COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 005 938
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 485
Това вече е детинско поведение...напук да се гъчкаш по дискотеките...

# 13 486
И аз смятам, че мерките трябва да са единни за целия ЕС, защото, въпреки разликата в дневните бройки, ръста на заболеваемост е сериозен навсякъде. Обаче после, при разпускането на мерките трябва да става различно за всяка държава, защото, ако за Франция 5000 на ден се води ОК, за България си е много и няма как, ако там отворят всичко на тези бройки, същото да стане и при нас.

Обаче гледам, че във Франция примерно, може да се налагат стриктни мерки, но училищата продължават да са отворени. Явно тях ще ги затварят последно.

Интересно ми е кой ще води брифинга днес.

# 13 487
Като гледам до края на седмицата ще ударим 3000 на ден. Дискотеките кога ще ги затворят? Кръчмите защо още работят? Който не може да си приготви сам храна у дома, да си купи, продават по магазините, ама всичко е защото трябва да дадат обезщетения на някои хора, а похарчиха "мазнинката". Чудя се и защо всички ученици не са минали още на ДО......вижда се, че не става.
В Пловдив повечето болни били на кислород. Колко ли народ ще измре в следващите дни и седмици......не ми се мисли.
ПП Апропо, какво ставна с мантрата, че на морето гъз до гъз, пък нищо не станало....

# 13 488
  • София
Пак да попитам, за другите държави - незатворили училищата.
Каква е организацията в тези държави в училищата?
Носят ли лични предпазни средства, при констатиране на заразен ученик/учител как се процедира, там има ли починали учители.
Дайте информация, като се сравнява поне да знаем с какво.
Във Франция децата над 11 са с маска и в клас. Сега смятат да затегнат мерките като добавят изискване за несмесване на потоците, особено от началното училище с по-големите, увеличаване на дистанцията, но конкретните протоколи ще станат ясни тази вечер.
При все, че съм против ДО, т.е. не е полезно за децата, не виждам как точно ще контролират епидемията с присъствено училище. Семействата са с по две и повече деца, едното без маска в началното училище, другото с маска, уж човек може да се разхожда по 1 час на ден, а трябва да води децата на училище, уж само с едно домакинство може да се контактува на открито, пък всички деца заедно в клас...Не знам, може и да са прави, не ми е специалност това, но и те казват, че ще видят как върви и ще преразгледат мерките при нужда.

В тези страни има огромни групи хора, за които затварянето на училищата е истинска смърт. На много деца единственото хранене е в училище, нямат достъп до електронни устройства, родителите са неграмотни и прочее. Но и при останалите, специално във Франция няма такъв филм като още при прохождане на детето да му се подарява електронно устройство. Традиционно децата получават мобилен телефон най-рано на 12 години, а и като цяло в семейството има един компютър, а не по компютър на глава от домакинството. Та много са факторите за подобно решение, но да видим какви ще са резултатите.

У нас картината е друга, живеят често по няколко поколения под един покрив, устройства има много по-масово и мисля, че разпускането на училищата е разумна мярка, щом изпуснаха нещата до такава степен.

# 13 489
  • София
Скрит текст:
Около мен доста наплашени хора. Една позната чака затваряне. Даже тръгнала да ми обяснява да се запасявам с храна, че съвсем скоро щели да ни затворят. Вайка се и за детето, че нямало да ходи на училище и то скоро. Ама това затваряне го слушам от къде ли не от август/септември. Иначе вчера ми направи впечатление, че доста тийнове си хойкат напред, назад. Събират си се пак. То това си беше очаквано.

То хубаво, ама защо запасяване с храна? Дори и при най-строга карантина хранителните магазини остават отворени. Или като с тоалетната хартия, за която един познат (лекар) сполучливо отбеляза, че от неизбърсване никой все още не е умрял...
Ако въобще има "затваряне" при нас, то ще е като март-април, за повече нито има възможност, нито желание, нито капацитет.

# 13 490
  • София
А от 10.00 ли са брифингите?

# 13 491
Бoяна, Благодаря за обяснението!

# 13 492
  • Пловдив
Присъствено, колко да е присъствено. Детето са 15 деца в клас и 4 учителя отсъстват.......И какво правят тези деца в момента, и тези вкъщи и тези, които са на училище. На болната ми приятелка детето трябва само да учи вкъщи. Но той също е болен, боли го глава, гади му се, няма вкус, обоняние, не се храни, не спи......По-добре здрави вкъщи, отколкото болни вкъщи. При това, което се задава, скоро и ДО ще бъде провалено, не само присъственото. Представете си, че има И болни хора. За пълноценен учебен процес и дума не може да става......вече. с болни деца и с болни учители. Маски долу!

# 13 493
Скрит текст:
Около мен доста наплашени хора. Една позната чака затваряне. Даже тръгнала да ми обяснява да се запасявам с храна, че съвсем скоро щели да ни затворят. Вайка се и за детето, че нямало да ходи на училище и то скоро. Ама това затваряне го слушам от къде ли не от август/септември. Иначе вчера ми направи впечатление, че доста тийнове си хойкат напред, назад. Събират си се пак. То това си беше очаквано.

То хубаво, ама защо запасяване с храна? Дори и при най-строга карантина хранителните магазини остават отворени. Или като с тоалетната хартия, за която един познат (лекар) сполучливо отбеляза, че от неизбърсване никой все още не е умрял...
Ако въобще има "затваряне" при нас, то ще е като март-април, за повече нито има възможност, нито желание, нито капацитет.
Същото и обясних и на нея. Тези паники и запасявяния са ненужни. Даже не знам защо трябва да се допускат грешките от март месец. Припомни ми за тоалетната хартия. Голям абсурд си беше.

# 13 494
Фиаско с направленията за бързи тестове от личните лекари. (Кога стана да са бързи? Нямаше ли за ПСР да дават направления, а бързи да правят на место?)
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/talonite-za-burzi-t … za-sled-1-noemvri

Кучета откриват заразени с ковид по миризмата.
https://dariknews.bg/novini/sviat/obiaviha-za-geroi-kucheta-otkr … 19-snimki-2246297

# 13 495
Скрит текст:

# 13 496
  • Germany
Пак да попитам, за другите държави - не затворили училищата.
Каква е организацията в тези държави в училищата?
Носят ли лични предпазни средства, при констатиране на заразен ученик/учител как се процедира, там има ли починали учители.
Дайте информация, като се сравнява поне да знаем с какво.
Аз съм писала за училищата в нашата провинция в Германия. От 5 клас нагоре маски през целия учебен ден. Ако има болно дете, класът се карантира за две седмици по къщите, като се провежда дистанционно обучение. До 4 клас маски имат само до стаята, вътре по време на часовете са без. Всички учители носят маски. Проветрява се по-начестичко. И това е. Поне при нас няма никакви други мерки. Има си и спорт, и музика, и свободно избираеми неща. Стола си работи. Уж трябва много да не се месят потоците, но практически всички са накуп. Има ли болни деца - има, но не много. Има ли карантирани класове - има, най-често са по-големите.

# 13 497
Много приятна статийка с картинчици за разпространението на вируса и начините на предаване.
https://english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a … ough-the-air.html
И се оказа, че аерозолното заразяване в затворени пространства при продължителен контакт е най-честото. А месеци наред ни убеждаваха, вкл. СЗО, че най-важна е дистанцията.

# 13 498
Едва ли форумът е виновен, ако болницата е приела пациенти не отговарящи на медицински критерии. Освен това не всеки болен в лошо медицинско състояние е интубиран в реанимация, та с просто око да личи...може да е с диабет и пневмония...
Абе що се занимавам....

# 13 499
А какво точно затвориха Франция и Германия? Моля, някой живеещ там да обясни.
Вечерен час не е затваряне, ако предприятия работят и по веригата до домакинствата достига ток, вода, хляб, за които някои други трябва да работят.

За Франция не знам, в Германия затварят всички заведения, освен столовете. Затварят кина, опери, театри и всякакви подобни.  Затварят козметични студия и такива за татуировки, фризьорите могат да работят, занаятчиите също. Хранителните стоки и останалите магазини могат да работят, но се допуска по един човек на 10 кв.м. в тях. Затварят молове и други търговски комплекси. Ограничават се силно контактите, като е позволено до 10 човека от не повече от две домакинства да се събират на едно място. Аматьорските спортове спират напълно, фитнесите затварят, бундеслигата продължава без публика. Призовава се където може да се работи хоум офис това да се направи. Забранява се на хотели и всякакви други места за настаняване да приемат гости, освен ако не е по повод на нещо важно и неотложно, но в никакъв случай с цел туризъм. Призовава се спиране на всякакви еднодневни пътувания, включително и посещения при роднини. Училища и ДГ остават отворени.
Мерките са в сила от 2 ноември до края на месеца, после ще видим. Всъщност след две седмици пак щели да размишляват и може би ще ги влошат. Било експеримент за да се опитаме да спасим коледните празници.

Аз днес и утре оставам в хоум офис, мисля и в понеделник да пиша на ръководството, че така продължавам. На постоянен договор съм, каквото искат да ме правят. Щом е толкова опасно да се виждам с приятели и роднини (ако живееха тук), значи е много опасно да се разминавам ежедневно с 20 колеги, за които не знам къде ходят след работа и с кого се срещат.

Общи условия

Активация на акаунт