COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 007 332
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 7 185
Последно Мангъров изолирал ли се е
 или разнася заразата и никой не смее да му наложи солидна глоба?

# 7 186
  • София
Безсимптомните ако не развият симптоми? Или няма начин?
Опитвам се да си обясня това масово заразяване. Изведнъж.Освен, че не се спазват мерки, нали. Или като се спазват.
Дали е възможно да си кюта вируса.. да нямаш симптоми, да не знаеш, че си преболедувал, но да си го носиш. И да се активира по някое време пак..И пак да заразяваш.
Сигурно звучи налудничаво Joy но за себе си търся някакво логично обяснение.
Да ме извините, че ви занимавам. В отпуск съм и си личи, налЕ Joy
Колегата ми който в петък беше безсимптомен (тогава ни тестваха служебно) има предположения , че се е заразил 6 дни по-рано. Ама дали е така наистина .. кой да ти каже ..?

# 7 187
За подобни неща трябва да има възможност за чужда експертиза. За съжаление, на нашите не вярвам, че няма да покрият колегите си.

Защо и ти, и Барса считате, че има нещо за замитане. Имате контакти с хора от града, значи знаете, че не са случайна фамилия, знаете и за натиска на кмета за лекуването на момчето, и за вътрешните контакти в болницата.
Също, бидейки от града, може и да сте чули слуховете за това, че е посещавал фитнеси и може би е вземал стероиди (слухове! но пък дават някакво обяснение на чернодробната картина в началото на приема)
Изключително тъжен и нелеп край, но не ми харесват непрекъснатите опити за линч на докторите. Лекарите са направили най-доброто, което могат, а дали е можело повече и по-добре, може би, но не са за линч.
Да, наистина трансеминазите му бяха с отчайващи стойности при приема. Определено черния дроб на момчето не е бил добре още преди да се разболее от коронавируса.

# 7 188

Десните сега са ужасени че Ковид-кризата ще доведе до можещ възход на левите в световен план, а МВФ точно това препоръчва. Държавите да излизат от кризата с лява политика.

Роднини са ми разказвали за Чернобил. Тогава от кризата са излезли с "лява политика" - казали са на населението, че няма никакъв проблем и да си хрупа марулите спокойно. Сега обаче е тъкмо обратното и е доста забавно да видиш с маски на открито точно такива хора, които спокойно са се разхождали под дъжда през май 1986. А ако става дума за финанси - не е лява политика това да раздадеш пари на хора, за да запазиш нивото им на харчене [след като те, по една или друга причина, нямат  възможността да харчат]. Искаш ли да харчат - даваш им пари, които те, като ги изхарчат, ще се завъртят в оборотите на икономиката и ще се върнат с печалба, като в същото време спасят много компании от фалит. Това е тип кейнсианство, но не означава "лява политика".

# 7 189
Татко Врабчо, колегата още ли е безсимптомен?
И въобще ако си безсимптомен, как се водиш- преболедувал или? Само носител?

# 7 190
  • в страната на чудесата
Няма да вдигат тестването, там където не могат. Или не искат. Просто ще лекуват болните, колкото могат.
В десятката! Колкото могат.

# 7 191
Да, наистина трансеминазите му бяха с отчайващи стойности при приема. Определено черния дроб на момчето не е бил добре още преди да се разболее от коронавируса.
Да не е имал някакво метаболитно заболяване на черния дроб без да знае или да е бил увреден от обикновени лекарства, като аспирин например? Да е карал хепатит преди това?

# 7 192
Сега чета, че бройките идвали от завишено тестване в различни колективи. Кои са тия колективи не искат да кажат. Все пак е добре да се каже. Днес нашата шефка заяви, че била разбрала, че самото РЗИ са пламнали.

# 7 193
  • София
Татко Врабчо, колегата още ли е безсимптомен?
И въобще ако си безсимптомен, как се водиш- преболедувал или? Само носител?
Ами не - има някои симптоми ( в лека форма  протича всичко ) и още 10-тина дни ще е под карантина ..
Не искам да влизам в подробности, че става много лично, а като се замисля, може и той да чете тук ..

# 7 194
  • Пловдив
Ако това наистина го е казал М, а не е съчинения на журналиста, за затвор е направо?!

"По думите му не бива да се блокира и да се изолира човекът, дал положител резултат. Мангъров обясни, че COVID-19 е нов вид вирус, който трябва да обхване повече от населението."

Такива ги говори, да. Лошото е, че много хора му повярваха. За жалост. Няколко пъти ми се случи да някой да иска да ме убеди, че трябвало повече хора да се заразят, за да сме имали имунитет! Щото Мангъров така бил рекъл! И - юруш на заразяването, тоест да не се предпазваме. За съжаление има хора, които наистина мислят така.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 21:42 от marzeliva

# 7 195
Някак живеех с надеждата, че някой хора ще имат достатъчно съвест и срам, че да се извинят за помията, която изляха срещу лекарите.

За съжаление отново сбърках.
Ето я аутопсията! Ето изводите!
Сега може ли да спрете с тези отвратителни изказвания и спекулации, да оставите момчето да почива в мир, и да приемете, че понякога съдбата е гадна и лекарите не са богове?!

# 7 196

Десните сега са ужасени че Ковид-кризата ще доведе до можещ възход на левите в световен план, а МВФ точно това препоръчва. Държавите да излизат от кризата с лява политика.

Роднини са ми разказвали за Чернобил. Тогава от кризата са излезли с "лява политика" - казали са на населението, че няма никакъв проблем и да си хрупа марулите спокойно. Сега обаче е тъкмо обратното и е доста забавно да видиш с маски на открито точно такива хора, които спокойно са се разхождали под дъжда през май 1986. А ако става дума за финанси - не е лява политика това да раздадеш пари на хора, за да запазиш нивото им на харчене [след като те, по една или друга причина, нямат  възможността да харчат]. Искаш ли да харчат - даваш им пари, които те, като ги изхарчат, ще се завъртят в оборотите на икономиката и ще се върнат с печалба, като в същото време спасят много компании от фалит. Това е тип кейнсианство, но не означава "лява политика".
По-голяма идиотщина отдавна не бях чела... Какво значи "лява политика"? Да не би тогава да имаше дясна? Аз съм от тези, които по това време вече бях работещ инженер! И да, валя ме радиоактивния дъжд, защото манифестацията на първи май беше задължителна!
Това с марулите е абсолютен фейк! Или роднините ви са хрупали салатите от двора, или са били в невръстна възраст и нямат спомени. Единствената мярка, която се приложи тогава за простосмъртния добре облъчен българин беше, че от един момент спряха всички зелении от магазините - нямаше марули, салати, пресни лук и чесън. Е, беше с дни закъснение. Не ми се коментира повече, защото ще ме баннат завинаги. Това си беше геноцид от всякъде към простосмъртните. Ако знаете какъв процент от бебешките млека и храни бяха заразени, щяхте да изпаднете в шок, ако някога сте имали дете.

# 7 197
  • Бургас
Чудя се от къде толкова смелост в управлението на Бургас.
Ще залезем за не повече от седмица и то брутално. Колкото и легла да разкрият, лекари просто не могат да клонират. Липсата на специалисти тук е осезаема и преди ковид. Сега няма как да е по - добре.

Не си съобщават училищата с карантинирани, а не са малко. Има фирми и големи колективи... и мълчат като риби. Защо? Защо не взимат мерки се питам.

Надценяват ресурса или просто са много глу..ви?

Вървят събирантки, изложения, барове, сватби...

# 7 198
Днес най-голямото ми дете (ученичка в гимназия) ми каза, че утре и други ден ще бъдат с намалени часове на 35 минути. В един от часовете са обсъждали ситуацията. Настроени са за дистанционно обучение. В Смолян има учител по физическо и администратор в училище положителни, но не се споменава в кое. Информацията от РЗИ е, че не се налага карантина за ученици и учители.

# 7 199

Роднини са ми разказвали за Чернобил. Тогава от кризата са излезли с "лява политика" - казали са на населението, че няма никакъв проблем и да си хрупа марулите спокойно. Сега обаче е тъкмо обратното и е доста забавно да видиш с маски на открито точно такива хора, които спокойно са се разхождали под дъжда през май 1986. А ако става дума за финанси - не е лява политика това да раздадеш пари на хора, за да запазиш нивото им на харчене [след като те, по една или друга причина, нямат  възможността да харчат]. Искаш ли да харчат - даваш им пари, които те, като ги изхарчат, ще се завъртят в оборотите на икономиката и ще се върнат с печалба, като в същото време спасят много компании от фалит. Това е тип кейнсианство, но не означава "лява политика".
Какво общо има Чернобил с казаното от мен, аз ти говоря какво препоръчва МВФ, ти ми говориш за 1986 г. Лява политика не означава комунизъм, отнемане на частната собственост и т.нат., а о-вените блага не са само парите както е в твоите очи, о-вените блага са и достъп до качествено здравеопазване, образование и т.н без значение на социален статус, финансови възможности и т.н., но да не отклонявам разговора на други теми.

С увеличаването на броя заразени и болни от коронавирус най-сериозният проблем е липсата на медицински персонал. Все повече областни центрове предупреждават, че няма кой да се грижи за пациентите с COVID-19.
Скрит текст:
В Благоевградска област не достига медицински персонал, а броят на болните от COVID-19 непрекъснато расте.

23-ма пациенти с доказан коронавирус се лекуват в болницата в Разлог. Всички те са настанени във вътрешното отделение, тъй като заради липсата на специалист там няма инфекциозно. 17 души са с пневмония и очакват резултати от PCR тестовете си.

За всички пациенти се грижат само трима лекари специалисти и един неспециалист, като по думите на управителя на здравното заведение, те са на предела на силите си.

Подобна е ситуацията и в болницата в Благоевград, където също има недостиг на медици. Броят на заразените с коронавирус нараства, докато този на лекарите остава непроменен, а на места дори намалява.

От месеци вътрешното отделение на болницата в Благоевград е превърнато в ковид отделение и има дефицит на кадри, споделят работещите там медици, пред БНТ. По думите им, ситуацията се променя изключително динамично. Медикаменти за лечение има, най-сериозният въпрос е този с медицинския персонал.

Критична е ситуацията и в шуменската многопрофилна болница. Пациентите в ифекциозното отделение са повече от капацитета. Разкрива се още един COVID сектор. Увеличава се броя на заразените медици, което прави изключително трудно организирането на лечебната дейност.

39 са новите случаи на хора с положителен тест за коронавирус. Над 400 са заразените от началото на пандемията, а в момента 44 са в болницата за лечение. Очакват се тестовете на 27 пациента.

Преди дни директорът на Шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична. Най-големият проблем е недостиг на лекари. Болницата е оборудвана с апаратура, но не може да бъде използвана без лекари.

"Ситуацията е критична. Няма медицински персонал. Лекарите са или болни, или напуснали. Предстои днес поредния областен кризисен щаб. Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", разказа областният управител на Шумен, проф. Стефан Желев.

Големият брой на заразени с коронавирус затрудни бургаските болници. Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас вече е 100 % запълнено. Всички 16 легла са заети.

Скрит текст:
„Положението е сериозно. Персоналът ни е малко и всички са безкрайно уморени. Медицинските сестри са 6. На помощ дойдоха няколко сестри от частни болници, но това пак не е достатъчно. Повечето от колегите са на ръба и има опасност да напуснат. При нас идват основно тежко болни пациенти”, заяви пред Нова телевизия д-р Ростислава Кръстево, зам.-началник на отделението по инфекциозни болести.

Зам.-директорът на болницата - Светлозар Георгиев, поясни, че освен 16-е пациенти с коронавирус, там се лекуват още над 20 души с други инфекциозни заболявания. В цялата област Бургас има общо 146 легла. Най-много свободни има в Карнобат.

По данни на Единния информационен портал, през последното денонощие заразените са 785. В болници се лекуват 1307, 64 са интензивните отделения. Сред областите с най-голяма брой регистрирани нови случаи са София, Благоевград, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Бургас.

https://offnews.bg/zdrave/v-burgas-veche-niama-legla-za-covid-19 … -dost-738129.html

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 19:55 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт