COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 045
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 13 410
Скрит текст:
Габито си има собствена гледна точка и си е нейно право, но все пак ето малко сравнения и всеки може да си направи изводи: София е колкото Мюнхен. В София бройките са над 1000 от последния ден, в Мюнхен, където да, децата носят маски по цял ден днес имаме рекордни бройки - 299. Тук се тества безплатно и по много, дори за сопол например. Катерят се бройките навсякъде, спор няма, но вече мисля и на малките деца им е ясно защо 😉
Разбира се, че има разлики. Има голямо тестване в Германия и така не се дава шанс на едно скрито разпространение на вируса.
Затова и локдаунът в Германия го спуснаха, за да се удари спирачка на вируса, преди да е станало късно. Спусна се план, който ще се опита да предотврати едно голямо мазало.
Ако се изпусне епидемията, мазалото в Германия би изглеждало като в Иран, където е сходен брой население.

Като дългосрочна алтернатива мисля, че Европа ще се научи да носи маски, след дълго инатене и дърпане в различни посоки.

През лятото европейците се отпуснаха, поживяха си и нали всичко е без граници, хората се изкушиха. Сега ще дойде време да се спазват граници, за да се ограничи заразата.
Дори и на местно ниво. В Германия днес препоръчаха да се избягва ходене на гости в други градове, както и с цел туризъм. Тоест "стойте си там, където сте си".

Германия така направи и пролетта. Но и там си има скрито разпространение, след като казват, че в момента 75% от инфекциите са непроследими, и като погледнем IFR, което е 0.28,а пък в Германия  смъртността от ковид еоколо 3%, смятай дали няма скрито разпространение. Има, но да речем, че е по-малко отколкото в други страни.

# 13 411
  • Bulgaria
Ще видим утре дали ще гледаме онлайн брифинг или ще извадят някой като Димо Димов. Може и направо Ананиев - има опит човека. Smiley

# 13 412
  • Немция

Бибит, а който не може в хоум офис, ще си работи ли нормално, ако не е от критичната инфраструктура?
Който не е засегнат от мерките, да.
Работа и училище ще са възможни, както досега- локдаун в лека форма. Но удоволствията извън кръгът работа-училище ще са малко.
Wink Всъщност в рамките на свободното ни време ще има ограничения.

Габи, затова и дръпнаха шалтера, защото в един момент инфекциите не могат да бъдат проследени и не е възможен контрол.

# 13 413
  • Там,където се събуждам щастлива.
Всъщност как знаят колко са оздравелите, след като премахнаха теста? Или нещо бъркам.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 01:30 от Kalinka

# 13 414
Все трябва да има някакви оздравели,  нали.

# 13 415
Аз съм в шизофренно настроение. Хем смятам наложените леки локдауни за необходими, във Франция даже закъснели, хем не съм сигурна, че това ще сработи до голяма степен. Каквито и мерки да се налагат, ако хората не желаят да ги спазват, ще се озовем много бързо където бяхме. В България положението е мега зле и дълго време няма да се съвземе здравната система. Като отворят, следващото омазване е препрограмирано. Реагентите за PCR  тестове стават проблем в световен мащаб, антиген-тестовете се поръчват за месеци напред, поднасянето на мерките е неадекватно, правителството не се ползва с никакво доверие....

Навремето, по време на испанския грип, е имало идея, несъгласните с мерките да ги заключват у тях си с белезници, за да не разнасят...сега няма как да стане. Та не знам, това пак е отчаяна мярка, ограничена по време. И после?

# 13 416
...
Онзи ден разцъках картата на CЗО и "вирОс нЕма" само в Туркменистан и Северна Корея. Само те двете жълтеят без нито един докладван случай на световната карта. Туркменистан граничи със силно засегнатия Иран, ама в Туркменистан корона няма. Grin
...
Тоз Туркменистан е битер С. Корея май? Сещам се , че отказаха (замотаха до последния момент) медицинска евакуация на Турския посланик .. В крайна сметка стигна до Турция в оловен сандък, въпреки че му бяха пратили специално за него самолет от Турция да си го приберат до като беше жив все още , макар и много зле ....
Ама "вирос нема" и толкоз !

Не е по темата, но ето един пътепис на български журналист за Туркменистан. Бил е там заедно с Бойко Борисов на някакъв форум. Чела съм доста подобни за Северна Корея.

Няма такава държава – има, ама се казва Туркменистан
https://dariknews.bg/novini/komentar/niama-takava-dyrzhava-ima-a … kmenistan-2182056

# 13 417
Цитат
Вечерните европейски новини:

Утре щяло да има среща на всички 27 държави от ЕС (видео), на която да договорят общи действия.
Има ли информация за какви общи действия става дума. Аз това и преди в темата съм го говорел че докато ЕС не почне да действа като едно цяло, вируса ще ни мачка общо взето. Дали за нещо подобно не се готвят.
Скрит текст:
Скрит текст:
Човешка самонадеяност.

Просто докато ние взимаме някакви мерки(за навсякъде говоря, не специално за България) и си мислим, че контролираме вирус с подобни характеристики, вирусът е на друго и мнение, и се разпространява тихо и бавно. И вече е навсякъде. Между другото Дростен пееше нещо подобно пролетта. Като гледам, май е прав.
Та да. Човешка самонадеяност е. Да си мислим, че можем да контролираме вирус.
В Нова Зеландия го контролират много добре.

https://indianexpress.com/article/trending/trending-globally/net … d-online-6723553/
Ние Европейците забравихме как изглежда пълен стадион, и дълго още няма да видим подобно нещо, ако не подходим като едно цяло. Териториите които успешно контролират вируса, Нова Зеландия, Китай го постигнаха благодарение на 3 неща, централизирано управление, свръх-строги мерки и мощен контрол след това на влизащите да не внасят вируса, и сега живеят свободни от него, както ние си живеехме през 2019 г. Според мен единственият начин ЕС да бъде свободен от вируса е да действа не като съюз от много държави, в който всяка си прави каквото поиска по отношение на вируса, а някои като нас и нищо не правят, а всички действат заедно, вадят чука, удрят мощно и кординирано в целият ЕС, едновременно, локдаунваме се всички, изчистваме се от вируса, както направиха в Нова Зеландия, Китай и след това мощен контрол по границите на ЕС, за да не се допуска внасяне на вируса. И може и по скоро да гледаме пълни стадиони и в Европа.

Едновременни общи действия, вадиме чука едновременно и кординирано в целият ЕС, изчистваме се от вируса, и след това прилагаме китайски мерки за влизащите на територията на ЕС, а вътре в ЕС си живеем като през 2019 г.

# 13 418
Абсурд. Това е абсолютно невъзможно и не е на дневен ред със сигурност. Нелепо е да опитват подобно нещо през зимата.

# 13 419
Спокойно и смислено интервю с общопрактикуващия лекар д-р Кирил Еленски по Алтернативата:

https://www.youtube.com/watch?v=XU2irNkaknc&t=124s

Имайте търпение - в интродукцията на предаването има смущения в звука, но самото интервю с д-р Еленски не е засегното.

# 13 420
Тесла, няма да има такова нещо, четох, че французите смятали да разхлабват при 5 хиляди случая на ден. Ще се въртим на тази въртележка много дълго време, така ги виждам аз нещата.

# 13 421
Абсурд. Това е абсолютно невъзможно и не е на дневен ред със сигурност. Нелепо е да опитват подобно нещо през зимата.
Вярно че вируса в момента е така разпространен из Европа, че изчистването ще продължи много дълго, през лятото когато е по слабо разпространен е по подходящо да се приложи това. Защото тогава изчистването ще стане по бързо. А тогава пък може да няма смисъл ако ваксината вече е близо, но ако не е тогава ще трябва да се действа така, ако искат икономиките в Европа скоро да са на +, а не само на -. Това без ликвидиране на вируса няма да стане. Но за какви общи действия става тогава въпрос. Според мен за въвеждането на някакъв общ протокол на действие. Защото ние в България например нямаме план за действие. Нито по региони нито на национално ниво. При толкова заразени на глава от населението правим това, при еди колко си това.

# 13 422
  • Пловдив
Прогнозата на Мутафчийски набира скорост за съжаление.

Мутафчийски от самото беше на правилния път. Според мен, ако той управляваше ситуацията, нямаше да се стигне до тук.

# 13 423
  • София
Колкото и абсурдно, да звучи - май нищо друго не работи !
Сигурно и аз шизофренясвам, но друг полезен ход не виждам. То ако не е сега , сигурно пак до такива мерки ще се стигне, ама току виж Европа вземе че се поразреди ( примерно след 5-6 месеца ). Иии като едното нищо може и да се  наредим на опашка пред Китайското консулство ...

# 13 424
Е, не мисля, че можем да очакваме да ни спуснат план. По -скоро ще договарят свободното преминаване на стоки и евентуално общо европейски поръчки на консумативи.

Със сигурност няма да опитват елиминация. Нали ще оставят хората да си работят и децата да учат. Реално ни отрязват само кефа. Вместо да пием бира в заведенията, ще им наливат от парите на данъкоплатците. Просто не в замяна на бира.

Общи условия

Активация на акаунт