COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 360
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 545
  • Bulgaria
А в частните болници какво става? Защо не се говори за тях, те имат ли капацитет?
Споменаха ги и тях. Трябва да обособят 10% от капацитета си за  пациенти с ковид. Досега не е било задължително, но вече ще бъде.

# 13 546
Mama_Nana , писала съм в темата, поетапно, според въведените мерки каква е ситуацията при мен.
Има определени параметри, но всяко училище има свободата да варира някои от мерките.
Скрит текст:
Основните параметри са задължителни маски, включително и по време на урок, за деца след  началното училище. Класовете не се смесват, например преди по спорт се смесваха с другия клас ( заради деленето на момчета и момичета). В някои училища въведоха лънч бокс, в други столовата я отвориха, с проветряване и хранене под график на малки групи, в които децата са задължително само от един випуск. Организирано ги водят и ги прибират в класната стая, без смесване. Хранят се на дистанция, а храната им се дава от персонал, който е с маски, ръкавици и им се сипва. Децата нямат право дори сами вода да си налеят. Родителите нямат право да влизат в сградата на училището, а на двора са длъжни да са с маски. Всички спазват стриктно мерките.
В училището на моето дете спортът преди ваканцията беше спрян изцяло.
В момента там има случаи на Ковид в 5- те, 6- те, 9- те класове и абитуриентите. Децата и учителите веднага се карантинират. Получаваме регулярно мейли кой да седи вкъщи, кой да се тества и при какви условия. ( къде да се обадим, получаваме парола за регистрация, адрес и насоки). Родителските срещи преминаха он - лайн.
Много училища спряха кръжоците. Следобедните занимания с децата са преструктурирани, особено в началните училища. В много от гимназиите не се предлагат( спряха се)  кръжоци.  Работи се в затворени малки групи без смесване с  деца от другите групи. Учителите са задължително с маски. Някои излязоха в карантина, други спряха да преподават, защото са рискови. Идват заместници. За починали учители в моя град и провинция  не съм чула.  Проветрява се постоянно или регулярно. Постоянно се напомня да се спазва дистанция и децата се пращат да си мият ръцете. (Моят син си има дезинфектант в джоба.) Есента се попълваха декларации и се прилагаше отрицателен тест, ако сме били в рискова зона. Сега и ние сме вече рискова зона и не се препоръчва никъде да ходим.
В града ни има улици, в които маските на открито са задължителни.
За локдауна, който обявиха след вчерашното заседание, писаха малко по- напред.

# 13 547
  • София
Ох, повдига ми се вече от тия, защо ги слушам вече и аз не знам. Питат журналистите тоя път доста нормални въпроси, тия въртят-сучат и нищо не отговарят. Отвратителни са, отвратителни. Какво правиха 8 месеца, така и не разбраха реално къде са проблемите на хората.

# 13 548
Едва ли форумът е виновен, ако болницата е приела пациенти не отговарящи на медицински критерии. Освен това не всеки болен в лошо медицинско състояние е интубиран в реанимация, та с просто око да личи...може да е с диабет и пневмония...
Абе що се занимавам....

Няма нужда. Още един мангърист.

# 13 549
Може и да е било обсъждано в темата, но аз искам да попитам - защо не се обособи една цяла болница в София и другите големи градове, в която да се лекуват само хора с Ковид 19? И възможно ли е изобщо това да се случи? Това са си мои разсъждения, но все си мисля, че по този начин сериозно ще се ограничи разпространнеието на заразата в болниците, които доста сериозно заразяват своите пациенти, които са приети за лечение на други болести.

# 13 550
Ама не прехвърляйте вината само върху преработените ни политици? Някога да са уточнявали от ноември коя година ще се дават направления за тестове...мммм?

# 13 551
Какви бързи тестове, не ставаше ли въпрос джипитата да могат да издават безплатни направления за ПСАР тестове от 1 ноември, а не за неточните, бързи тестове?
От същата статия:

Наскоро стана ясно, че личните лекари няма да имат лимити за издаване на направления за тестове. Шефът на здравната каса Петко Салчев коментира, че е взето решение на Надзорния съвет на НЗОК от ноември месец на джипита да се плащат не класическите полимеразни PCR тестове, а бързите антиген тестове. "Специалистите ще им помагат да установяват дали даденият пациент е заразен, или не с COVID-19, като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор. И ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с COVID-19 инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата", обясни управителят на НЗОК пред БНТ.

# 13 552
Може и да е било обсъждано в темата, но аз искам да попитам - защо не се обособи една цяла болница в София и другите големи градове, в която да се лекуват само хора с Ковид 19? И възможно ли е изобщо това да се случи? Това са си мои разсъждения, но все си мисля, че по този начин сериозно ще се ограничи разпространнеието на заразата в болниците, които доста сериозно заразяват своите пациенти, които са приети за лечение на други болести.

и аз това се чудя от месеци насам, в София са налични болници с по 10- 12 -15 етажа, които при спрян планов прием очевидно ще стоят празни на 90% докато системата иначе изнемогвала, да се разберат със здравната каса да им плаща сякаш извършват обичайната си дейност и да ги обособят изцяло за ковид, принципът за икономия от мащаба важи и за здравната система

иначе явно бързите антиген тестове продължават да са все толкова мистериозни, всички сме чували за тях и никой не знае къде може да отиде да си ги направи срещу 25 лв

# 13 553
В София има такава болница и се нарича Инфекциозна болница. Корона вируса, като едно истинско инфекциозно заболяване, би трябвало да се лекува именно в Инфекциозна болница. Така че има такава болница, загадка е за мен защо инфекциозното заболяване корона вирус, не се лекува само в Инфекциозна болница и са разпръснати навсякъде из София. Поне в София има цяла болница за инфекциозни заболявания, не като да няма.

# 13 554
  • София
Някой има ли систематизирана информация в кои европейски държави са затворени и в кои отворени училищата?
Четох статия в Лентата. Сравняваме се с Германия и Франция, където са отворени. Ама дали са еднакви условията, дали и там са на две смени по 25-30 деца, дали са на кабинетна система?! Тия факти отчитат ли се?

# 13 555
В София има такава болница и се нарича Инфекциозна болница. Корона вируса, като едно истинско инфекциозно заболяване, би трябвало да се лекува именно в Инфекциозна болница. Така че има такава болница, загадка е за мен защо инфекциозното заболяване корона вирус, не се лекува само в Инфекциозна болница и са разпръснати навсякъде из София. Поне в София има цяла болница за инфекциозни заболявания, не като да няма.

Точно Инфекциозна болница не трябва да бъде обособена, като болница за Ковид 19, защото там се лекуват и други силно заразни болести. Ако се затвори само за Ковид, тогава ще трябва другите пациенти да се пръснат по другите болници и така се рискува да се появи още една епидемия. На първо време се сещам за Хепатит А

п.п. Сега прочетох, че една медицинска сестра от Пирогов е починала с Ковид 19 Sad

# 13 556
Това и за мен е загадка. Още в самото начало трябваше да се направят няколко болници в страната, в които единствено с това да се занимават, а не да се заразят всички болници и да не остане нито една "чиста". Вкарвайки инфекциозна зараза в една пълна с всякакви заболявания болница, очаквано е това съвсем скоро да доведе до взрив. Няма начин респираторна инфекция да се ограничи на един етаж от болницата, в едно отделение или да минава само отдясно на залепените стрелки по коридорите.

Да похваля СРЗИ. Два пъти ми се наложи да задам въпрос по телефона и ми отговориха изчерпателно и много любезно. Респект!

# 13 557
Някой има ли систематизирана информация в кои европейски държави са затворени и в кои отворени училищата?
Четох статия в Лентата. Сравняваме се с Германия и Франция, където са отворени. Ама дали са еднакви условията, дали и там са на две смени по 25-30 деца, дали са на кабинетна система?! Тия факти отчитат ли се?
Естествено, че не се отчитат.

# 13 558
  • Сф
Глупости.А другите пациенти,деца и бебета с инфекциозни къде да отидат? Там са с толкова рискови заболявания и състояния, че само ковид им трябва.Мислете малко преди да пишете!

# 13 559
Явно не се отчитат. А има огромни разлики точно в организационен план.
Това, че са отворени училищата не означава, че мерките в тях са еднакви.

Общи условия

Активация на акаунт