COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 334
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 290
Гледам, че Румъния върви неудържимо нагоре и е вече с над 100 починали на денонощие.

Цяла Европа е пламнала. Чака ни тежка зима.

Вчера от 461 000 нови случаи в цял свят - 225 000 са в Европа.

От 7 025 смъртни случаи в цял свят вчера:
- 2754 са в Европа
- 1390 в Северна Америка
- 1394 в Азия
- 1306 в Южна Америка
- 182 в Африка

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 23:19 от Анонимен

# 13 291
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ние все още си носим последствията от времето, когато всеки имаше работно място и независимо дали работи или не работи, получаваше заплата и така до пенсия. Тогава е доста трудно за  хората да измислят какво точно могат да правят. И се почва мърморене (много пъти с псувни) на салата с ракия и чакане по течението. А и държавата не знам до колко и как стимулира хората да почнат нещо ново. Виждам го и в собственото си семейство. В началото съжалявах роднината ми,  защото работи в бизнес, който едва ли скоро ще има работа. От месеци е извън България и никакъв напън няма  поне някаква работа да намери, за да може сам да си плаща нещата. И така до.....и аз не знам кога.

Много собственици на повечето заведения  в централна София имат луксозен начин на живот. Време за свиване. (Майка ми понякога има пророчески неща. Имаше ученик, чийто родители имат един бар, един ресторант и няколко кафенета. И става дума нещо за пари и тя му казва “Ама, какво ще правиш ако вашите останат с по-малко средства?” И той отговаря (беше 13 годишен тогава) :” Еее, ти сега искаш бедни ли да станем.” Сега е на 20. И много голяма част от поколенитето му са с това мислене..

# 13 292
Натискът върху болниците в Белгия расте заедно с увеличаването на пациентите с ковид. "От тази нощ вече ще има пациенти в коридорите, които ще чакат или да бъдат преместени или за съжаление някой друг пациент да умре" казват от една малка болница

https://twitter.com/BNODesk/status/1321482838861090816?s=20

# 13 293
Включвам новини и репортаж за маските и тяхната задължителност на пазарите, за всички продавачи и клиенти, еднопосочно движение. Съгледвачи навикват народа. Шефа на пазар Възраждане говори за носене на маските, а неговата с нос навън, започваща от ъгълчетата на устата. Поредния за пример  на хората в ефир.

# 13 294
Цитат
Някой не вярваше, че 320 000  човека работят в нощните заведения? Че за цяла България са дори повече. Това са основни бизнеси в БГ. Ние не произвеждаме, само консумираме...
Аз на теб ли да вярвам че са толкова или на държавата че са 10 пъти по малко. Говоря за работещите в белият сектор, не в сивият. Който работи в сивият сектор съжалавям, да не се е съгласявал да работи без договор. Пък дано пандемията ни научи че икономика която се крепи на дискотеки и хотели по морето, защото аз с такова впечатение оставам покрай пандемията, няма добро бъдеще.

Цитат
Само дето не говорим само за нощните заведения... Ще последват още затваряния, фалити, съкращения. Дори и тези, които се мислят за недосегаеми, ще разберат, че всъщност не са. Тогава пак ще си говорим и ще видим колко от тях реално ще имат достъп до здравната система, освен за спешни случаи.
Ако вируса не спре да расте предстоят още затваряния на сектори, така е. За това е хубаво всички да спазват мерките а не да се мрънка за маски, и на ден по 5 конспиративни теории да се вадят от мангъровците за вируса, които напрактика постигат само едно, да внушават на хората че правителството ги лъже за вируса, за бройките, за тестовете и т.н., прави ги на маймуни с тия мерки, за това аз няма да спазвам мерките за да не съм част от послушните и слепи за световната конспирация тъпаци. Както виждаме държавата подхожда отговорно и не казва на работещите в затворените сектори, ми търсете си друга работа, какво ни занимавате с искания, а сядат и мислят как да им помогнат. Няма да оставят някой барман или сервитьорка да умре от глад спокойно. Не сме в дивия запад, в 21 век сме. Много се драматизира вече излишно според мен ситуацията с персонала на дискотеките. Никой няма да умре от глад.

Като казах мангъровци интересна статия на Слави Ангелов в тази връзка.

Откъде извират Мангъровците?
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9164295

# 13 295
На дълготраен имунитет срещу този вирус не се надявайте много, ако и година трае, ще е пак добре. Просто са такива от това семейство коронавируси, това не е шарка, да преболедуваш веднъж и после доживотен имунитет. Но дори и шарка да беше, ако заживеем свободно с него ни чакат безкрайни циклични епидемии, което е несъвместимо с нашите икономики и цивилизация. Така че нашата цел е да го държим под контрол.
По какъв начин? И докога? Не се заяждам.

По повод имунитета, слагам линк към изследване на учени от Университета в Аризона, което звучи оптимистично. Ето някои откъси от статията:
Скрит текст:
"Изследователи от Университета в Аризона са изследвали производството на антитела от близо 6000 души и са установили, че имунитетът трае поне няколко месеца след заразяване със SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.
Очевидно виждаме висококачествени антитела, които все още се произвеждат пет до седем месеца след инфекция с SARS-CoV-2“, казва професор д-р Деепта Батачаря от Медицински колеж в Аризона - Тусон, катедра по имунобиология. "Изказани са много опасения относно имунитета срещу COVID-19, който не е траен. Използвахме това проучване, за да разследваме този въпрос и установихме, че имунитетът е стабилен поне пет месеца."
Когато вирусът заразява клетките за първи път, имунната система произвежда краткоживущи плазмени клетки, които произвеждат антитела, за да се борят незабавно с вируса. Тези антитела се появяват в кръвни тестове в рамките на 14 дни след инфекцията.
Вторият етап от имунния отговор е създаването на дълготрайни плазмени клетки, които произвеждат висококачествени антитела, които осигуряват траен имунитет. Д-р. Bhattacharya и Nikolich-Zugich проследяват нивата на антителата в продължение на няколко месеца при хора, които са тествани положително за антитела срещу SARS-CoV-2. Те откриват, че антителата срещу SARS-CoV-2 присъстват в кръвните тестове в жизнеспособни нива в продължение на поне пет до седем месеца, въпреки че смятат, че имунитетът продължава много по-дълго.
„Дали антителата осигуряват трайна защита срещу SARS-CoV-2 е един от най-трудните за отговор въпроси“, заяви старши вицепрезидентът на UArizona Health Sciences Майкъл Д. Дейк, който е съавтор на статията. „Това изследване не само ни даде способността точно да тестваме за антитела срещу COVID-19, но също така ни въоръжи със знанието, че трайният имунитет е реалност.“
По-ранни проучвания екстраполират производството на антитела от първоначални инфекции и предполагат, че нивата на антитела бързо падат след инфекция, осигурявайки само краткосрочен имунитет. Д-р Bhattacharya вярва, че тези заключения са фокусирани върху краткотрайните плазмени клетки и не са взели предвид дълготрайните плазмени клетки и високоафинитетните антитела, които те произвеждат.
"Времето, в което проследихме заразените индивиди, беше през последните седем месеца, така че това е най-дългият период от време, който можем да потвърдим, че имунитетът продължава", каза д-р Bhattacharya. „Въпреки това знаем, че хората, заразени с първия коронавирус на SARS, който е най-сходният вирус с SARS-CoV-2, все още притежават имунитет 17 години след заразяването. Ако SARS-CoV-2 е нещо като първия, очакваме антителата да продължат поне две години и е малко вероятно за нещо много по-кратко. "

Статията "Orthogonal SARS-CoV-2 Serological Assays Enable Surveillance of Low Prevalence Communities and Reveal Durable Humoral Immunity," е публикувана в списание Immunity.

https://medicalxpress.com/news/2020-10-sars-cov-antibodies-immun … Sa29CvubQISvLDEJo

# 13 296
Скрит текст:
Цитат
Някой не вярваше, че 320 000  човека работят в нощните заведения? Че за цяла България са дори повече. Това са основни бизнеси в БГ. Ние не произвеждаме, само консумираме...
Аз на теб ли да вярвам че са толкова или на държавата че са 10 пъти по малко. Говоря за работещите в белият сектор, не в сивият. Който работи в сивият сектор съжалавям, да не се е съгласявал да работи без договор. Пък дано пандемията ни научи че икономика която се крепи на дискотеки и хотели по морето, защото аз с такова впечатение оставам покрай пандемията, няма добро бъдеще.

Цитат
Само дето не говорим само за нощните заведения... Ще последват още затваряния, фалити, съкращения. Дори и тези, които се мислят за недосегаеми, ще разберат, че всъщност не са. Тогава пак ще си говорим и ще видим колко от тях реално ще имат достъп до здравната система, освен за спешни случаи.
Ако вируса не спре да расте предстоят още затваряния на сектори, така е. За това е хубаво всички да спазват мерките а не да се мрънка за маски, и на ден по 5 конспиративни теории да се вадят от мангъровците за вируса, които напрактика постигат само едно, да внушават на хората че правителството ги лъже за вируса, за бройките, за тестовете и т.н., прави ги на маймуни с тия мерки, за това аз няма да спазвам мерките за да не съм част от послушните и слепи за световната конспирация тъпаци. Както виждаме държавата подхожда отговорно и не казва на работещите в затворените сектори, ми търсете си друга работа, какво ни занимавате с искания, а сядат и мислят как да им помогнат. Няма да оставят някой барман или сервитьорка да умре от глад спокойно. Не сме в дивия запад, в 21 век сме. Много се драматизира вече излишно според мен ситуацията с персонала на дискотеките. Никой няма да умре от глад.

Пак да кажа: в Германия се спазваха мерките, маски има от 27.04. В момента 75% от инфекциите са непроследими, в понеделник влиза в локдаун. Испания, Италия, Франция : същата работа.
Та може да си спестиш глупостите за мангъровщината, защото не е това проблемът изобщо. Иначе знам, че все някой друг трябва да ни е виновен.

# 13 297
Къде им изчезва емпатията на някои, когато стане дума за бедност и глад не знам.
Сега не ви пука за бармани, утре за ресторантьори и фризьори, после може да стигне до всеки от нас. Всичко е синергия, когато спираш едни отрасли и това се отразява на други.
Кога ще започне да ни пука, като затворят Лидл и Спиди ли? Защото и това може да стане, ако някои смели хора решат да се скрият и те в землянките.
Сега седим в нет-а и съдим от екрана, защото някой е навън и ни обслужва. Ама ако и той тропне с краче и се локне, не знам какво ще стане претенциите на всички ни.
Нека бъдем малко по-солидарни и да не ни се свидят помощите за безработните.

Ами те вече медиците тропат с краче и изнемогват, ама грам емпатия не виждам лично от теб за тях откакто списваш в темата. Все другите упрекваш в липса на емпатия, а твоята къде е...

# 13 298
  • Пловдив
Ма, молА ви се. От години на никого не му пука за лекари и учители. Днес пък съвсем на никого не му пука за тях......Така е, като са учили години за тез презряни професии. Да бях пъхнали под мишница по една табла. Поне щяха да получат някаква емпатия......

# 13 299
  • в страната на чудесата
Има ли някой от Франция да потвърди: моя много близка казва, че болниците с оборудвани ковид отделения в Южна Франция са празни. Работи до Ница.
Там пък смятат, че макрон ще затвори, за да избегне атентат

# 13 300
  • Там,където се събуждам щастлива.
България е благословена с плодородна земя, която пустее. Време за обединение и връщане към нея. В това е бъдещето, а не в коктейлите по баровете.

# 13 301
В Австралия бяха тръгнали по европейския път, но после се отказаха и последваха Нова Зеландия и останалите държави в източна Азия. В момента почти са елиминирали вируса, докато Европа навлиза във втора много тежка вълна. Ето едно интересно интервю в което от Австралия питат британския журналист Пиърс Морган какво се обърка във Великобритания и защо нещата са извън контрол. Което важи и за много други държави от региона.

https://twitter.com/Haggis_UK/status/1321063832714907650?s=20

# 13 302
  • София
Дай да не намесваме тук плодородната българска земя. Дори тя се кОпа с пари, а не с мотика. И не, не пустее земята, не знам коя е тази пустееща плодородна земя. Земите са винаги в някоя кооперация, от двайсет години тече комасация на земята.

# 13 303
Скрит текст:
Цитат

Цитат

Пак да кажа: в Германия се спазваха мерките, маски има от 27.04. В момента 75% от инфекциите са непроследими, в понеделник влиза в локдаун. Испания, Италия, Франция : същата работа.
Та може да си спестиш глупостите за мангъровщината, защото не е това проблемът изобщо. Иначе знам, че все някой друг трябва да ни е виновен.
За Италия и Франция не мога да говоря от първо лице, но за Германия мога.
Спазването на мерките беше доста лежерно. По време на урок, в училище децата не бяха с маски, заведенията за хранене работеха- обслужвали са ме сервитьори без маска, басейни, козметици, масажисти, маските на оживени улици не бяха задължителни, в моята работа- също. Спортните клубове- колективни спортове, басейни, всичко си работеше...
Маските в магазините са задължителни, но касиерките редовно бяха с маска на брадичката или без маска.
След като бройките започнаха да растат, въведоха маски в час в училищата, касиерките си сложиха маските, на оживените улици хората си сложиха маски, спряха да се събират по много на парти или в ресторант. Ама това стана сега. Надявам се, че ще даде видим резултат.

# 13 304
  • София
Изобщо даже не ми се свидят обезщетения за безработни. Единствено искам да са еднакви за всички, а не за всичко 60/40, само за баровете 80/20.
Ако ще искаме от държавата 80/20 за всички, това е друго.

Общи условия

Активация на акаунт