COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 365
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 575
От Фейсбук:

В БиТиВи, където той е винаги добре дошъл, Мангъров заяви, че влиза без маска в ковидотделението и въобще не му пука за мерки. Дори обяви тарифата си-200 лева за посещение по домовете.
Два дни по-късно пред сериозния здравен сайт Скенер шефката на Инфекциозна болница, тоест началничката на Мангъров, съобщи, че той никога не е влизал в Ковид сектора на болницата. НИКОГА. И НИКОГА не е лекувал заразени пациенти. НИКОГА не е бил на „първа линия“ в борбата със заразата.".......

https://breaking.bg/analizi/%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5 … kiyLV5vjOq6vYvUNc

# 13 576
Стига вече с тези факти и др. глупости! Мангъристите ги интересуват само мнения!!

# 13 577
Сега и аз превъртях брифинга, защото гледах друго.
Кантарджиев е прав за всичко, но това трябваше да се говори лятото и да се създадат навици за маски, ръце, клипове и подобни.
Съгласна съм, че ВМА и Александровска са най-подходящи за ковид болници, ама съм почти сигурна,че не искат.
По отношение на изискването частните болници да отделят 10проценнта за ковид...на теория ок, на практика частна болница например, без реанимация и пулмолог, да консултира ок, да лекува лежащо болни не знам...не е ли отбиване на номера?

# 13 578

За Германия да добавя, когато ученик отсъства по болест, дори да е било 1 ден, се връща след тест, който е безплатен. Или седи в карантина.

Къде това, в коя провинция/град? При нас няма такова нещо. Като си болен, стоиш вкъщи. После тръгваш на училище без тест. За короната също.

# 13 579
Българска ваксина - до края на годината

До края на годината ще можем да предложим прототип на българската ваксина срещу COVID-19 - това заяви пред Би Ти Ви доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при Българската академия на науките (БАН). За да се пристъпи към нейното тестване върху мишки и хора обаче, от БАН имат нужда от допълнително финансиране от държавата. Върху ваксината, която е протеинова и при поставяне ще създаде имунитет и срещу други коронавируси, работят около 10 души, разясни специалистът.

------
на ниво прототип, но пък вече се знае, че ще е универсална и срещу други коронавируси.... иначе няма лошо да се занимават с нещо тези 10 човека, с такъв мащабен персонал ще стигнат до тестовете с мишки след около две години

# 13 580
На брифинга питаха за оздравели те без тест. Доколкото разбрах това са хора без Т 24 часа без да са взимали антипиретици. По протокол. Не разбрах дали това е критерия в момента у нас.
Питаха за басейните к фитнесите, нищо конкретно не разбрах. Аз слушах специално за басейните
Ако някой е чул друго, да разясни.

# 13 581
За преобразуването на ковид-болница - пациентите, които внасят заразата, май не са тези които влизат за ковид.
Как си я представяте тази ковид-болница?  Инфраструктура коя от съществуващите има? Белодробните ли да преобразуваме, Пирогов ли (той май и без това натам се е запътил)? А другите им пациенти да хващат гората, те белодробните хронични и катастрофите ще изчезнат. За реанимациите има изисквания, на които рядко отговарят други отделения, ние нямаме изцяло реанимационна болница. И системите за подаване на кислород във всяка болница са с някакъв капацитет. Нали ги хоспитализират тези хора, за да могат да им подадат кислород и да ги реанимират при нужда. Те затова и строиха в други държави - изграждането на нова е по-малко времеемко от преструктурирането на стара. Отделно броят на хоспитализираните в някои населени места скоро ще прехвърли капацитета на която е да е отделна болница там, то и броят на тези в реанимация ще го прехвърли.

Навици за маски, ръце и т.н. който имаше желание си изгради още март-април. На останалите и през 5 минути да им въртят клипчета, все тая. То като ти липсват първите седем и си свикнал да си чоплиш зъбите и ноктите в ГТ, никакви клипчета няма да те оправят.

# 13 582
Добре. Обособена болница. А лекари откъде? Ще вземат от други болници всички интернисти, анестезиолози и или наличните специалисти по какво ли не ще лекуват Ковид?

# 13 583
  • София
Категорично в големите градове можеше да се обособят "коронавирус болници". Повечето болнични заведения са строени и разширявани при бай Комунист и са огромни. В Стара Загора окръжната болница е толкова голяма, че може да побере не едно, а пет коронавирус отделения.
И така лесно можеше да бъде изработен алгоритъм проследяване, карантиниране, приемане на по-тежките случаи. А не РЗИ да се шматкат като мухи без глави, в болниците да се приема по незнайно какви критерии, тестовете да са 99 процента правени на частно.
Пример от днес - приятелка и гаджето ѝ са контактни на доказано заразена жена, от днес имат и симптоми - кашлица, отпадналост, диария, гадене. Имат много силни симптоми на ентеровирус, но знае ли човек. Познайте дали някой ги е търсил за нещо... лежат в тях и пият Тайлол хот.

Това е едно добро решение, но възникват логистични въпроси. Коя ще е тази болница? Как ще се преразпределят пациентите й? (Не можеш да пренасочиш онко пациенти във всяка една болница, а различните отделение са различно оборудвани според заболяванията). Как ще се преразпределят лекарите? (Няма как всички лекари от тази болница да ги цаниш да лекуват ковид, най-малкото няма да искат, други може би ще са неподходящи и т.н.) Възможно ли е технически такова нещо? Хубава идея, но май малко неприложима в нашата реалност.

*Писали смe едновременни с crow

# 13 584
Може и да е било обсъждано в темата, но аз искам да попитам - защо не се обособи една цяла болница в София и другите големи градове, в която да се лекуват само хора с Ковид 19? И възможно ли е изобщо това да се случи? Това са си мои разсъждения, но все си мисля, че по този начин сериозно ще се ограничи разпространнеието на заразата в болниците, които доста сериозно заразяват своите пациенти, които са приети за лечение на други болести.
Ами защото никой ( или единици) няма да иска да работи там. Кой би се съгласил да е само там? В Китай е лесно, пращат те. Тук е демокрация, не искам. И са прави! На каква заплата ще са, че да си рискуват живота? За заплати на медицинските сестри февруари какво им казваха? Колко по- лесно и доходоносно е да си гинеколог, кардиолог.

# 13 585
А ковид отделение в онкоболница според вас добра идея ли е?! Не знам, това не е от компетенцията на бг мамите, и трябваше да се мисли месеци наред, от пролетта досега... възможно е да е имало предложения, но да не са приети по някакви причини, не знам.
Но и медиците в момента не са доволни, и преживяват стрес заради хаоса! Едва ли връщат хора от злоба.

# 13 586
  • Пловдив
Нямаше ли тема за ДО? Много спам за учениците, не всички имаме деца на такава възраст.
Да, друго си е през страница да се обсъжда за/против маските...

# 13 587
Може и да е било обсъждано в темата, но аз искам да попитам - защо не се обособи една цяла болница в София и другите големи градове, в която да се лекуват само хора с Ковид 19? И възможно ли е изобщо това да се случи? Това са си мои разсъждения, но все си мисля, че по този начин сериозно ще се ограничи разпространнеието на заразата в болниците, които доста сериозно заразяват своите пациенти, които са приети за лечение на други болести.
Ами защото никой ( или единици) няма да иска да работи там. Кой би се съгласил да е само там? В Китай е лесно, пращат те. Тук е демокрация, не искам. И са прави! На каква заплата ще са, че да си рискуват живота? За заплати на медицинските сестри февруари какво им казваха? Колко по- лесно и доходоносно е да си гинеколог, кардиолог.

Ами това може да се реши от управляващите. Парите, които ще се налеят в затворените заведения може да се насочат към допълнително заплащане за желаещите да работят в такава болница. Лично аз предпочитам моите данъци да се насочат към медицинския персонал, отколкото към работещите в сивия сектор

# 13 588
А ковид отделение в онкоболница според вас добра идея ли е?! Не знам, това не е от компетенцията на бг мамите, и трябваше да се мисли месеци наред, от пролетта досега... възможно е да е имало предложения, но да не са приети по някакви причини, не знам.
Но и медиците в момента не са доволни, и преживяват стрес заради хаоса! Едва ли връщат хора от злоба.
А онкоболните с ковид къде да идат? Те и без това на онкологичните само в онкологиите се опитват да им помогнат, вместо да ги пратят да мрат вкъщи. Ако лепнат и ковид и не ги искат в онкото, пиши ги отписани.

# 13 589

Пълно безумие е.

Това е пародия на медицински грижи и за едните и за другите пациенти.

Общи условия

Активация на акаунт