COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 007 270
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 12 600
Нивата на защитни антитела при хората намаляват "доста бързо" след коронавирусна инфекция, казват изследователи.
Антителата са ключова част от нашата имунна защита и спират попадането на вируса в клетките на тялото.
Екипът на Imperial College Лондон установи, че броят на хората, които се тестват положително за антитела, е спаднал с 26% между юни и септември.
Те казват, че имунитетът изглежда избледнява и съществува риск от заразяване на вируса няколко пъти.
До момента над 350 000 души в Англия са направили тест за антитела като част от проучването REACT-2.
В първия кръг на тестване, в края на юни и началото на юли, около 60 на 1000 души са имали откриваеми антитела.
Но в последния набор от тестове, през септември, само 44 на 1000 души са положителни.
Това предполага, че броят на хората с антитела е спаднал с повече от една четвърт между лятото и есента.
"Имунитетът намалява доста бързо, ние сме само три месеца след първия ни [кръг от тестове] и вече показваме 26% спад в антителата", каза проф. Хелън Уорд, един от изследователите.

Спадът е по-голям при тези над 65 години в сравнение с по-младите възрастови групи и при тези без симптоми в сравнение с тези с пълноценния Covid-19.

Броят на здравните работници с антитела остава относително висок, което изследователите предполагат, че може да се дължи на редовното излагане на вируса.
https://www.bbc.co.uk/news/health-54696873

# 12 601
  • София
Аз не мога да разбера какъв им е проблема на хората с носенето на маски на открито. Идва зима, става студено, една маска, ако не друго, то поне ще ти топли на лицето. Онзиден сутринта беше 4 градуса навън. Излязох да разходя кучето и си сложих шапка и маска. Ами определено ми беше по-приятно и топло по време на разходката, отколкото, ато трябваше да ме брули студения вятър.
Моят проблем при въвеждането на мярката е, че е про форма и е, за да се каже, че нещо се прави. Криза не се управлява с мерки на парче. Та без да е задължително ако съм сред много хора и навън съм с маска, не е в това въпросът. Въпросът е с поемането на отговорност и въвеждането на мерки, които да са част от смислена стратегия. А сега какво, дори на закрито половината са без маски, дискотеките не работят, но заведенията са претъпкани, някои училища ще бъдат на ДО, други не. Така няма да стане нищо. И колкото и да подкрепям идеята, че добрата маска пердпазва, не може това да бъде основната мярка. Ето, във Франция са с маски на открито, даже и с вечерен час, но се тъпчат по заведенията и на закрито преди 9 вечерта и резултатите им са като нашите. Започвам да съм съгласна, че това е санитарна диктатура, защото нито са истински мерки, нито е истинско разпускане. Хем терориш хората, хем реални резултати не може да има, защото това не е нощен вирус, явно се разпространява и преди 9 вечерта.

# 12 602
Скрит текст:
В темата съм чела, мисля че Габито беше споменала, че в Пирогов лекарите не носили маски, сега пък всички носили. Хайде да се уточните носят или не носят 😉
Толкова време мина и все се пише, че маските не помагали. Не е вярно. Помагат, но ако се носят от всички, постоянно, а това няма как да се случи, разбира се. Ето в Германия, носят се където е задължително, но на работното място не винаги се носят. Оупън спейс офис, вътре 20-30 човека (може и повече), ясно е какво ще се случи... Може и да има такива работни места в които хората стоят по 8ч с маска и пазят дистанция, но сигурно се броят на пръсти. Сложете и студенти например в общежития. Младежи, които поради липса на заведения се събират по домашному... И накрая извода, ама те маските не помагат, защото в Испания ги носели навсякъде уж.

За Пирогов за преди около 2-3 месеца бях писала, бяха 50:50. Една приятелка даже и снимка им беше направила. Сега може да са проносили, не знам. Някой, който е бил там в последната седмица, ще има пресни наблюдения.

# 12 603
В градове в Италия се проведоха протести срещу ограниченията на Covid. В Милано и Торино имаше насилие, когато демонстрантите се сблъскаха с полицията заради въвеждането на нощния комендантски час и затварянето на ресторанти, барове, спортни зали и кина.

Белгия ще реши този уикенд дали да наложи незабавно второ национално заключване, според говорителя на интерфедералния Covid-19 Ив Ван Лаем. Половината от 2000 интензивни легла в страната са пълни и той вярва, че до уикенда 1250 от леглата вероятно ще бъдат заети.

Словашкото правителство иска да тества цялото население от този уикенд. Премиерът Игор Матович се надява да идентифицира десетки хиляди заразени хора, след което те и техните семейства ще прекарат следващите 10 дни в карантина.

В Русия маските ще трябва да се носят на много обществени места от утре - и кетъринг услугите ще трябва да бъдат затворени от 23:00

Датчаните ще трябва да започнат да носят маски на закрито в повечето обществени пространства от четвъртък - повече от 1000 инфекции бяха съобщени вчера за период от 28 часа

Чешката република ще започне нощен комендантски час утре вечер от 9:00 до 05:00 - тя има най-високата степен на заразяване в Европа.

Германската асоциация за интензивни грижи и спешна медицина DIVI предупреждава за „драстичен недостиг на медицински сестри“, тъй като инфекциите са се увеличили с 11 409 за 24 часа - няма недостиг на легла, липсват само 3500 специалисти.

Правителството на Франция свиква днес своя съвет за защита на здравето и големият въпрос е дали да наложи някаква форма на блокиране още този уикенд. Ръководителят на научния съвет казва, че ежедневните инфекции могат да бъдат "около 100 000". На болниците в региона на Париж е казано да спрат от петък всякаква несвързана хирургическа или медицинска дейност, ако пречат на кризата на Covid или критичните грижи.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-54702693

# 12 604
Моите впечатления са, че се носят маски където има камери или риск да се оплаче някой, например на рецепция в частно мед. Заведение
Понеже разбирам, че е много неудобно постоянно носене на лпс, трябваше поне част от работодателите да се съобразят с това. И да осигурят възможности за повече почивки, повече възможности за лпс и т.н.. Но...както и да е. Това трябваше да се мисли като не беше още толкова критично положението.

# 12 605
  • Варна
Скрит текст:
Аз не мога да разбера какъв им е проблема на хората с носенето на маски на открито. Идва зима, става студено, една маска, ако не друго, то поне ще ти топли на лицето. Онзиден сутринта беше 4 градуса навън. Излязох да разходя кучето и си сложих шапка и маска. Ами определено ми беше по-приятно и топло по време на разходката, отколкото, ато трябваше да ме брули студения вятър.
Моят проблем при въвеждането на мярката е, че е про форма и е, за да се каже, че нещо се прави. Криза не се управлява с мерки на парче. Та без да е задължително ако съм сред много хора и навън съм с маска, не е в това въпросът. Въпросът е с поемането на отговорност и въвеждането на мерки, които да са част от смислена стратегия. А сега какво, дори на закрито половината са без маски, дискотеките не работят, но заведенията са претъпкани, някои училища ще бъдат на ДО, други не. Така няма да стане нищо. И колкото и да подкрепям идеята, че добрата маска пердпазва, не може това да бъде основната мярка. Ето, във Франция са с маски на открито, даже и с вечерен час, но се тъпчат по заведенията и на закрито преди 9 вечерта и резултатите им са като нашите. Започвам да съм съгласна, че това е санитарна диктатура, защото нито са истински мерки, нито е истинско разпускане. Хем терориш хората, хем реални резултати не може да има, защото това не е нощен вирус, явно се разпространява и преди 9 вечерта.

Абсолютно съм съгласна с написаното от Бояна! Точно това е проблемът - въвеждането на мерки на парче и липсата на контрол.
Дори и без да ме задължават, при струпване на хора навън и през лятото си слагах маска (например на опашка). Но да искат от мен да нося маска на открито, а да не контролират кой и как носи маски на закрито, както и маските да не са задължителни в клубове и дискотеки, си е лицемерие и е мярка само на думи. От маските има смисъл, само, ако всички ги носят и то по правилния начин. Когато аз си нося маската правилно, пазя другите, когато те си я държат под носа, заразяват мен. Държавата трябва да контролира точно това - след като в заповедта пише, че маските трябва да покриват носа и устата, всеки, който я носи по различен начин, трябва да бъде глобяван. След като бъдат глобени няколкостотин човека, превантивната функция на наказанието (глобата, в случая) ще се задейства и всички останали ще започнат да ги носят по правилния начин. Когато няма контрол, рано или късно, дори и стриктно спазващите, ще спрат да спазват мерките, осъзнавайки безсмислеността им.

# 12 606
  • София
Направо ги позлатихме лабораториите с тези PCR тестове. Не милионери, а милиардери станаха. Освен, че ги финансираме като частни лица, и държавата ги финансира още веднъж. Епидемия от PCR тестове е това. Толкова пари за едното +/-, вместо за добра организация, лечение. И какво ме грее дали съм +/-, ако имам пневмония и не мога спокойно рентгенова снимка да си направя, защото са ме заключили, примерно. Предпочитам рентгенова снимка и адекватно лечение, вместо някакъв безсмислен тест. Елементарна лекарска помощ не можеш да получиш вече, защото личният ти лекар не преглеждал, а по телефона те навиква, че по телефон работа не се върши. Изобщо има ли нещо, което да правим както трябва в тая нещастна държава? Не ме интересуват изобщо бройките им, че да ми ги обявяват всяка сутрин всички медии. Интересува ме здравната ни помощ да е адекватна, навременна и таргетирана. Пълна трагедия сме, както винаги.

# 12 607
  • София
Въвеждането на маски на открито бе изключително важно за започването на прекъсване на разпространение. Мислите грешно защото съдите единствено по себе си. Да, ако вие все пак спазвате разпоредбите за дистанция стриктно няма никаква нужда да носите маска на открито, но не може и не трябваше да се правят и приемат изключения поради лични случаи, защото това провали абсолютно целия смисъл на тази мярка и я направи напълно неефективна. Вижте, има нос и има уста, това са входовете на вируса, за да прекъснем веригата трябва те да бъдат изолирани възможно най-дълго или в най-добрия случай постоянно .Колкото повече, толкова повече ще намалят заразените. Всичко е напълно просто и се иска малко, но достатъчно.

# 12 608
Моите впечатления са, че се носят маски където има камери или риск да се оплаче някой, например на рецепция в частно мед. Заведение

Даже и при това положение не се спазва. Вчера в Джъмбо едната касиерка я беше свалила под носа, а другата под брадата.

# 12 609
  • Русе
Масово вместо шал, като маска се носи маска, като шал.

# 12 610
  • на пъпа на Златията
Направо ги позлатихме лабораториите с тези PCR тестове. Не милионери, а милиардери станаха. Освен, че ги финансираме като частни лица, и държавата ги финансира още веднъж. Епидемия от PCR тестове е това. Толкова пари за едното +/-, вместо за добра организация, лечение. И какво ме грее дали съм +/-, ако имам пневмония и не мога спокойно рентгенова снимка да си направя, защото са ме заключили, примерно. Предпочитам рентгенова снимка и адекватно лечение, вместо някакъв безсмислен тест. Елементарна лекарска помощ не можеш да получиш вече, защото личният ти лекар не преглеждал, а по телефона те навиква, че по телефон работа не се върши. Изобщо има ли нещо, което да правим както трябва в тая нещастна държава? Не ме интересуват изобщо бройките им, че да ми ги обявяват всяка сутрин всички медии. Интересува ме здравната ни помощ да е адекватна, навременна и таргетирана. Пълна трагедия сме, както винаги.
Тия пари ако ги бяхме дали на БАН  да си ни направят  нашата ваксина щяхме да  сме милионери всичките .

Ама тук на някои  все им бяха  малко  безмислените тествания .

Вижте , ако някой  не може да осъзнае  че контрола е в неговите ръце и трябва някой да му стои над главата . , полетите за Китай и Северна Корея  не са забранени май .

# 12 611
  • Стара Загора
Съобщение в школо за посещение на театрално представление другата седмица Sad. Бясна съм направо

# 12 612
Covid-19: Как отговaря Чешката република

Летяни сега е дом на полева болница, построена от армията само за седем дни

Чешката република беше похвалена за бързата си първоначална реакция на коронавирусната криза, но седем месеца след това вече регистрира 15 000 нови случая на ден и има втората най-висока смъртност на глава от населението за седем дни в света.

Изложбените площадки Letnany в северните покрайнини на Прага обикновено са мястото, където отивате, за да разгледате най-новите каравани или оборудвани кухни.
Но залите сега са дом на призрачна полева болница, построена от армията за малко повече от седем дни. В неделя тя беше официално предадена на главната инфекциозна болница в Прага.

Полковник Слехта каза, че последният път този тип съоръжения са били разположени по време на Първата световна война

"Нашата задача е да подобрим капацитета на цивилните болници," каза полковник Ладислав Слехта, командир на Военно-медицинската агенция на чешката армия, която построи съоръжението.
"Това е да се създадат условия те да приемат по-тежко болни пациенти и разбира се да спасят живота им", добави той.

Полевата болница разполага с 500 легла, включително 10 единици за интензивно отделение и магнитен резонанс. Ако е необходимо, в него ще работят 200 военнослужещи от армията - 20 лекари, 70 медицински сестри и останалите военнослужещи.
Полковник Слехта е свикнал да строи такива болници в Афганистан или Ирак. Не в покрайнините на Прага.

Кратък път с кола, в центъра на Прага, и попадаме в различен свят - свят на тълпи, които се разхождаха по насипа на реката на есенно слънце, хранеха лебедите и тълпяха фермерския пазар.
Изглежда, че всеки имаше малко по-различен начин да тълкува молбите на властите да останат у дома, с изключение на основните пазарувания и упражнения.

В сряда правителството нареди да затворят повечето несъществени магазини, оставяйки отворени супермаркети, хранителни магазини, химици, магазини за домашни любимци и онези, които предоставят стоки и услуги, важни за икономиката, като компютри и ИТ.
Ресторантите, кафенетата и кръчмите са затворени за седнали клиенти. Услугата за внос и доставка е разрешена до 20:00 часа.
Всички училища са онлайн. За разлика от пролетта, граничните ограничения не са въведени отново, въпреки че посещението на Чехия с цел туризъм е забранено.

Чешкият министър на здравеопазването Роман Примула заяви, че ще подаде оставка веднага щом бъде назначен наследникът му, след като таблоидът Blesk публикува снимка, на която той излиза без маска от ресторант около полунощ, държейки портфейла си.
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-54639351

# 12 613
  • София
Явно не ме разбра orchid. Вируса живее благодарение на нас. Когато ние не му даваме възможност да се разпространи, той ще бъде ограничен. За да не му даваме тази възможност трябва да блокираме входовете му за достъп. Предаването става най-вече от човек на човек, и когато и на единия и на другия тези входове не са достъпни това няма как да се случи. Не казвам на никой да си зашива лицето, а когато е навън и най-вече комуникира с друг устата и носа му да са максимално защитени за достъп.

Последна редакция: вт, 27 окт 2020, 11:57 от WhatHapppenedToMonday

# 12 614
И какво ме грее дали съм +/-, ако имам пневмония и не мога спокойно рентгенова снимка да си направя, защото са ме заключили, примерно. Предпочитам рентгенова снимка и адекватно лечение, вместо някакъв безсмислен тест.
На мен тук ми се губи разбирането - ако имам пневмония трябва да се разбере "плюс" ли съм или "минус" и чак тогава да ме лекуват.
За човекът от Плевен, който почина:
 По думите й от Спешна помощ са й обяснили, че му е направен PCR тест и той трябва да изчака резултата вкъщи. Ако е положителен, щели да го приемат в болница на следващия ден. От Спешното й обяснили още, че в COVID-отделението изобщо нямало места. и още

Говорителят на болницата в Плевен Момчил Цветков обясни, че пациентите със съмнения за COVID-19, но без тест се настаняват в триаж, в който се изчаква положителната проба. Човек, за който няма данни, че е с COVID, не може да бъде настанен, защото по думите му болницата ще се напълни за 1 ден.

https://www.dnes.bg/stranata/2020/10/26/pochinaliiat-v-pleven-po … a-ot-priem.467269

Общи условия

Активация на акаунт