COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 007 456
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 9 705
  • тук-там
Разберете, че маската на открито е също толкова наложителна, колкото и носенето и на закрито.

Разбираме! Но, на закрито, все още няма задължение за носене навсякъде!

# 9 706
  • София
Разберете, че маската на открито е също толкова наложителна, колкото и носенето и на закрито.

Да така е, звучи абсурдно. Но до сега нямаше задължение на открито и закрито. Именно за това е стъпка напред.

# 9 707
Днес референдума в бнт е със силни участници, струва си да се гледа. Контрастира обаче водещата със слабите си въпроси.Интересен факт мед.сестрите у нас са 26 000 или 3 пъти по-малко от 1989г.

# 9 708
  • София
Изключително ми е странно как маските се виждат като начин човек да не си пипа лицето или "то и без това въздухът е мръсен", един вид "2 в 1".
По първа точка - забелязвам, че много хора с маска я пипат непрекъснато. Дръпнат напред, че да вдишат по-дълбоко, дръпнат под носа, дръпнат под брадичката, после върнат, наляво, надясно, нагоре, надолу. Знам, че в един хубав свят човек си слага маската и не пипа, амааа... не сме идеален свят.
Второ, маските, които повечето хора носят, не са пригодени да предпазват от мръсен въздух. Маски от плат, от някакъв тънък текстил, от кой каквото намерил - несериозно е. Моите маски са от нетъкан текстил, трипластови, от еди-коя си верига хипермаркети. Какъв мръсен въздух, какви пет лева... А идеята, че целият народ трябва да си накупи маски клас Х за пари У е налудничава.
Маските на открито са замазване на очите. Не можем да затворим дискотеките и баровете, ясно защо, не можем контролираме маските в градския, но ще въведем и маски на открито. Които са излишни. Казвам го като човек, който живее на малка уличка, на която след 7 вечерта в това време има само кучета и котки.
И не на последно място, не може да се мисли, че "каквато мярка кажат, трябва да я спазваме". Утре могат да кажат, че розовите шапки са задължителни. Зайо, що си без шапка?

# 9 709
  • София
Днес референдума в бнт е със силни участници, струва си да се гледа. Контрастира обаче водещата със слабите си въпроси.Интересен факт мед.сестрите у нас са 26 000 или 3 пъти по-малко от 1989г.
Аз съм си сипал уиски и ще гледам ПСЖ и Юнайтед, дойде ми в повече темата днес.

# 9 710
  • тук-там
[
Скрит текст:
quote author=Wild_rabbit link=topic=1251182.msg41587921#msg41587921 date=1603220024]

[/spoiler]
Да така е, звучи абсурдно. Но до сега нямаше задължение на открито и закрито. Именно за това е стъпка напред.
[/quote]

Ами, хайде да започнем от закритото...

# 9 711
  • София
[
Скрит текст:
quote author=Wild_rabbit link=topic=1251182.msg41587921#msg41587921 date=1603220024]

[/spoiler]

Ами, хайде да започнем от закритото...
[/quote]
На твоя страна съм. Опитай се да ме разбереш и ти.

# 9 712
Цитат
Не само да си мислиш, че знаеш, а наистина да знаеш, сещаш се, 5 години в МУ, после специализация и т.н.
Схващаш ли?
В МУ се учи 6 години. Специализацията е 5 или 6 години.

Доживот с маска? Може и да се наложи, като гледам как откакто е започнал проблема е само нарастващ.
Но бяхме предупредени, че ще се наложи да свикнем да живеем с вируса. Повечето го разбраха- "Кво ви бърка този вирус, караме си как си знаем". А всъщност ще се наложи да живеем с вируса като се съобразяваме с него. Досадно и неприятно е, но ние ще трябва да бягаме от него, явно няма какво да го спре да залее навсякъде.
Четейки поредния материал за повторно заразяване все повече се чудя дали вируса не "заспива" завинаги някъде в клетките и при удобен момент да се "буди" отново?

И нещо смешно - темите за утре по БНТ - "Защо и ОПЛ поискаха допълнително пари за работа с ковид болни?". Да бе, защо просто не поемат прехвърлената върху тях отговорност безплатно?

# 9 713
  • Пловдив
Много несериозно е за мен някой да роптае срещу носенето на маска. Направо лиготийско. Това е най-лесното нещо, което може да се направи. И знаеш, че правиш нещо не само за себе си. Помагаш на цялото общество. Аз и сега си слагам маската, като се движа по по-оживена улица. Изобщо не ми пречи.

Нещо не схвана... Нищо против маските, но с адекватни приложения. Не може в кръчмата без - на затворено пространство, а на улицата с! По ясно ли е така?

Постът ми изобщо не е отговор или реплика на твоя. И няма нищо общо с твоя пост. А мнението си за закрити пространства изразих няколко пъти днес.

# 9 714
Така е, признавам трябва малко да се разтоварим от тази тежка тематика без да се зомбираме.

# 9 715
Разберете, че маската на открито е също толкова наложителна, колкото и носенето и на закрито. Повярвайте, че налагането на подобна мярка не го е измислил нашия министър или нашия щаб. Като им нямате доверие на тях, поне имайте на френските, немски и британски власти. Да, не е перфектния вариант, но е едно добро начало. Да и дадем шанс и да не съсипваме и малкото, което има за момента.
Необходима е, ако си на място, където има струпване на хора. Иначе просто си пазиш дистанция и тогава за какво? Вулгарното е за чалготеките, това е неразбираемо и необяснимо за никой! Я си помисли като завали дъжд... Нали трябва да я сменяш на 5-10 мин, защото мокра е точно анти-мярка! И не, не е добро начало, доброто начало би било да се ограничат или затворят кръчмите. Тотален автогол! Нещото няма да намали нищо, ще има точно обратен ефект, за съжаление.
Колкото и да се писка, само тоталната карантина спира вируса - справка - Израел.

# 9 716
  • София
Ние сме като жабата в гореща тенджера. Всеки ден преминаваме някакви психологични граници. Кога се стряскахме на 300, а вече минахме 1000 на ден. Утре сигурно нов рекорд 1200-300 и така.. бавно свикваме със сгорещяващата се реалност. Докато не се сварим. Без да осъзнаем.

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 22:15 от silver birch

# 9 717
Разберете, че маската на открито е също толкова наложителна, колкото и носенето и на закрито. Повярвайте, че налагането на подобна мярка не го е измислил нашия министър или нашия щаб. Като им нямате доверие на тях, поне имайте на френските, немски и британски власти. Да, не е перфектния вариант, но е едно добро начало. Да и дадем шанс и да не съсипваме и малкото, което има за момента.
Необходима е, ако си на място, където има струпване на хора. Иначе просто си пазиш дистанция и тогава за какво? Вулгарното е за чалготеките, това е неразбираемо и необяснимо за никой! Я си помисли като завали дъжд... Нали трябва да я сменяш на 5-10 мин, защото мокра е точно анти-мярка! И не, не е добро начало, доброто начало би било да се ограничат или затворят кръчмите. Тотален автогол! Нещото няма да намали нищо, ще има точно обратен ефект, за съжаление.
Колкото и да се писка, само тоталната карантина спира вируса - справка - Израел.
И аз мисля, че няма да има ефект от маски на открито, щом сме в ресторанта на сватба 70 човека, щом сме в дискотеката 350 човека и веселбата продължава.

# 9 718
Изключително ми е странно как маските се виждат като начин човек да не си пипа лицето или "то и без това въздухът е мръсен", един вид "2 в 1".
По първа точка - забелязвам, че много хора с маска я пипат непрекъснато. Дръпнат напред, че да вдишат по-дълбоко, дръпнат под носа, дръпнат под брадичката, после върнат, наляво, надясно, нагоре, надолу. Знам, че в един хубав свят човек си слага маската и не пипа, амааа... не сме идеален свят.
Второ, маските, които повечето хора носят, не са пригодени да предпазват от мръсен въздух. Маски от плат, от някакъв тънък текстил, от кой каквото намерил - несериозно е. Моите маски са от нетъкан текстил, трипластови, от еди-коя си верига хипермаркети. Какъв мръсен въздух, какви пет лева... А идеята, че целият народ трябва да си накупи маски клас Х за пари У е налудничава.
Маските на открито са замазване на очите. Не можем да затворим дискотеките и баровете, ясно защо, не можем контролираме маските в градския, но ще въведем и маски на открито. Които са излишни. Казвам го като човек, който живее на малка уличка, на която след 7 вечерта в това време има само кучета и котки.
И не на последно място, не може да се мисли, че "каквато мярка кажат, трябва да я спазваме". Утре могат да кажат, че розовите шапки са задължителни. Зайо, що си без шапка?
Това е проблем на комуникацията на управлението. Никой така и не им обясни на хората как се слага маска, кога се ползва, защо не се пипа след това. На нито един брифинг, никой от отговорните не показа, нито обясни.
За материята на маските, дори и един шал намалява замърсяването, което вдишваме. А всичко малко по-добро-трислойна маска, хирургическа дори, намалява това, съответно намалява риска от рак нататък. Да, не е кн95, не е респиратор, но помага.

# 9 719
Ние сме като жабата в гореща тенджера. Всеки ден преминаваме някакви психологични граници. Кога се стряскай е на 300, а вече минахме 1000 на ден. Утре сигурно нов рекорд 1200-300 и така.. бавно свикваме със сгорещяващата се реалност. Докато не се сварим. Без да осъзнаем.
По-точно не може да се каже. Че го и осъзнаваме.

Общи условия

Активация на акаунт