съм на опашката и тя писна - защо не сте вътре. После се появи съпруга й, навпя се на няколко см от мене и на любезната ми молба да се отдалечи на 2метра, като посочих означенията на пода, започна да ми крещи и да ми говори на ТИ. А беше над 10 години по-млад от мене и естествено без маска!
Май на такива места трябва те с маска, ами с противогаз да се влиза. Гадината млъкна едвам след като го заплаших, че ще го снимам и пратя на РЗИ да го глобят.
Как може човек да живее нормално (а ние го правим, това беше втората ти почивка, и по заведения сме ходили, и с много непознати хора сме разговаряли, но на вън, без да се блъскаме един в друг.)

# 162
Аз ежедневно се разправям с разни нахалници в Кауфланд/Лидл, които да има как върху мен ще се качат, все едно по-бързо ще минат на касата.
И все някой ме праща да си пия хапчетата?!
Простотията е безгранична. Sad

# 163
Недоволна, kfc нямаха ли опция drive?
И как половината народ се бутат и блъскат, как го констатирахте това?
Аз все още пазарувам от кварталния магазин, взе, че ми хареса. Спокойно и тихо местенце, до него плод и зеленчук и аптека.

# 164
  • Bulgaria
На мен ми се случи в една дрогерия нещо, което не ми се беше случвало никога досега. Докато изчаквам да ми върнат ресто, жената чакаща след мен ми се залепва за гърба и подава през рамото ми да ѝ маркират продуктите. И разбира се, беше с маска под брадата. Касиерката се ядоса и ѝ направи забележка да изчака и да се отдръпне.

Общи условия

Активация на акаунт