COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 004 110
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 730
  • София
Кой определя кой си е изживял живота? И 30 и 8б годишния, трябва да получат здравна помощ. Защо това противопоставяне? Защо някой трябва да отстъпва легло, като трябва да има организация и двамата да бъдат лекувани? Ако потърся помощ за баба си и получи такава, отказвам да се чувствам виновна, че друг не е получил. Това не зависи от мен.
Защото това е ситуацията и системата. Къде съм казала, че трябва да е така. Гротескно е човешка ръка да решава кой да живее и кой не.
Казваме едно и също, просто аз не се правя на алтруист как спазвам мерките само заради другите и не пиша оди за човечността, насочена навън и към всичко заобикалящо ме, а не като тия маскари, дето не им пука за другите. Най- големите застъпници и най- агресивните се страхуват за собствения си задник, но минават през аргумента с "другите", за да рационализират егоизма си, който е една идея по- малък от този на непризнаващите никакви мерки. Така че да, хората, които са спазвали стриктно мерките, ще се чувстват морално свободни да щурмуват така, както ти няма да се чувстваш виновна, че баба ти ще превари някое дете, сдаващо душа.

За протокола: спазвам мерките, нямам почти никакви ненужни контакти за кафенца и кефче.
На никого ли не му хрумна, че 30- годишният сам се е дръпнал от родителите си и е настоявал до последно да не се излагат на болестта, преди да оплюете хората.

# 14 731
Този вирус не можем да го преборим всеки сам за себе си или разделени. Тоест можем да се оставим на естествения подбор, но от това ще страдаме всички, дори тези, които се смятат за силни и мислят, че тях няма да ги засегне. Няма да остане незасегнат човек от пораженията, които вирусът ще нанесе върху обществото. Така че щем нещем, заедно сме и единствено заедно можем да решим проблема. Да, индивидуално всеки един човек допринася, пазейки себе си, всеки един пази и останалите, но има неща, които не могат да се решат от отделните хора - адекватна система за тестване, контактно проследяване и карантиниране, без която няма да можем да контролираме вируса. Локдаунът е само временно решение, аварийна спирачка, която да пречупи експоненциалното нарастване или да спечели време, за да се подготвим по-добре. Ако не си изиграем картите правилно, това няма да е последният път, когато ще се озовем в подобна дори по-тежка ситуация. Всяко игнориране или подценяване на проблема само ще го влошава и няма да го решава, най-много да го отложи за малко.

# 14 732
просто аз не се правя на алтруист как спазвам мерките само заради другите
За другото не знам, но тук по мои наблюдения грешиш. Особено младите хора спазват мерките заради родителите и прародителите си. Познавам достатъчно, които казват "Ако майка ми не беше вкъщи, нямаше да ме засяга.", "Не можем да се видим, баба ще идва на гости и спазвам доброволна карантина.", "Мъжът ми е с астма." итн Почти всички в нерискова група се ограничават заради рисковата, а не от страх. Страхът го няма при младите, не съм видяла нито един; не изключвам покрай теб да е друго. Разкажи, ако искаш. Аз такива примери нямам.

# 14 733
Ми нас тук питаш, някак назидателно ми прозвуча. Извинявам се, ако не съм разбрала. А и кой заради кого спазвзал мерките... то е ясно,  че е първо за себе си и близките. От там пък реакцията е верижна - за всички.

# 14 734
Реално зазлееш ли дотолкова, че да те пишат критичен, шансовете ти не са големи и със, и без прием в болница. След случая в Търново, всъщност се оказва, че приемът на млад човек, който ще умре, е много по-проблемен за едно интензивно. Когато "изпуснат" някой 50-годишен с придружаващо, няма толкова голям отзвук,  натиск, търсене на сметка. Аз мисля, че болниците и лекарите ще са ни много по-нужни след пандемията, а не по време на нея. По време на нея функционирането им има по-скоро чисто психологическо значение за ковид-позитивните. Реално значение за останалите пациенти.

# 14 735
Искам да ви попитам, знаете ли къде в София може да се даде кръв за плазма?
Само на едно място може

Почти съм сигурен, че може и във кръвния център на ВМА.
Трябва да се провери..

# 14 736
  • София
Ли Лу, визирах външни хора под "другите". Съгласявям се. Имам предвид, че всеки си пази семейството и не е ок да се назидава човешката природа. Затова дадох примера с избора. Всеки ще си избере близките пред чуждите.
Спазвала съм коректно, ако близък сдава Богу дух, и аз ще ида на стълбите в болницата. Ако аз сдавам Богу дух, ще казвам до последно на семейството да не се качват и ще си кеся при съквартирант, щото все пак не ми е брат или майка.

# 14 737
Сега гледах в “120 минути” това недоразумение Десислава Атанасова,и като се сетя,че тя и министър на здравеопазването беше....Е какво здравеопазване искаме ние !?!?

# 14 738
  • София
просто аз не се правя на алтруист как спазвам мерките само заради другите
За другото не знам, но тук по мои наблюдения грешиш. Особено младите хора спазват мерките заради родителите и прародителите си. Познавам достатъчно, които казват "Ако майка ми не беше вкъщи, нямаше да ме засяга.", "Не можем да се видим, баба ще идва на гости и спазвам доброволна карантина.", "Мъжът ми е с астма." итн Почти всички в нерискова група се ограничават заради рисковата, а не от страх. Страхът го няма при младите, не съм видяла нито един; не изключвам покрай теб да е друго. Разкажи, ако искаш. Аз такива примери нямам.

Човек винаги по някакъв начин пази себе си или хората, които са му ценни. В това няма нищо лошо. Аз също не се пазя от страх. Млада съм, здрава съм, сигурно най-рисковият ми фактор е кръвната група, ако изобщо има истина в твърденията, че тя има значение. Не че това ми гарантира, че няма да го закъсам, но няма и да се притеснявам излишно. Пазя се, защото осъзнавам, че от това пазене зависи цялото ни общество, системата на която то се гради - икономическа, здравна. Бъдещето на цялата ни държава - неща, като това дали след 5 години ще имаме лекари, които да ни лекуват от други заболявания, или сега ще ги уморим и изгоним? Дали ще спрем няколко отрасъла на икономиката, които могат да бъдат компенсирани и поети от работещите, или ще хлопнем кепенците на всички? Дали ще имаме учители и работеща образователна система или в опит да държим училищата сега, ще я осакатим за години напред? Ей такива неща, които в крайна сметка пак засягат и мен. Та изобщо не говоря за алтруизъм. Говоря за здрав разум и далновидност.

# 14 739
Всеки ще си избере близките пред чуждите.
Абсолютно, дано не се налага. При предния локдаун една приятелка италианка разказваше, че най-големият и страх, когато майка и и сестра бяха позитивни, е бил да им трябва болница и тя да трябва да избере коя да получи уред. През цялото време се чудеше жената къде и как да организира поне едната да се премести в друга провинция въпреки карантината. Казваше, че после щели да се разправят с глобите. Разбирам я напълно.

# 14 740
Шефът на Четвърта градска болница се извини за неприетия пациент
Директорът на столичната Четвърта градска болница Аркади Иванов призна за грешката при отказа за хоспитализация на пациент с коронавирус и се извини за случилото се. Пред "България он ер" той обаче не уточни на какво се дължи проблема и защо болният е стоял с часове в линейка пред болничното заведение.

За случая се разбра в петък след репортаж на БНТ. В него се вижда как спешен медик докарва пациента в болницата с болки в корема и влошено здравословно състояние. От болницата обаче отказват да го настанят без PCR тест на хартиен носител. Всичко това доведе до гневната реакция на здравния министър Костадин Ангелов, който настоя столичният кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на Иванов. От своя страна тя поиска обяснение от него и поиска проверка то "Медицински надзор".

====

МонДьо от Нова и той коронясал.

# 14 741
Аз пък наистина спазвам мерки заради другите. Живеем далеч от баби и дядовци, нямаме рискови близки тук, но въпреки това съм много внимателна, защото не би ми било приятно да заразя някого макар и неумишлено. От края на август не съм влизала в рискова ситуация без необходимите мерки. И да, не го правя за себе си или заради близки.

# 14 742
  • на пъпа на Златията
Много въпроси има при тоя частен случай
Например
Какво се е случило с този млад човек  та кръвното му е паднало 90/60?
Кой му измери кръвното ?
Заблуден ли е/ от незнание , невнимание /  ЛЛ та да му   дава съвети как да вдигне кръвното?
При ковид не се ли "сгъстяваше " кръвта и тогава кръвното , колко ли ще да е?
Този човек  имал ли е придружаващи заболявания ?
Не разбрах и  кога са извикали линейка . Още в началото ли ? Или са  търсили  напред болница да го настанят и накрая са извикали линейка ??

Някъде назад вече написах че здравето е отговорност 50 на 50  между лекар и пациент .

За шефът на  4-та градска .
Само аз ли чух че той попита  лекаря от СП - дали е с гърч . И лекарят отговори - не точно ??
Дете с 40 градуса и възрастен с 39 градуса , не са ли спешни??
А щом го карат , не може ли да го приеме да го стабилизира и после може да го премести където трябва??

Така че  това са все частни случаи .
Не помня  точно какво се отнасяше за различните  случаи .

Но е факт че системата се натоварва и лекарите  не са в състояние и да преценяват правилно .

# 14 743
Аз пък наистина спазвам мерки заради другите. Живеем далеч от баби и дядовци, нямаме рискови близки тук, но въпреки това съм много внимателна, защото не би ми било приятно да заразя някого макар и неумишлено. От края на август не съм влизала в рискова ситуация без необходимите мерки. И да, не го правя за себе си или заради близки.

При мен е същата ситуация, нямам рискови около себе си, които да пазим, но съм свела излишните социални контакти до крайния минимум през последния месец, когато пак започнаха да се покачват заразените. В момента не се притеснявам за себе си и детето, а за майка ми и баща ми в България.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 16:50 от Анонимен

# 14 744
Състоянието на кмета на Пловдив Здравко Димитров се е влошило и е приет в болница

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sustoyanieto-na-Zdravko- … -1016441?amp=true

Общи условия

Активация на акаунт