COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 379
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 500
Много приятна статийка с картинчици за разпространението на вируса и начините на предаване.
https://english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a … ough-the-air.html
И се оказа, че аерозолното заразяване в затворени пространства при продължителен контакт е най-честото. А месеци наред ни убеждаваха, вкл. СЗО, че най-важна е дистанцията.
Лятото беше така, ба отворени прозорци..

# 13 501
  • Cobrs
Аз се интересувам как е решен въпросът с вентилацията в училищата във Франция - има ли поставени въздухопречистватели, например?

Пак да попитам, за другите държави - незатворили училищата.
Каква е организацията в тези държави в училищата?
Носят ли лични предпазни средства, при констатиране на заразен ученик/учител как се процедира, там има ли починали учители.
Дайте информация, като се сравнява поне да знаем с какво.
Във Франция децата над 11 са с маска и в клас. Сега смятат да затегнат мерките като добавят изискване за несмесване на потоците, особено от началното училище с по-големите, увеличаване на дистанцията, но конкретните протоколи ще станат ясни тази вечер.
При все, че съм против ДО, т.е. не е полезно за децата, не виждам как точно ще контролират епидемията с присъствено училище. Семействата са с по две и повече деца, едното без маска в началното училище, другото с маска, уж човек може да се разхожда по 1 час на ден, а трябва да води децата на училище, уж само с едно домакинство може да се контактува на открито, пък всички деца заедно в клас...Не знам, може и да са прави, не ми е специалност това, но и те казват, че ще видят как върви и ще преразгледат мерките при нужда.

В тези страни има огромни групи хора, за които затварянето на училищата е истинска смърт. На много деца единственото хранене е в училище, нямат достъп до електронни устройства, родителите са неграмотни и прочее. Но и при останалите, специално във Франция няма такъв филм като още при прохождане на детето да му се подарява електронно устройство. Традиционно децата получават мобилен телефон най-рано на 12 години, а и като цяло в семейството има един компютър, а не по компютър на глава от домакинството. Та много са факторите за подобно решение, но да видим какви ще са резултатите.

У нас картината е друга, живеят често по няколко поколения под един покрив, устройства има много по-масово и мисля, че разпускането на училищата е разумна мярка, щом изпуснаха нещата до такава степен.

# 13 502
  • София
"Държавният епидемиолог на Швеция предупреди, че преследването на стаден имунитет е „безполезно и неморално“ в борбата срещу коронавируса.

Андерс Тегнел, архитектът на либералния подход на Швеция към епидемията, заяви, че предаването на инфекциозно заболяване не може да бъде напълно спряно от стадния имунитет без ваксина."

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8891201/Chasing-herd-im … tile-immoral.html

# 13 503
  • При семейството си
Като гледам до края на седмицата ще ударим 3000 на ден. Дискотеките кога ще ги затворят? Кръчмите защо още работят? Който не може да си приготви сам храна у дома, да си купи, продават по магазините, ама всичко е защото трябва да дадат обезщетения на някои хора, а похарчиха "мазнинката". Чудя се и защо всички ученици не са минали още на ДО......вижда се, че не става.
В Пловдив повечето болни били на кислород. Колко ли народ ще измре в следващите дни и седмици......не ми се мисли.
ПП Апропо, какво ставна с мантрата, че на морето гъз до гъз, пък нищо не станало....

Дискотеките са затворени от днес.
Заведенията за хранене са с намален капацитет, заради разстоянието между масите.
Учениците до 7 клас бабите и дядовците ли ще ги гледат, докато родителите им работят или?

# 13 504
  • София
Аз се интересувам как е решен въпросът с вентилацията в училищата във Франция - има ли поставени въздухопречистватели, например?

Прозорците отварят, но както казах, децата са с маски. Не с парцали, не с шлемове и подобни, а с медицински маски, които са им осигурени от държавата. Това беше изискване на синдикатите още преди началото на учебната година, в противен случай учителите отказваха да влизат в клас.
Досега се карантинираха класове при 3 случая, сега вече не знам как ще бъде. Като излязат подробните предписания ще пиша пак.
За мен проблемите с това нещо са стола – там всички са заедно, каквото и да говорят за хранене на смени и на отделни зони, спортът на закрито – без маска не е ок, с маска още по-малко, многодетните семейства, а те са повечето, защото кел файда като голямото дете се души с маска по цял ден и 9  годишното братче или сестриче докара вируса после.
Гледам при нас по френската система, но в София какво стана. Не е плъзнал Ковид, но всички изкараха друг вирус, т.е. късмет, че не беше Ковид. Явно тези мерки досега не са достатъчни.

# 13 505
Минаването на дистанционно обучение за горните класове е правилно, защото по този начин се намалява значително и натовареността на градския транспорт. Освен това в един момент в който карантинираните класове станат много е много по безопасно и за учителите и учениците да се обучават онлайн. С това разпространение на вируса няма да остане незасегнат клас и по добре е да е ДО , отколкото в карантина.
Ако се организира едно правилно и отговорно обучение, ще се справят добре. Да се контролира присъствието им в ДО, да се дават задачи , за да си стоят вкъщи, а не да обикалят моловете и кафетата и да го възприемат като ваканция.

# 13 506
Soft Click, благодаря за включването.
Ограничаване на близка дистанция, значи.
Радвам се, че фризьорите не са включени,  ходене месеци наред с лъзглавницата на главата си е гадно, не всяка коса е за подстрижка 1 път годишно.

# 13 507
Честно казано, не виждам защо са тези притеснения и защо е това затягане на мерките, след като уважавания и тук проф. Костов, каза тази сутрин по Нова ТВ:

# 13 508
Радвам се, че фризьорите не са включени,  ходене месеци наред с лъзглавницата на главата си е гадно, не всяка коса е за подстрижка 1 път годишно.

Март месец и фризьорите затвориха. Фризьорката на шефа ми идваше да подстригва нелегално в офиса. Laughing
Сега не ги затварят, защото казват, че при тях е възможно да се спазва дистанция, а при козметиците и останалите разкрасители не можело да се спазва. Как те подстригват от дистанция, не знам.

# 13 509
  • София
Аз, честно казано, съм "За" в болница да са хора с леки симптоми, ако като цяло са в рискова група. Има много млади диабетици, а виждаме, че те са особено рискови. По-добре да ги следят и те да друсат карти, отколкото да губим хора на по 40.

# 13 510
  • на пъпа на Златията
Честно казано, не виждам защо са тези притеснения и защо е това затягане на мерките, след като уважавания и тук проф. Костов, каза тази сутрин по Нова ТВ:

Тоя не беше ли  от прослувутата "Св.Анна"  дето още в началото  на 2 пъти и затварят заради вътрешно болнична зараза.
От такива ли да вземаме пример .

Иска всички болници ли да са бациларник .?

Некои , верно са за връзване  в дълги бели ръкави .
Точно такива и като мънгъра всяват психоза у хората  с техните изявления .

Искам Мутафчийски  да дойде на един брифинг - Само да каже  "добрУтро"  и да си излезе.
Не мисля че има нормален човек  да вярва   че  можеш да се развяваш  и така да ограничиш зараза.

Ще има победа , когато не допуснем зараза , а не когато имаме болнични легла .

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 12:49 от rorik

# 13 511
Като гледам до края на седмицата ще ударим 3000 на ден. Дискотеките кога ще ги затворят? Кръчмите защо още работят? Който не може да си приготви сам храна у дома, да си купи, продават по магазините, ама всичко е защото трябва да дадат обезщетения на някои хора, а похарчиха "мазнинката". Чудя се и защо всички ученици не са минали още на ДО......вижда се, че не става.
В Пловдив повечето болни били на кислород. Колко ли народ ще измре в следващите дни и седмици......не ми се мисли.
ПП Апропо, какво ставна с мантрата, че на морето гъз до гъз, пък нищо не станало....

Дискотеките са затворени от днес.
Заведенията за хранене са с намален капацитет, заради разстоянието между масите.
Учениците до 7 клас бабите и дядовците ли ще ги гледат, докато родителите им работят или?

Относно заведенията .... някой чел ли е достоверен източник затова как се справят/смятат да се справят/ в Европа  ... в смисъл как държавите подпомагат точно бизнеса с ресторанти и клубове ?

# 13 512

Март месец и фризьорите затвориха. Фризьорката на шефа ми идваше да подстригва нелегално в офиса. Laughing
Сега не ги затварят, защото казват, че при тях е възможно да се спазва дистанция, а при козметиците и останалите разкрасители не можело да се спазва. Как те подстригват от дистанция, не знам.
По-скоро не са "лице в лице" въпреки малката дистанция.

# 13 513
И аз мисля, че ресторантите също трябва да затворят. Или евентуално да им се разрешава да работят само през почивните дни. Може да ги оставят да предлагат храна за вкъщи или да правят доставки. Макар че точно скрити зад паравана "храна за вкъщи" си работеха и за клиенти през март. Та и при тях трябва да има строг контрол!

# 13 514
Този брифинг можеше да е прессъобщение...
Бойко Пенков срича безобразно...

Общи условия

Активация на акаунт