COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 005 476
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 9 870
cvete7575, децата до 12 г не могат да са сами в къщи. Според мен може да вземете болничен. Как дават за варицела?
Дават ако детето е болно. На какво основание да дадат болничен на карантиниране дете? Би следвало да има някакъв друг път. При нас въведоха т.нар. извънреден отпуск.
Не, в България не е така. Има изричен текст за дете поставено под карантина, поради заразно заболяване в детско заведение още преди Ковид. Съответно имаше неясноти кое се смята за детско заведение. Уж трябваше вече да е оправено.

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 10:44 от TafTaf

# 9 871
Е да почакаме да видим. Може това да е само част от новите мерки.
Страх ги е от раз да ни затворят. Нали планът бил края на октомври или началото на ноември.

# 9 872
  • София
И според мен основната полза от тази мярка би могла да е евентуалното съобразяване на повече хора със ситуацията. Но засега първите реакции на заобикалящите ме са силно негативни, така че може да се получи точно обратното на практика.

За съжаление е така. Но ако се откажат тотално, това ще покаже, че с достатъчно тръшкане, всичко може да се отмени. И ще настане едно тръшканеее... В момента, правителството е в ролята на родителите, а ние на децата. И на едно дете, ако му покажеш, че правилата са само, ако му се харесват, и ако се поддаваш да ги отменяш, само защото се тръшка и реве... е никакъв ред няма да има. Ще имаш едно разглезено, дивеещо дете и разтурена къща. В каквото положение ние вече сме, дефакто.

# 9 873
  • София
Е да почакаме да видим. Може това да е само част от новите мерки.
Страх ги е от раз да ни затворят. Нали планът бил края на октомври или началото на ноември.
Чий план? Нали досега не спирахте да повтаряте, че на 15 октомври щяло да има КПП. От юни месец ви е тая мантра.
Сега първи ноември ли стана? За един народ питам...

# 9 874
  • на пъпа на Златията
И според мен основната полза от тази мярка би могла да е евентуалното съобразяване на повече хора със ситуацията. Но засега първите реакции на заобикалящите ме са силно негативни, така че може да се получи точно обратното на практика.
Преди разпитвах колко хора в автобуса са без маски. Някой тук каза  30 процента .
Е ,  тия проценти ще намалеят.
Негативно, негативно , но ще свикнат .

А моето предложение е Фандъкова да пусне отделни автобуси за ученици  в пиковите  ситуации. .

Някой тук пускаше  заразените по възрастови групи . От къде ги вземате тия данни?

Харесва ми Хеликаза - търси маски за родителите си , Габито си говори с лекари които не носят маски на работа и  се отказва да работи като доброволец  ., ....Имаше една приказка - "Що така бе Миме"?

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 10:11 от rorik

# 9 875
  • София
Скрит текст:
Преди разпитвах колко хора в автобуса са без маски. Някой тук каза  30 процента .
Е ,  тия проценти ще намалеят.
Негативно, негативно , но ще свикнат .

А моето предложение е Фандъкова да пусне отделни автобуси за ученици  в пиковите  ситуации. .

Е това вече ми се струва като едно много добро и смислено предложение. Хем ще се разредят хората, хем ще се разделят потоците.

# 9 876
Относно болничния за гледане на здраво дете под карантина (в конкретния случай - първокласник в училище):

На основание Чл. 11 от КСО

Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурените за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица лица имат право на:
1. парични обезщетения за:
а) временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на член от семейството под карантина, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето;

Само че явно някой се е хванал за буквата, че училището не било „детско заведение“. Абе то е ясно, че НОИ не искат да плащат купища болнични и затова хората биват въртяни до последно да намират други варианти.
Ама все пак по-нагоре има още едно основание – „гледане на член от семейството под карантина“, за който не е указано да е болен, симптомен, нито пък има изискване посещава ли някакво заведение и какво.
Скрит текст:
От опит говоря – на мен в идентична ситуация ЛЛ нямаше проблем да ми издаде болничен.

# 9 877
Българинът трябва да си покаже ината и по другите държави - турците специално предприемат мерки заради инатливите българи, които освен, че в собствената си държава се ежат, че нямало да носят маски, и в съседните държави не носят такива.
Оревахме света за едни смотани маски (които имат за цел единствено да ни предпазят), а не си даваме сметка, че имаме огромен проблем, който със всеки ден се разраства още и още, и утре може вие да сте един от тези в мизерните ни болници!

Полицията е затегнала контрола в турския окръг Одрин, където много българи идват на пазар, но част от тях не спазват правилата за носене на маски, съобщава на сайта си турската частна телевизия НТВ. В материала, озаглавен "Пробив от чужбина в забраните заради короната", телевизията отбелязва, че поради липсата на аналогична разпоредба в България, много българи в Турция не спазват забраната да се излиза навън без предпазна маска, предава БТА.

Местните търговци, които преживяват трудни дни поради епидемията от COVID-19, се радват на интереса на стичащите се от България клиенти, посочва телевизията. Много българи обаче, които са дошли на пазар в Одрин, не се съобразяват с изискването за носене на маски на открито, отбелязва телевизията. Опасявайки се, че борбата на страната с епидемията може да бъде отслабена, полицейските екипи в Одрин са затегнали контрола върху спазването на мерките, посочва НТВ. На онези, които въпреки предупрежденията, откажат да сложат маска, полицейските екипи съставят протокол. Проверките за спазване на разпоредбите срещу коронавируса ще бъдат засилени не само по улиците и площадите, но и в търговските обекти, заведенията и на други места, допълва телевизионният канал.

# 9 878
  • Русе
В случая глупавото е, че такъв БЛ се издава накрая на периода, от РЗИ за казали,че се полага за гледане на дете. Периода свършва в неделя, при поискване се отказва. Като компромисен вариант се предлага да се издаде БЛ все едно майката е била болна, тъй като е с хронично заболяване, но 14 дни са много, та можело 10..
 Това, за съжаление ще е все по често напред във времето, не просто единичен случай.

# 9 879
Процентът на починалите след интубация съм го писала приблизително, защото като се претовари системата, ще е трудно да се облужват толкова тежко болни едновременно.
Но и 80 не е никак малко.

# 9 880
  • на пъпа на Златията
В случая глупавото е, че такъв БЛ се издава накрая на периода, от РЗИ за казали,че се полага за гледане на дете. Периода свършва в неделя, при поискване се отказва. Като компромисен вариант се предлага да се издаде БЛ все едно майката е била болна, тъй като е с хронично заболяване, но 14 дни са много, та можело 10..
 Това, за съжаление ще е все по често напред във времето, не просто единичен случай.

Пак ли правим сметка как да преметнем системата??

По соца  имаше ограничение на болничните . Всичко на всичко 20 дни .Не мога да си спомня дали  в това се включваше и  престоя в болница . Мисля че да .  През останалото време се оправяш сам както можеш.

# 9 881
  • В заешката дупка
Осезателно липсва информация от управляващите ситуацията къде най-много се заразяват хората конкретно в България. Иначе се спекулира. Много. Всеки в засисмост от собствените си нагласи и байъси. Училищата са яки развъдници - не, не са; на открито се заразяваме масово - не, не се и т.н. Да не говорим, че подобна информация е нужда, за по-голяма адекватност на мерките, от една страна, от друга - дава увереност на хората, че властите знаят какво правят.

Обаче ако не с правят адекватен брой тестове, проследяване веригата на контактни и секвениране, има ли въобще такав информация, частична, някаква?!  Маските на открито са мярка, която за мен просто е знак на безсилие.

Положението в Исландия. При нас кривата на активните случаи взе да се обръща.  Главният ни епидемиолог е обнадежден. Тук се гледа много показателя “процент на новозаразени в карантина”. Увеличава се и това е много добър знак. Тази вълна обаче е по-голяма и се смята, че ще затихне за по-дълго време.

Мерките въведени преди 2 седмици в столичния район, се удължават още 2 седмици: затворени барове, нощни клубове, фитнеси, басейни и контактни спортове; затворени бизнеси с пряк физ. контакт - фризьорски салони, масажисти и подобни; бан за събиране на повче от 20 души на едно място (не важи за деца на и под и на 15 г.); маски на затворени места, къде не може да се пази дистанция и няма добра вентилация; окуражаване на работата откъщи. ДГ и училищата работата, децата под и на 15 г са освободени от мерките. Единствено контактните спортове за тях не са разрешени, също и плувните басейни. Това е за столичния регион, където така или иначе живее 2/3 от населението. Извън него са по-хлабави мерките.

# 9 882

Пак ли правим сметка как да преметнем системата??

По соца  имаше ограничение на болничните . Всичко на всичко 20 дни .Не мога да си спомня дали  в това се включваше и  престоя в болница . Мисля че да .  През останалото време се оправяш сам както можеш.
Не сам както можеш, а отиваш на комисия. И сега е така, дните са 40 за година.

# 9 883
Това, че всички в интезивно са интубирани не е вярно. По-голямата част са само с повишено подаване на кислород. Министърът го каза на един от брифингите.
Отделно от това в момента са заети не повече от 10 % от интензивните легла, а до миналата седмица бяха 6 % (пак по думи на министъра).

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 13:01 от Анонимен

# 9 884
Има си предписание, има си всичко, просто ЛЛ казва, е имало някакво тълкувание от НОИ, според което детско заведение било само детската градина и затова отказва.
И кой ще гледа детето тогава? Звънете му пак на този личен лекар и настоявайте. Нещо се е объркал. Това си е за медиите. Как така имате предписана карантина и не може болничен. Ами отивайте на училище тогава, щом карантината не е аргумент за болничен.

Общи условия

Активация на акаунт