COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 004 302
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 610
Той сега ли осъзна реалността, че е бесен?
Много лошо говори за него, ако е така.
Ние в темата отдавна го очакваме.

# 14 611
Точно на това разчита, може би не точно той, но Главния. Че с хитринки и полу-мерки ще се измъкнем. Получи ни се март/април, но тогава бяхме с най-малко случаи в Европа. Лятото пък и затворените училища спираха експоненциалния растеж. Може би той не разбира напълно пред каква ситуация сме изправени сега.

# 14 612
  • Bulgaria
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са 2339. Нови 71 случая са регистрирани през последното денонощие, като 27 от тях са установени при лекари, 19 - при медицински сестри, 9 - при санитари, 3 - при фелдшери и 13 - при друг медицински персонал.
1279 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. 25 са новите случаи от изминалите 24 часа. Починали са:

Скрит текст:
мъж 63 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 70 г. с онкологично заболяване;

жена на 77 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване;

жена на 65 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 36 г. с хронично хематологично заболяване;

мъж на 72 г. с онкологично заболяване;

мъж на 69 г. с диабет, сърдечно, хронично бъбречно и хронично хематологично заболяване;

жена на 51 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

жена на 62 г., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания;

мъж на 31 г. с диабет;

мъж на 44 г. със затлъстяване;

мъж на 49 г. с диабет и сърдечно заболяване;

мъж на 82 г. с онкологично и хронично бъбречно заболяване;

мъж на 83 г. със сърдечно заболяване;

жена на 71 г. с онкологично, сърдечно и хронично бъбречно заболяване;

мъж на 69 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване;

мъж на 64 г. със сърдечно заболяване;

жена на 66 г. със сърдечно заболяване;

жена на 79 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 77 г. със сърдечно заболяване;

жена на 70 г. със сърдечно заболяване;

мъж на 62 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 75 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 59 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания;

мъж на 72 г., за когото в системата все още не са въведени придружаващи заболявания.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/1803-sa-novite-s … rusna-infekciya-/

63    M    София-град    Столична
70    M    София-град    Столична
77    F    София-град    Столична
65    F    Пловдив    Пловдив
36    M    Смолян    Смолян
72    M    Монтана    Монтана
69    M    Варна    Варна
51    F    Шумен    Шумен
62    F    Бургас    Бургас
31    M    София-град    Столична
44    M    София-град    Столична
49    M    Търговище    Търговище
82    M    София-град    Столична
83    M    Сливен    Сливен
71    F    Русе    Русе
69    M    Стара Загора    Чирпан
64    M    София-град    Столична
66    F    Бургас    Царево
79    F    Търговище    Попово
77    M    Ловеч    Ловеч
70    F    Ловеч    Луковит
68    F    София-град    Столична
62    M    Търговище    Търговище
75    M    Смолян    Златоград
59    M    Смолян    Рудозем
72    M    Велико Търново    Горна Оряховица

Не си мислете, че преди препълването в София хора не са умирали от ковид. Това е невъзможно. Поради каква причина толкова малко влизат я статистиката не знам. Смъртността по области ще ни покаже какво се случва. В една от областите смъртността през октомри е с 10% по-висока от тази за 2019г.

# 14 613
Наистина съм изумена, че театро по тв пак ще замаже нещата. Щом са му ясни нещата, ще направи поне едно нещо, искано от СП и медиците. И с незабавен ефект в ситуацията. Но 5 сълзи по телефона успокоиха бг мамите
Тоест да им даде по седем бона чисто, разбирай десет бруто заплата на всички и тогава всичко ще е о к? Ми не ми е редно някак точно сега да се изнудва. Ако работещите в енергетиката кажат "Искаме 20 х. на месец иначе няма да имате ток през зимата"? Да са си оправили бакиите преди пандемията, не сега на гърба на хората да отварят различни фронтове. Щели сме да умираме в линейките пред болниците ако нямало адекватно заплащане. Може и да са прави, обаче що ми се струва, че сме заложници на една грозна война, от която няма да има печеливши.....

# 14 614
  • София
Истериите на министъра, освен проява на тежка безпомощност, са и нов опит да се измести центъра на цялата история в конфликт между отделни групи хора, докато същественият проблем е пак в поемането на отговорност и налагането на истински мерки. Цяла Европа е в локдаун, а ние затваряме кръчмите в 23.30 и си живеем сякаш няма нищо. Ми знаем как свършва това.

# 14 615
Не му вярвам на министъра. Бил е в системата, знае какво е положението. Сега го играе паднал от Марс. Легла може и да има, но лекари и сестри няма. И няма как на сила да ги накара да работят в ковид отделенията. Ще ги уволни и те ще отидат в частните практики и съвсем ще стане ужас.

# 14 616
Защо да не даде по 7 бона? Вие нормални ли сте? Че то това е най лесното
Не, първо да се облекчи СП! Да се създаде ИСТИНСКИ триажен център. С рентген, с тестове, където да ходят хората СЪС СОБСТВЕН транспорт, не с линейки.
Тия разкрити легла по санаториуми и частни болници да се знае какви точно случаи като тежест могат да поемат,та триажа да насочва.
Информационната система, ОТКАЗВАНА досега, да се пусне ( няколко източника говориха вече за ГОТОВА БЕЗПЛАТНА)

# 14 617
Милитана, те са си добре заплатени в енергетиката, лекарите могат само да им завиждат. Не може лекар в СП да е с 800 лв заплата. Гледах преди време по ТВ една млада лекарка специализантка, работи в ковид отделение, и тя там някъде взима смешната заплата, и каза, че на специализантите не им се полагали онези 1000 лв. за първа линия. На какво прилича това? Министърът сигурно и това не знае. Иначе за тях си  с положителния тест и веднага прием във ВМА и после много доволни от здравеопазването.

# 14 618
Нина, безобразие е младите лекари да работят за такива пари. Така е. Но защо сега баш намериха да надигат глас? Да си оправят бакиите. Щото от ненужни коронарографии един такъв взимаше между 40 и 50 бона на месец. Да си изметат кочинката, тоест да бяха я измели досега.....

# 14 619
Три страници вчера чепкахте заплатите и студентите в чужбина, веднъж се включих с конкретни официални цифри за заплати и изчезна Smiley Брей, ще се старая и аз да пиша за Иванка, Стоянка и Драганка, не знаех, че трябва да кача така стремглаво нивото. Ще се опитам, обещавам. Flowers Four Leaf Clover

За Австрия - има от вторник нова форма на локдаун.
Повече на лични, след като явно за умните в темата е спам.

# 14 620
Че те тези  и сега си ги взимат. Кочината няма да оправим, ама да оцелеем някак.

# 14 621
по-добре късно, отколкото никога, дори и малките стъпки в тази ситуация ще донесат някаква полза

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/01/4134018_zdravniiat_mi … _proveriava_dali/
Ангелов допълни, че ще поиска пред големите болници да бъдат изкарани фургони, където да се извършва пробонабиране за коронавирус, както и да се извършват прегледи на пациенти, които не могат да се срещнат с лекари по една или друга причина. "Не мога да приема, че по телефона може да се лекува пациент", добави министърът.

Той коментира и идеята за предоставяне на бързи тестове на центровете за спешна помощ. Вече е започнала организацията по отпускането на средства, но имало и няколко проблема.

"От Центъра за заразни и паразитни болести не ни дават категорично решение, че могат да бъдат алтернатива на PCR тестовете. Освен това цените са им различни. Получихме оферти от вносителите, които варират от 10 до 23 лева. Затова здравното министерство се ангажира да осигури най-евтините и най-ефикасни тестове за колегите на първа линия", заяви Костадин Ангелов.

# 14 622
Вече не знам кой лъже, кой маже...излиза министър, излиза щаб и обясняват как има места по болниците, в същото време болниците откават прием на пациенти. Уж сме запълнили 1/3 от капацитета на интензивни легла, а интензивни легла празни няма.
И още нещо се сещам от пролетта. Не знам и доколко са били реални кадрите, обаче се сещам една докторка от Италия когато беше снимала един клип, имаше рани от предпазните очила на лицето си. Не ми изглеждат в това състояние нашите лекари все още. Мисля си че все още го караме малко лежерно. Не мога и да си представя как отказваш прием на 33 годишен човек в тежко състояние. Много въпроси ми изникват в случая.
Не ми се иска да мисля че лекарите ни са се предали на системата и са вдигнали ръце.

# 14 623
  • софия
На мен пък ми вдъхна доверие министърът с днешното си изказване. Дано нещата, които казва,наистина ги свърши.

# 14 624
  • София
И в другата тема писах - министърът на здравеопазването по БТВ даде интервю - бесен е от това което става. Тръгват проверки по болниците и ще има санкции за тези, които не разкриват Ковид легла или имат такива, а не приемат пациенти. Каза, че ако няма кой, той лично ще влезе в Ковид отделение да лекува, ще призове за това и всички депутати от НС, които са лекари. От тази нощ МВР с коли се включва заедно със СП в извозването на

Доста е емоционален тоя министър и май не е наясно, че задачата му е  да организира целия медицински ресурс, а не да се прави на рицар на бял кон.
А пък излизането на нож срещу управителите на болници може и да  доведе обратен от очаквания резултат.
Браво! Печели номинация за .... "Аскеер".

Общи условия

Активация на акаунт