COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 544
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 200
Е, на кой ден правихте теста ?

# 13 201
При нас беше четвъртък следобед, последен контакт са имали понеделник сутринта. Ако искаш ми пиши на лични, ще излизам офф, че ме чакат сто неща. Скучно е в карантина, но се издържа. Късмет на всички Flowers Four Leaf Clover

# 13 202
От занималнята ни казаха във сряда, че последният контакт е в понеделник(миналия). Обадих се на корона телефона и обсъдихме, че е рано за тест и се разбрахме за петък. Междувременно мъжът ми прибира детето от училище и сме помолени да вземем и нейна съученичка, която е в същата занималня и също трябва да бъде взета, защото майката няма как да я вземе навреме и детето трябва да стои само пред училище. Мъжът ми взема децата, закарва ги вкъщи, прави им обяд и те после си играят два часа, докато майката я вземе. Вчера разбрахме, че другото дете е било положително. Тестът от петък сутринта на моето дете е отрицателен, но ако се е заразила в сряда, не би било изненадващо.

# 13 203
Същественото тук е , че трябва да се постига баланс между икономическата страна на пандемията и на здравната.
Няма как в края на годината да извадят данните , че тази година са починали същия брой починали като миналата година в България, но пък безработните са с 500 хиляди повече.
Преди малко прочетох някаква статия, че някаква фолкпевица, заради двете седмици затворени заведения щяла да загуби 24 хиляди. Държавата дали може да си позволи да им покрива загубите на такива, макар и 80% от хонорарите им.
Да, всеки живот е ценен, но дали и миналата година от тези над 100 хиляди починали в България няма лекари, учители ...
Естествено , че има .
И днес са починали 20 човека от вируса, но ако между тях имаше един учител и става новина. Всеки ден умират в България над 300 човека и без пандемия с различни професии и възрасти.

Пардон за въпроса, ама по каква причина считаш, че държавата трябва да и плаща каквото и да е? Същото се отнася и за онзи от другия ти пост с милионните приходи?
Ако някой още не е забелязал, комунизмът е умрял отдавна. Няма вече уравниловка, за всички да има.  Настоящата държава е поела ангажимент да плаща известно време на хора, които са се осигурявали срещу безработица, суми и период, съобразени с внесените осигуровки. От НОИ чрез Бюрата по труда. Онова за 80% процента дори за работещите официално на трудов договор може да се тълкува като жест на добра воля във връзка с кризата. На работещи на хонорари никой нищо не дължи. На всички ни се иска да ни плащат нещо безусловно, ама това и да стане някога, няма да е по наше време.

ПП Ако някой си мисли, че ще се разминем с двуседмично затваряне на чалготеките и толкова ДО за гимназистите, е много наивен.

# 13 204
Германия влиза в локдаун лайт от понеделник.

# 13 205
Може ли източник, дори на немски?

# 13 206
Mury-mur,
На базата на основателните претенции на собствениците на заведения, че трябва да бъдат обезщетени, защото със заповед им е забранено да работят.
Доколкото си спомня, учителките в детските градини и персонала, получаваха пълните си заплати, докато не работеха градините.
Не защитавам фолкпевиците ни най малко. Такава музика дори не харесвам.
Понеже и на мен ми стана интересно какви доходи обявяват и плащат ли данъци изпълнителите. Открих някакво интервю на Васил Найденов, че годишно плащал 60 хиляди лева данъци.

# 13 207
Може ли източник, дори на немски?

Новината изтече вече във всички сайтове, но ето:
https://www.welt.de/politik/deutschland/

https://orf.at/#/stories/3187053/

# 13 208
Mury-mur,
На базата на основателните претенции на собствениците на заведения, че трябва да бъдат обезщетени, защото със заповед им е забранено да работят.
Доколкото си спомня, учителките в детските градини и персонала, получаваха пълните си заплати, докато не работеха градините.
Понеже и на мен ми стана интересно какви доходи обявяват и плащат ли данъци изпълнителите. Открих някакво интервю на Васил Найденов, че годишно плащал 60 хиляди лева данъци.
Ти не го слушай какви интервюта дава, точно него го глобиха за неплатени данъци.

# 13 209
Понеже няколко пъти вече се каза Белгия как не се била подговила предните месеци, ето една болница, която стартира с проследяване на пациентите през специален app. На леко болните ще им се дават уреди да проследяват  температурата, сърдечен ритъм, дихателната честота и нивото на кислород в кръвта. Данните се вкарват в апликация, която алармира лекарите при нужда.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/28/uz-gent-start-volgende-w … napatienten-zich/

Дали е идеален вариант? Хич не е. Но е по-добре отколкото да те оставят на произвола на съдбата или пък да заемаш ценно време на лекарите, които се борят с по-спешни случаи.

# 13 210
Mury-mur,

Не съм mury-mur, но нека гледаме на нещата реално и глобално.
Забранено е само на нощните заведения да работят , засега за 2 седмици.... и това се случи, защото те не са отговорни и реално не спазваха никакви мерки.
В крайна сметка това не са жизнено необходими бизнеси, защото може да изкараш без чалготека ... но не и да загубиш здравето си!!

# 13 211
Сачева е казала, че на трудов договор в нощните заведения работели около 32 хиляди човека.
 И сега трябвало да ги обезщетят.
https://www.24chasa.bg/novini/article/9164529
Но според мен, тези две седмици ще станат поне 4-5 месеца, защото не вярвам до февруари да се подобри ситуацията и да позволи, да работят.

# 13 212
  • Bulgaria
РЗИ-Враца затваря ресторантите след 21 часа, възрастните ще пазаруват от 8 до 10 часа

Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Враца за период от 14 дни, считано от 00:00 часа на 29 октомври 2020 г. до 11 ноември 2020 г., включително, както следва:
Посещения в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове не се допускат за посочения период.
В ресторанти и лоби-барове на хотели да не се допуска сервиране на храна и напитки след 22.00 ч.
В ресторанти, кафенета и др. питейни заведения и заведения за хранене не се допуска обслужване на посетители след 21.00 ч.
Въвежда се часови диапазон от 08.00 ч. до 10.00 ч. за обслужване в хранителните магазини и аптеките само за лица над 60-годишна възраст.

https://www.bulnews.bg/article/385673

# 13 213
  • София
Аман вече, а другите кой ще ги обезщети! Какво толкова ги кътат!

# 13 214
Кое кътат, парите ли?

Общи условия

Активация на акаунт