COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 343
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 275
И друго не е добре - да съдим хората! Доста хора не работят на ТД поради независещи от тях причини. Да кажем те нямат умствения потенциал на средноумен човек и за това се налага да работят такава работа. Но те го нямат защото не са учили примерно а не са учили защото са нямали възможност поради една или друга причина.  Не всеки има парите и времето да учи.
За пръв път чувам, че за да си на трудов договор се изисква умствен потенциал.

# 13 276

Тези хора в момента имат работа и имат клиенти, но им се забранява да работят.
Утре да кажат всички таксита спират работа, защото са опасни, да си намерят друга работа. Всички козметични салони са опасни, забраняваме да работят.
Всеки може да се разкрасява вкъщи.
Не правите ли разлика, фалират заради това , че нямат оборот и фалират, заради това , че им се забранява да работят.
По същата логика да затварят театрите и артистите да стават санитари заедно със студентите от НАТФИЗ.
Такива сега не ни трябват.
Понеже затваряли и школите за обучение и те искали 80% да им плащат от заплатите и 80% от наема на помещенията.
Това е положението. Като българите нямат съзнание да не ходят и трябва да им се забранява да работят, ще им плащат заплатите.

# 13 277
Цитат
Хора, които в тази тема се тупат в гърдите, колко са състрадателни, как пазят живота и здравето на околните, как трябва да сме общество, изведнъж застават на позицията, какво ме интересува живота и съдбата на 320 000 човека персонал, зает в нощните заведения! Досущ като управляващите ни!
Нека не драматизираме толкова. Не са 320 000 а 32 000 заетите на трудов договор ощетени от затварянето на дискотеките.
https://www.24chasa.bg/novini/article/9164529
Държавата няма да вдигне ръце от тях а мислят как да им помогнат. В момента ситуацията със затворените дискотеките не е голям проблем за икономиката и бюджета на държавата. Големият проблем ще дойде когато се наложи още сектори да се затворят, което според мен вече е неизбежно с оглед настоящата епидемична ситуация. Това че разпространението вече е такова че всеки 8-и българин в близкото си обкръжение има заразен с вируса. Просто се чака (за мен неправилно), вируса да порасне още, за да няма вече накъде и непопулярната мярка, затваряме всичко без аптеки и хранителни магазини да се приеме по лесно от о-вото. Защото тогава засегнатите ще са много повече от 32 000 и тогава вече става трудно за о-вото.

Тука аз трябва съвсем сериозно да похваля управлението на Борисов, наред със всичките му недъзи, нещата срещу които протестират хората, това че през тези 10 години той запази най ниският външен дълг в цяла Европа, дори го намаляваше през тези 10 години, а това е огромен коз в момента, защото държавата има огромен резерв в момента при най строги мерки да компенсира хората от затворени сектори, без бюджета да страда значително. Просто ще се вдигне външният дълг. Което не е нещо страшно. Ще се изкачим с няколко места. След време като отмине кризата, оправим се с вируса с ваксина или лекарство, ще почнем отново да го намаляваме когато изцяло се възстанови стопанският живот, както в предпандемичните времена. Защото света няма вечно да е в това натиснато положение от вируса. Като дойде ваксината или лекарството, ще се спре това живеене на периоди, затвори/отвори и отпускане/затягане.

# 13 278
Скрит текст:

Хайде, хайде. Германците като спазваха леките мерки, какво стана? В понеделник затварят. Испанци италианци и те така с маските и мерките, французите и те. И какво стана? Локдаун стана. Така че хайде да не се обвиняваме...

Лъвица, и здравната система няма да остане пощадена, ако това си мислиш.

Не напълно. Но иконимиката ще се възстанови. Обаче умрелите няма да възкръснат, загубените специалисти няма да се върнат да ни спасяват от тежки заболявания, години наред няма да можем да възстановим кадрите в и без това опустялата образователна система, социалната система ще натежи от увредените хора - тези от ковид и тези със заболявания, които не са могли да бъдат лекувани или хванати навреме поради колабиралите болници. Та нека заведенията са по-важни за пазане.

Да, виждам, че и друго не е ясно : предстои увеличение на здравни осигуровки, а и не само.Точно защото тези, които остават без работа, няма да могат да плащат такива.
Лъвица, за мен всички са важни. Всички сме навързани икономически.
И между другото в момента да си намериш работа като млад човек без връзки не става: казвам го от опит с мой много близък. Така че изобщо не е толкова лесно, колкото си го представят някои.

# 13 279
Германска лаборатория диагностицира погрешно 58 от 60 теста за коронавирус като положителни, съобщи днес местно издание. Това било установено, след като болница се усъмнила в резултатите и тествала пациентите повторно, предаде Ройтерс.
https://novini.bg/sviat/eu/626566
Представяте ли си това да се беше случило тук, какво оплюване щеше да настане

# 13 280
  • Варна
Може да сте виждали, но аз виждам за първи път такъв шлем/маска, тоест такова хрумване, в случая на около 70 годишен мъж. .
Разрязана пластмасова бутилка, от страни на нивото на очите дупки за ластик и шлема готов.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 19:29 от Danny_Jo

# 13 281
Ако трябва да бъда обективен, цяло лято на доста места ходих и само на заведенията тип "капанче" персонала беше без маски и нямаха кой знае какви мерки, и то не всички. Навсякъде другаде и персонала е бил с маски, и масите са си били на отстояние. Лично аз се съмнявам ресторантите и заведенята да са източник на зараза. Дискотеките - може. Ама другите според мен - не.

Къде е било това, че аз имам съвсем други наблюдения?! В няколко столични ресторанта ме обслужваха сервитьори с маска под носа, а някои и с маска под брадичката! Всички налични маси пък бяха на пълен капацитет.  Още след падането на карантината всичко беше пълно и мерките се спазваха само привидно!

# 13 282
Днес на работа назначихме за шофьор един бивш барман, а приятелка, която работи в супермаркет каза, че при тях е започнал работа сервитьор. Каквото и обезщетение да получат от държавата това ще са малко пари, с които трудно се живее. Глупаво е да жалим младите и здравите, в държава в която хиляди пенсионери работят. Всички трябва да стиснем зъби и да направим каквото можем докато я избутаме тази криза.

# 13 283
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Хайде, хайде. Германците като спазваха леките мерки, какво стана? В понеделник затварят. Испанци италианци и те така с маските и мерките, французите и те. И какво стана? Локдаун стана. Така че хайде да не се обвиняваме...

Не напълно. Но иконимиката ще се възстанови. Обаче умрелите няма да възкръснат, загубените специалисти няма да се върнат да ни спасяват от тежки заболявания, години наред няма да можем да възстановим кадрите в и без това опустялата образователна система, социалната система ще натежи от увредените хора - тези от ковид и тези със заболявания, които не са могли да бъдат лекувани или хванати навреме поради колабиралите болници. Та нека заведенията са по-важни за пазане.
Да, виждам, че и друго не е ясно : предстои увеличение на здравни осигуровки, а и не само.Точно защото тези, които остават без работа, няма да могат да плащат такива.
И между другото в момента да си намериш работа като млад човек без връзки не става: казвам го от опит с мой много близък. Така че изобщо не е толкова лесно, колкото си го представят някои.

Наплива болни също ще доведе до по-големи здравни осигуровки. И оставките от изнемогване. И загубата на медицински кадри. Всички пътища водят до едно и също. В момента, поддържането на отрасъл, който спомага много повече за разпространяването на заразата, отколкото за бюджета, ще доведе до много по-сериозни икономически вреди. Но в крайна сметка, след всички дискусии в този форум и след всичката аргументация, който не го е разбрал, няма да го разбере. Сега ще го видим на практика, но пак много няма да го разберат. Както не го разбраха след бутафорния летен сезон.

# 13 284
  • Пловдив
Ама, вижте сега. Това, което се случва днес беше очаквано и закономерно. Ако някой сега го осъзнава......Но лошото е, че много хора все още не го осъзнават.

# 13 285
  • Немция
Гледам, че Румъния върви неудържимо нагоре и е вече с над 100 починали на денонощие.

# 13 286
Аз от самото начало съм на мнение, че ще прорабтят само мерки, които обществото наистина иска и ще спазва. Всичко друго е преливане от пусто в празно. Невъзможно е да се спусне нещо отгоре и да се спазва, ако има широко обществено неодобрение, оттам и безпредметно. Като въведат мярка - няма да спазваме, щот няма вирус, няма контрол, никаква работа не върши, неадекватни управници. Граждански контрол - не ни е работа, да се оправя държавата. Като не въведат мярка - нищо не правят, неадекватни управници. Накрая - олеле, що тъй стана.

Все друг ни е виновен - лекарите не искали да преглеждат и лекували некадърно, ама за мен място в болницата трябва да има като ми потече сопола; 5 джито пусна вируса за да ни управлява чрез ваксина;  на премиера шуренайката иска да изкара пари от маски... Ние искаме да си е постарому, и искаме пари, и искаме друг някой нещо да направи както трябва, важното е да не се минем случайно и да не пропуснем да си поискаме.

# 13 287
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Наплива болни също ще доведе до по-големи здравни осигуровки. И оставките от изнемогване. И загубата на медицински кадри. Всички пътища водят до едно и също. В момента, поддържането на отрасъл, който спомага много повече за разпространяването на заразата, отколкото за бюджета, ще доведе до много по-сериозни икономически вреди. Но в крайна сметка, след всички дискусии в този форум и след всичката аргументация, който не го е разбрал, няма да го разбере. Сега ще го видим на практика, но пак много няма да го разберат. Както не го разбраха след бутафорния летен сезон.

Само дето не говорим само за нощните заведения... Ще последват още затваряния, фалити, съкращения. Дори и тези, които се мислят за недосегаеми, ще разберат, че всъщност не са. Тогава пак ще си говорим и ще видим колко от тях реално ще имат достъп до здравната система, освен за спешни случаи.

Същото важи, ако продължи неконтролируемото разпространение и срива в здравната система. Вече обясних как.

# 13 288
Дали е трудно да се разбере, че в случая изобщо не става дума, че някой не го интересува съдбата на работещите в нощните заведения?
Колкото и да не се вярва на любителите на конспиративните теории, в момента сме в положение, когато ВСИЧКИ, в цял свят, ще пострадаме. Някои повече, други по-малко, ние поради пълна некадърност на управлението ще сме от най-пострадалите. Започва такава криза, в която много малко браншове ще се измъкнат без загуби. И няма как държавата да издържа само един бранш, който е засегнат първи, още повече, че той съвсем не е от първа необходимост. В условия на такава криза в икономиката също се стига до "триаж", който мнозина одобряват за хората. Както при невъзможност да бъдат лекувани всички нуждаещи се, се жертват тези, които имат най-малко шансове да оцелеят, така и от икономиката първи отпадат секторите, които не са от значение за съществуването на държавата. Спасява се първо здравеопазването, после жизнеобеспечаващите сектори, после всичко останало.

Ако в нощните заведения наистина работят 320 000, както пише някой горе, тоест повече от 10% от работещите въобще, които са малко над 3 млн, можем направо за затваряме държавата. Страна с подобна икономика няма никакъв шанс да преживее идващата криза.

# 13 289
  • Варна
Ама, вижте сега. Това, което се случва днес беше очаквано и закономерно. Ако някой сега го осъзнава......Но лошото е, че много хора все още не го осъзнават.
Не го осъзнават, и се отнасят с пренебрежение и насмешка дори. Само за едно качване в автобуса преди малко два скандала.   Някаква около 18 годишна се качва в автобуса и с ирония казва "всички балъци с маски", и съответно тя нямаше. След разправия с контролата, сложи но на брадата.
След това скандал с около 30 годишен с контролата  в стил коя си ти, че да ми казваш какво да правя.

Общи условия

Активация на акаунт