COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 155
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 405
  • София
А в Македония какво е положението?

# 15 406
Бразилия е на 2-ро място по смъртност от коронавирус в света след САЩ и на трето място по брой случаи след САЩ и Индия.

Бразилия е с най-голям брой смъртни случаи в Южна Америка, а най-силно пострада щатът Сао Пауло.

Ежедневният брой на новите случаи в Бразилия бавно намалява, откакто имаше  по около 1000 нови смъртни случая на ден в продължение на два месеца.

# 15 407
  • Bulgaria
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 2436 лица-медицински служители. 71 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа. 28 от тях са установени при лекари, 22 - при медицински сестри, 13 - при санитари, 1 - при фелдшер и 7 - при друг медицински персонал.
1349 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. Новите случаи от изминалото денонощие са 51. Починали са:

Скрит текст:
мъж на 51 г. със сърдечно заболяване, диабет и затлъстяване;

жена на 71 г. с хронично бъбречно заболяване;

мъж на 69 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 72 г. с диабет и сърдечно заболяване;

жена на 63 г. със сърдечно заболяване, астма и диабет;

мъж на 62 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 78 г. с хронично белодробно и сърдечно заболяване;

жена на 59 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 21 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 60 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

жена на 70 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 63 г. със сърдечно заболяване;

жена на 78 г. с диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване;

мъж на 76 г. със сърдечно заболяване;

жена на 65 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 74 г. с диабет;

мъж на 75 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 54 г. със сърдечно заболяване;

жена на 80 г. със затлъстяване и сърдечно заболяване;

жена на 69 г. със сърдечно заболяване;

жена на 60 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 78 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 74 г. с хронично неврологично заболяване;

жена на 87 г. със сърдечно заболяване;

жена на 33 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 55 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване;

мъж на 79 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 76 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 53 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 76 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 71 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 68 г. със сърдечно заболяване и диабет;

мъж на 70 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

жена на 49 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

жена на 58 г., за която в системата все още не са въведени данни за придружаващи заболявания;

жена на 87 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 44 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 81 г. с хронично неврологично и сърдечно заболяване;

мъж на 74 г. с хронично белодробно и сърдечно заболяване;

мъж на 60 г. със сърдечно заболяване;

жена на 54 г. със затлъстяване, диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване;

жена на 81 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 64 г. с диабет, сърдечно и хронично бъбречно заболяване;

жена на 51 г. със сърдечно заболяване и затлъстяване;

мъж на 84 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване;

мъж на 81 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване;

мъж на 81 г. със сърдечно заболяване;

жена на 80 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 77 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

жена на 71 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 72 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания.
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/2427-novi-slucha … a-infekciya-sa-p/

72    F    Русе    Русе
63    F    София    Костинброд
62    M    Перник    Земен
78    F    Шумен    Шумен
59    F    Разград    Кубрат
21    F    Разград    Разград
60    M    Шумен    Шумен
80    F    Сливен    Нова Загора
70    F    София-град    Столична
63    F    Пловдив    Раковски
76    M    Благоевград    Петрич
65    F    София-град    Столична
74    M    Шумен    Нови пазар
75    M    Монтана    Монтана
71    F    София    Самоков
54    M    Пловдив    Стамболийски
80    F    Пазарджик    Пазарджик
77    M    Габрово    Габрово
69    F    София-град    Столична
60    F    Разград    Разград
78    M    Плевен    Плевен
74    M    Кърджали    Кърджали
51    M    Благоевград    Сандански
55    M    София    Своге
79    M    Шумен    Шумен
76    M    Силистра    Дулово
53    M    Русе    Русе
76    M    Плевен    Червен бряг
33    F    Кърджали    Кърджали
71    M
68    M    Кърджали    Кърджали
70    M    Шумен    Шумен
49    F    Търговище    Попово
58    F    Търговище    Попово
87    F    Габрово    Габрово
44    M    Кюстендил    Кюстендил
81    M    Кюстендил    Дупница
74    M    Монтана    Бойчиновци
72    M    Пловдив    Пловдив
60    M    Перник    Перник
54    F    Пазарджик    Пещера
81    F    Пазарджик    Панагюрище
51    F    Сливен    Сливен
84    M
71    F    Хасково    Свиленград
69    M    Смолян    Смолян
78    F    Пловдив    Родопи
87    F    Пловдив    Пловдив
64    M    Пазарджик    Пазарджик
81    M    Пазарджик    Пазарджик
81    M

# 15 408
  • Немция
Бразилия е на 2-ро място по смъртност от коронавирус в света след САЩ и на трето място по брой случаи след САЩ и Индия.

Бразилия е с най-голям брой смъртни случаи в Южна Америка, а най-силно пострада щатът Сао Пауло.

Ежедневният брой на новите случаи в Бразилия бавно намалява, откакто имаше  по около 1000 нови смъртни случая на ден в продължение на два месеца.
Фактът , че в Бразилия случаите в момента намаляват, не означава, че епидемията е приключила. След месец-два може да има нова вълнА. Втора, трета....И в Иран имаше затишие, сега са в нов пик.

# 15 409
  • на пистата
Извинете ако е пускано.Сагата на една майка и болните й деца!
https://www.facebook.com/1673386409/posts/10215420877389802/

# 15 410
  • София
Сега гледам в Getty Images снимки от Словакия - хитър народ.
Пробите се взимат в спрени автобуси на градския транспорт. Вътре - хора в хазмат костюми, приближаваш, взимат пробата, заминаваш. Сигурно после автобусите се дезинфекцират старателно...
Някой обаче има ли идея какви точно антигенни тестове ползват - изглежда пак им бъркат в носа като за PCR...

# 15 411
На всичкото мазало,да излезеш в национален ефир и да се изтъпаниш “Правителството взе всички мерки,говорим за това отдавна,една от най-подхотвените за ситуацията държава сме”(Теменужка Петкова).
Абе тия хора от къде я вадят тая безгранична наглост?!?

# 15 412
  • в страната на чудесата
Бързите антигенни тестова са с проба от назофаринкса - бъркат в носа.

# 15 413
Има хора и хора. И не знам какво да се обучават лекари за ковид, та да помагат. Има с какво и има къде, ако искаш ще го направиш, не че си длъжен за момента.
Споделям това, защото ме трогна и има много истина в думите на човека. Дано оздравее бързо.

Emil GogovЦентър за Спешна Медицинска Помощ
Вчера в 8:41 ч.  ·
Добро утро и късмет.🇧🇬 Ще Ви трябва колеги.Познававаме се индиректно  с не малкото ми публикации в групата,а с някои и лично.С това темпо на заразяване и смърт,още колко седмици ще издържим? Аз съм  с ХОББ,АХ,наднормено тегло,варици.Работих(не дезертирах,както ВСИЧКИ БЛИЗКИ ЖЕЛАЕХА) до преди ~1 седмица на първа линия , но вече съм болен от COVID-19...Сега на домашно лечение  (отказах болница)чакам, да усетя  какво е решила съдбата...А тези "безсмъртните "ни се смеят... Не съжалявам за поетия огромен риск,но съм безкрайно огорчен от  значителния брой смеещите се "хора " под новините за нашето заразяване и смърт.😕 Огорчен съм и от факта, че за разлика от пролетта, когато България беше страна за пример, днес политиците (притиснати от олигархията и ордите),я направиха пример за пълен провал и резил. Нещата тук са  от 3 седмици извън контрол (въпреки медийното затъмнение),и аз съм убеден че България  съвсем скоро ще се принуди ОТВЪН да вземе КРАЙНИ мерки. Те ще са много късни... Държави, които с лека ръка дават курбан здравните си работници, учителите, хронично болните и възрастните хора ,не заслужават да се толерират. Има нещо дълбоко сбъркано в това поведение. Трудно ще се опазите,но ВИ ЖЕЛАЯ УСПЕШНА СЕДМИЦА МНОГО КЪСМЕТ И ДА СЕ БОРИТЕ СМЕЛО ЗА ПРАВОТО  СИ НА ЖИВОТ ,И СПОКОЙСТВИЕ НА СМАЗАНИТЕ ОТ ТРЕВОГА ВАШИ РОДНИНИ.🇧🇬❤ — чувствам се уморен.

# 15 414
  • София
Не се наемам да оценявам идеите на ББ за фургоните и на Москов за ДКЦ-тата, но ми е ясно, че трябва бързо да се измисли нещо и да се действа, а не да се чака проблемите да назреят и пожарникарски да се спасява някое звено от системата. То хубаво увеличиха броя на линейките - и сега какво?
...
Не знам дали съм в полза с разсъжденията си , но ето тук и моите 20 стотинки :
Аз като инженер съм учил "системо техника". Там основен постулат е , че всяка една система е толкова лоша, колкото е най-лошото и звено. Прим. - настолният компютър е толкова бърз ( по-точно бавен ), колкото позволява най-бавното му звено , т.е. ако ще и процесорът ти да е на 4 Гхц , осем ядра , НО ако имаш бавен хард диск то скоростта на работа се лимитира от най-бавния елемент ( хард диска ) ...
Не е лошо да имаме повече линейки - в София и страната , но къде изтърваме участъкът от време до преди линейките ?
ЛЛ не могат да поемат пълноценно този елемент в развитието на заболяването на пациентите си ! Т.е. необходимо е разширение тук , в тази част от веригата. По моему преобразуването на част от ДКЦ-та в Ковид - центрове е повече от належащо. Изграждането на нови ( дори временни във фургони ) също е вариант, още повече че поради мобилен характер те биха могли да бъдат разположени в близост до болници и така поне една част от хоспитализираните, да не бъдат разхождани с линейки. Освен това и ако днес имаме високи нива на зараза в София, то след една седмица може да има нужда в друг град, и тези фургони биха могли (макар и не толкова лесно ) все пак да бъдат транспортирани и разположени в двора на военна болница в Бургас примерно.
Предполагам не е толкова сложно да се обособят няколко кабинета във фургони - рентген, някакъв вид шокова зала , чакални , изолатор , какво още там ??

# 15 415
Понеже имам близки в Македония и следя какво публикува една позната във фейсбук. Започнали са разпространението на бързите тестове с 99.6 точност при тях. https://libertas.mk/pochna-primenata-na-brzite-testovi-za-kovid-19/                
Тя се стряска на 1085 заразени и 12 починали,  които имаха там преди два дни. А аз я успокоявам, че при нас са повече.

# 15 416
Извинете ако е пускано.Сагата на една майка и болните й деца!
https://www.facebook.com/1673386409/posts/10215420877389802/
Възхищавам се на стоицизма и борбеността на тази майка. Дано сина й е стабилизиран вече!
Много полезен разказ.

# 15 417
  • Пловдив
Ако не сте чели как в Пловдив спазват забраната да работят до 23,30ч. Ей, няма да се оправим и това е...
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Signal-Bar-duni-muzika-d … -v-potres-1017011

# 15 418
Използвайки хаштага #TeamHalo, учени от цял свят, търсещи коронавирусна ваксина, документират усилията си в TikTok, Twitter и Instagram. Целта им е да заведат обществеността зад кулисите и да отговорят на възможно най-много належащи въпроси - отчасти за да се противопоставят на дезинформацията, която хората може да получават от другаде.

# 15 419
  • София
На мен ми е интересно какво ще се реши за училищата. ББ каза, че след изтичането на 14- те дена всички деца си се връщат в училище и ще се действа локално. Обаче учителите са изпратили отворено писмо, с което искат преминаване към ДО за абсолютно всички ученици във всички училища. Та да видим чия молба ще се уважи - на родителите или на учителите

Икономическата. Родителите и учителите не са му приоритет. Доказано.

Общи условия

Активация на акаунт